Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 jun 2014

Boomhouding Yoga, balans van top tot teen

/
Geplaatst door
/
Comments4

Boomhouding (of Vrksasana) is het een Yogahouding die veel verschillende kanten van de Yoga mixt tot een mooie balans. Balans is dan ook hetgeen wat bij de Boomhouding  centraal staat.

boomhouding

Boom Yoga en de boomhouding

De boomhouding is een mooie houding om te zien. Het is een van de klassieke staande yogahoudingen die bijna iedereen wel kent, en de basishouding binnen de Yoga.

De boomhouding wordt als volgt uitgevoerd:

Stap 1: Ga rechtop staan en verdeel je lichaamsgewicht over allebei je voeten zodat je stabiel staat. Vervolgens breng je je staartbeen richting je rechterbeen. Vervolgens kom je op de bal van de linkervoet of op de tenen, zodat het gewicht gemakkelijker verplaatst naar het rechterbeen.

Stap 2: Plaats je voetzool van het linkerbeen tegen het gestrekte rechterbeen, en zoek je balans.  Begin bij de enkel en naarmate je de oefening beter beheerst kun je de voetzool steeds hoger tegen het gestrekte been laten leunen.

Stap 3: Maak jezelf zo lang mogelijk, door helemaal recht te staan. Houd de schouders laag. Breng de kaaklijn een stukje naar achteren. Druk vervolgens je handen tegen elkaar voor je borst.

Stap 4: Span de spieren van je “Standbeen” aan, het been waarop je gewicht rust. Houd de heupen recht naar voren gericht en breng de linkerknie naar buiten.

Stap 5: Adem de volledige Yoga ademhaling in deze houding. Probeer ongeveer 30 seconden in balans te blijven.

Stap 6: Voer de oefening nu andersom uit. Verwissel je standbeen van je rechterbeen naar je linkerbeen. Laat nu je rechtervoetzool tegen het standbeen rusten.

Hieronder een video waarin we uitleggen hoe je de Boomhouding kunt doen:

Welke punten zijn belangrijk bij Boomhouding?

De Boom Yoga houding verdiept zich zowel in de geestelijke kant van de Yoga als de lichamelijke kant. Voor een juiste uitvoering van de boomhouding is het namelijk noodzakelijk om goed geconcentreerd te zijn.

Door een goede focus blijft de Yogi in balans tijdens de oefening. Wanneer je gedachten ergens anders zitten, zal het erg lastig zijn je evenwicht te bewaren.

Omdat je zo geconcentreerd bent, word je als het ware gedwongen om je hoofd helemaal leeg te maken. Op die manier kan een begin gemaakt worden aan het mediteren.

Door meditatie kom je geestelijk helemaal tot rust. De boomhouding forceert dat je geconcentreerd moet zijn om in de houding te kunnen blijven staan, en daarmee dwingt je lichaam je als het ware tot meditatie en dus innerlijke rust.

Toch heeft Boom Yoga houding ook een belangrijke lichamelijke uitdaging in zich. Doordat je op maar één been staat is het heel moeilijk voor het lichaam om de balans te kunnen blijven vinden.

De spieren moeten hard werken om het lichaam in balans te houden. Dit zorgt ervoor dat het evenwicht van de Yogi beter ontwikkeld wordt.

Voor wie is de Boomhouding geschikt?

De Boom Yoga houding is voornamelijk geschikt voor de Yogi die geïnteresseerd zijn in de geestelijke kant van de Yoga. Vooral als zij nog goed moeten leren mediteren. De boomhouding dwingt de Yogi namelijk tot meditatie.

Ook is de Boomhouding erg geschikt voor Yogi die graag hun balans willen verbeteren.

Ben je dus opzoek naar geestelijke verdieping in de Yoga, of zoek je gewoon naar een betere lichamelijke- of geestelijke balans, dan kan deze houding je zeker goed op weg helpen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Els

  Hee Melanie!

  Ik doe nu al een tijdje yoga. Jouw tips zijn erg handig!
  Ik heb alleen een probleem, wanneer ik de boomhouding wil doen, lukt dit niet bij mijn bovenbeen. Hij glijdt steeds naar beneden. Heb jij hier tips voor? (Het is niet dat ik niet lenig genoeg ben haha)

  Groetjes Elsemarijn

  1. Rolf

   Hoi Elsemarijn,

   Bedankt voor je reactie!

   Als je weg glijdt kan het zijn dat je de druk op je been niet helemaal correct uitvoert, of dat er nog te veel spanning op je been staat waardoor het te geforceerd is. Als je het gevoel hebt dat dit het geval is, kan je je been ook op je kuit plaatsen. Als je je been toch op je bovenbeen wilt plaatsen zorg dat je goed druk uitoefent door de hiel. Wel echt op je bovenbeen drukken en niet op je knie.

   Groetjes!

 2. cecile nelissen

  Hallo,doe graag de boomhouding als afsluiting van mijn yogales.
  Ik vraag mij wel eens af of ik heel ontspannen in deze houding mag staan,of dat ik zogezegd “de hemel”moet proberen te raken,maw alle spieren in actie.Groetjes.

Laat een reactie achter