Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 dec 2019

Yoga, Yin en Yang – 3 onderdelen van een leven in balans!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga, yin en yang. Je hoort ze vaak in een adem voorbijkomen. Maar wat hebben ze eigenlijk met elkaar te maken?

Voor mij, Lisanne van Superyoga, speelt Yin en Yang en de balans daartussen, een belangrijke rol in mijn leven en Yoga practice.

Het beïnvloedt mijn werkende leven maar ook vakanties, mijn privéleven en het maken van keuzes op het gebied van voeding en beweging.

In dit blog laat ik je graag kennismaken met de filosofie achter Yin en Yang en hoe dit verbonden is met Yoga. Ik vertel je bijvoorbeeld:

  • Hoe Yin en Yang terugkomen in de Yogafilosofie
  • Hoe Yin en Yang helpen om lichamelijk en geestelijk in balans te blijven
  • Meer over hoe Yin en Yang en Ayurveda met elkaar verbonden zijn

Lees je mee?

Yoga yin yang

De cliché van balans

Alles draait om balans, hoe vaak hoor je het wel niet voorbij komen. Het is iets wat gemakkelijk wordt gezegd, maar in werkelijkheid maar door weinigen wordt nageleefd.

Toch is de cliché niets minder dan waar: de balans bepaalt daadwerkelijk hoe soepel verschillende dingen in je dagelijkse leven vloeien. En als iets eenmaal in balans is, ontstaan de mooie dingen vanzelf.

Yin en yang yoga

Voordat ik een stapje terug zet naar de keuzes in mijn dagelijkse leven die ertoe hebben geleid om yoga te gaan doen, verdient yoga eerst de nodige aandacht.

De yin en yang zijn overduidelijk terug te vinden in de wereld van yoga. In yogastijlen, maar ook binnen yogastijlen. Zo onderscheiden we yin vormen van yoga zoals yin yoga en yoga nidra van de vele yang vormen zoals poweryoga, vinyasa of bikram yoga.

Voor mij is het geestelijke aspect van yoga een belangrijk onderdeel waar ik niet zonder kan wat ik vertaal naar yin yoga en meditatie. De diepe ontspanning heb ik nodig om alle inspanningen op een dag te kunnen balanceren.

Aan de andere kant daag ik graag mijn lichaam uit om te ontwikkelen (spieropbouw, lenigheid, het vinden van fysieke balans in mijn lichaam) wat ik heerlijk vind om te combineren met het uitschakelen van mijn geestelijke activiteit.

Tijdens zware lichamelijke oefeningen ben ik niet in staat om na te denken en dat biedt ontspanning wat de yin vormt tijdens een yang yogales. Ik heb ze allebei nodig, in balans. Niet teveel van de een, maar ook niet van de ander. Maar ook niet te weinig van allebei.

Yoga yin yang

De dagelijkse balans

De reden dat ik yoga ben gaan doen, is omdat zowel mijn lichaam als geest volledig uit balans waren.

Mijn aangepaste lifestyle begon met een nieuw eetpatroon en andere keuzes voor voeding en direct daarna volgde yoga.

Zoals bij yoga geldt dat yin en yang elkaar aanvullen, ondersteunen en afwisselen zo moet dit ook in het dagelijkse leven zijn.

Een baan waarbij je veel zit, vraagt om voldoende beweging in je vrije tijd of tussen je werk door.

Een persoon die houdt van lekkernijen en zoetigheden heeft voldoende ontzuring nodig en dus voldoende groenten en andere gezonde voeding.

En nog een hele belangrijke: als je veel werkt, heb je voldoende tijd nodig waarbij werk geen rol speelt.

De yin die je vindt tijdens vrije tijd en ontspanning zorgt ervoor dat je extra veel kracht kunt geven tijdens de yang momenten van inspanning.

Hierdoor is yin niet alleen middel om de gevolgen van teveel yang te voorkomen, maar ook een middel om yang sterker te maken.

Vertaald naar het dagelijkse leven betekent dit voor mij dat ik mij tijdens het werken aan mijn online yoga winkel veel beter kan concentreren, er betere ideeën ontstaan en ik veel efficiënter met mijn tijd kan omgaan als ik voldoende ontspanning heb genomen.

Bij velen die geen aandacht hebben voor of kennis hebben van de yin-yang balans resulteert een disbalans in een burn-out of vermoeidheidsverschijnselen.

yin yang quote

Energie

Al heel wat tijd geleden was men bezig met yin en yang en het vinden van balans voor je lichaam.

De behoefte aan de balans voor onze geest wordt steeds groter door de stress en drukte in onze westerse maatschappij.

Op lichamelijk vlak kunnen we heel wat leren van de ayurveda waarbij yin en yang duidelijk terugkomen in de keuze voor voedsel wat aansluit bij een bepaald type maar ook bij bepaalde seizoenen in een jaar.

Is het heet (yang) buiten? Dan kies je voor verkoelend (yin) voedsel.

Ben je een vurig persoon wat in de ayurveda in de vorm van de dosha terugkomt in het type pitta? Dan kies je voor de balans voor verkoelend voedsel en eet je niet teveel pittig eten.

Net als in vele andere systemen komt in de ayurveda de balans prachtig naar voren. Balans staat gelijk aan energie en energie is wat we allemaal nodig hebben om optimaal te kunnen leven.

Vertaald naar yoga betekent dit voor mij dat teveel yang yoga zorgt dat ik uitgeput raak en tekort kom aan energie terwijl ik barst van de energie als ik voldoende yang yoga heb afgewisseld met yin yoga:

Mijn uithoudingsvermogen, spieren en lenigheid stellen me in staat om betere prestaties te behalen in het dagelijkse leven en de rust waarvan ik geniet tijdens een yin moment zorgt dat mijn lichaam voldoende is uitgerust om te kunnen leveren wat er gevraagd wordt.

 

Hoe blijf jij eigenlijk in balans? Laat het me weten in een reactie onder dit blog 🙂


Dit is een gastblog van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter