Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 dec 2016

Yoga en de elementen – Deel 4: Lucht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot van Buiten Yoga Liempde.


Deel 1 gemist? Lees het hier: Yoga en de elementen – Deel 1:  Aarde

Deel 2 gemist? Lees het hier: Yoga en de elementen – Deel 2: Water

Deel 3 gemist? Lees het hier: Yoga en de elementen – Deel 3: Vuur

Yoga en de Elementen – Deel 4: Lucht

We zijn aangekomen bij het element lucht.

Het element lucht vertegenwoordigt het mannelijke aspect en wordt geassocieerd met de geest, het intellect, logisch denken, geur, het Oosten en lente.

Dit element zorgt ervoor dat dingen kunnen worden verplaatst en overgebracht. Denk maar eens aan het stuifmeel dat planten bevrucht, aan de wolken die hun stempel drukken op het weer of aan de wind die telkens met een andere intensiteit door de bladeren waait.

Lucht geeft inzicht doordat het denkvermogen optimaal wordt ingeschakeld. Doordat lucht alles met elkaar verbindt, is het ook het element van elke vorm van communicatie.

Ook klanken van een muziekstuk worden op de golven van lucht gedragen. Lucht is ook prana, de drager van de geest. Prana dringt overal en tot alles door. Prana is adem en adem zorgt ervoor dat we zuurstof in ons lichaam krijgen. Zonder zuurstof is ons leven voorbij. De zuurstof die we inademen op aarde hebben we te danken aan de plantenwereld die lucht als “afvalproduct” in de atmosfeer brengt.

De mens en planten ademen dezelfde lucht, in en uit. Hier komt ook weer de verbindende rol (tussen alle levenden wezens) van lucht in terug.

In je lichaam is lucht; adem en beweging. Lucht is verbonden aan het 4e chakra; gelegen in de hartstreek. Dit chakra wordt in verband gebracht met liefde. Psychologisch gezien, gericht op zelfacceptatie, het recht om lief te hebben en bemind te worden. De (onbewuste) tegenkracht is verdriet.

Yoga en de elementen - Deel 4: Lucht

Lucht in balans

Lucht gaat over het ontwikkelen van onderscheidend vermogen en wijsheid. Er is nieuwsgierigheid en een wil tot leren. In balans is men in staat het negatieve te transformeren naar het positieve, haat tot liefde, jaloezie tot openheid, hebberigheid tot vrijgevigheid, trots en egoïsme tot vrede. Men is begrijpend, helder, oplossingsgericht en objectief.

Te veel lucht

De geest is overactief, versnipperd en weinig stabiel. Men is erg te beïnvloeden door invloeden van buitenaf; men waait met alle winden mee. Het valt ons moeilijk de dingen te accepteren zoals ze zijn en het lijkt ons ergens anders altijd beter. Hallucinaties en een hoge en/of oppervlakkige (borst) adem zijn ook kenmerken voor een overheersend lucht element.

Te weinig lucht

Als er een gebrek aan lucht is, dan komen we gemakkelijk vast te zitten. Ons verstand is star en onbuigzaam. We ervaren een gebrek aan concentratie, zijn ongeïnteresseerd en passief. Men kan uitgeput zijn en ademhalingsproblemen hebben.

Lucht in asana

Als we niet goed doorademen vertraagd onze stofwisseling. Vuur heeft letterlijk zuurstof nodig om te branden. Belangrijk in yoga is dan ook de wijze van ademen, letterlijk het element lucht. (Prana) De adem is het voertuig van bewustwording van onze innerlijke reis naar een rustige, stille mind. Lucht is de inspanning zonder inspanning in asana.

Ademhalingstechnieken die tot doel hebben het bewustzijn te veranderen en het lichaam te reinigen noemen we pranayama. Waar pranayama binnen yoga wordt toegepast, wordt het element lucht ingezet.

In pranayama werken we met bandha’s. Dit zijn sloten in het lichaam die ingezet worden om adem vast te houden en een bepaalde kant op te sturen. De 3 bandha’s waar we binnen yoga mee werken zijn:

Jalandhara Bandha –  nekslot, reguleert de pranastroom naar hart, klieren, nek en hersenen. Men neemt de kin naar het kuiltje van de keel. Zonder nekslot ontstaat duizeligheid en druk op de ogen of in de oren.

Uddiyana Bandha  – middenrifslot, het middenrif wordt opgetrokken en de buikorganen worden richting rug getild. Door deze bandha wordt prana gedwongen omhoog te gaan.

Mula Bandha – wortelslot, onderbuik tussen navel en anus wordt samengetrokken in de richting van de onderrug, het bekkenbodem wordt opgetild.

Waar water op de bodem blijft liggen, blijft aarde trouw aan vorm, vuur beweegt omhoog maar blijft gehecht aan brandstof; lucht daarentegen is het element dat zich het snelst door het lichaam verspreidt. Zie je hoe waardevol een diepe buikademhaling is? Zij brengt het gevoel van evenwichtigheid, kalmte en gelijkmoedigheid in de houding.

Omdat lucht gerelateerd wordt aan het hart (4e chakra) zijn alle hart-openende houdingen ook verbonden aan het luchtelement. Het is onze bloedsomloop, die door het hart wordt gereguleerd. Dit systeem wordt bij elke ademhaling gevoed en gestimuleerd.

Asana’s waarbij het element lucht goed herkenbaar is, zijn bijvoorbeeld:

Binnenkort het laatste element in deze yoga-elementen-reeks; Ruimte!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter