Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 okt 2021

Een chakra meditatie – hoe werkt dat precies?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Chakra meditatie is een woord waar je vast al wel eens over hebt gehoord. Tijdens een chakra meditatie ga je zoals het woord al zegt met je chakra’s aan de slag.

Chakra’s zijn de energiecentra in ons lichaam. Hoeveel chakra’s er precies zijn is een omstreden onderwerp, maar we spreken meestal alleen over de 7 grootste chakra’s.

Als je chakra’s te ver open staan of juist geblokkeerd zijn, dan ontstaat er een disbalans. De energie kan dan niet goed stromen. Een manier om de chakra’s weer in balans te krijgen is door middel van chakra meditatie.

Wil je weten hoe je dit aanpakt, uitvoert en waar je op moet letten? Lees dan vooral verder!

In deze blog kom je meer te weten over:

 • De chakra’s in het algemeen
 • Wat je doet tijdens een chakra meditatie
 • Waar je je op kunt focussen in een chakra meditatie
 • Hoe je een chakra meditatie uitvoert

En nog veel meer! Lees je mee?

chakra meditatie

Vraag en antwoord

1. Wat zijn chakra’s?

De chakra’s kun je zien als energiecentra. Net zoals dat we organen hebben, hebben we ook chakra’s, maar die kunnen we met niet fysiek zien.

Als de chakra’s in balans zijn, dan voel je je zelf ook in balans. De energie kan dan vrijuit door je lichaam stromen.

2. Wat is een chakra meditatie?

Een chakra meditatie is een meditatie die je helpt om de balans in de chakra’s te herstellen. Je focust je een voor een op de verschillende chakra’s en laat alle gevoelens die op dat moment aanwezig zijn bovenkomen.

In de video hieronder vertelt Rolf je wat meer over de chakra’s.

Wat doe je tijdens een chakra meditatie?

In een ideale wereld zijn je chakra’s allemaal met elkaar in balans. Helaas is dit vaak niet het geval en ontstaan er blokkades, waardoor de energie niet lekker meer kan stromen.

Een chakra meditatie kan je helpen om de chakra’s weer in balans te krijgen. Tijdens zo’n meditatie ga je met je aandacht een voor een alle chakra’s af. Je luistert naar wat er aanwezig is op die plek.

Het kan zijn dat je fysiek iets voelt, bijvoorbeeld een tinteling, een warm of zwaar gevoel. Maar het kan ook dat je mentaal iets opmerkt, negatieve of juist positieve gedachten. Ook is het mogelijk dat er een bepaalde emotie bij je opkomt, bijvoorbeeld verdriet of vreugde.

Alles kan en alles is goed. Het gaat om jouw ervaring.

Kleuren, klanken en symbolen

Elke chakra heeft zijn eigen kleur en klank. Tijdens de meditatie kan je die kleur visualiseren of de klank herhalen in je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je je aandacht nog beter bij de betreffende chakra houdt.

Elke chakra heeft ook zijn eigen symbool. Hier zou je je ook op kunnen focussen, maar dan moet je ze wel heel goed kunnen onthouden of je moet je ogen openhouden en naar een plaatje van de symbolen kijken ;).

Volgorde

Bij een chakra meditatie werk je van beneden naar boven. Dus je begint bij de wortelchakra en je werkt omhoog naar het kruinchakra.

Is een chakra meditatie zweverig?

Misschien klinkt alles rondom de chakra’s je wat zweverig in de oren. Het is dan fijn om je eerst wat meer te verdiepen in de chakra’s. Lees er gewoon eens wat over en merk op wat dat met je doet.

Als je het interessant vindt en ervoor open staat, kun je met onderstaande oefening aan de slag gaan. Je kunt eerst alleen met je aandacht een voor een de chakra’s afgaan en daarbij opmerken hoe het daar voelt.

Als dat goed voelt, kun je je ook gaan focussen op kleuren en klanken. Ga het vooral voor je zelfs eens onderzoeken. Soms kun je iets niet begrijpen, maar kun je het wel voelen.

Praktisch: zo doe je een chakra meditatie

Bij elke chakra sta je stil bij de eigenschappen van die chakra, de kleur en de klank. Laat de gevoelens omhoog komen die er bij je op komen. Hoe voelt deze plek aan? Is deze in balans?

Als je voelt dat deze chakra genoeg aandacht heeft gekregen, ga je door naar de volgende.

Zorg eerst dat je comfortabel zit in een meditatiehouding van jouw keuze. Adem een paar keer diep in en uit. Adem dan gewoon door zoals je normaal ademt, zonder iets te veranderen. Sluit je ogen.

Start van de meditatie

 • Ga met je aandacht naar de plek onderaan de ruggengraat, bij het staartbotje. De wortelchakra. Visualiseer een dieprode kleur. De eigenschappen die hierbij horen zijn stabiliteit en veiligheid. Zeg één keer hardop de klank LAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
 • Verplaats je aandacht naar de plek net onder je navel, het sacraal chakra. Visualiseer een oranje kleur. De eigenschappen die hierbij horen zijn creativiteit en seksuele energie. Zeg één keer hardop de klank VAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
 • Verplaats je aandacht naar de plek net boven de navel. Solar plexus. Visualiseer een gele kleur. De eigenschappen die hierbij horen zijn zelfverzekerdheid en controle. Zeg één keer hardop de klank RAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
 • Verplaats je aandacht naar de plek rondom het hart. Het hartchakra. Visualiseer een groene kleur. De eigenschappen die hierbij horen zijn liefde/plezier/vrede. Zeg één keer hardop de klank YAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
 • Verplaats je aandacht naar de keel. Keelchakra. Visualiseer een blauwe kleur. De eigenschappen die hierbij horen zijn communicatie/zelfexpressie/waarheid. Zeg één keer hardop de klank HAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
 • Verplaats je aandacht naar de plek tussen wenkbauwen. Voorhoofdchakra. Visualiseer een paarse/indigo kleur. De eigenschappen die hierbij horen zijn intuitie/verbeelding/wijsheid. Zeg één keer hardop de klank OHM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
 • Verplaats je aandacht naar je kruin. Kruinchakra. Visualiseer een witte kleur. De eigenschappen die hierbij hoort is connectie. Zeg één keer hardop de klank OHM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
 • Laat alle klanken en kleuren los. Adem nog een paar keer rustig in en uit. Open dan je ogen.

Wil je liever een begeleide meditatie doen? Klik dan hieronder op het filmpje.

Tips bij chakra blokkades

Bijna iedereen heeft ergens in de chakra’s wel een blokkade, dat is heel normaal. De blokkades kunnen zich ook verplaatsen, dus dit is niet altijd hetzelfde. Een meditatie kan je helpen om hier aandacht aan te besteden en de balans te herstellen.

Wanneer je merkt dat er een hardnekkige blokkade is, dan kan dit zich uiten in vage klachten. Dit kan fysiek zijn, bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel of zware benen.

Het kan ook mentaal of emotioneel zijn, bijvoorbeeld lusteloosheid, irritatie of verdriet.

Je kan daar best veel last van hebben en dan is een meditatie alleen niet genoeg. In dat geval is het verstandig om met een holistisch coach te gaan praten of een cursus te volgen die je gestructureerd helpt om je chakra’s te openen zoals de Yoga Nidra chakra cursus.

Cursus Yoga nidra chakra

Welke ervaring heb jij met een chakra meditatie? Laat het me hieronder weten! 🙂


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter