Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 jun 2022

Derde Oog handleiding – Alles over het zesde chakra Ajna

/
Geplaatst door
/
Comments3

Derde oog chakra, is ons zesde chakra.

Het wordt ook wel voorhoofdchakra genoemd en in het Sanskriet heet dit chakra Ajna. In het Nederlands betekent dit zoiets als ‘weten’, ‘waarnemen’ of ‘besturen’.

Een chakra is een soort energiecentrum in je lichaam. We hebben in ons lichaam 7 belangrijke chakra’s: wortelchakra, sacraal chakra, zonnevlecht chakra, hartchakra, keelchakra, derde oog chakra en het kruinchakra.

Het derde oog chakra ligt tussen de wenkbrauwen. Dit chakra heeft alles te maken met je bewustzijn en je spirituele ontwikkeling. Ik ‘zie’ staat centraal.

In deze blog leg ik je graag meer uit over de derde oog chakra. Je komt erachter:

 • Wat het derde oog chakra is
 • Wat de locatie is van het derde oog chakra
 • Welke kleur en symbool er bij het derde oog chakra horen
 • Hoe je kunt herkennen of het derde oog chakra in balans is of uit balans
 • Hoe je het derde oog chakra in balans kunt brengen
 • Welke yoga houdingen bij het derde oog chakra horen

Lees je mee?derde oog Ajna chakra

Vraag en antwoord

1.Waar ligt het zesde chakra?

Ons derde oog chakra bevindt zich tussen onze wenkbrauwen.

2.Wat is de kleur van het derde oog chakra?

De kleur van het Ajna chakra is paars.

3.Hoe breng je het zesde chakra in balans?

Je brengt het in balans met behulp van meditatie en visualisatie en door bijvoorbeeld paars voedsel te eten.

Locatie zesde chakra

Het chakra Ajna, wordt ook wel het derde oog chakra genoemd. Het ligt dan ook bij onze ogen in de buurt. Ons derde oog ligt tussen de wenkbrauwen, aan het puntje waar onze neus begint.

Hiermee kunnen we zien wat we met onze ‘echte’ ogen niet kunnen zien. Denk maar aan de uitdrukking ‘verder zien dan je neus lang is’. Dat heeft te maken met dit chakra.

Wat is het Derde Oog chakra?

Het Derde Oog Chakra is het centrum van de intuitie, je innerlijke oog. Ook geeft dit centrum meteen opdracht, want jouw innerlijke oog geeft het belangrijkste kenmerk aan. Het geeft je inzichten.

Met dit chakra kunnen we zien wat onze ogen niet kunnen zien. We zien dan met wat we voelen en wat we diep van binnen weten. Dit chakra wordt daarom ook wel ons ‘zesde’ zintuig genoemd.

Inzicht, intuïtie, wijsheid en visualisatie zijn dan ook belangrijke aspecten van het zesde Chakra.

Om dit chakra te openen en goed te laten werken, heb je een hoog bewustzijnsniveau nodig. Je zult dus constant moeten werken aan je bewustzijn en verbinding met je hogere zelf.

Afhankelijk van hoe dit chakra functioneert, kunnen we ook visioenen krijgen. We kunnen door dit chakra heel duidelijk ”zien” wat er gaat gebeuren.

Het Derde Oog chakra slaat alles op wat je meemaakt. Alle positieve en negatieve ervaringen. Dit chakra ondersteunt je bij het maken van keuzes aan de hand van ervaringen die je al hebt opgedaan.

Op een fysiek niveau heeft dit chakra invloed op onze hersenen, de voorhoofdsholtes, het zenuwstelsel, het gezicht, de ogen en de epifyse (oftewel de pijnappelklier).

De pijnappelklier is een klein orgaan met ongeveer de grootte van een doperwt, wat veel met onze hormoonhuishouding te maken heeft. Deze is erg gevoelig voor licht. Hij regelt bijvoorbeeld het stofje Melatonine.

