Pranamaya kosha handleiding – Alles over de tweede kosha
De Pranamaya Kosha, is de tweede Kosha binnen het Kosha systeem.
Het Kosha systeem bestaat uit vijf lagen, die allemaal een van onze vijf lichamen symboliseren. Van buiten naar binnen zijn dit het:
- Fysieke lichaam
- Energetische lichaam
- Mentale lichaam
- Intellectuele lichaam
- Spirituele lichaam
Hoe dichter je bij de kern komt, hoe subtieler en dieper de Kosha wordt.
In dit blog leg ik je graag uit wat de functie van de Pranamaya Kosha is, hoe je erachter komt of deze uit balans is, en hoe je deze weer in balans kunt krijgen.
Ook geef ik je graag een paar nuttige tips voor je practice om optimaal voor deze Kosha te zorgen!
Wat is de Pranamaya kosha?
De Pranamaya Kosha is de tweede laag van de kosha’s, en valt één laag binnen de eerste kosha Annamaya.
Prana staat voor ‘levensenergie’ en Maya staat voor ‘laag/sluier’. Dit is dus ons energetische lichaam.
Deze laag is nauw verbonden met de ademhaling. Met onze ademhaling kunnen we de energie op de juiste manier in ons lichaam sturen.
Ons energetische lichaam bevindt zich zo’n 6 centimeter van ons lichaam. Dit is dus de eerste laag die je niet kunt ‘voelen’, aanraken of zien. Dit is een elektromagnetische laag rondom ons lichaam.
Deze laag bestaat uit de Vayu’s. Vayu’s zijn de 5 verschillende ademrichtingen in ons lichaam.
Ook de zeven Chakra’s maken deel uit van deze laag. Dit zijn de verschillende energie centra in ons lichaam.
Als laatste horen ook de Nadi’s bij deze laag. De Nadi’s zijn de energiebanen waar de energie doorheen stroomt.
In de afbeelding hieronder zie je hoe de Pranamaya Kosha zich tot de andere Kosha’s verhoudt:
Functie van de Pranamaya kosha
De functie van deze Kosha is het ervoor zorgen dat onze energie vrij door ons lichaam kan stromen.
Onze prana, onze levensenergie, kan zich in de juiste richtingen stromen en in een juiste verdeling over de verschillende gebieden.
De Pranamaya Kosha zorgt er eigenlijk voor dat alle energie juist en volledig kan stromen. Als onze energie op de juiste manier verdeeld is over ons lichaam, zullen we ons levend en en vol energie voelen.
De Pranamaya kosha uit balans
Alle Kosha’s zijn natuurlijk met elkaar verbonden. Als de ene laag niet in balans is, is dat vaak ook in de andere laag te merken.
We kunnen bijvoorbeeld merken dat als we ergens een fysieke blokkade hebben, dat onze energie daar ook niet doorheen kan stromen. We houden dan spanning vast in dat gebied.
Andersom kan het ook zijn, dat we ons niet echt kunnen verbinden met een bepaald gebied. We kunnen er dan niet naar toe ademen of voelen wat er in dat gebied gebeurt.
Ook dan kunnen we spreken van een blokkade. En vaak weten we niet eens waarom daar dan een blokkade zit.
Je ademhaling is dus heel belangrijk in deze laag. De ademhaling zorgt voor de juiste verdeling van de energie. Je zult dan dus merken dat je ademhaling oppervlakkig en snel gaat, als deze laag uit balans is.
De ademhaling zal heel hoog blijven in de borstkas en de buik beweegt bijna niet mee. Door deze ademhaling kan de energie zich niet door jouw lichaam heen bewegen.
Sluit je ogen maar voor een moment en kijk of je kunt waarnemen waar jouw ademhaling zich bevindt.
Je kunt dan bijvoorbeeld merken dat je niet echt in jouw lichaam aanwezig bent, en je zal waarschijnlijk veel in je hoofd zitten en mentaal bezig zijn. Je bent dus niet helemaal aanwezig in het moment.
Het kan ook zijn dat je misschien op de yoga mat merkt dat dit lichaam uit balans is. Je bent bijvoorbeeld niet aan het ademen tijdens een asana en je wilt krampachtig de houding vasthouden.
Hetzelfde geldt voor in de sportschool. Je doet de oefeningen met ingehouden adem.
Het tweede kosha in balans
Wanneer ons Pranamaya Kosha in balans is, kan onze levensenergie vrij stromen door ons hele lichaam heen.
Als dit heel erg sterk in balans is, kun je energie misschien wel voelen tintelen op allerlei plekken in je lichaam.
Je zult merken dat je ademhaling vrij kan stromen door jouw lichaam. De ademhaling zal diep, langzaam en in een regelmatig ritme zijn. De ademhaling zal tot diep in het bekken kunnen reiken.
Door deze diepe ademhaling zal de buik ook uitzetten op een inademing.
De ademhaling zal stukken langzamer zijn, wanneer deze dieper is. De ademhaling gaat immers verder het lichaam in, en heeft daarvoor wat meer tijd nodig. Het ritme zal regelmatig en stabiel zijn.
Wat je ook kunt merken, is dat door de rustige ademhaling, de emoties ook wat rustiger door jouw heen stromen. Ze zullen niet te snel van links naar rechts gaan.
In je lichaam kun je meer ruimte en vrijheid ervaren, juist omdat de energie alle kanten op kan stromen.
Tijdens de yoga practice zul je je verbonden voelen met de ademhaling. Je zult de bewegingen synchroon laten lopen met de ademhaling.
Lengte creëren op een inademing en jezelf kleiner maken op een uitademing, zal dan wat meer vanzelf gaan.
Ook zul je in asana’s goed kunnen doorademen, en dan juist naar de gebieden waar je ruimte wilt creëren. Je kunt een houding langer volhouden, door diep in- en uit te ademen.
Zo kan de asana je het gewenste effect geven. Je zult je verbonden voelen met het lichaam. Je ademhaling en lichaam zijn één.
Practices voor de Pranamaya kosha
Als je een reguliere beoefenaar van Yoga bent, zul je het woord Pranayama al heel vaak gehoord hebben. Pranayama zijn ademhalingsoefeningen die vaak in de lessen gebruikt worden.
‘Prana’ staat voor levensenergie. ‘Yama’ staat voor ontwikkelen, ontplooien en / of uitbreiden. Met Pranayama oefeningen ben je dus je levensenergie aan het ontwikkelen.
Je gaat in deze oefeningen dus actief aan de slag met je levensenergie en de Pranamaya Kosha.
Er zijn heel veel verschillende soorten Pranayama, daar kun je hier een blog over vinden.
- Kapalbhati. Je kunt bijvoorbeeld Kapalbhati doen, dit is een oefening die jouw energie vergroot en actief maakt.
- Nadi Shodhana. Ook heb je bijvoorbeeld Nadi Shodhana, dit is een oefening die jouw energie meer in balans brengt.
Neem op de dag de tijd om in te checken bij jouw ademhaling. Je kunt dan even de ogen sluiten en eventueel een hand op de buik plaatsen.
Zo kun je waarnemen of de ademhaling hoog of laag zit in het lichaam en je kunt de ademhaling meer naar de buik sturen.
Ook een een Yoga practice kan jou helpen om de Pranamaya Kosha in balans te brengen. In een Yoga Practice kun je jouw ademhaling verbinden met de bewegingen.
Door alles op jouw ademhaling te volgen, kun je één worden met de energie van deze Kosha.
Hopelijk ben je nu meer te weten gekomen over de tweede kosha. In de volgende blog gaan we dieper in op de Manomaya Kosha!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.