Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 mei 2022

Wortelchakra handleiding – Alles over het eerste chakra Mooladhara

/
Geplaatst door
/
Comments4

Wortelchakra, is ons eerste chakra.

Deze chakra wordt ook wel Mooladhara genoemd. Mooladhara is het Sanskriet woord voor wortel, vandaar de naam wortelchakra.

Een chakra is een soort energiecentrum in je lichaam. We hebben in ons lichaam 7 belangrijke chakra’s: wortelchakra, sacraal chakra, zonnevlecht chakra, hartchakra, keelchakra, derde oog chakra en het kruinchakra.

Het wortelchakra ligt onderaan de wervelkolom en heeft alles te maken met veiligheid en stabiliteit. Ik ‘ben’ staat hier centraal.

In deze blog leg ik je graag meer uit over de wortelchakra. Je komt erachter:

  • Wat de wortelchakra is
  • Wat de locatie is van de wortelchakra
  • Welke kleur en symbool er bij het wortelchakra horen
  • Hoe je kunt herkennen of het wortelchakra in balans is of uit balans
  • Hoe je het wortelchakra in balans kunt brengen
  • Welke yoga houdingen bij het wortelchakra horen

Lees je mee?

wortelchakra mooladharaVraag en antwoord

1.Waar ligt het eerste chakra?

Ons wortelchakra bevindt zich in onze bekkenbodem.

2.Wat is de kleur van het wortelchakra?

De kleur van het wortelchakra is rood.

3.Hoe breng je het eerste chakra in balans?

Door te aarden en bijvoorbeeld voeding dat uit de grond komt te eten of voedsel met een rode kleur.

Locatie eerste chakra

Het wortelchakra ligt tussen de anus en de genitaliën. Het ligt in bij ons stuitje, wat de basis is van onze wervelkolom. Dus dit chakra ligt letterlijk bij onze wortels.

Onze levensenergie stijgt op vanuit ons bekkenbodem en beweegt omhoog via de ruggengraat. Dit chakra is ook gericht naar beneden, naar de aarde.

Wat is het wortelchakra?

De naam zegt het eigenlijk al, dit chakra staat voor onze wortels, onze gronding. Dit chakra is de basis en legt de verbinding tussen ons als mens en de aarde.

Wanneer we het hebben over dat we wat meer gronding willen in ons leven, dan spreken we dus over ons wortelchakra. In feite willen we dan dit chakra wat meer openen en actiever laten zijn.

In de Yoga spreken we over Purusha en Prakriti. Purusha is het bewustzijn en energie. Prakriti staat voor materie. De Yoga filosofie beschrijft hoe de wereld is ontstaan vanuit Purusha en Prakriti, deze twee zorgen samen voor al het leven.

Ons wortelchakra is het meeste dense chakra. Dit chakra heeft het ‘meeste’ Prakriti in zich en daarom heeft het veel te maken met ons lichaam en de aarde.

In ons fysieke lichaam heeft dit chakra onder andere te maken met onze botten, spieren, nagels en haren. Ook heeft dit chakra invloed op onze organen in de onderbuik, zoals de dikke darm, endeldarm en ook op ons bekkengebied.

Ontwikkeling wortelchakra

Dit chakra ontwikkelt zich voornamelijk in de eerste 6 – 7 jaar van ons leven. Als kind zijn we volledig afhankelijk van onze ouders. We hebben voeding nodig, verzorging, hygiëne en liefde. Dit zorgt ervoor dat we ons veilig gaan voelen.

Als dit chakra goed ontwikkelt en actief is, hebben we een gevoel van veiligheid. We voelen ons veilig in ons lichaam en in de omgeving waar we zijn.

Het zorgt ook voor een gevoel van financiële zekerheid. We hebben genoeg geld / middelen om voor onszelf te zorgen, we komen niets tekort.

Een goed actief wortelchakra creëert ook vertrouwen. Vertrouwen in onszelf, de mensen en de wereld om ons heen. Het chakra laat je ook jouw ruimte innemen. Ik ben belangrijk, ik mag er zijn.

Kleur eerste chakra

Het eerste chakra heeft de kleur rood. De rode kleur kan je herleiden naar het fysieke lichaam, zoals de spieren. Ook kan je dit herleiden naar de de aarde. Vaak wordt de energie van moeder aarde geassocieerd met de kleur rood.

