Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 sep 2022

Berghouding – leer alles over deze krachtige houding

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Berghouding (Tadasana) is een staande Yoga houding.

De Berghouding bij Yoga is bijzonder effectief omdat het heel veel spiergroepen tegelijkertijd traint. Om die reden komt de berghouding dan ook in praktisch iedere Yogavorm voor.

De berghouding functioneert als basis voor alle staande oefeningen binnen verschillende soorten Yoga. Vanuit deze basishouding zijn allerlei varianten van staande Yoga oefeningen goed mogelijk.

Maar hoe voer je berghouding nou goed uit? In deze blog leggen we het uit. Je komt erachter:

  • Hoe je berghouding uitvoert
  • Wat berghouding zo belangrijk maakt
  • Voor wie berghouding het meest geschikt is

Lees je mee?

Berghouding

Vraag en antwoord

1.Wat betekent ’tadasana’?

Tadasana komt van de Sanskriet woorden ’tada’ en ‘asana’. Tada betekent berg en asana betekent houding. Vandaar de naam berghouding.

2.Wat zijn de voordelen van berghouding?

De berghouding biedt een basis voor veel andere houdingen. Daarbij zorgt het voor een sterk lichaam en een goede houding.

Hoe ziet berghouding bij Yoga eruit?

Tadasana is een houding waarbij de Yogi helemaal rechtop staat, met de voeten tegen elkaar aan. Je voert de oefening uit in de volgende stappen:

Stap 1: Verdeel je lichaamsgewicht gelijkmatig over allebei je voeten en ga helemaal rechtop staan.

Stap 2: Span je bovenbeenspieren aan en maak jezelf zo lang mogelijk. Kantel hierbij je bekken iets naar achteren (stuitje naar de hielen) zodat je zo lang mogelijk wordt.

Stap 3: Beweeg je schouders naar achteren. Zorg dat je schouderbladen elkaar bijna raken, en dat je longen de ruimte krijgen om makkelijk te kunnen inademen.

Stap 4: Ontspan je gezichtsspieren en focus jezelf op je ademhaling.

Stap 5: Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding staan.

In onderstaande video leggen we de stappen nog eens rustig aan je uit.

Wat maakt berghouding nu zo belangrijk?

De Berghouding lijkt een simpele houding maar als je hem goed wilt uitvoeren komt er aardig wat bij kijken.

Het is gemakkelijk om gewoon rechtop te gaan staan en te zeggen dat je de Tadasana doet. Maar een van de belangrijkste dingen als je Yoga beoefent is om de aandacht naar binnen te richten en jezelf te trainen.

Merk je dus dat je snel gemakkelijk in de tadasana gaat staan, dan zijn dat in feite je hersenen die lui zijn en de gemakkelijkste weg kiezen. Helaas bereik je hier niet zo veel mee.

Zorg daarom altijd dat je de Berghouding zo goed mogelijk probeert uit te voeren.

De Berghouding is zo belangrijk omdat je veel belangrijke spieren tegelijkertijd traint. Bij een goede uitvoering van de berghouding worden praktisch alle belangrijke spieren getraind. De spieren die effectief getraind worden zijn:

Naast dat al deze spiergroepen in één oefening getraind worden, bieden tadasana nog meer voordelen. Het verbetert namelijk de houding en de balans.

Zowel de buik- als (onder)rugspieren spelen een belangrijke rol bij een goede houding. Een goede houding ontstaat namelijk doordat je spieren je lichaam goed kunnen ondersteunen.

De manier om deze ondersteuning te kunnen bereiken is door deze spieren te trainen. Berghouding Yoga oefeningen zijn daar een van de beste manieren voor.

Voor wie is berghouding Yoga het meest geschikt?

In principe is tadasana  voor iedereen geschikt. Iedereen heeft namelijk baat bij spieren die de houding ondersteunen en het lichaam sterker maken. Toch zijn er bepaalde groepen mensen die extra voordeel halen uit tadasana.

Een eerste belangrijke groep zijn pubers.

Omdat pubers in de groei zijn, loopt de ontwikkeling van de spieren soms nog wat achter op de groei van hun lichaam. Het gevolg daarvan kan zijn dat de persoon krom gaat lopen of een slechte houding aanneemt.

De Tadasana is een zeer geschikte asana om je lichaamshouding te oefenen.

De meerwaarde van berghouding Yoga hierbij, is dat het versterken van de spieren op deze leeftijd nog niet te zwaar mag zijn.

Omdat Yoga niet met gewichten traint maar alleen met lichaamsgewicht worden de spieren niet teveel belast, maar wel zodanig sterk dat de houding bevordert wordt!

Een andere groep die erg veel profijt van berghouding Yoga heeft, zijn ouderen.

Een van de meest voorkomende ouderdomsklachten is rugpijn. Ook hierbij is een lichte training van de spieren nuttig, en heeft berghouding Yoga veel meerwaarde.

Aan de slag met basis yoga houdingen

Als je de basis yoga houdingen, zoals tadasana, goed onder de knie hebt, zal je daar de voordelen van merken in de rest van je yoga practice.

Omdat er in een yogales niet altijd even veel aandacht is voor het goed aanleren van de basis yoga houdingen, hebben we hier een aparte cursus over gemaakt.

In deze cursus, het posture lab, nemen we verschillende Yogahoudingen stap voor stap met je door.

In iedere video richten we ons volledig op een houding en hoe je deze correct uitvoert. We laten je bijvoorbeeld zien hoe je de houding opbouwt en hoe je meer ruimte kunt vinden in een houding.

Je vindt de cursus op ons practice platform. Wanneer je je aanmeldt voor het practice platform heb je ook automatisch toegang tot alle andere cursussen.

Doe je mee?Posture lab


Heb jij nog goede tips voor berghouding? Of heb je vragen over de houding? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

    1. Rolf

      Graag gedaan Natasja! De dag positief beginnen met bijvoorbeeld Yoga maakt zeker een groot verschil! Goed dat je dat ook merkt! 🙂

Laat een reactie achter