Slaap meditatie – Val beter in slaap
Een onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat 48% van de volwassen Amerikanen in 2013 te maken had met insomnie, oftewel, slaapstoornissen.
Hoewel ik geen exacte cijfers voor Nederland heb kunnen vinden, kunnen we er gezien de culturele overeenkomsten tussen Nederland en de VS vanuit gaan dat dit in Nederland ook redelijk in de buurt van dit cijfer ligt.
Met andere woorden: Ontzettend veel mensen hebben te maken met slecht slapen, slaapstoornissen, slapeloosheid of insomnie.
Veel mensen proberen deze slaapstoornissen op te lossen door een dure behandeling of medicatie, maar een slaap meditatie kan ook een hele goede optie zijn.
Een slaap meditatie helpt je om te ontspannen vlak voor dat je naar bed gaat. Je lichaam komt zowel fysiek, mentaal als emotioneel tot rust, waardoor je vaak beter kunt slapen.
In deze blog leg ik meer uit over een slaap meditatie en geef ik je tips over hoe je er zelf mee kunt starten.
Waarom is een meditatie voor het slapen gaan goed?
Op een dag krijgen we tegenwoordig ontzettend veel prikkels binnen. De wereld om ons heen verandert in rap tempo en er zijn op een dag duizenden dingen die onze aandacht vragen.
Ik heb wel eens gelezen dat we vandaag de dag even veel prikkels op een dag krijgen, als iemand in de middeleeuwen in zijn hele leven kreeg.
Nu weet ik niet zeker of dit helemaal klopt. Maar het is in ieder geval bizar veel!
En je brein moet al die prikkels kunnen verwerken. Vaak lukt dat niet, omdat we geen moment van rust pakken. Zelfs wanneer we neerploffen voor de televisie worden we nog constant geprikkeld door alle emoties van het programma dat we aan het kijken zijn.
We krijgen simpelweg nooit rust. En het moment waarop we dat merken, is wanneer we in bed gaan liggen en we geen afleidingen meer hebben. Alleen jij en je gedachten. Pas dan merk je vaak hoe druk in je hoofd je eigenlijk bent.
En vaak is dit zo druk, dat je er niet van kunt slapen. Je ligt nog tijden wakker nadat je op bed bent gaan liggen. En hoe langer je wakker blijft, hoe meer je begint te balen dat je niet kunt slapen. Want je moet morgen weer vroeg op.
En als je wakker wordt, ben je vaak nog vermoeider dan wanneer je ging slapen. En de volgende dag begint het hele circus weer van voren af aan.
Als je hier op consistentie basis mee te maken hebt, heb je last van een slaapstoornis.
Een slaap meditatie kan in dit geval een goede optie zijn. Want vaak worden slaap problemen veroorzaakt door de drukte in je hoofd.
Een slaap meditatie helpt je bij de overgang van de drukte van de dag naar de rust van de nacht. Het helpt je om de drukte achter je te laten en over te schakelen naar de ontspanningsmodus.
Hoe werkt een slaap meditatie?
Onderzoek heeft aangetoond dat onder andere Mindfulness meditaties helpen om beter te kunnen slapen.
Mensen die Mindfulness meditatie beoefenen, hebben een significante verbetering in de kwaliteit van slaap laten zien. Ook hadden zij minder last van symptomen van insomnie, depressie en vermoeidheid.
Het is dus zeker de moeite waard om dit te proberen als je vaak moeite hebt om in slaap te komen en wanneer dit een slechte invloed heeft op hoe je je voelt.
Een slaap meditatie doe je dus vlak voor het slapen gaan. De slaap meditatie helpt je om te schakelen van actief, naar ontspannen.
Je hebt er maar tien of vijftien minuutjes voor nodig. Geschikte slaap meditaties zijn onder andere een ‘geluiden & gedachten meditatie’ of een ‘ademhaling meditatie’.
Andere technieken voor een goede slaap meditatie zijn het tellen van de ademhalingen, of het simpelweg observeren van je gedachten.
Al deze meditaties komen onder andere terug in onze online Mindfulness cursus.
Yoga Nidra als slaap meditatie
Een andere zeer goede techniek die gebruikt kan worden als slaap meditatie is Yoga Nidra.
Yoga Nidra is niet echt een meditatie, maar helpt je om bewust tot diepe ontspanning te komen. Er zijn veel mensen die aangeven veel beter te slapen door het beoefenen van Yoga Nidra.
Bij Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog actief op een dieper niveau. Hierdoor kun je ook dieper gelegen spanningen goed verwerken waardoor die niet zorgen voor onrust tijdens de nacht.
Tijdens Yoga Nidra is het niet de bedoeling dat je in slaap valt. Maar je zal merken dat je na een Yoga Nidra sessie een hele diepe en lekkere nachtrust hebt. Een kwalitatieve nachtrust die er voor zorgt dat je kunt herstellen en uitrusten, zodat je vol nieuwe energie wakker wordt.
Omdat we zelf erg enthousiast zijn over Yoga Nidra en deze technieken graag willen delen met andere mensen, hebben we een online Yoga Nidra programma gemaakt.
In zeven Yoga Nidra sessies ontdek je de kunst van bewuste diepe ontspanning. Wil je meer ontdekken over Yoga Nidra?
Lees dan hier meer informatie over ons online Yoga Nidra programma.
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.