De kleur rood staat ook voor passie, agressie, energie, activiteit, warmte en liefde.

Chakra symbool Mooladhara

Het symbool van Mooladhara is een Lotusbloem met vier bladeren. Deze staan voor de mind (Manas), Intellect (Buddhi), Bewustzijn (Chitta) en ego (Ahamkara). Alle vier komen deze uit dit chakra.

De driehoek die bij dit chakra hoort, heeft twee betekenissen.

De ene is dat de Kosmische energie binnen gehaald en naar beneden geleid wordt. De andere is dat het een opwaartse beweging is van bewustzijn. Het puntje wat naar beneden wijst is het beginpunt van het bewustzijn dat zich ontwikkelt.

Eerste chakra wortelchakra mooladhara

Een wortelchakra in balans

Iemand waarbij dit chakra goed in balans is, voelt zich tevreden, is stabiel en gelooft in zijn innerlijke kracht. Je zal je makkelijk gegrond voelen en je hebt vertrouwen in jezelf en de omgeving.

Ook ga je bewust om met jouw lichaam en je weet wat jouw lichaam nodig heeft. Dit kan gezonde voeding zijn, maar ook beweging. Je voelt je verbonden met de aarde en en je bent praktisch ingesteld.

Een wortelchakra uit balans

Als jouw wortelchakra uit balans is, kan je je angstig, rusteloos en onveilig voelen. Je hebt geen vertrouwen in jezelf en in je lichaam. Ook voelen dingen vanbinnen rommelig en zo ook de omgeving om jou heen.

Je mist het contact met de aarde, waardoor het voor sommige zelfs kan voelen alsof ze boven de grond blijven zweven.

Grenzen aangeven is lastig en je bent op zoek naar veel zekerheid. Dit kan in financieel zijn, maar met relaties. Je voelt je onzeker en weinig zelf discipline.

Ook kan het zijn dat je eerste Chakra teveel energie afgeeft. Dit kan zorgen voor overgewicht en hebzuchtigheid.

Eerste chakra in balans brengen

Er zijn verschillende mogelijkheden om het eerste Chakra in balans te brengen. Iedereen is uniek, waardoor het mogelijk is dat bij ieder mens weer verschillende oefeningen werken. Belangrijk is dat je goed contact met de aarde krijgt.

Bij een wortelchakra dat uit balans is, kan het helpen om rode voeding te eten. Zo stimuleer je het eerste chakra. Dit kan bijvoorbeeld rode kool, rode bieten, granaatappel, rode bessen of aardbeien et cetera zijn.

Ook voeding die letterlijk uit de aarde komt (aardappels, knollen) kunnen een grondend effect op je hebben.

Er zijn ook verschillende Yoga oefeningen die contact met de aarde bevorderen. Ook kan het uitvoeren van 5 Tibetanen Yoga de Chakra’s stimuleren.

Een andere goede optie is een chakrameditatie.

Meditatie voor het eerste chakra

Ga zitten en voel goed dat de zitbotjes in contact zijn met de vloer. Sluit de ogen en breng al je aandacht naar het wortelchakra. Visualiseer hier weer het rode energiecentrum.

Adem hier een aantal keer naar toe en laat deze rode kleur met elke inademing steeds sterker worden. Dan begin je met het visualiseren van een rood of goud koord. Dit gaat vanaf het staartbeen naar de kern van de aarde.

Met elke inademing adem je rode energie van de kern van de aarde omhoog in het wortelchakra. Met elke uitademing laat je energie los uit het wortelchakra die je niet meer nodig hebt en je laat dit via het koord terug de aarde in gaan.

Voordat je uit de meditatie komt, visualiseer je dat het koord weer terug omhoog komt. Blijf voelen dat je verbonden bent met de aarde. Op elk moment van de dag kun je dit herhalen.

Een complete geleide chakra meditatie vind je in deze video:

Online chakra cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

In onze online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s’ brengen we door middel van verschillende Yoga Nidra sessies alle verschillende chakra’s weer in balans.

Op deze manier zorgen we ervoor dat ze ons ondersteunen in het leven van ons mooiste en meest authentieke leven. Klik hier als je benieuwd bent naar meer informatie over deze online chakra cursus.

online chakra cursus

Drie Yoga houdingen voor bij het wortelchakra

Tadasana

Tadasana wordt ook wel de berghouding genoemd. Deze houding helpt bij het goed gronden en een stevige houding hebben.

