Annamaya kosha handleiding – Alles over de eerste kosha
De Annamaya Kosha, is de eerste Kosha binnen het Kosha systeem.
Kosha betekent letterlijk ‘laag’. Het zal je dan ook niet verbazen dat het Kosha systeem uit verschillende lagen bestaat.
In totaal zijn dit er vijf, die allemaal een van onze vijf lichamen symboliseren. Van buiten naar binnen zijn dit het:
- Fysieke lichaam
- Energetische lichaam
- Mentale lichaam
- Intellectuele lichaam
- Spirituele lichaam
Hoe dichter je bij de kern komt, hoe subtieler en dieper de Kosha wordt.
De Annamaya Kosha omvat ons fysieke lichaam, en bestaat dus uit de buitenste laag van de Kosha’s.
In dit blog vertel ik je graag wat de functie van de Annamaya Kosha precies is, hoe je erachter komt of deze uit balans is, en hoe je deze weer in balans kunt krijgen.
Ook geef ik je graag een paar nuttige tips voor je practice om optimaal voor deze Kosha te zorgen!
Wat is de Annamaya kosha?
Ons eerste lichaam is de Annamaya Kosha. Anna staat voor eten, voedsel en maya staat voor sluier, laag. Dit is de laag die te maken heeft met voedsel en eten.
Dit is ons fysieke lichaam, onze huid, botten, organen, spieren, organen enzovoort. Tevens is dit ook de buitenste laag van ons lichaam, vanaf hier gaan alle lagen verder naar binnen.
Dit is de enige laag die we kunnen zien, aanraken en voelen. Je kunt je eigen Annamaya Kosha zien en letterlijk vasthouden.
In de afbeelding hieronder zie je hoe de Annamaya Kosha zich tot de andere Kosha’s verhoudt:
Functie van de Annamaya kosha
De Annamaya Kosha is dus ons fysieke lichaam. Ons voertuig waarmee we ons door het dagelijks leven voortbewegen.
Het is de bescherming en onze laag voor de wereld om ons heen. Het is belangrijk om goed voor deze laag te zorgen.
Deze laag heeft veel met voeding te maken. Wat we eten en drinken, wat we verteren, is uiteindelijk wat we ook zijn. Maar ook beweging heeft een invloed op deze laag, deze Kosha.
Het is belangrijk dat we deze fysieke laag gezond houden, want dat straalt door in alle diepere lagen.
Als we fysiek niet gezond zijn, is het veel moeilijker om gelukkig te zijn in alle diepere lagen, onze diepere Kosha’s.
De Annamaya kosha uit balans
Doordat de Annamaya Kosha ons fysieke lichaam is, is dit ook waar de disbalans zit. Als ons fysieke lichaam uit balans is, is deze laag uit balans.
Wanneer we ziek zijn, bijvoorbeeld een griep, merken we dat ons lichaam uit balans is. We zijn dan bedlegerig, willen slapen, hebben bijvoorbeeld geen honger en/of pijn.
Natuurlijk kan ons lichaam ook uit balans zijn als we niet ziek zijn. Als we bijvoorbeeld ongezond eten, heeft dit een grote impact op ons lichaam. Je bent wat je eet is een bekende uitdrukking.
Als we veel suiker of junkfood eten, zal ons lichaam hier op reageren. Dit heeft invloed op allemaal fysieke processen in ons lichaam.
Als we voeding tot ons nemen, met maar weinig voedingsstoffen, krijgt ons fysieke lichaam niet wat het nodig heeft om te kunnen functioneren.
Wanneer je lichaam je in de weg zit
Soms hebben we wel eens het gevoel dat ons lichaam ons in de weg zit. We kunnen ons bijvoorbeeld heel erg stijf, slap of zwaar voelen. Vaak is dat ook een teken dat we even iets beter voor onszelf moeten zorgen.
Je kunt het ook merken aan blessures die ontstaan, bijvoorbeeld door lang te zitten op een dag of telkens een herhalende beweging uitvoeren.
Denk maar aan een muisarm of een frozen shoulder. Dit zijn tekens van ons fysieke lichaam wat niet in balans is.
Wanneer ons fysieke lichaam niet in balans is, zullen we waarschijnlijk ook geen behoefte voelen om te sporten of te bewegen.
We blijven dan makkelijk op de bank hangen en zullen de yoga les of sportschool overslaan. We voelen ons moe en zwaar en dan zien we sporten al helemaal niet zitten.
Maar ook meer interne processen kunnen signalen geven van een disbalans. Denk maar aan een moeizame stoelgang of een oppervlakkige, snelle ademhaling.
Als onze ademhaling niet genoeg ruimte krijgt, door bijvoorbeeld onze houding, dan zal onze ademhaling niet zo diep gaan. Hierdoor kan de ademhaling ons lichaam niet de zuurstof en energie geven die het nodig heeft.
De Annamaya kosha in balans
Wanneer ons Annamaya Kosha in balans is, voelt ons lichaam rustig, sterk en stevig. We kunnen dan vertrouwen op ons lichaam en de kracht die ons lichaam heeft.
Natuurlijk heeft iedereen een andere, unieke kracht, maar we voelen ons sterk genoeg.
We zullen bewustere keuzes maken wat betreft voeding, en gaan beseffen dat wat we eten grote invloed heeft op hoe we ons voelen.
We zullen ook meer luisteren naar wat ons lichaam nodig heeft. Zo kunnen we onze maaltijd beter afstemmen qua voedingsstoffen en hoeveelheid aan onze behoefte.
Als ons Annamaya Kosha in balans is, zullen we makkelijker tot beweging of sporten komen.
Beweging is erg belangrijk voor ons fysieke lichaam. Of dat nou Yoga, hardlopen of fitness is. Het is belangrijk dat we ons lichaam blijven bewegen.
Wanneer we bewegen, stimuleren we veel processen in ons lichaam. Deze processen stimuleren bijvoorbeeld onze vertering, vergroten onze energie en nog veel meer.
Daarnaast zullen ons interne processen ook veel soepeler verlopen.
Onze spijsvertering verloopt rustig en soepel, onze ademhaling kan zich verdiepen zodat het ons lichaam van meer zuurstof en energie kan verrijken.
Daardoor zal het lichaam veel meer ontspannen aanvoelen.
Practices voor de eerste kosha
Om goed voor deze Kosha te zorgen, zul je goed voor je lichaam moeten zorgen. Dat kan op veel verschillende manieren.
- Aangezien Annamaya staat voor voeding, is voeding het belangrijkste voor deze laag. Zorg dat de maaltijden voedzaam en met liefde en aandacht bereid zijn. Neem de tijd om een maaltijd te bereiden en neem de tijd om een maaltijd te nuttigen.
- Zorg dat de maaltijden gevarieerd zijn, zo krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Zorg dat het eten puur is, met zo min mogelijk toevoegingen.
- Luister goed naar je lichaam, wat heeft jouw lichaam nodig? Heeft jouw lichaam juist wat grondend eten nodig of juist wat lichter? Hoeveel eten heb je daadwerkelijk nodig in plaats van wat je gewend bent op te scheppen?
- Zorg voor voldoende slaap, zo breng je jouw lichaam tot rust en kan het herstellen.
- Behalve slaap, zorg ook voor voldoende rust op een dag.
- Zorg voor voldoende beweging. Dit hoeft niet elke dag in de sportschool of yoga studio te zijn, want een lange wandeling is ook al heel fijn en goed.
- Neem per dag de tijd om diep in- en uit te ademen. Plaats eventueel jouw handen op je buik om je er dieper mee te verbinden.
Hopelijk heb je in dit blog een beter beeld gekregen van de Annamaya Kosha. In de volgende blog gaan we een laag dieper naar binnen, en bekijken we de Pranamaya Kosha!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.