Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 jul 2023

Zonnevlecht chakra handleiding – Alles over het derde chakra Manipura

/
Geplaatst door
/
Comments4

Zonnevlecht chakra is ons derde chakra.

Deze chakra wordt ook wel Solaris Plexus of Manipura genoemd. ‘Mani’ betekent vanuit het Sanskriet ‘juwelen’ en ‘Pura’ betekent ‘stad’. Letterlijk betekent het ‘een stad vol juwelen’. Je kan dit herleiden naar ‘schitterend’ en ‘flonkerend’.

Een chakra is een soort energiecentrum in je lichaam. We hebben in ons lichaam 7 belangrijke chakra’s: wortelchakra, sacraal chakra, zonnevlecht chakra, hartchakra, keelchakra, derde oog chakra en het kruinchakra.

De zonnevlecht chakra ligt net iets boven de navel. Het heeft alles te maken met innerlijke kracht en innerlijk vuur. Dit Chakra kan ons helpen om in onze kracht te staan en te ‘schitteren’. Ik ‘kan’ en ‘wil’ staat hier centraal.

In deze blog leg ik je graag meer uit over de zonnevlecht chakra. Je komt erachter:

 • Wat de zonnevlecht chakra precies is
 • Wat de locatie van de zonnevlecht chakra is
 • Welke kleur en symbool er bij het zonnevlecht chakra horen
 • Hoe je kunt herkennen of het zonnevlecht chakra in balans is of uit balans
 • Hoe je het zonnevlecht chakra in balans kunt brengen
 • Welke yoga houdingen bij het zonnevlecht chakra horen

Lees je mee?

zonnevlecht manipura chakra

Vraag en antwoord

1. Waar ligt het derde chakra?

Ons zonnevlecht chakra bevindt zich net boven de navel.

2. Wat is de kleur van de zonnevlecht chakra?

De kleur van het sacraal chakra is geel.

3. Hoe breng je het derde chakra in balans?

Door te werken met het vuurelement (o.a. met de vuurademhaling, kapalbathi) en bijvoorbeeld geel voedsel te eten breng je het derde chakra beter in balans.

Nog geen idee wat een chakra precies is? In de video hieronder geven we je graag een introductie 🙂

Locatie derde chakra

Ons derde chakra bevindt zich qua hoogte net iets boven de navel en dan meer naar binnen in onze buik. Vandaar dat dit chakra ook bekend staat als het ‘navelchakra’. Dit chakra is dus ook goed verbonden met onze spijsvertering.

Dit chakra zorgt voor het onderhouden, het energielevel verhogen en het zorgt ervoor dat de energie zich kan verspreiden door ons lichaam.

Wat is het Zonnevlecht chakra?

Het element vuur is met de Zonnevlecht verbonden. Dit chakra ligt bij ons innerlijke vuur, ons agni, in de buurt. Ons innerlijke vuur zorgt onder andere voor de spijsvertering en ondersteunt dus ook de alvleesklier, maag, lever en de milt.

Ook heeft ons innerlijke vuur te maken met onze innerlijke kracht. Denk maar aan de uitdrukking ‘het vuurtje aanwakkeren’.

De energie van dit chakra helpt je om in actie en beweging te komen. Het helpt je met transformeren op een fysiek niveau (spijsvertering) en energetisch niveau. Onze wilskracht komt vanuit dit chakra.

Het derde Chakra is de kern van je lichaam. Ook wel het krachtcentrum van je lichaam genoemd.

Het Zonnevlecht chakra laat je je eigen kracht voelen, zelfverzekerd, een goed gevoel van eigenwaarde en discipline. Vanwege het element vuur, stimuleert dit ook de warmte in jouw persoonlijkheid. Jouw vuur, jouw passie komt hier vandaan.

In dit chakra worden het onderbewust en bovenbewuste verbonden. De geest (Shiva) en aarde (Shakti) komen hier samen om onze identiteit te vormen. Deze verbinding helpt je spirituele ontwikkeling.

Daarnaast vangt het derde chakra alles op wat vanuit de andere chakra’s komt. Als een ander chakra verstoord is, uit zich dit eerst via de zonnevlecht.

Ontwikkeling Zonnevlecht Chakra

Het Zonnevlecht chakra ontwikkelt zich voornamelijk in de puberteit. Vanaf ons 14e tot ons 21e jaar verandert er veel in ons leven. We gaan naar de middelbare school, we beginnen aan een studie, we gaan het ouderlijk huis uit, en beginnen aan relaties.

Ook maakt ons lichaam nog steeds veranderingen door. Veel transformatie vindt plaats in deze fase.

In de puberteit zoeken we onze grenzen op en ook de grenzen van anderen. We stellen onszelf meer open voor de meningen van anderen, en ontdekken wat we willen in plaats van wat we moeten.

We worden ons bewust van hoe we onszelf ervaren, en wat onze persoonlijkheid voor invloed heeft op onze relaties.

Emoties en angsten kunnen sterk opkomen. We kunnen egoïstischer worden en ons meer terug trekken. In deze fase kunnen we onze dromen en doelen ontwikkelen.

Kleur Zonnevlecht

Geel is de kleur van onze zonnevlecht. De kleur geel heeft te maken met zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. De kleur heeft ook te maken met de zon en vuur. Het element dat in dit chakra overheerst is vuur.

Chakra symbool Manipura

Het symbool van dit chakra is een Lotus met 10 bloembladeren. Er zit een rode driehoek op en deze staat symbool voor het vuur.

Op elk bloemblad staat weer een Sanskriet letter. Deze staan voor Spirituele onwetendheid: dorst – jaloezie, verraad, schaamte, angst, walging, waanideeën, dwaasheid en droefheid.

Zonnevlecht chakra

De zonnevlecht in balans

Op een fysiek niveau kun je bij een gebalanceerd chakra merken dat je spijsvertering soepel gaat. Jouw innerlijke vuur werkt goed en de voeding die je tot je neemt wordt zonder problemen verteerd.

Als de zonnevlecht in balans is, voel je je zelfverzekerd, daadkrachtig, doelbewust en ondernemend. Je hebt veel wilskracht en maakt makkelijk beslissingen. Je bent zelfbewust en vanuit die bewustwording kloppen de keuzes die je maakt.

Ook accepteer en erken je jezelf, waardoor je innerlijke kracht volledig te zijn recht komt. Uitdagingen ga je aan omdat je je bewust bent van je kracht. Je kunt jouw energie dus in daden omzetten.

De warmte van dit chakra zorgt ervoor dat je liefde uitstraalt. Vrienden voelen dat ze bij je terecht kunnen.

De zonnevlecht uit balans

Als dit chakra uit balans is, kun je dit fysiek duidelijk merken. Je kunt problemen ervaren met alles wat met de spijsvertering te maken heeft.

Denk maar aan de lever, de maag, gal, constipatie of juist diarree. Jouw innerlijke vuur ‘brandt’ niet hard genoeg om jouw lichaam te ondersteunen bij deze processen.

Vuur is erg dynamisch en veranderlijk. Als dit chakra uit balans is, ben je bang voor veranderingen en blijf je in de ‘comfort zone’. Zo heb je een gevoel van bescherming.

Dit uit zich niet alleen in fysieke situaties maar ook mentaal. Als je constant tegen jezelf blijft zeggen dat je ‘het toch niet kunt’, wordt de stap om het echt te doen, steeds groter.

Ook hebben we angst om onze emoties te laten zien. De liefde met anderen te delen. Naar buiten toe gedraagt men zich erg oppervlakkig. Het opkroppen van deze emotionele uitingen kan uiteindelijk leiden tot angst, woede en verdriet.

Je kunt je onzeker voelen, bent makkelijk te manipuleren en je hebt weinig discipline. Ook kun je je erg druk maken om wat andere mensen van jou denken. Je bent bang dat ze jou niet goed genoeg vinden.

Eigenlijk bekritiseer en beoordeel je jezelf en daarmee wijs je jezelf af. Jouw zonnevlecht raakt hierdoor uit balans en je wilskracht wordt verzwakt.

Soms kan dit chakra ook teveel energie hebben. Dit kun je herkennen aan maagzuur, letterlijk het vuur wat omhoog komt. Op een ander level kun je merken dat je te fel wordt naar anderen, agressief of je maakt veel ruzie.

Het derde chakra in balans brengen

Gele voeding helpt om jouw zonnevlecht weer in balans te krijgen. Hierbij kun je denken aan ananas, bananen, kurkuma, maïs, gele paprika et cetera.

Het toevoegen van peper en / of verwarmende kruiden kan ook helpen. Dit helpt om het vuur ‘op te stoken’.

Candle gazing, het staren naar een vlammetje op ooghoogte, werkt ook stimulerend voor het element vuur.

De volgende meditatie kan fijn zijn om in de zon te doen. Dat kan buiten zijn, of binnen achter het raam. Tijdens deze meditatie kun je het chakra visualiseren als een grote, gele, schijnende zon. Laat deze zon telkens feller schijnen op elke inademing.

