Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 jun 2022

Keelchakra handleiding – Alles over het vijfde chakra Vishuddhi

/
Geplaatst door
/
Comments0

Keelchakra, is ons vijfde chakra.

Deze chakra wordt ook wel Vishuddhi genoemd. Vertaalt naar het Nederlands betekent dit ‘vooral puur’. Dit is het chakra voor reiniging, zuivering en het harmoniseren van alle tegenstellingen.

Een chakra is een soort energiecentrum in je lichaam. We hebben in ons lichaam 7 belangrijke chakra’s: wortelchakra, sacraal chakra, zonnevlecht chakra, hartchakra, keelchakra, derde oog chakra en het kruinchakra.

Het keelchakra ligt in de keel en heeft alles te maken met communicatie. Ik ‘spreek en word gehoord’ staat hier centraal.

In deze blog leg ik je graag meer uit over de keelchakra. Je komt erachter:

  • Wat het keelchakra is
  • Wat de locatie is van het keelchakra
  • Welke kleur en symbool er bij het keelchakra horen
  • Hoe je kunt herkennen of het keelchakra in balans is of uit balans
  • Hoe je het keelchakra in balans kunt brengen
  • Welke yoga houdingen bij het keelchakra horen

Lees je mee?

keelchakra

Vraag en antwoord

1.Waar ligt het vijfde chakra?

Ons keelchakra bevindt zich in onze keel, bij ons strottenhoofd en schildklier.

2.Wat is de kleur van het keelchakra?

De kleur van het keelchakra is blauw.

3.Hoe breng je het vijfde chakra in balans?

Door de waarheid te spreken vanuit liefde en door bijvoorbeeld blauw voedsel te eten.

Locatie vijfde chakra

Zoals de naam het al zegt, ligt dit chakra bij de keel. Tussen de sleutelbenen is een soort ‘V’ vorm. Dit chakra heeft dus alles te maken met spraak en het uiten daarvan. Soms staat dit ook wel bekend als het hals- of strottenhoofd chakra.

Wat is het keelchakra?

Bij dit chakra hoort het element ether. De ether staat voor de ruimte die geboden kan worden op het moment dat je jezelf kunt laten horen. Je kunt het kwijt.

In dit element komen alle andere 4 elementen samen. Als een daarvan niet in balans is, wordt dat in dit chakra geuit.

Wanneer bijvoorbeeld het element vuur teveel aanwezig is, kun negatieve woorden gaan spreken. En als het element water teveel aanwezig is, kun je heel sentimenteel zijn.

Fysiek gezien heeft Vishuddhi invloed op onze keel, stembanden, nekwervels, mond, tanden, tandvlees en onze schildklier. Deze gebieden liggen allemaal in de buurt van onze keel en hebben te maken met spraak (en jezelf durven uiten).

Ook onze ademhaling en stofwisseling horen bij dit chakra.

Waarvoor staat het Keelchakra?

Het keelchakra staat voor communicatie. Communicatie naar jezelf en met anderen. Vanuit dit gebied geven wij gehoor aan onszelf en anderen. Alles wat we voelen, zien en denken heeft een effect op ons.

We mogen ons volledig uitspreken, want alles wat onuitgesproken is kan blijven hangen.

Vishuddhi staat voor zuivering en reinigen. Dat is wat onze spraak doet. Als we ons niet uitspreken van de energieën die we voelen, dan blijft dat in ons ‘vast’ zitten.

Denk maar aan boosheid, als je dat niet  uitspreekt naar diegene, blijf je met de boosheid zitten. Door het uit te spreken, reinig je jouw lichaam en energie van die ‘negatieve’ energie en dat maakt ruimte voor iets nieuws. Net als liefde.

We kunnen veel liefde voelen voor iemand, maar we durven het niet uit te spreken. Dat gevoel blijft dan ook binnen in, terwijl we dat natuurlijk allemaal graag willen uiten. En hoe fijn is het wel niet om te horen dat iemand je waardeert?

Maar ook is het luisteren naar anderen van groot belang. Het van binnenin stil kunnen worden, het zwijgen. De eventuele afleiding en prikkels kunnen weerstaan.

Ons zonnevlecht chakra, helpt ons om ons bewust te worden van onszelf. Het keelchakra gaat hiermee verder en stimuleert ons om er wat moois van te maken. Veel creativiteit en kunstzinnigheid komt ook uit dit chakra.

Daarnaast is dit chakra ook het gebied waar je je verantwoordelijkheid neemt voor je persoonlijke behoeften. Je geeft aan wat jij nodig hebt. Maar het gaat ook om de verantwoordelijk nemen voor je daden. Je durft voor jezelf op te komen.

Ontwikkeling Keelchakra

Dit chakra ontwikkelen we van ons 28e tot ons 34e levensjaar. Het draait allemaal om communicatie. We voelen en ervaren veel meer ruimte in deze fase om onszelf te zijn. We vinden onze eigen stem en we ervaren dat het oké is om onszelf te uiten.

Veel mensen beginnen in deze fase hun missie in het leven te vinden, doordat ze zich steeds meer zichzelf kunnen voelen. Ook kunnen we in deze fase beter communiceren naar onszelf en anderen wat we willen in het leven.

Kleur Vishuddhi

De kleur van dit chakra is blauw. Het element wat bij dit chakra hoort is ether en dat wordt ook vaak geassocieerd met de kleur blauw.

De kleur blauw wordt vaak geassocieerd met waarheid en in dit chakra draait het om het spreken van de waarheid. Op ieder vlak.

Chakra symbool Vishuddhi

Het symbool van dit chakra is een lotus met 16 bloembladeren. In het midden ligt er een naar beneden wijzende driehoek met een cirkel erin.

Deze cirkel is vaak een ‘schijnend’ wit. Dit staat voor de volle maan die voor puurheid staat. De driehoek staat voor spirituele groei.

Op de bladeren staan de 16 klinkers van het Sanskriet. Deze vormen de ‘Om’ klank samen, wat weer met het element ether te maken heeft.

Keelchakra

Het Keelchakra in balans

Wanneer ons keelchakra in balans is, zijn we in staat om onszelf goed uit te drukken op alle vlakken. Niet alleen naar anderen, maar ook naar onszelf. We voelen wat er van binnen in ons omgaat en spreken dat uit, om onze energie te blijven zuiveren.

We zien de positieve aspecten van onszelf en anderen en kunnen dit waarderen. En we zien de verbanden tussen situaties en de gevolgen daarvan. We zijn sympathiek, gewetensvol en kunnen het grotere plaatje zien.

Je kunt goed voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. Je kan goed voor jezelf kiezen om rust te nemen. De communicatie met anderen is ook goed, daardoor ben je behulpzaam en je kunt adviezen geven.

Je kunt de waarheid spreken, de waarheid over wat je wilt in het leven. Ook kun je je sterke én je zwakke punten uitdrukken zonder problemen.

Mensen zullen naar jouw waarheid luisteren als inspiratie. Je kunt ook goed luisteren naar anderen en je hoort tussen de regels door wat er werkelijk gezegd wordt. Je spreekt vanuit wijsheid.

Het Keelchakra uit balans

Op het moment dat het vijfde Chakra niet optimaal functioneert, kun je bijvoorbeeld heel veel praten (overactief vijfde Chakra) of durf je juist helemaal niet te praten (onderontwikkeld vijfde Chakra).

Ook kun je aan het stemgeluid horen hoe het met het vijfde Chakra gesteld is. Een hele zachte stem en verlegenheid kan in verbinding staan met onderontwikkeling, een hele harde stem en de onderbreking van anderen in een gesprek kan gelinkt worden aan overactiviteit.

Op een fysiek niveau kun je keel problemen krijgen, zoals keel ontstekingen en verkoudheid. Problemen met de oren, kaken, nek of mond kunnen ook opkomen. Ook de schildklier kan opspelen.

Dit chakra raakt uit balans als je het moeilijk vindt om de waarheid te spreken. Je kunt je hierdoor heel stil houden en weinig uiten. Het kan ook zijn dat je juist heel veel waarheid spreekt, waardoor je bot of harteloos overkomt.

Ook kan je het gevoel hebben dat niemand je hoort.

Je kan teveel gaan praten waardoor je rationeel overkomt, en zit dan teveel in je hoofd. Ook kan je heel druk en snel gaan praten, waardoor je lastig te volgen bent.

