Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 okt 2018

Kruinchakra handleiding – Alles over het zevende chakra Sahasrara

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ons zevende en ons laatste chakra is het Kruinchakra. Sahasrara is de naam hiervan in het Sanskriet. Letterlijk betekent dit ‘duizend bladeren’.

Elk chakra wordt gevisualiseerd als een Lotus. Elke heeft zijn eigen aantal bladeren, en het kruinchakra heeft er dus duizend.

kruinchakra

Locatie zevende chakra

Ons kruinchakra bevindt zich, de naam zegt het al, bij ons kruin bovenop ons hoofd. Dit chakra is de doorgang naar het Kosmische bewustzijn ofwel het oneindige. De duizend bladeren van de lotus, representeren dit oneindige.

Soms wordt dit chakra ook wel het Kroonchakra genoemd. Dat komt doordat dit chakra in verbinding staat met de oneindige energie.

Wat is het Kruinchakra?

Het Kruinchakra is het centrum voor ons bewustzijn. Dit chakra helpt ons om ons bewust te maken van onszelf en onze omgeving. Zo weten we ook goed wat wel en niet bij ons past.

Hier komt ook een acceptatie proces bij kijken. We leren dat we niet alles willen en moeten, maar dat alles er gewoon mag zijn. We leren mee te gaan in ‘de flow van het leven’.

Die flow van het leven is voor iedereen anders, iedereen heeft een ander pad. We leren in te zien dat ondanks dat onze paden anders zijn, we nog steeds verbonden zijn.

Het kruinchakra is ook het centrum van vertrouwen, toewijding, inspiratie en positiviteit. Vanuit dit chakra leggen we een diepe verbinding me onszelf en met een grotere universele energie.

Om dit chakra volledig te laten open, moet je veel (durven) loslaten. Maar ook juist goed voor alle andere chakra’s zorgen en openen. Zo ben je goed geaard.

Het kruinchakra verbindt ons fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveau binnen in ons tot een geheel. Je zult dus het gevoel krijgen dat alles één is en dat er meer is dan de fysieke wereld en dat wat je kunt zien.

Op een fysiek niveau regelt dit chakra de processen met de huid en het geestelijke, psychische in ons.

Ontwikkeling Kruinchakra

Ons kruinchakra ontwikkelt zich met name van ons 42e tot ons 48e levensjaar. Natuurlijk ontwikkelen onze chakra’s zich altijd, maar in deze fase ontwikkelt het kruinchakra vaak extra.

Deze fase van ons leven kan soms lijken op een mid life crisis. Mensen worden wakker geschud, en voelen zich opeens meer met het spirituele en anderen verbonden.

Ook voelen ze zich vaak meer verbonden met de wereld om zich heen. Grote, belangrijke levensvragen komen omhoog en we gaan op zoek naar antwoorden.

Kleur Sahasrara

De kleur van dit chakra is violet – wit. Deze kleur staat voor transformaties en het openstellen voor andere dimensies.

De kleur wit, is de kleur die in alle andere chakrakleuren voorkomt. Dit staat symbool voor alle chakra’s die uitkomen in het kruinchakra.

Chakra symbool Sahasrara

Het symbool van Sahasrara heeft, zoals de naam het al zegt, 1000 bloembladeren. Deze staan voor de oneindigheid en het kosmische bewustzijn.

kruinchakra

Het Kruinchakra in balans

Wanneer het kruinchakra in balans is, zul je je verbonden voelen op alle niveaus. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel zullen voelen als één.

Je kunt genieten van de ‘aardse’ zaken, maar je weet ook dat er zoveel meer (belangrijker) is. Ook sta je in verbinding met de universele energie, je voelt je rustig, hebt vertrouwen, en weet dat alles deel uit maakt van het grotere geheel. Je zult je compleet voelen, en bent verbonden met je hogere zelf.

Deze verbinding helpt je om je verbonden te voelen met alles en iedereen om je heen, waardoor je geen afscheiding meer voelt van de rest van de wereld en het universum.

Je voelt een innerlijke rust en die wordt niet gauw verstoord. Veel emoties of situaties kunnen langskomen, maar jij blijft gelijkmoedig binnen alles.

Je weet dat er meer is dan dat je ziet en voelt, en kunt de kracht binnen in jezelf voelen. Je accepteert het leven zoals het is en weet dat je bent waar je moet zijn. Ook kun je goed afstemmen op de ‘flow’ van het leven.

Het Kruinchakra uit balans

Wanneer het kruinchakra uit balans is, kan je je niet verbinden met de kosmische energie. Hierdoor kun je je lusteloos voelen, en een gebrek aan energie en vertrouwen hebben in het grotere geheel.

Het kan voelen alsof we weg willen rennen van onszelf. Wat we diep van binnen weten negeren we, en we luisteren niet naar onze innerlijke stem.

We kunnen hierdoor bijvoorbeeld telkens weer met bepaalde mensen blijven afspreken, terwijl dit niet voor ons werkt. Ook kunnen we niet goed zorgen voor ons lichaam, waardoor we voor ongezond eten kiezen. Ook kunnen we alles wat met spiritualiteit te maken heeft blokkeren en negeren.

Dit kan zich uiten in psychische klachten. Je kunt last hebben van angsten, hysterie, waanbeelden, angst om iemand te verliezen, en je kunt klachten krijgen met het centrale zenuwstelsel of de hersenen.

Het zevende chakra in balans brengen

Het zevende chakra kan in balans gebracht worden door te mediteren. Maak voor jezelf de tijd om even stil te worden en naar binnen te keren.

Zoek hiervoor een rustige plek op. Je kunt beginnen om de ogen te sluiten en de ademhaling te observeren. Dit helpt je om te kalmeren en om de aandacht naar binnen te brengen.

Je kunt de meditaties uitbreiden, door bijvoorbeeld je gedachten te observeren. Op een inademing observeer je de gedachte die door je heen gaat, en op een uitademing blaas je die gedachte weer uit. Je laat letterlijk de gedachte los.

Nadi Shodhana is een fijne ademhalingsoefening om het Kruinchakra in balans te brengen. Deze ademhaling vindt wisselend plaats in het linker – en in het rechterneusgat.

Het zorgt voor balans, balanceert onze nadi’s (energiebanen), onze mannelijke en vrouwelijke energie, onze maan en zon energie. Het kalmeert de mind en ons zenuwstelsel. Ook het masseren van ons hoofd werkt ontspannend voor het kruinchakra.

Een complete geleide chakra meditatie vind je in deze video:

Online chakra cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

In onze online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s’ brengen we de chakra’s in balans met behulp van Yoga Nidra sessies.

We behandelen hierbij alle chakra’s stap voor stap, zodat je de balans in je leven kunt verbeteren of opnieuw kunt vinden. Klik hier als je benieuwd bent naar meer informatie over deze online chakra cursus.

Chakra

Drie Yoga houdingen voor het Derde Oog chakra

Er zijn houdingen die dit chakra kunnen stimuleren, maar begin vooral met meditatie. Het kruinchakra is het chakra met de hoogste vibratie en het minst ‘dense chakra’. Dit chakra ontstijgt ons lichaam.

Ardha Padmasana

Je kunt beginnen in Sukhasana (easy pose). Voor de houding ga je zitten op de grond, of op een blok of bolster. Je buigt de knieën en kruist de enkels. Vanaf hier bouw je de rug recht op.

Als je een stap verder wilt, plaats je de linkervoet op het rechter boven been (of andersom natuurlijk) en de andere voet blijft in contact met de mat. Ook hier zorg je weer dat je jezelf goed rechtop zet.

Reik je kruin omhoog en trek de kin iets naar binnen. Sluit je ogen en volg de ademhaling.

In deze houding creëer je een juiste alignment met alle chakra’s en het kruinchakra wijst omhoog.

Salamba Sirsasana

Wees voorzichtig met deze houding. Als je deze houding nog niet gedaan hebt, gebruik dan een muur en laat de benen niet verder omhoog gaan dan een hoek van 90 graden.

Komt op handen en knieën en plaats de onderarmen op de mat. De ellebogen staan onder de schouders. Verstrengel je vingers in elkaar, maar leg de pinken voor elkaar op de mat. Je plaatst je kruin in dat kommetje van de handen. Strek de benen en loop de voeten zo ver mogelijk naar voren zoals in een Downward Facing Dog.

Beweeg je gewicht steeds verder naar voren en til vervolgens rustig op de inademing één been op. breng het andere been omhoog in een hoek van 90 graden.

Blijf sterk vanuit de armen en schouders, en blijf jezelf omhoog duwen. Het gewicht bevindt zich zoveel mogelijk in de armen, zodat je niet al het gewicht op je nek plaatst.

Als je de muur gebruikt, kun je een voet op 90 graden tegen de muur aan plaatsen. De andere voet kan daarna volgen.

Deze houding zorgt ervoor dat al het bloed terug stroomt naar je hoofd. Dit zorgt voor meer bewustzijn in het kruinchakra en zorgt dat de rest van het lichaam tot rust kan komen.

Savasana

Savasana is de laatste houding in een Yoga practice. Kom hiervoor languit op de mat liggen en leg je benen iets uit elkaar.

De voeten vallen naar buiten en de armen liggen iets van het lichaam. Je hebt hierdoor ruimte bij de oksels.

Sluit je ogen en volg je ademhaling. Je wilt hier het lichaam helemaal laten rusten en zo zwaar mogelijk laten worden. Dit brengt je lichaam, maar ook de chakra’s tot rust.

Soms wordt deze houding wel eens tot de moeilijkste houding van Yoga gerekend, aangezien het fysiek het makkelijkste is, maar de mentale uitdaging enorm is.

Kun jij rust en balans vinden, terwijl je hier rustig ligt?

Lees hier meer over de overige chakra’s

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter