Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 sep 2021

Wat is Prana? – De betekenis van vitale levensenergie

/
Geplaatst door
/
Comments12

Wat is prana? Tijdens de eerste twee jaar dat ik Yogalessen volgde, had ik er nooit van gehoord.

Maar ondanks dat ik er nog nooit van gehoord had, is het een vrij belangrijk begrip in de Yogawereld. Een heel belangrijk begrip eigenlijk.

Het begrijpen van Prana en hoe het werkt is ontzettend belangrijk als je serieus bent in het beoefenen van Yoga. Het is een van die extra dimensies waardoor je beseft dat Yoga meer is dan alleen fysieke poses.

In dit blog ontdek je:

  • Wat prana is.
  • De betekenis van prana.
  • Of prana hetzelfde is als chi.
  • De relatie tussen prana en de chakra’s.
  • Hoe je prana hun beïnvloeden.
  • Wat de relatie is tussen Yoga en prana.

prana betekenis levensenergie

Wat is Prana en wat betekent het?

Goed, je bent vast nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag ‘Wat is prana?’

1. Wat is prana?

‘Prana’ is een Sanskriet woord en betekent ‘vitale levensenergie’. Het is de levensenergie die je nodig hebt om te kunnen bestaan.

In Oosterse stromingen staat Prana ook wel bekend als Chi, qi of ki. Tai Chi, Qi Gong en Reiki zijn hier voorbeelden van. Zij werken allemaal op verschillende manieren met deze vitale levensenergie.

2. Waarom is werken met je prana belangrijk?

Door zoveel mogelijk blokkades in het lichaam te verwijderen kan Prana beter door je lichaam stromen. Hoe minder blokkades en hoe meer Prana, hoe vitaler, sterker en gezonder je bent.

We zijn meer dan het fysieke lichaam

Bij Yogahoudingen denken we vaak alleen aan ons fysieke lichaam. We willen sterker en leniger worden en een beter uithoudingsvermogen krijgen.

En Yogahoudingen helpen hierbij. Maar er schuilt meer achter de fysieke houdingen.

We identificeren onszelf vaak met ons fysieke lichaam. Omdat het tastbaar is en we het kunnen voelen. Maar het is slechts de buitenste laag van wie we echt zijn. De schil zeg maar…:-)

Je pranische (of energetische / subtiele) lichaam is de laag die zich onder je fysieke lichaam bevindt. Minder goed zichtbaar, maar daarom niet minder echt. En voor getrainde Yogi’s wel degelijk goed te voelen.

In de Yoga noemen we de energie waar het energetische lichaam dus van gemaakt is, Prana.

Levensenergie leren voelen en begrijpen

Net zoals dat bloed door bloedvaten stroomt, zo stroomt Prana door zogeheten nadi’s. Nadi betekent ‘kanaal’, ‘stroom’ of ‘flow’ in het Sanskriet. Er wordt gezegd dat er zich ongeveer 72.000 nadi’s in het menselijk lichaam bevinden.

Je kunt deze nadi’s niet zien met je ogen. Het zijn geen fysieke structuren, maar energiebanen.

Als we veel en slecht eten en weinig bewegen, dan kunnen onze bloedvaten gaan verstoppen en kan het bloed minder goed door het lichaam stromen. Hetzelfde kan eigenlijk gebeuren met je vitale levensenergie.

Wanneer we bepaalde spanningen in het lichaam hebben, of emotionele littekens treden er blokkades op waardoor er minder energie naar toe kan stromen.

Daarom is het belangrijk om niet alleen een dieet te hebben omtrent wat je eet, maar ook een ‘dieet’ voor de prikkels die je op een dag binnenkrijgt.

prana yoga

Prana en de Chakra’s

Chakra’s zijn als het ware de epicentra van dit energiesysteem van de nadi’s. En wanneer er in een bepaald gebied veel blokkades te vinden zijn, dan is het chakra uit balans. Levensenergie kan hier dan niet goed stromen.

Neem bijvoorbeeld liefde. Liefde is gerelateerd aan het vierde chakra, anahata. Wanneer iemand bijvoorbeeld een slechte jeugd heeft gehad met een gebrek aan liefde, dan is de kans groot dat hij/zij daar emotionele schade heeft in dit gebied.

Energie kan hier niet goed stromen en doordat dit chakra minder goed ontwikkeld is, heeft diegene vaak ook moeite met het uiten van liefde en tonen van compassie.

Dit komt omdat zijn of haar relatie met liefde door het verleden heel anders is dan een persoon die wel geliefd werd en weet wat liefde echt betekent.

Dit is bijvoorbeeld vaak al te zien aan de fysieke houding van iemand. Schouders naar voren, hoofd naar beneden etc. Een houding waarbij het hart zoveel mogelijk beschermd voor de buitenwereld, zodat het niet nog meer gekwetst kan worden.

Er stroomt hier in dit geval dus weinig levensenergie en het energetische systeem is in dit gebied uit balans. Dit kun je voelen. Als jouw systeem wel in balans is, kan je dit ook bij andere mensen voelen.

Nu je een beetje begrijpt wat Prana is, wat het doet en hoe je het kunt voelen, is de volgende vraag…

Wat kunnen we doen om de blokkades in het lichaam op te heffen en meer Prana door het lichaam laten stromen?

wat is prana

Hoe kunnen we Prana vrij laten stromen en meer levensenergie krijgen?

Ben je er nog bij?

Snap je wat hierboven is uitgelegd?

Zo niet, stel gerust je vragen in het reactie gedeelte onder dit artikel!

Op de vraag ‘Wat is Prana?’ hebben we nu een antwoord.

In het kort; Levensenergie.

Het meest interessante is dat je levensenergie kunt manipuleren (in de goede zin van het woord). Je zou Yoga kunnen omschrijven als het ‘managen’ van prana.

Dat is de reden waarom je ook niet zomaar een willekeurige serie houdingen achter elkaar kunt doen en het ‘Yoga’ kunt noemen.

“Een Yogales is als een recept. Hoe en welke houdingen je doet en in welke volgorde je deze doet, heeft invloed op de stroming van levensenergie door je lichaam. Ieder recept heeft een andere uitwerking op je bodymind systeem.” – Rolf

Laten we bij het voorbeeld van hierboven blijven; Een onderontwikkeld anahata chakra.

Prana kan hier niet goed stromen en dit zorgt ervoor dat je een bepaalde houding hebt en de wereld op aan bepaalde manier ziet.

De chakra’s kun je vergelijken met lenzen. Hoe vuiler de lens, hoe gekleurder je de wereld ziet. De manier waarop levensenergie door je lichaam stroomt, beïnvloedt dus je worldview.

Door middel van Yoga kunnen we de lens weer schoonmaken.

Prana en Yoga

In bovenstaand voorbeeld kan dit bijvoorbeeld zijn door het beïnvloeden van de Prana vayu door het doen van achteroverbuigingen.

Dit zal in het begin heel oncomfortabel voelen omdat je gewend bent je hart te beschermen met je schouders. Begin daarom altijd rustig aan.

Chakra’s openen en de Prana proberen te vergroten in dit gebied zal alleen maar voor meer frustraties en onbalans zorgen wanneer je er niet klaar voor bent. Doe het rustig, stapje voor stapje en onder goede begeleiding van iemand die weet waar hij of zij mee bezig is.

Richt je ook nooit slechts op één chakra.

Je wilt toch dat het hele lichaam in balans is?

Zorg ervoor dat je energie op alle plekken goed kan stromen. Wil je aan een specifiek gebied werken? Geef dat gebied dan net even ietsje meer aandacht, maar doe het met mate.

Belangrijk: Ga dus niet als een bezetene alleen meer achteroverbuigingen doen om je hartchakra te openen zonder dat je aandacht heeft aan andere gebieden, houdingen en chakra’s. Balance is key. (En ja, je ziet dit soms gebeuren tijdens yogalessen). 

Een goede rustige houding om bijvoorbeeld het hartchakra te openen kan bijvoorbeeld de brughouding zijn, of de ondersteunende brughouding.

Een andere manier om chakra’s in balans te brengen is door middel van meditatie of het chanten van mantra’s.

wat is prana

Meer levensenergie krijgen?

Op het moment dat er geen blokkades meer in het lichaam zijn, wil je zorgen dat je zoveel mogelijk prana in het lichaam krijgt. Hoe meer Prana, hoe meer levensenergie.

Hoe meer levensenergie, hoe meer daadkracht je hebt om de dingen te bereiken die je wilt.

Zoals hierboven aangegeven wordt Prana gedragen door de adem. Wanneer het lichaam vrij is van blokkades en in balans, wil je dus je levensenergie vergroten. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen of Pranayama.

‘Yama’ betekent ‘controleren’ of ‘sturen’ in het Sanskriet. Op het moment dat we Pranayama doen, zijn we dus onze levensenergie aan het vergroten en sturen.

En Yogales is dus niet compleet zonder de ademhaling.

Om dit te doen moet je dus verder ‘voelen’ dan slechts je fysieke lichaam. Je gevoel moet subtieler worden zodat je Prana kunt voelen en sturen.

Hoe meer je oefent, hoe beter je hierin zult worden.

Staat prana al centraal in jouw practice? Laat het ons weten in een reactie!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

12 Responses

  1. Marjan

    Leerzaam om ook e.e.a. te horen/lezen over de yogafilosofie en over hoe de beoefening op je lichaam inwerkt!
    Beoefen al vele jaren yoga, maar in druk bezochte lessen is meestal geen tijd voor uitleg hierover.
    Bedankt hiervoor.

    Marjan

    1. Rolf

      Fijn om te horen Marjan!

      Dat is exact de reden waarom we het delen, in de lessen bij een studio is het vaak komen en gaan en is er weinig tijd voor uitleg en verdieping. Dus we zijn blij om te lezen dat je dit waardeert! 🙏

  2. Karlien

    IK HEB DE HELE TEKST ERONDER NOG NIET GELEZEN . MAAR HET FILMPJE IS ALLESZINS HEEL GOED !

    ik vind het fantastisch wat die Prana allemaal inhoud, ken het basisbegrip al even .. maar deze uitleg is echt keigoed gegeven ..! en ik hoop dat ik er de komende periode in mijn leven nog dieper in mee kan voort gaan en mee werken ..!

    Merci voor dit !!

  3. Frans

    Rolf, een mooie en m.i.goede uitleg over wat prana is.
    Belangrijk om ook je energie bij bepaalde houdingen te richten op bepaalde chacra’s oftewel daarmee corresponderende klieren of plaatsen in je lichaam ( schildklieren hart of zonnevlecht b.v)
    Verder geloof ik dat prana vrij om ons heen “zweeft” en door middel van neus ademhaling opgenomen kan worden.
    Yoga als mindfulness in actie.

    Liefs

  4. claudine beyl

    Beste Mel en Rolf,

    Ruim 25 jaar beoefen ik Hatha Yoga en geef sporadisch les. Het doet me enorm plezier te zien dat jullie op een degelijke wijze informatie geven hierover. Het frist ook mijn ‘kennis’ op en bijleren doe je altijd immers yoga beperkt zich niet alleen tot wat houdingen op je mat maar is een complete levenswijze. De wereld kan er alleen maar beter van worden….zoals Ghandi zei “Be the change you want to see in the world” en dat
    doen jullie uitstekend.

    Shanti,
    Claudine

    1. Sven Poldervaart

      Hi Claudine,

      Dit is misschien wel een van de beste complimenten die we kunnen krijgen. 🙂

      Ontzettend bedankt voor je mooie woorden en natuurlijk zijn we er enorm blij mee dat we je kunnen inspireren!

  5. Jeanne

    Een hele fijne blog, duidelijke, korte uitleg wat prana is en doet en ook de ademhaling die zo belangrijk is. Door dat steeds te benadrukken sta je er ieder keer weer opnieuw bij stil. En dat heb ik echt nodig!!
    Ik ben een fan van HWY en heb al diverse cursussen gevolgd. Waarvoor dank!

  6. Sylvia

    Bedankt Rolf en Mel voor deze heel verhelderende uitleg over Prana. In deze stressvolle tijd moet je jezelf voortdurend een opgelegde adempauze afdwingen. En dan nog! Wordt je telkens onderbroken door andere die je te pas en te onpas om je hulp komen vragen. Tot op heden weet ik zelfs hoegenaamd niet hoe ik nee! Moet zeggen. Ik kan geen andere in de kou laten staan, ik voel me dan direct schuldig. Maar hierdoor vergeet ik mezelf en mijn noden zoals mijn mat uitrollen, even een adempauze inlassen zonder die telkens te moeten onderbreken en mijn mat voor de zoveelste keer terug moet op bergen.
    Ik dacht eindelijk zomer nu even tijd voor mezelf. Op de kortste tijd stond mijn agenda vol met mensen die op vakantie vertrekken en hun huisdieren verzorgen, brievenbussen leegmaken, planten water geven enz. Daar gaat mijn zomer.
    Ik las aandachtig alles over Prana en inderdaad als ik buiten ben haal ik diep adem en geniet ik van de lucht het fluiten van de vogels en dat geeft me terug de portie energie die uit je gezogen werd. Prana hangt in de lucht om je heen en geeft je energie een flinke boost. je opent als het ware je hele lichaam en laat deze binnenstromen door je hele chakra.

Laat een reactie achter