Je vindt het moeilijk om jezelf te uiten, en durft niet goed te vertellen wat er in je omgaat. Ook kun je bang zijn omdat de waarheid jezelf en anderen pijn doet. Je kunt je hierdoor steeds meer afsluiten, en je vertrouwt niet op je innerlijke stem en waarheid.

Het vijfde chakra in balans brengen

De kleur van het vijfde chakra is blauw, en daardoor werkt blauwe voeding goed. Zoals blauwe bessen, blauwe druiven, blauwe pruimen, rozijnen, sojabonen.

Men zegt dat je het vijfde Chakra ook kunt stimuleren door je te omringen met blauwe elementen.Onder de blauwe lucht liggen werkt ook helend, dit omdat het de blauwe energie is.

Ook werkt de geur van pepermunt en eucalyptus positief.

De waarheid spreken vanuit liefde brengt dit chakra helemaal in balans. Vraag jezelf bij alles af: ”Wat zou liefde doen”? En handel daarnaar.

Spreek liefdevol naar jezelf, geef jezelf liefdevolle woorden. Spreek liefdevol naar anderen, voordat je ze veroordeelt.

Zingen, chanten, neuriën is ook heel goed voor dit chakra. Je gebruikt je stem en stembanden en maakt geluid. Zelfs een ‘simpele’ OM chanten is al goed voor dit chakra.

Om aan de slag te gaan met dit chakra, kun je de onderstaande chakra meditatie volgen:

Online chakra cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

In onze online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s’ brengen we de chakra’s in balans door middel van Yoga Nidra sessies.

We behandelen hierbij alle chakra’s stap voor stap, zodat je de balans in je leven kunt verbeteren of opnieuw kunt vinden. Klik hier als je benieuwd bent naar meer informatie over deze online chakra cursus.

Chakra

Drie Yoga houdingen voor het Keelchakra

Gedurende een yoga les vertel ik altijd dat iedereen z’n nek lang moet houden. Soms is het heel makkelijk in sommige houdingen om de nek achterover te gooien om mee omhoog te kijken.

Belangrijk is wel om de nek goed te beschermen hierin. Verleng de nek bewust en volg de lengte en richting van de rug.

De volgende drie Yogahoudingen passen goed bij het Keelchakra:

Simhasana

Deze houding voelt misschien heel gek als je hem voor het eerst doet, maar deze is ontzettend goed voor het keelchakra.

Je bereidt je voor alsof je in een kindhouding gaat. Knieën gebogen, grote tenen raken elkaar aan. Je plaatst de handen voor je met gestrekte armen. Op een uitademing steek je de tong zover mogelijk naar buiten.

Voor als wat meer sensaties wilt, kun je op de uitademing geluid maken. Je ademt krachtig uit. ‘Simha’ betekent leeuw, dus als je voelt dat er meer binnen in zit, kun je het geluid van een leeuw maken.

Herhaal dit 3 tot 5 uitademingen.

Matsyasana (ondersteund)

Deze houding wordt ook wel de vis genoemd. Hiervoor kun je een deken oprollen en deze plaats je, in de breedte, onder de schouderbladen. Je komt hier languit over liggen.

Je kunt de armen langs het lichaam plaatsen of over het hoofd. De benen kun je gestrekt of met de voetzolen tegen elkaar plaatsen. De achterkant van het hoofd rust op de mat en zo wordt het gebied in de keel geopend.

Blijf hier ongeveer 1 minuut en kom dan via de onderarmen omhoog tot een zittende houding.

Sarvangasana

De schouderstand. Voor deze houding is het belangrijk dat je een stevig deken opgevouwen neerlegt. Je plaatst de schouders op het deken, zodat het hoofd ervan ligt. Dit beschermt de wervels in de nek.

Je brengt de benen een voor een omhoog naar de kaars en vanaf daar til je het bekken op en plaats je de handen op de onderrug. Je loopt de ellebogen iets naar binnen zodat je het lichaam omhoog kunt laten reiken.

Til de kin iets op, zodat er ruimte is voor de keel. Kijk niet meer naar links of naar rechts.

Na 10 ademhalingen laat je heel rustig jouw lichaam naar de mat zakken en blijf je even liggen. Doe deze houding niet als je een hoge bloeddruk hebt of als je in de maandelijkse periode bent.

Lees hier meer over de overige chakra’s

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter