Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 apr 2022

5 Tibetanen Yoga – Blijf jong, fit en energiek!

/
Geplaatst door
/
Comments13

De 5 Tibetanen Yoga serie vindt zijn oorsprong ruim 2500 jaar geleden.

In een klooster, gelegen in het Himalaya gebergte, woonden Tibetaanse monniken. Deze monniken zijn de grondleggers van de 5 Tibetanen Yoga.

De monniken waren op zoek naar een manier om krachtig te blijven, gezond te zijn en zich energiek te voelen. Zij ontwikkelden door middel van vijf Yoga oefeningen een manier om de energie optimaal door je lichaam te laten stromen.

Dit worden de 5 Tibetaanse riten genoemd.

In deze blog leggen we je meer uit over deze serie. Je komt te weten:

 • Wat de voordelen zijn van de 5 tibetanen yoga
 • Waar je op moet letten bij het uitvoeren van de serie
 • Hoe je de serie doet

Lees je mee?

Vraag en antwoord

1.Wat is 5 tibetanen yoga?

Het zijn 5, relatief, gemakkelijke oefeningen die je achter elkaar doet. Het betreft een korte serie houdingen dus.

2.Wat zijn de voordelen van 5 tibetanen yoga?

De voordelen zijn talloos, maar de voornaamste die vaak genoemd wordt is dat het een vitaliserende werking zou hebben. Ze worden daarom ook weleens de 5 verjongingsrituelen genoemd!

5 tibetanen yoga

Voordelen van 5 Tibetanen Yoga 

Het dagelijks uitvoeren van Tibetanen Yoga heeft veel positieve uitwerkingen op zowel lichaam als geest. De organen, zenuwen, maar ook de klieren worden positief beïnvloed.

Je lichaam is zowel fysiek als mentaal en emotioneel in evenwicht. Er wordt van de 5 Tibetaanse riten gezegd dat ze een verjongend effect hebben op lichaam en geest. Ze houden je fit en energiek.

Door middel van 5 Tibetanen Yoga leer je je beter te ontspannen en  kracht te ontwikkelen. Ook wordt de volledige ademhaling (Pranayama) geïntegreerd.

Een voordeel hierbij is dat er meer zuurstof in je bloed komt, waardoor je meer energie krijgt. Daarnaast komt het de bloedsomloop ten goede.

Alle energie stroomt door de Chakra’s van het lichaam, ook wel het energiecentrum genoemd. Er zijn zeven Yoga Chakra’s en deze bevinden zich allemaal in een rechte lijn vanaf het heiligbeen via je ruggenmerg naar je kruin.

Bij het beoefenen van 5 Tibetanen Yoga serie open je alle zeven Chakra’s op de juiste manier. Dit zorgt ervoor dat je gehele lichaam en geest zich heel goed en energiek gaan voelen.

De 5 Tibetaanse riten zijn voor elke leeftijdscategorie geschikt. Je kunt de oefeningen naar eigen wens aanpassen, zodat het voor jezelf goed voelt.

5 tibetanen yoga

Uitvoeren en opbouwen van 5 Tibetanen Yoga

Bij het uitvoeren van 5 Tibetanen Yoga is het belangrijk dat je niet forceert. Je beoefent hierbij de vijf vastgestelde oefeningen in een vaste volgorde. Het uiteindelijke doel is dat je elke oefening 21 keer uitvoert.

Belangrijk is dat je het aantal keer uitvoeren van de oefening langzaam opbouwt. Zo voorkom je het forceren en zelfs eventuele blessures en overbelasting.

Ons advies is daarom om niet meteen met 21 keer te beginnen. Start bijvoorbeeld met het vijf keer doen van iedere oefening van de vijf tibetaanse riten.

Als dat goed gaat, kun je het vanaf daar rustig gaan opbouwen.

Het uitvoeren van 5 Tibetanen Yoga heeft tot positief gevolg dat je er veel energie van krijgt. Daarom is het aan te raden ‘s ochtends de oefeningen te doen.

hamstrings rekken neerwaartse hond

De Yoga oefeningen van de 5 Tibetaanse riten

 Oefening 1

 1. Kom staan en strek de armen zijwaarts zodat ze horizontaal zijn. Armen zijn dus in één lijn met de schouders.
 2. Begin met draaien om je eigen as. Doe dit rechtsom.
 3. Kijk steeds naar een vast punt, zodat je niet duizelig wordt.
 4. Doe dit 21 keer.
 5. Stop met draaien.
 6. Adem in en breng je handen boven je hoofd.
 7. Adem uit breng je handen zijwaarts naar beneden.
 8. Herhaal de laatste twee stappen drie keer.

tibetanen yoga

Oefening 2

 1. Kom op je rug liggen.
 2. De handen leg je naast je lichaam of onder je staartbeen.
 3. Adem in, til je hoofd van de grond, kin naar de borst. Tegelijkertijd breng je beide gestrekte benen omhoog richting het plafond.
 4. Adem uit, laat je hoofd en benen weer zakken.
 5. Herhaal 21 keer.
 6. Blijf liggen en haal een paar keer rustig adem.

tibetanen yoga

Oefening 3

Dit is een oefening die lijkt op de Kameelhouding, alleen een dynamische variant.

 1. Kom bij het uitvoeren van deze oefening eerst op handen en knieën.
 2. Breng het zitvlak nu richting de hielen en ga als het ware met het zitvlak op de onderbenen zitten.
 3. Plaats je handen op de onderrug.
 4. Lift het zitvlak van de hielen. Duw het bekken naar voren zonder te forceren.
 5. Adem uit en breng je kin naar de borst.
 6. Adem in buig je achterover.
 7. Herhaal de laatste twee stappen 21 keer.
 8. Haal na afloop een paar keer diep adem in de kindhouding.

tibetanen yoga

Oefening 4

Deze oefening staat ook wel bekend als ’table top’ of het tafeltje.

 1. Kom zitten op je billen met je benen naar voren gestrekt.
 2. Plaatje je handen direct naast je lichaam.
 3. Adem in, plaats de voetzolen op de grond, lift je zitvlak en duw je bekken omhoog totdat je torso horizontaal is.
 4. Adem uit kom terug naar de beginpositie.
 5. Herhaal 21 keer.
 6. Adem een paar keer rustig in en uit.

tibetanen yoga

Oefening 5

De vijfde oefening van de 5 Tibetaanse Yoga riten is in feite een dynamische wisseling tussen de neerwaartse hond houding en de opwaartse hond houding. Je voert hem zo uit.

 1. Kom zitten op handen en knieën.
 2. Krul je tenen naar de mat en breng je zitvlak omhoog en naar achteren. Strek weg vanaf de polsen. Dit is de neerwaartse hond.
 3. Adem in, buig je ellebogen. Laat je lichaam zakken, rol over je wreven en kom door je ellebogen heen naar een opwaartse hond positie.
 4. Strek je borst naar voren, armen gestrekt.
 5. Adem uit, krul je tenen richting de mat en komt terug naar de neerwaartse hond positie.
 6. Herhaal 21 keer.
 7. Kom even rustig zitten op je knieën en haal een paar keer rustig adem.

Tibetanen yoga

Thuis beoefenen van Tibetanen Yoga

Door middel van onderstaand filmpje kun je gelijk aan de slag met het uitvoeren van de verschillende oefeningen.  In plaats van 21 keer, doen we de oefeningen in dit Yoga filmpje 5 keer. Succes!

Wij ervaren 5 Tibetanen Yoga als een erg positieve start van de dag. Graag horen we ook jouw ervaring!

Meer online Yoga oefeningen?

Bekijk honderden online Yoga lessen op ons PRACTICE platform:

practice online yoga


Heb jij deze serie weleens gedaan? Voel je je al jonger? 😉

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

13 Responses

  1. Rolf

   Hi Annemieke! Ja de volgorde is belangrijk, iedere Yoga sessies is als een soort recept en iedere houding heeft een andere fysieke, energetische, emotionele, mentale en spirituele uitwerking. Als je de volgorde verandert, verander je dus ook het ‘recept’. Groetjes, Rolf

 1. Olivia Seminck

  Het boek Fontein der jeugd van Peter Kelder heeft mij 22 jaar geleden gestimuleerd om aan yoga te beginnen! Sindsdien doe ik ze alle dagen, geef zelf 3xweek yoga en begin elke sessie met de 5 Tibetanen. En ze werken echt verjongend !
  Blij dat ik ze ontdekt heb, ze hebben mijn leven op een positieve manier beïnvloed en zal ze altijd blijven verder doen en doorgeven !
  Olivia, Deux-Acren België

 2. Annette

  Hallo

  Ik heb de 5 riten zo.n 30 jaar geleden voor het eerst gedaan en toen ik eenmaal tot de 21 was gekomen na een aantal maanden voelde ik mij zeer goed. Toch verwatert het steeds weer, waardoor ik ze een hele tijd niet meer doe. Toch kom ik er steeds op terug omdat ik me herinner wat het met me deed. Ben eergisteren weer begonnen en ga er zeker weer mee door tot ik me optimaal voel. Ik wil 2 operaties tegenhouden op deze manier…1 van te snel werkende bijschildklieren en 1 voor iets aan mijn middenrif. Leuke uitdaging waar ik ook weer lenig bij zal worden…

 3. Marion

  Hi,

  Ik kan helaas de laatste 2 oefeningen niet doen omdat ik artrose in mijn polsen heb. Zijn er alternatieven voor die oefeningen?

  1. Sven Poldervaart

   Hi Marion,

   Wat vervelend! Je kunt bij oefening 4 proberen om de enkels vast te pakken in plaats van de handen in de onderrug te zetten. Wellicht dat dit de polsen op een andere manier belast waardoor het minder pijn doet. Anders kun je de handen ook iets meer op de heupen plaatsen.

   Oefening 5 kun je vervangen door met de schouderbladen op de mat te komen en de armen langs het lichaam te laten rusten. Blijf het bekken in deze houding wel naar boven toe drukken.

   In dit blog geven we daarnaast nog wat algemene tips over Yoga bij pijnlijke polsen. Misschien heb je daar ook wat aan 🙂

 4. Anita

  Hallo,

  ik ben 1 week geleden begonnen met deze oefeningen maar ik voel met niet altijd lekker de rest van de dag. Raar gevoel in de maag (beetje misselijk) en beetje duizelig. Gaat dit over als je dit nog een tijdje doet?

  1. Sven Poldervaart

   Hi Anita!

   In het begin kan het zijn dat je lichaam even moet wennen aan de oefeningen. Hoe het daarop reageert kan op verschillende manieren. Ik zou het daarom zeker nog even rustig proberen om te kijken of het na verloop van tijd minder wordt, zo niet dan kun je ons altijd even mailen zodat we je persoonlijk kunnen adviseren. Groetjes!

 5. Caroline

  Ik kwam deze oefening via mijn insta account tegen. Heb ook een abonnement op jullie practise. Klopt het dat ik ze daar niet kan vinden?

 6. Marga

  Is er een reden waarom je rechts om moet draaien bij de 1e Tibetaan .
  En wat is die reden wat ligt er aan ten grondslag?

Laat een reactie achter