Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 nov 2018

Yoga en een relatie – verbinden op een dieper niveau

/
Geplaatst door
/
Comments4

Yoga en een relatie hebben een ontzettend positieve invloed op elkaar. Beiden hebben ze namelijk alles te maken met verbinding.

Een gezonde relatie is vaak van positieve invloed op je practice. En een goede practice is goed voor je relatie. Als je zelf beter in je vel zit, ga je immers vaak ook beter om met anderen. We zien de wereld niet zoals hij daadwerkelijk is, maar zoals we zelf zijn.

In dit blog wil ik graag iets dieper ingaan op deze bijzondere wisselwerking. Lees je mee?

Yoga en een relatie

Yoga, één woord, vele betekenissen

Yoga draait om verbinding. Het is dus niet gek dat mensen die ‘zichzelf even kwijt zijn’, vaak de aantrekkingskracht van Yoga voelen. Hoe verder je van je ‘ware zelf’ verwijderd bent, hoe meer geïsoleerd je je voelt. Je kunt Yoga omschrijven als het proces van het herontdekken van je ‘ware zelf’.

Iedere dag dat we de mat op stappen komen we onszelf tegen. We worden geconfronteerd met de manier waarop we naar de wereld kijken, onze programmeringen, onze sterke punten, onze zwakke punten, frustraties, angsten, spanningen, ruimte, balans en nog zoveel meer elementen.

Al deze verschillende facetten van je bestaan leren kennen is belangrijk, want we kunnen iets niet veranderen als we ons er niet bewust van zijn.

Focus op jezelf als individu

Wanneer je begint met practicen sta je als individu centraal. Je leert dat sommige asanas veel van je lichaam vragen en je leert de grenzen opzoeken. Ook tijdens je meditatie ontdek je nieuwe inzichten. Je leert je gedachten namelijk beter begrijpen en controleren.

Iedere keer dat je de mat op stapt leer je je lichaam en geest beter kennen. Je werkt actief aan een verbinding met jezelf en probeert hierdoor te streven naar een gebalanceerde en krachtige persoonlijkheid.

Door je sterktes en zwaktes te kennen en te accepteren weet je wat je moet doen om de beste versie van jezelf te kunnen zijn.

Verbinding met anderen

Wanneer je jezelf goed kent, en accepteert wie je bent, kun je de verbinding gaan zoeken met anderen.

Dat geldt niet alleen op het gebied van Yoga, maar vooral in het dagelijkse leven. Het meest duidelijke voorbeeld daarvan is misschien wel het hebben van een relatie.

Yoga en een relatie vertonen zoveel overeenkomsten omdat je in beide gevallen eerst aan jezelf moet werken, voor dat je wat kunt geven. Wanneer je zelf niet in balans bent, is het namelijk onmogelijk om een gezonde, fijne relatie te hebben.

Dit is een super belangrijk inzicht!

Wanneer we die lekker in ons vel zitten, verandert onze blik op de wereld. We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zelf zijn. Dit kan ervoor zorgen dat we problemen die van ons zijn, op anderen afreageren. Of dat we de verantwoordelijkheid voor ons eigen gevoel van geluk laten afhangen van anderen. Of dat we heel simpel gewoon niet de beste kant van onszelf laten zien en niet leuk doen tegen anderen.

Je kunt hier de vergelijking maken met wanneer je gaat vliegen. In het instructiefilmpje over de veiligheid wordt altijd aangegeven dat wanneer de luchtmaskers naar beneden komen, we eerst ons eigen masker op moeten zetten voordat we anderen helpen. Als we eerst goed voor onszelf zorgen, zijn we daarna beter in staat om anderen te helpen.

Yoga helpt inzien dat JIJZELF de belangrijkste persoon in jouw leven bent. Wanneer je dit inziet en liefde aan jezelf geeft en aan jezelf blijft werken, zal dit een ‘spillover-effect’ hebben op je relatie.

Yoga en een relatie

Yoga en een relatie met het grotere geheel

Wanneer we een gezonde relatie met onszelf en de mensen om ons heen hebben, ontstaat ruimte voor meer. We zijn tevreden, hebben een prettig leven, en we kunnen ons gaan richten op de verbinding met het grotere geheel.

Yoga, ego en een relatie

Mel en ik zijn al jaren bij elkaar, en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet of dat zo zou zijn als we geen Yoga beoefend hadden.

Niemand is perfect

Om te beginnen laat Yoga namelijk zien dat we allebei niet perfect zijn. Aan de ene kant helpt Yoga ons om onszelf te ontwikkelen richting de persoon die we willen zijn. En aan de andere kan weten we ook dat we nooit perfect zullen zijn en leert Yoga ons om te accepteren wie we zijn; perfectly imperfect.

Soms als we een stevige discussie (ja dat hebben we wel eens!) hebben denken we even terug aan onze practice. Het laat ons inzien dat we niet perfect zijn, en onze argumenten dus ook niet.

Misschien heeft de ander wel een beetje gelijk, al fluistert ons ego soms in dat dat niet zo kan zijn.

Yoga helpt enorm om je hier bewust van te worden en het ego niet teveel aandacht te geven. Je blijft hierdoor zelfkritisch en blijft openstaan voor de visie van de ander. Ego is de grootste vijand van een gezonde relatie.

Ego is niets anders dan een laag van gewoontes, conditioneringen en programmeringen die bedoeld zijn om onze identiteit te beschermen. Het is in feite een survival-mechanisme om te kunnen functioneren in de wereld. Vaak helpt het ons en ego is niet per definitie een slecht iets, maar wanneer we te vast zitten in denkpatronen en gewoontes die gekoppeld zijn aan ons ego, kan het de ruimte, vrijheid en verbinding in een relatie in de weg staan en voor spanningen zorgen.

De schoonheid van Yoga en een relatie – Samen groeien

Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn relatie en dat we samen het pad van Yoga mogen bewandelen en delen met anderen. Persoonlijk vind ik het ontzettend belangrijk en waardevol om een relatie te hebben waarin ik mijn ervaringen, visie en ideeën kan delen. Het helpt ons beiden om samen te groeien en leren.

Hoe zie jij dat eigenlijk? Heeft Yoga jouw relatie sterker gemaakt?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Veerle

  Heeft yoga mijn relatie beïnvloed? Sterker nog, door yoga hebben wij elkaar gevonden. Eerst was hij diegene waardoor ik yoga ontdekte en samen ontdekken we nu onszelf en elkaar. De mooiste, intenste en meest verbonden momenten beleven we tijdens het beoefenen van yoga of zaken die met uitbreiding met yoga te maken hebben, zoals meditatie. Op moeilijke momenten grijpen we terug naar yoga, iindividueel of samen. Dus yoga bracht me zoveel meer dan ik initieel verwachte. Yoga is ook helemaal geïntegreerd in ons gezin en ook onze (+)kinderen proberen we nu al de rijkdom van meditatie, verstillen , verbinden, assanas en flows bij . Zodat zij al van jongsaf reeds de tools leren waardoor ze zelfzekere en tevreden volwassen kunnen zijn. Yoga verbindt ons dus met ons zelf, als koppel én als gezin.

  1. Rolf

   Hi Veerle,

   Wat tof en inspirerend om te lezen wat Yoga voor jullie betekent. Ook ontzettend gaaf dat jullie de kinderen bij Yoga betrekken 🙂

 2. Denise

  Yoga heeft ook bij mij bijgedragen aan het leerproces om te accepteren wie we zijn. Ik heb leren zien dat iedereen in wezen juist perfect is. Het is ons ego dat ons anders wil laten denken. Perfectie bestaat. We dragen het allemaal in ons. Het enige dat we hoeven te doen, is vol vertrouwen en overgave durven kijken. 🙂

Laat een reactie achter