Zorg er dus voor dat je voldoende licht hebt en vermijd ’s avonds veel televisie verlichting, of laptop of telefoon verlichting. Dit kan een negatief effect hebben.

‘Licht’ kun je ook figuurlijk zien als ‘het vinden van de verlichting’ in jezelf. Het zorgt voor bewuste keuzes en duidelijkheid in je leven.

Ontwikkeling Derde Oog chakra

Ons Derde Oog chakra ontwikkelt zich vanaf ons 35e tot ons 41ste levensjaar. In deze fase ontwikkelen mensen wijsheid met behulp van het alle ervaringen en intuitie.

We kunnen opeens inzichten krijgen en snappen hoe we deze inzichten en ervaringen kunnen gebruiken voor de stappen die we moeten zetten.

Kleur Ajna

Dit chakra heeft de kleur paars / indigo. Deze kleur staat voor intuïtieve waarneming, innerlijke wijsheid en een hoger spiritueel bewustzijn.

Chakra symbool Ajna

Het symbool van ons zesde chakra heeft 2 bloembladeren. Deze twee bladeren staan voor onze twee belangrijkste Nadi’s: Ida en Pingala.

Ida staat voor de energie van de maan. Dit is onze “vrouwelijke kant”, onze zachte, verzorgende energie. Pingala staat voor de energie van de zon. Deze representeert onze “mannelijke kant”, de energie van actie en ondernemen.

Op de bloembladeren staat aan de ene kant het symbool voor Shakti (god van de levensenergie), en aan de andere kant het symbool voor Shiva (god van de vernietiging).

Deze twee goden samen staan voor het leven. Zonder deze twee bestaat het leven niet.

Derde oog

Het Derde Oog chakra in balans

Om je derde oog optimaal te kunnen openen, moet je een erg grote mate van bewustzijn gecreëerd hebben.

Wanneer dit chakra in balans is, weet je waar je naar toe wilt en je hebt ‘helder voor ogen’ wat je wilt in het leven. Je kunt dingen goed en soms zelfs letterlijk voor je zien. Dit helpt je om die dromen en doelen te verwezenlijken.

Dit chakra helpt je om dingen aan te voelen. Je kunt aanvoelen wat er gaat gebeuren of je voelt anderen aan. Je durft op dit gevoel en je intuïtie te vertrouwen.

Doordat je intuïtie open staat en werkt, voel je veel energieën. Maar toch slaag je erin om in balans te blijven en te voelen wat klopt. Je kunt keuzes maken vanuit je intuïtie maar ook vanuit de wijsheid die je vergaard hebt gedurende het leven.

Het Derde Oog chakra uit balans

Op een fysiek niveau kun je last krijgen van je ogen, hoofdpijnen of eventueel zelfs voorhoofdholte ontstekingen. Ook kan dit chakra invloed hebben op de neus en de kleine hersenen.

Je kunt ook last krijgen van angst, concentratieproblemen, depressie en geestelijke problemen. Het kan dus variëren van kleine ongemakken tot grote problemen.

Wanneer dit chakra nog niet volledig geopend is, kun je vaak veel ideeën hebben, maar het uitvoeren daarvan lukt niet of je stelt het uit. De creativiteit stroomt dus wel.

Dit kan te maken hebben met een opvatting over jezelf. Dat je denkt dat je niet goed genoeg bent, om al die plannen of ideeën uit te voeren.

Je kunt alles gaan “over-analyseren”, en bekijkt alles meer vanuit je ratio dan je intuïtie. Situaties lijken dus meer vertroebeld, je ziet het niet meer helder.

Of je vindt het lastig om te focussen. Het grotere plaatje lijkt soms heel onduidelijk of ver weg. Het kan ook zijn dat je je meer in een soort dromenland gaat bevinden.

Je hebt niet meer voor ogen wat de realiteit is en wat niet. Je ‘problemen’ kunnen veel groter worden dan dat ze eigenlijk zijn en je kan er niet meer doorheen kijken.

Soms kan het zelfs zo zijn dat je al het ‘spirituele’ waar je normaal mee bezig bent, van je af aan het duwen bent.

Het zesde chakra in balans brengen

Donkerblauwe en paarse voedingsproducten helpen om dit chakra in balans te brengen. Dit kunnen blauwe bessen of bramen zijn, aubergines, pruimen etc.

Het inzetten van visualisaties tijdens meditaties kan heel krachtig zijn. Dit kunnen visualisaties zijn over wat je graag zou willen manifesteren in jouw leven. Visualisaties helpen om je intuïtie en de beelden daarbij te versterken.

Het masseren van het Derde Oog chakra kan ook fijn zijn. Je kunt hier rondjes over draaien over het gebied. Daarnaast zijn oog bewegingen ook fijn om te maken. Rondjes draaien, van links naar rechts kijken met de ogen. Dit helpt ook.

Tijdens een meditatie kun je de aandacht bij het derde ook chakra houden, alle meditaties stimuleren namelijk het derde oog chakra.

Een complete geleide chakra meditatie vind je in deze video:

Online chakra cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

In onze online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s’ brengen we de chakra’s in balans met behulp van Yoga Nidra sessies.

We behandelen hierbij alle chakra’s stap voor stap, zodat je de balans in je leven kunt verbeteren of opnieuw kunt vinden. Klik hier als je benieuwd bent naar meer informatie over deze online chakra cursus.

Chakra

Drie Yoga houdingen voor het Derde Oog chakra

Balasana

De kindhouding is een hele fijne houding voor het derde oog. Je begint hierbij zittend op de onderbenen. Plaats de benen vervolgens op heupbreedte of juist iets wijder, en zorg dat de grote tenen elkaar aanraken.

Plaats de handen op de mat en loopt ze rustig naar voren zodat je het voorhoofd op de mat kunt plaatsen. Mocht dit niet lukken, plaats dan een blok of handen onder het voorhoofd. Zorg er in ieder geval voor dat het voorhoofd kan rusten.

Sluit je ogen, en adem een minuut lang rustig in en uit. Voor extra diepgang kun je ‘OM’ chanten met de focus op het voorhoofd.

Ardha Uttanasana

Veel vooroverbuigingen werken stimulerend voor het derde oog. Deze houdingen werken kalmerend voor de mind en zo kan het derde oog openen.

Begin staand met je voeten op heup breedte. Op een inademing strek je de armen mee omhoog en op een uitademing buig je de knieën ligt en vouw je voorover.

Je kunt de ellebogen beetpakken of je laat de armen hangen. Hou de knieën licht gebogen, dit beschermt de onderrug. Je kunt de ogen hier sluiten en blijf hier een minuut. Blijf goed voelen of het klopt en kom eerder omhoog indien nodig.

Neem je tijd om omhoog te komen, en bouw de rug wervel voor wervel op.

Shambavi Mudra – Humming Bee sound

Een speciale methode om het derde oog chakra te stimuleren is geluid, gecombineerd met Shambavi Mudra.

Hiervoor sluit je de ogen en je plaatst de handen aan weerszijden van het gezicht. De duimen duwen de oren zachtjes dicht. De ringvingers staan op de wenkbrauwen en de middelvingers sluiten de oogleden.

De ringvinger is op de wangen geplaatst en de pinken daar iets onder. De ogen zijn gesloten, maar je blik is gericht naar het derde oog.

Maak dit niet te intens, dit kun je merken doordat het veel moeite kost om die blik daar te houden. Je plaatst de tong tegen het gehemelte aan. Op elke uitademing maak je een zacht geluid, wat kan klinken als een bij.

Doe dit voor 1 minuut en open dan rustig je ogen.

Lees hier meer over de overige chakra’s

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Johny

  Hallo,

  Een ziener heeft gezien dat mijn zesde chakra in de verkeerde richting draait. Daardoor ben ik een beetje in paniek. Ik zou graag mediteren, maar helaas lijd ik aan Tinnitus wat heel vervelend is om te mediteren. Nu is mijn vraag, wat kan ik nog doen. ik ben 65 jaar

Laat een reactie achter