Ga met de voeten op heup breedte staan en plaats de voeten stevig in de mat. Span de bovenbeen spieren aan en hou de benen licht actief.

Plaats de handen op de heupen om het bekken juist onder te kantelen. Laat het staartbeen, waar het wortelchakra zich bevindt, naar beneden wijzen.

Ontspan de schouders en laat de schouderbladen iets naar elkaar toe gaan en beweeg ze naar beneden in de rug. Armen zijn langs het lichaam en handpalmen zijn actief open naar voren gedraaid.

Reik het kruin omhoog en trek de kin iets naar binnen. Hou het lichaam actief in deze houding en breng de aandacht naar de buikademhaling.

Hou deze houding voor een minuut vast en focus je op de voeten die in verbinding staan met de aarde. Vanuit die verbinding met de aarde verleng je en maak je jezelf zo lang mogelijk.

Vrksasana

Deze houding wordt ook wel de boomhouding genoemd. Net als bij de boomhouding zorgt ook deze houding voor gronding met de aarde.

Je plaatst de voeten weer op heupbreedte en verplaats dan je gewicht naar de rechtervoet. Dan til je de linkervoet op en je plaatst de linkervoet aan de binnenkant van de rechterkuit of aan de binnenkant van het rechter bovenbeen.

Kantel het bekken, zodat het staartbeen naar beneden wijst. Ontspan de schouders en plaats de handen tegen elkaar voor het hart in Anjali Mudra. Reik het kruin omhoog en trek de kin iets naar binnen.

Breng je blik en focus op iets wat niet beweegt. Breng de aandacht naar binnen, naar de buikademhaling en adem rustig in en uit. Ook deze houding kun je een minuut vasthouden en daarna aan de andere kant herhalen.

Malasana

Malasana wordt ook wel de hurkzit genoemd. Deze houding opent het bekken en het laat de energie naar beneden stromen, ook deze houding helpt bij het gronden.

Het kan fijn zijn om een bolster / deken / opgerolde yogamat bij de hand te hebben. Je wilt de hielen graag aan de grond hebben, deze props kunnen je daarbij helpen om die onder de hielen te plaatsen.

Plaats de voeten op matbreedte (of eventueel iets dichter bij elkaar als jij die ruimte hebt in jouw bekken) en draai de tenen iets naar buiten.

Dan buig je de knieën en breng je het bekken zo dicht mogelijk naar de grond. Plaats de handen tegen elkaar in Anjali Mudra en plaats de ellebogen tegen de binnenkant van de knieën.

Met de ellebogen geef je dan druk tegen de knieën en met de knieën tegen de ellebogen. Hier vandaan kun je de rug vanuit het bekken omhoog reiken en breng de kin iets naar binnen.

Om uit deze houding te komen, plaats je de handen op de grond en dan kun je de benen weer strekken en omhoog komen.

Lees hier meer over de overige chakra’s

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

  1. Nathalie Verlinde

    Beste,

    Ik zou me graag inschrijven voor Yoga Nidra: Reis door de chakra’s – Happy with Yoga.
    Ik heb hier alleen een vraagje bij: Kan ik de lessen op mijn eigen tempo volgen?

    Vriendelijke groeten,

    1. Sven Poldervaart

      Hi Nathalie,

      Wat leuk!

      Ja, je kan de cursus op je eigen tempo volgen. Je blijft levenslang toegang houden tot de cursus dus je hebt tijd genoeg! 🙂

  2. Greet

    Wat een bron aan informatie hier! Heerlijk. Ga ik me eens in verdiepen tijdens de lockdown.
    Kunnen jullie boeken ivm chakra s aanraden? Ik heb graag iets waar ik aantekeningen bij kan maken.

    Ik schrijf me zeker een dezer in voor de yoga nidra. top!

    Greet

    1. Sven Poldervaart

      Hi greet! Tof dat je er zo van geniet!

      We hebben toevallig zelf twee e-books op onze website staan over de chakra’s. Een gratis variant en een betaalde. Daarnaast hebben we ook een Yoga Nidra Chakra cursus met daarin een uitgebreide cursushandleiding met informatie over de chakra’s. Genoeg materiaal om mee te werken dus! 🙂

Laat een reactie achter