Als dit al goed schijnt kun je een verbinding visualiseren met de ‘echte’ zon en jouw chakra. Laat de zon jouw chakra versterken met elke inademing. Alsof je telkens meer zonne-energie inademen via het derde chakra.

Adem oefening om de derde chakra in balans te brengen

Vanuit de Yoga bestaat er Kapalbhati. Deze wordt ook wel de vuurademhaling genoemd. Je gaat hiervoor rechtop zitten je kan de handen eventueel op de buik plaatsen.

Je focust jezelf op de uitademing. Dit zijn korte en krachtige uitademingen via de neus, waarbij je de navel naar binnen trekt, richting de terug.

Het zijn ongeveer 2 uitademingen per seconde. De inademing komt vanzelf. Deze ademhaling stimuleert ons innerlijke vuur en dus onze derde chakra.

Een van de meest effectieve manieren om met de chakra’s te werken, is door middel van meditatie technieken. Onderstaande chakra meditatie kun je doen om te werken met de chakra’s.

Online chakra cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

In onze online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s’ brengen we de chakra’s in balans met behulp van Yoga Nidra sessies.

We behandelen hierbij alle chakra’s stap voor stap, zodat je de balans in je leven kunt verbeteren of opnieuw kunt vinden. Klik hier als je benieuwd bent naar meer informatie over deze online chakra cursus.

Chakra

Drie Yoga houdingen voor bij het Zonnevlecht Chakra

De volgende 3 houden zijn gefocust op de buik. Het zijn houdingen waarbij we de buikspieren goed aan moeten spannen en zo ons zonnevlecht activeren.

Ook gedraaide houdingen helpen bij onze stoelgang en om afvalstoffen af te voeren.

1. Urdhva Prasarita Padasana

Voor deze houding ga je op de rug liggen. Je kunt de handen onder het zitvlak plaatsen voor iets meer steun.

Als je iets meer wilt kun je de armen naast het lichaam plaatsen of over het hoofd. Je brengt de benen recht omhoog, en de voetzolen wijzen richting het plafond.

Op de uitademing laat je de benen 1/3e zakken en je ademt diep in. De volgende uitademing laat je ze nog iets verder zakken en weer een inademing.

Je laat de benen op de volgende uitademing tot net iets boven de grond zakken en op de inademing daarna neem je de benen weer helemaal mee omhoog.

Je kunt deze oefening 3 tot 5 keer herhalen.

2. Navasana

Deze houding ken je misschien wel als de boothouding. Je komt zitten op de zitbotjes en je brengt de onderbenen paralel aan de mat. Tegelijkertijd beweeg je je gewicht iets naar achter. Je strekt de armen parallel aan de mat en langs de knieën.

Reik de borstkas naar voren en creëer en rechte rug. Houd de nek lang en kijk mee schuin omhoog. Als je meer uitdaging wilt, kun je de benen strekken.

3. Ardha Matsyendrasana

De Ardha Matsyendrasana is een twist. Je gaat zitten met gestrekte benen en zorgt dat de zitbotjes goed in contact zijn met de mat.

Houd het rechterbeen gestrekt en buigt het linkerbeen. Plaats daarna de linkervoet over het rechterbeen op de mat. Zorg dat de binnen en buitenkant van de voet in verbinding staan met de mat.

Je kunt het rechterbeen nu buigen, zodat de rechtervoet dicht bij het linkerzitbotje uitkomt.

Je ademt hier diep in en verlengt de rug en de armen mee omhoog. Op de uitademing draai je dan naar links. Je kunt de linkerarm achter je plaatsen en met de rechterarm de linkerknie vasthouden.

Herhaal deze houding na 10 ademhalingen aan de andere kant.

Lees hier meer over de overige chakra’s

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Cor Denneman Heilscher

  Een warm saluut van de natuurrijke Ardennen op deze zeer zonnige zondag!

  Mede dankzij uw heldere uitleg op uw rustgevende website heb ik zojuist tijdens een beeldbeldialoog een goede vriend in Suriname verder op weg kunnen helpen om extra werk te maken van diens zonnevlecht-chakra.

  Dat doet deugd, waarvoor mijn oprechte dank.

  Met Ardennengroene groeten,

  Cor

  1. Stephanie van der Linden

   Hi Cor,

   Wat geweldig en mooi om te horen dat je een goede vriend hiermee hebt kunnen helpen.

   Groetjes,
   Stephanie

Laat een reactie achter