Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 dec 2015

5 tips om je zelfcompassie te vergroten en te stoppen met jezelf te veroordelen

/
Geplaatst door
/
Comments3

Zelfcompassie kan je leven een stuk aangenamer maken. En veel mensen onderschatten dit. Het wordt gezien als iets onbelangrijks.

Toch is niets minder waar. Zelfcompassie is een belangrijk onderdeel naar minder stress en meer geluk. Mensen die Mindfulness beoefenen weten dit.

En niet alleen zelfcompassie, maar ook compassie voor andere mensen, dieren en de hele planeet eigenlijk.

Laten we eens kijken naar hoe een gebrek aan zelfcompassie je problemen eigenlijk kan verergeren.

We lijden allemaal

In mijn mening heb je maar één echte vijand, namelijk:

Jezelf.

Ja, we zijn vaak onze eigen grootste vijand. Vaak zijn het je eigen slechte gewoontes, die je ervan weerhouden om de dingen te bereiken die je wilt, de beste versie van jezelf te worden en je leven met passie te leven.

En vaak weten we dit ook. We weten dat we zelf eigenlijk best wat meer moeite zouden kunnen doen om ons leven een andere richting in te sturen. Een richting die meer in lijn ligt met wat we diep van binnen voor ogen hebben.

En toch….toch lukt het vaak niet. En wanneer het niet lukt, vervallen we weer een tijdje in slechte gewoontes, zoals:

 • Roken
 • Eten
 • Niet sporten
 • Teveel TV kijken
 • Drinken

Het maakt ons vaak nog meer gefrustreerd en gestresst, omdat we weten dat we eigenlijk beter kunnen!

We blijven hier vaak net zo lang in hangen totdat we weer wat kracht hebben verzameld om met een nieuw goed voornemen te starten.

Uiteindelijk lukt ook dit vaak niet en we vervallen wederom in de oude slechte gewoontes.

Wanneer dit zich voor doet zijn we in meer of mindere mate aan het lijden. We lijden meer dan we ons realiseren. We lijden allemaal op kleine en grote manieren.

Enkele voorbeelden:

Stress is een manier waarop we lijden. Stress geeft in principe aan dat je sympathische zenuwstelstel geactiveerd is. Wanneer dit het geval is, ben je minder goed in staat op geluk, plezier en creativiteit te ervaren. Ook is je lichaam minder goed in staat om uit te rusten en zich te herstellen.

Uitstelgedrag is een vorm van lijden. We stellen allemaal dingen uit. Vooral dingen die we moeilijk vinden of dingen die we niet leuk vinden. Het zorgt ervoor dat de obstakels die tussen ons en onze dromen in staan onopgelost blijven. Het gevolg is dat we lijden.

Gebrek aan dankbaarheid is een manier waarom we lijden. We lopen vaak te klagen en te mopperen. Dit is een teken dat we niet dankbaar zijn voor de kleine dingen die we in ons leven hebben. Doordat we zo druk bezig zijn met mopperen en klagen missen we alle mooie dingen om ons heen. En dus is dit een vorm van lijden.

Zo zijn er nog 1001 manieren te bedenken waarop wij lijden. Iedere dag weer.

Wat kunnen we hier aan doen?

zelfcompassie

Hoe zelfcompassie kan helpen

Je zou het misschien niet denken, maar zelfcompassie kan een groot gedeelte van de manieren waarop we lijden wegnemen, of in ieder geval verzachten.

Laten we bij bovengenoemde voorbeelden blijven.

Zelfcompassie bij stress

Zelfcompassie kan bij stress helpen omdat het je in staat stelt om kalmer te reageren op bepaalde stressvolle situaties. We ervaren stress wanneer we een bepaalde bedreiging aan voelen komen.

Bijvoorbeeld wanneer we een deadline niet halen. Wanneer we te veel werk hebben liggen. Of wanneer we niet aan bepaalde verwachtingen kunnen voldoen. Er wordt iets van ons geëist waar we (nog) niet aan kunnen voldoen. Vaak zijn dit ook eisen die we aan ons zelf stellen.

