Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 jun 2014

De kracht van de Berghouding bij Yoga (Tadasana)

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Berghouding (Tadasana) is een staande Yoga houding.

De Berghouding bij Yoga is bijzonder effectief omdat het heel veel spiergroepen tegelijkertijd traint. Om die reden komt de berghouding dan ook in praktisch iedere Yogavorm voor.

De berghouding functioneert als basis voor alle staande oefeningen binnen verschillende soorten Yoga. Vanuit deze basishouding zijn allerlei varianten van staande Yoga oefeningen goed mogelijk.

Hoe ziet berghouding bij Yoga eruit?

Tadasana

De berghouding is een houding waarbij de Yogi helemaal rechtop staat, met de voeten tegen elkaar aan. Je voert de oefening uit in de volgende stappen:

Stap 1: Verdeel je lichaamsgewicht gelijkmatig over allebei je voeten en ga helemaal rechtop staan.

Stap 2: Span je bovenbeenspieren aan en maak jezelf zo lang mogelijk. Kantel hierbij je bekken iets naar achteren (stuitje naar de hielen) zodat je zo lang mogelijk wordt.

Stap 3: Beweeg je schouders naar achteren. Zorg dat je schouderbladen elkaar bijna raken, en dat je longen de ruimte krijgen om makkelijk te kunnen inademen.

Stap 4: Ontspan je gezichtsspieren en focus jezelf op je ademhaling.

Stap 5: Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding staan.

Mocht je deze stappen lastig vinden om te volgen, dan vind je misschien makkelijker om onderstaande video te bekijken over de Berghouding:

Wil je meer video’s van Happy with Yoga bekijken? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal!

Wat maakt berghouding nu zo belangrijk?

De Berghouding lijkt een simpele houding maar als je hem goed wilt uitvoeren komt er aardig wat bij kijken. Het is gemakkelijk om gewoon rechtop te gaan staan en te zeggen dat je de Tadasana doet. Maar een van de belangrijkste dingen als je Yoga beoefent is om de aandacht naar binnen te richten en jezelf te trainen.

Merk je dus dat je snel gemakkelijk in de Berghouding gaat staan, dan zijn dat in feite je hersenen die lui zijn en de gemakkelijkste weg kiezen. Helaas bereik je hier niet zo veel mee. Zorg daarom altijd dat je de Berghouding zo goed mogelijk probeert uit te voeren.

De Berghouding is zo belangrijk omdat je veel belangrijke spieren tegelijkertijd traint. Bij een goede uitvoering van de berghouding worden praktisch alle belangrijke spieren getraind. De spieren die effectief getraind worden zijn:

De (onder)rugspieren

De nekspieren

– De schouderspieren

– De beenspieren

De buikspieren

Naast dat al deze spiergroepen in één oefening getraind worden, bieden berghouding Yoga oefeningen nog meer voordelen. Ze verbeteren namelijk de houding en de balans.

Zowel de buik- als (onder)rugspieren spelen een belangrijke rol bij een goede houding. Een goede houding ontstaat namelijk doordat je spieren je lichaam goed kunnen ondersteunen.

De manier om deze ondersteuning te kunnen bereiken is door deze spieren te trainen. Berghouding Yoga oefeningen zijn daar een van de beste manieren voor.

Voor wie is berghouding Yoga het meest geschikt?

In principe is Berghouding  voor iedereen geschikt. Iedereen heeft namelijk baat bij spieren die de houding ondersteunen en het lichaam sterker maken. Toch zijn er bepaalde groepen mensen die extra voordeel halen uit berghouding Yoga oefeningen.

Een eerste belangrijke groep zijn pubers. Omdat pubers in de groei zijn, loopt de ontwikkeling van de spieren soms nog wat achter op de groei van hun lichaam. Het gevolg daarvan kan zijn dat de persoon krom gaat lopen of een slechte houding aanneemt. De Tadasana is een zeer geschikte asana om je lichaamshouding te oefenen.

De meerwaarde van berghouding Yoga hierbij, is dat het versterken van de spieren op deze leeftijd nog niet te zwaar mag zijn. Omdat Yoga niet met gewichten traint maar alleen met lichaamsgewicht worden de spieren niet teveel belast, maar wel zodanig sterk dat de houding bevordert wordt!

Een andere groep die erg veel profijt van berghouding Yoga heeft, zijn ouderen.  Een van de meest voorkomende ouderdomsklachten is rugpijn. Ook hierbij is een lichte training van de spieren nuttig, en heeft berghouding Yoga veel meerwaarde.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

    1. Rolf

      Graag gedaan Natasja! De dag positief beginnen met bijvoorbeeld Yoga maakt zeker een groot verschil! Goed dat je dat ook merkt! 🙂

Laat een reactie achter