Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 sep 2019

Nadi shodhana pranayama – uitleg en voordelen

/
Geplaatst door
/
Comments8

Nadi Shodhana pranayama is een simpele maar zeer effectieve manier om zowel lichaam als geest te kalmeren.

Deze traditionele pranayama ademhalingsoefening uit de Yoga werkt goed bij stress en kalmeert eveneens het zenuwstelsel.

Ook wordt er van deze oefening gezegd dat het de energiebanen (nadi’s) reinigt en in balans brengt.

Nadi Shodana staat ook wel bekend als de ‘wisselende neusgat ademhaling’. In het Engels wordt het ‘alternate nostril breathing’ genoemd.

Nadi is een energiebaan en betekent ‘stroom’ of ‘flow’. Shodana betekent reinigen. Er zijn zo’n 72.000 nadi’s in het lichaam. Hier stroomt prana, of levensenergie doorheen.

Door onze levensstijl kunnen er blokkades in deze energiebanen ontstaan waardoor prana minder goed door het lichaam kan stromen.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je lichaam altijd maar in de ‘AAN-modus’ is en je jezelf nooit een moment van rust gunt. Het lichaam komt dan nooit volledig tot ontspanning waardoor het niet de kans krijgt om zichzelf te herstellen en op te ruimen.

Er ontstaan fysieke, mentale en emotionele blokkades. Energie kan minder goed stromen en dit kan weer leiden tot allerlei andere klachten.

Nadi Shodhana heeft vooral als doel om deze balans te herstellen.

Nadi shodhana voordelen

Hieronder een overzicht van de voordelen van de Nadi Shodhana pranayama techniek:

 • Verbetert het zuurstofgehalte in het bloed
 • Brengt je zenuwstelsel in balans
 • Kalmeert de geest en verhoogt de focus en concentratie
 • Optimaliseert je energiesysteem
 • Verlaagt hartslag en bloeddruk
 • Helpt om aandacht naar binnen te richten
 • Helpt om het lichaam te reinigen
 • Verhelpt (energetische) blokkades
 • Helpt om de twee hersenhelften te synchroniseren
 • Stimuleert de flow van prana of levensenergie
 • Helpt om meditatieve rust te creëren
 • Schept mentale helderheid

Nadi shodhana ademhaling

Nadi Shodhana is een ademhalingsoefening, die ervoor zorgt dat je balans terug brengt in je lichaam en je geest. Als je erg onrustig bent of bijvoorbeeld een erg drukke dag achter de rug hebt, dan kan het heel prettig zijn om deze ademhalingsoefening eens te proberen.

Daarbij kan deze oefening ervoor zorgen dat je lekkerder in slaap valt, of dat je je focus dermate traint en stuurt dat je vervolgens direct over kunt gaan in je meditatie.

Balans tussen de stroom van de adem door beide neusgaten is waar je naartoe werkt. Terwijl je je focus brengt naar hoe de adem door de neusgaten stroomt.

De Nadi shodhana ademhaling kan gedaan worden als een op zichzelf staande practice. Ook kan je hem gebruiken als meditatie aan het begin en/of einde van je Yogasessie.

Doe Nadi Shodhana pranayama ademhaling bij voorkeur in de ochtend of in de avond.

Nadi shodhana uitleg

Zo voer je Nadi Shodhana uit:

 1. Zorg dat je gemakkelijk komt zitten zonder spanning in het lichaam. Dit kan in de lotushouding, kleermakerszit of gewoon op een stoel.
 2. Plaats nu je rechterduim op je rechterneusgat en adem diep in via je linkerneusgat.
  Na de inademing sluit je met je ringvinger je linkerneusgat af (leg je wijs- en middelvinger op het punt tussen je wenkbrauwen). Nu bevrijd je het rechterneusgat en adem je ook weer uit via dit neusgat.
 3. Nadat je volledig hebt uitgeademd, adem je weer in door je rechterneusgat. Als je volledig bent ingeademd, sluit je het rechterneusgat weer af met je duim.
 4. Vervolgens bevrijd je het linkerneusgat en adem je hierdoor weer uit.
 5. Hiermee ga je een aantal minuten door. Denk eraan dat het neusgat waardoor je uitademt, ook het neusgat is waardoor je weer inademt.

Een uitgebreide how to tutorial van Nadi shodhana pranayama vind je terug op ons PRACTICE platform:

nadi shodhana pranayama

Anuloma viloma

Anuloma viloma is een techniek die vaak als synoniem gebruikt wordt voor Nadi Shodhana. Maar in de praktijk is de techniek anders.

Bij Anuloma viloma gebruik je namelijk de vingers niet, maar doe je de wisselende neusgat ademhaling alleen mentaal.

Anuloma viloma betekent simpelweg ‘op’ en ‘neer’ en het terugkeren naar een natuurlijke balans en een evenwichtig ritme.

De voordelen zijn te vergelijken met die van Nadi Shodhana, alleen de techniek is wat lastiger om te beheersen.

Vaak worden Nadi Shodhana pranayama en Anuloma viloma gecombineerd met ratio ademhaling. Hiervoor dien je echter wel de basistechnieken goed onder controle te hebben.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

8 Responses

 1. Ria

  Hallo, dank voor de info die steeds gestuurd wordt.
  De Prana Yama ken ik uit het boek van Lysebeth en die pas ik al jaren toe. Werkt prima!

  Hartelijke groet mj.hoogd

  1. Rolf

   Hi Marlie, goede vraag! Er zijn al benefits las je het slechts een paar rondes doet. Zelf vind ik het prettig om Nadi Shodhana minimaal 10 minuten te doen omdat na verloop van tijd de ademhaling steeds subtieler wordt en je hierdoor meer en meer naar binnen kunt keren. Maar werk vooral met een lengte die voor jou goed werkt en iets wat je vol kunt houden. Ook als dat maar een paar minuutjes is!

 2. Inge Kattemölle

  Dank voor dit artikel! Nu begrijp ik het verschil tussen deze twee pranayama technieken. Van mijn Ayurvedisch lerares leerde ik Anulom Vilom en mijn vriend kwam van de yoga thuis met Nadi Shodana. Een fijne vata verlagende oefening : )

Laat een reactie achter