Het sympathische zenuwstelsel wordt dan geactiveerd, met als gevolg dat er allerlei belangrijke functies in je lichaam worden stilgelegd. Bijvoorbeeld je creativiteit, helder nadenken, rust en overzicht.

Juist door zelfcompassie te tonen aan jezelf kan je je parasympathische zenuwstelsel weer activeren. Hierdoor krijg je weer ruimte om na te denken, te focussen en voor het bedenken van creatieve oplossingen.

Wees dus vooral niet te hard voor jezelf. Een beetje zelfcompassie op zijn tijd zal er uiteindelijk voor zorgen dat je beter in je vel gaat zitten en de dingen die je moet doen juist beter kan doen. Het heeft dus vaak geen zin om heel streng en hard voor jezelf te zijn.

Zelfcompassie bij uitstelgedrag

Waarom stellen we dingen uit? Vaak omdat we denken dat dingen moeilijk zijn en dat we ze niet kunnen. Zelfcompassie kan hier bij helpen.

Waarom zou je denken dat iets te moeilijk voor je is, of dat je iets niet kan? Je kan zoveel meer dan je denkt. Leg jezelf geen beperkingen op. We denken dus vaak erg denigrerend over onszelf.

Zelfcompassie kan hierbij helpen. Door te oefenen om zelfcompassie te hebben zal je merken dat je vriendelijker naar jezelf toe wordt.

Je zal merken dat je mentaliteit verschuift van ‘niet goed genoeg dus ik doe het niet’ naar ‘leuke uitdaging, laten we het eens proberen’.

Zelfcompassie bij gebrek aan dankbaarheid

Een gebrek aan dankbaarheid betekent vaak dat we veel aan het klagen en mopperen zijn. We ervaren dus veel negativiteit. Hierdoor missen we al het moois wat het leven te beiden heeft en lijden we dus. Je zelfcompassie vergroten kan helpen op de pijn van dit lijden de verlichten.

Uiteindelijk kan je door je zelfcompassie steeds meer te vergroten het klagen en mopperen ombuigen naar dankbaarheid. Dankbaarheid voor zelfs de allerkleinste dingen in het leven. Zo vergroot je je algehele gevoel van geluk in het leven.

5 tips om je zelfcompassie te vergroten en te stoppen met jezelf te veroordelen

Laten we er vanuit gaan dat je het lijden in je leven wilt verlichten door middel van compassie. Hoe doe je dat? Waar begin je? Wat zijn dingen die je kunt doen om meer compassie te ontwikkelen.

Hieronder wat tips.

Zelfcompassie ontwikkelen – Tip #1

Begin altijd eerst met jezelf. Naast zelfcompassie kun je natuurlijk ook compassie voor anderen hebben. Je kunt zelfs compassie hebben voor de hele wereld om je heen. En dit is ook heel goed.

Toch is het belangrijk om eerst met jezelf te beginnen. Waarom?

Als je zelf in staat bent om je lijden te verlichten door zelfcompassie, ben je uiteindelijk beter in staat om anderen ook te helpen. Jouw lijden is immers minder, dus er is meer ruimte voor persoonlijke groei en het helpen van andere mensen.

Bovendien kun je door het ontwikkelen van zelfcompassie een voorbeeld worden voor anderen. Leg anderen uit hoe jij compassie hebt gebruikt om je leven en dat van anderen beter te maken.

Zelfcompassie ontwikkelen – Tip #2

Wees je bewust van het feit dat je elke dag lijdt. Je zult dit eerst moeten erkennen en accepteren. Dit zijn dus dingen als stress, angst, twijfels, zorgen, frustraties, woede, teleurstelling en oordelen.

Vaak willen we deze dingen zo diep mogelijk weg stoppen. Het wegstoppen lukt vaak wel, maar dit betekent niet dat we er ook vanaf zijn. Vaak zorgt het voor fysieke klachten en emotionele blokkades onder het oppervlak. Op de lange termijn ben je dus slechter af.

Accepteer het lijden en alle gevoelens die daarbij horen. Sta ze toe om er te zijn.

compassie

Zelfcompassie ontwikkelen – Tip #3

Laat ideaalbeelden los. Je hebt allemaal beelden en verwachtingen in je hoofd:

 • Hoe anderen zich zouden moeten gedragen.
 • Hoe jij je zou moeten gedragen.
 • Hoe jouw leven eruit zou moeten zien.
 • Hoe dingen zouden moeten aflopen.
 • Wat mensen van je denken.

Laat dit allemaal los. Je hoeft niet aan deze verwachtingen te voldoen. Je bent uniek. Jouw authenticiteit kan zich alleen uiten door precies te zijn wie je nu bent. Niet door anderen te kopiëren of te proberen aan allerlei verwachtingen te voldoen.

Laat het los en je zal minder lijden.

Zelfcompassie ontwikkelen – Tip #4

Wens jezelf het beste. Jij hebt, net als al het andere op deze planeet het recht om je op je gemak te voelen, gelukkig en gezond te zijn, vrij te zijn van lijden en je veilig te voelen.

Het helpt om jezelf dit te gunnen. Dit is erg effectief, omdat we deze dingen onszelf vaak niet gunnen. We vragen altijd maar meer van onszelf. Het is simpelweg nooit goed genoeg. Sta hier af en toe bij stil. Gun jezelf het beste.

Zelfcompassie ontwikkelen – Tip #5

Mediteer. Een van de beste manieren om zelfcompassie te ontwikkelen is door te mediteren. Bijvoorbeeld door een vriendschap & compassie meditatie of een liefde meditatie.

Dit kan je doen voor zowel jezelf, mensen die je lief hebt, vreemdelingen en zelfs voor mensen waar je moeite mee hebt.

In het begin is dit misschien niet gemakkelijk maar uiteindelijk zal het je ontzettend veel rust geven.

Het is ook een van de meditaties die ik doe tijdens onze online Mindfulness cursus.

Jouw beurt!

Hoe denk je dat zelfcompassie jou kan helpen?

Welke invloed heeft het op je leven als je meer zelfcompassie zou ontwikkelen?

Welke invloed zou dit hebben op het leven van de mensen van wie je houdt?

Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Daniëlle

  Beste Rolf,

  Wat een prettige tips om mee te werken. Het is alleen zo moeilijk om zelf compassie toe te passen in ook de vurige inzet blijven tonen. Hoe vind je die balans? Bij mij gaat het vooral om de dagelijkse meditatie. Hoe krijg ik mezelf elke avond op dat kussen en als ik het dan niet doe, niet mezelf streng toe te spreken. Ik mediteer vaker niet dan wel en er komt maar geen ritme en stabiliteit in waardoor mijn zelf compassie dus niet groeit en ik mezelf blijf teleurstellen. Ik durf te stellen dat meerdere mensen dit ervaren en vraag me af hoe anderen dit gedaan hebben en wat jou advies hierin is.
  Liefdevolle groet,
  Daniëlle

  1. Rolf

   Hoi Daniëlle, Bedankt voor je reactie. Je slaat de spijker op zijn kop, dit is een van de moeilijkste dingen en je zou er een boek vol over kunnen schrijven.

   Besef je ten eerste dat het normaal is dat je niet altijd ritme in hebt. Ook ik heb betere en mindere periodes. Wanneer ik een mindere periode heb, een periode waarin dingen niet vanzelf gaan, ga ik vooral bij mezelf opzoek waarom ik dit WIL doen (niet moet). Ik zoek net zo lang totdat mijn ‘WAAROM’ sterk genoeg is. Als je ‘waarom’ sterk genoeg is dan volgt de actie vanzelf.

   Besef je daarnaast ook dat de eerste paar weken van een nieuwe gewoonte het meest lastig zijn. Naarmate je vaker mediteert en het meer een gewoonte wordt, is het steeds makkelijker om vol te houden. Neem jezelf voor om slechts 1 minuut te mediteren, elke dag. Alleen om de gewoonte te trainen. Je zal merken dat je uiteindelijk langer op je kussentje blijft zitten. En je gewoonte wordt getraind.

   Juist het vinden van deze balans vind ik een van de mooiste elementen van Yoga / Mindfulness. Push je jezelf te ver, of ben je te lief voor jezelf? Dient dit mij, of doe ik mezelf onnodig pijn? De vragen die je stelt en obstakels die je tegenkomt zijn onderdeel van het proces.

   Ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt!

Laat een reactie achter