Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 sep 2016

Yoga en de elementen – Deel 2: Water

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot van Buiten Yoga Liempde.


Deel 1 gemist? Lees het hier: Yoga en de elementen – Deel 1:  Aarde

Yoga en de Elementen – Deel 2: Water

Leven op aarde is ontstaan vanuit water.

Zo ook mens, die geboren wordt te midden van vruchtwater. De zon gaat onder in het Westen en water hoort dus bij avond en de herfst. Water is vloeibaar en moet stromen. In stilstaand water is de kans op vervuiling groot.

Water kan liefelijk kabbelen als een riviertje maar kan ook een verwoestende werking hebben in de vorm van een tsunami. Water kan koken, verdampen en bevriezen. Water is dus erg veranderlijk en staat hiermee symbool voor onze emoties en gevoelens.

De menstruatiecyclus van de vrouw is verbonden aan dit element. Dit maakt dat ook dit element vrouwelijk is. Water is in staat trilling op te slaan. Masaru Emoto heeft hier onderzoek naar gedaan. Hij laat met zijn uitgebreide onderzoek zien dat onze gedachten, gevoelens en intenties invloed hebben op water. Als water wordt geconfronteerd met negatieve geluiden reageert het verward en chaotisch.

Op zich heel logisch als je bedenkt dat zowel onze planeet als de mens voor 70% uit water bestaat en gedachten, intenties en woorden dus direct weerslag hebben op ons lichaam en onze gevoelswereld.

De elementen aarde en water bevinden zich volgens het Hindoestaanse chakra model onder de navel. Het  2e chakra, swadhistana chakra is verbonden met het element water. Dit chakra, gelegen in de onderbuik en het bekken wordt in verband gebracht met emoties en seksualiteit. Psychologisch gezien, is dit chakra gericht op zelfvoldoening, het recht om te voelen, te willen. (Onbewuste) tegenkracht is schuld.

In je lichaam is water; urine, bloed, zweet, speeksel en sperma.

yoga en de elementen water

Water in balans

Wanneer het water element in ons in evenwicht is, voelen we ons op ons gemak. Je staat tevreden in het leven en we bewegen ons vloeiend en met gemak door de gebeurtenissen en relaties in ons leven. We accepteren situaties zoals ze zijn en stromen mee op de flow van het leven.

We ervaren vreugde en zachtheid in ons zelf en we zijn blij met de mensen die we ontmoeten en de plaatsen waar we heengaan. We genieten van het leven.

Te veel water

Iemand bij wie het waterelement overheerst kan overgevoelig en emotioneel zijn. Hij neemt geen verantwoordelijkheid over zijn eigen leven maar dobbert maar een beetje rond. We zitten gevangen in zelfmedelijden en voelen ons ondergedompeld in het eb en vloed van onze emoties.

Te weinig water

Dit kan tot gevolg hebben dat we weinig vreugde ervaren en dat we ons in gezelschap van anderen niet op ons gemak voelen.

Al zijn we nog zo geworteld in de aarde, als we te weinig water hebben is het een dor en droog soort vastigheid, zonder vreugde en plezier. Wellicht is het raadzaam een lekker bad te nemen met olien als je merkt dat dit element niet in balans is.

Water in asana

Het waterelement correspondeert met de sacrale wervelkolom en de zenuwknoop die heiligbeen wordt genoemd. Het heiligbeen wordt beschouwd als de zetel van onze emoties. Het heiligbeen staat in rechtstreekse verbinding met de grote beenzenuw. Emoties zijn het gevolg van de inwerking van het bewustzijn op ons lichaam.

Als we gevoelens van ons lichaam in contact brengen met informatie waarover de geest beschikt, ontstaan emoties. Gevoelens zijn de voorloper van emoties. Ze zijn minder gevormd, minder tastbaar en liggen meer in de sfeer van lichamelijke, zintuiglijke info.

Emoties uiten betekent spanning loslaten. Letterlijk. Want spanning gaat zich vastzetten op plekken in ons lichaam.

Asana’s waarbij heupen geopend worden en waarbij de organen in onderbuik gestimuleerd worden, laten energie stromen door dit  gebied. Het aannemen van (diepe) twists masseert en verzacht de buikorganen. Als er in asana zachte bewegingen worden gemaakt, alert maar kalm, is er verbinding met het water element. Denk ook aan bevrijdende houdingen en verzachten van ledematen.

Je kunt hierbij denken aan asana’s als:

In het volgende deel neem ik jullie mee door het element vuur!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter