Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 aug 2021

Je veerkracht vergroten – leef met meer positiviteit!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Veerkracht vergroten. Waarom is dat zo waardevol?

Laat me je een vraag stellen:

Hoe ga jij om met een persoonlijke tegenslag? Krabbel je met gemak weer op, zie je de humor er zelfs van in of beland je in een negatieve spiraal?

Met tegenslagen krijgen we allemaal wel eens te maken. Denk bijvoorbeeld aan het uitgaan van een relatie of het verliezen van een baan. Waar de één dit soort gebeurtenissen vol vertrouwen tegemoet gaat, is dat voor de ander lastiger.

Het verschil zit hem in hoe veerkrachtig je als persoon bent. Iemand met een veerkrachtige persoonlijkheid ‘veert zo weer terug’ nadat hij of zij een tegenslag heeft gehad.

In dit blog leg ik uit wat veerkracht is, wat de kenmerken van een veerkrachtig persoon zijn en ten slotte geef ik je tips om een veerkrachtiger persoon te worden.

Want het goede nieuws is: iedereen kan hierin verbeteren. Veerkracht is namelijk voor een deel aangeboren, maar het is ook een vaardigheid die ontwikkeld kan worden.

In dit blog staan we stil bij:

  • Wat veerkracht precies is
  • Welke kenmerken veerkrachtige personen hebben
  • Wat de essentie van veerkracht is
  • Tips om een veerkrachtiger mens te worden  

En nog veel meer!

Veerkracht vergroten

Wat is veerkracht? 

Veerkracht kun je letterlijk vergelijken met een springveer. Bij veerkrachtige mensen buigt de veer mee en veert zo weer terug als er gewicht op komt.

Bij mensen die minder veerkrachtig zijn zal de veer moeite hebben met terugveren of zelfs ingedrukt blijven als er gewicht op komt. 

Sommige mensen laten zich van nature wat minder makkelijk uit het veld slaan dan anderen. Voor ongeveer 50% is veerkracht aangeboren. En voor ongeveer 40% kun je dit zelf trainen. De overige 10% zijn omgevingsfactoren.

Voor een deel is veerkracht dus een keuze en kun je deze vaardigheid ontwikkelen.

Hieronder staan we daarom eens stil bij de kenmerken van een veerkrachtig persoon.

De kenmerken van een veerkrachtig persoon

Veerkrachtige personen hebben een aantal kenmerken gemeen. Hieronder licht ik ze toe.

  • Ze zien fouten als leermomenten

Veerkrachtige mensen zijn in staat om hun fouten in te zien en van ze te leren. Ze zien obstakels als uitdagingen en gebruiken tegenslagen om te verbeteren.

  • Ze hebben een groot doorzettingsvermogen

Veerkrachtige mensen hebben een duidelijk doel en zijn gemotiveerd dit doel te behalen. Ze hebben een sterke focus en geven niet op als er iets tegenzit.

  • Bewustzijn van emoties

Veerkrachtige mensen staan in contact met hun innerlijke gevoelens. Ze begrijpen wat ze voelen en waarom ze dit voelen.

  • Ze pakken de regie over hun leven

Mensen met veel veerkracht zijn ervan overtuigd dat ze zelf de controle over hun eigen leven hebben. Ze zijn oplossingsgericht en streven ernaar om zaken onder controle te hebben.

  • Ze hebben een fijn netwerk van lieve mensen om zich heen

Veerkrachtige mensen zijn instaat om zich te omringen met een uitgebreid netwerk van familie en vrienden. Ze voelen zich sociaal verbonden en kunnen rekenen op de support van de mensen om hun heen.

  • Optimisme

Veerkrachtige mensen bekijken de dingen van de zonnige kant. Ze zijn misschien ook teleurgesteld als het een hele week regent op de camping, maar weten wél iets leuks te verzinnen om binnen te doen en ‘veren zo terug’.

  • Ze geloven in zichzelf

Mensen met veel veerkracht gaan uit van hun eigen kracht. En ze hebben vaak een groot gevoel voor humor. Ze zijn daardoor minder geneigd om in een slachtofferrol te stappen.

Veerkracht is accepteren in plaats van vechten

Veerkracht gaat niet over vechten, maar juist over acceptatie. Wat echt telt is niet de gebeurtenis waar je mee te maken krijgt, maar hoe je er op reageert.

Vechten tegen de werkelijkheid en klagen heeft geen zin. Als je je verzet dan vind je dat de situatie niet zo zou moeten zijn. Je geeft iemand anders of de situatie de schuld. Je vecht ertegen en dit is vrij zinloos.

Leer je niet meer te verzetten tegen wat je overkomt en tegen de emoties die je nu eenmaal hebt. Zeg tegen jezelf: ‘hoe pijnlijk het ook is, ik moet en ga hiermee leven’. Dan ontstaat er ruimte en kun je uit de slachtofferrol stappen. Je voelt je niet langer machteloos, maar je ziet in waar je nog wél invloed in hebt. Daarbij kun je actief kiezen hoe je met een situatie omgaat. Je pakt de regie terug.

Stel dat je je baan bent verloren en hierdoor veel stress en geldzorgen hebt. Het eerste wat er dan vaak gebeurt is dat je het gaat vergelijken met het ideaalplaatje.

Het moet anders zijn. Je zou je baan nog moeten hebben. Je hebt een rotgevoel en voelt je boos en machteloos. Het voelt waarschijnlijk heel regieloos.

Je hebt echter een keuze. De eerste stap is accepteren van de realiteit. Wat je er ook van vindt; je hebt je baan verloren. Als je de regie weer wilt pakken, stop dan met strijden tegen de situatie.

De eerste vraag die je jezelf dan kunt stellen is: kan ik de situatie veranderen? Kun je bijvoorbeeld iets doen of met iemand iets bespreken zodat de situatie verbetert. Zo ja, top! Doe dat dan.

Bijvoorbeeld kun je gaan nadenken over hoe je meer werk naar je toe kunt trekken of spreek met iemand af die jou daarbij kan helpen.

De tweede vraag is: kun je de situatie accepteren en dus je frustraties daarover loslaten? Is het antwoord JA, accepteer het dan ook echt en laat de pijn of de teleurstelling los en richt je op wat er wél is.

Door te kiezen behoud je de regie over je eigen gevoel en gedrag in plaats van dat je je slachtoffer van de situatie voelt.

Zo word je een persoon met meer veerkracht! 

Tip 1: Doe je yoga practice

Het beoefenen van yoga kan je helpen om jezelf, inclusief al je gedachten en gevoelens te aanvaarden.

Je leert om met mildheid, compassie en zonder oordeel naar jezelf te kijken. Tijdens je yoga practice zie je het allemaal voorbijkomen en richt je je op je ademhaling.

Je ademt rustig in en uit en de beweging volgt daarna. Zolang je rustig door blijft ademen ben je tot heel veel in staat. Je lichaam weet wat het moet doen en daar kun je op vertrouwen.

Tijdens een yoga practice kan het zijn dat je gedachten alle kanten op gaan. Misschien herken je het wel “pfff het is veel te zwaar en ik kan dit niet, ik wil dit niet.”

Wat dan helpt is om deze gedachten van een afstandje te bekijken en rustig te blijven doorademen. En merk dan op: je kunt het WEL. Al die gedachten zijn maar gedachten. ⁠

Tip 2: Mediteer regelmatig, het liefst dagelijks

Je kunt mediteren zien als het trainen van je geest. Je wordt je meer bewust van de gedachten en emoties die je ervaart.

Na een tijdje zul je merken dat je gedachten er nog wel zijn, maar je ze niet meer persoonlijk neemt. Ze zijn er, je bent je ervan bewust dat ze er zijn, en je bent er tevreden mee. Wat deze gedachten ook zijn.

Mediteren kun je het best doen wanneer je net opstaat en/of na een asanapractice. De video hieronder helpt je om hiermee aan de slag te gaan:

Tip 3: Kies wat je aandacht geeft

Alles wat je aandacht geeft groeit; of dat nu iets positiefs of iets negatiefs is.

Hieronder een voorbeeld van hoe ik door mijn aandacht op iets positiefs te richten het plezier weer terugvond in mijn werk:

Tijdens een opdracht ervaarde ik al een aantal weken wat tegenzin. Ik werkte toen veel thuis en miste de energie van kantoor. Ik kon er echt chagrijnig van worden.Totdat ik mijn mindset verschoof naar dankbaarheid.

Deze freelance opdracht gaf mij financiële zekerheid van een paar maanden. En gaf me ook de kans om mij te ontplooien op een ander gebied. Ik keek niet langer naar alles wat ik miste, maar ik begon het werk te waarderen.

Ik kreeg ook mijn energie weer terug en verzon allerlei dingen waardoor het werken op afstand voor iedereen in mijn team weer wat leuker werd. Vanaf dat moment haalde ik weer plezier uit mijn werk.

Deze tip gaat dus vooral over: kun je je aandacht op iets positiefs richten? We kunnen de omstandigheden niet veranderen, maar we hebben wel invloed op hoe we er op reageren.

Tip 4: Voel de dankbaarheid

Kijk naar alles wat je WEL hebt in plaats van wat je niet hebt. Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld aan het begin of einde van de dag.

Het werkt het beste als je hier een ritueel van maakt. Dus je staat elke dag op dezelfde tijd op, drinkt een glas water, mediteert, schrijft 3 dingen op waar je dankbaar voor bent en zet een intentie voor de dag neer.

Bijvoorbeeld: vandaag ga ik vol vertrouwen aan de slag in mijn bedrijf. Doordat je er een ritueel van maakt wordt het een gewoonte en blijf je het volhouden.

Tip 5: Steek energie in doelen en relaties die je gelukkig maken

Doe dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Kijk eens naar de dingen die je op een dag doet: geeft het je energie of doe je de dingen alleen omdat je ze moet doen.

Plan bewust dingen in die je leuk vindt, bijvoorbeeld een muziekinstrument bespelen, nodig een vriend of vriendin uit of ga lekker koken. En maak tijd vrij voor mensen die belangrijk voor je zijn.

Omring jezelf met mensen die in jou geloven en die je aanmoedigen om het beste in jezelf naar boven te halen!

 

Heb jij nog goede tips om je veerkracht te verbeteren? Laat het me weten in een comment hieronder! 🙂


Dit is een gastblog van Life- en loopbaancoach Marije Timmerman – www.marijetimmerman.com

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter