Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 jul 2020

Een goede nachtrust – 6 tips om beter te slapen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een goede nachtrust. Wie wil dat nou niet?

Beter slapen is voor veel mensen een doel waarnaar de weg vaak onduidelijk is. Dit is ontzettend frustrerend omdat je alles probeert maar steeds maar blijft hangen in een patroon van eindeloos wakker liggen.

Goed slapen is misschien wel de meest onderschatte pijler van een gezonde levensstijl, maar wel één van de belangrijkste!

In dit blog vertel ik je daarom graag:

  • Wat goed slapen inhoudt
  • Waarom goed slapen zoveel invloed heeft op je algehele gezondheid
  • Welke tips je helpen om je nachtrust te verbeteren

En nog veel meer! Lees je mee?

goede nachtrust

Het belang van een goede nachtrust

We brengen een derde deel van ons leven slapend door. Slapen is essentieel, we laden letterlijk op. Door teveel of te weinig slaap kunnen we ons behoorlijk futloos voelen.

Veel mensen lijden aan een gebrek aan slaap, slapeloosheid: niet in slaap kunnen komen, ’s nachts wakker liggen, niet kunnen doorslapen of te vroeg wakker worden.

Nachtrust is voor het lichaam van nature voor herstel. Je weet zelf vast wel hoe lekker je je voelt na een nacht goed slapen.

Nou is het ook zo dat: hoe gezonder je leefstijl hoe beter je slaap is en andersom! Hoe werkt dit dan?

Slaap is een actief proces wat bestuurd wordt door delen van het brein. Door te slapen herstelt het lichaam, je geeft je brein als het ware rust om alles van de dag te verwerken en zo krijgt je lichaam weer nieuwe energie voor de nieuwe dag.

Een belangrijke bevinding van de wetenschap van deze tijd is dat onze weerstand en immuunsysteem is gekoppeld aan slaap. We presteren en leren beter na voldoende en een kwalitatief goede slaap.

Het blijkt vooral dat de diepe slaap aan het begin van de nacht belangrijk hierbij is. De optimale gemiddelde slaaptijd is 7-8 uur, en slapen we meer of minder dan zijn we vatbaarder voor bijvoorbeeld een griepje.

Goed slapen is dus super belangrijk voor een gezonde leefstijl. Hierbij hoort dus niet alleen; gezond eten, niet roken, niet drinken, goede beweging… maar zeker ook een goede nachtrust!

In de video hieronder geeft Rolf je direct een paar goede tips om beter te slapen 🙂

Aankomen door onvoldoende slaap

Het klinkt misschien gek maar van te weinig slaap kun je ook aankomen. Dit komt door het volgende; tijdens de slaap wordt een groeihormoon aangemaakt.

Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering en een tekort aan dit hormoon (tekort aan slaap) heeft invloed op bijvoorbeeld ghreline en leptine. De honger- en verzadingshormonen.

Dit kan een disbalans creëren zodat je de hele dag trek blijft houden in juist de verkeerde voeding. Teveel koolhydraten, vetrijk eten.

Misschien is het herkenbaar voor je na een nacht niet goed te hebben geslapen. Je lichaam is op zoek naar energie en koppelt dat automatisch aan koolhydraten.

Maar waar je lichaam juist behoefte aan heeft zijn goede vetten en eiwitten. Denk dan aan eieren, avocado, vette vis, noten, kwark etc!

goede vetten

Tips voor een betere nachtrust

Om je nachtrust te verbeteren deel ik hieronder graag 6 tips met je:

Tip 1: Slaap regelmatig

Zorg voor een regelmatig slaap/waak schema. Ook in het weekend. Uitslapen kan wel, een uurtje… maar teveel slapen haalt je uit je ritme en maakt je alleen maar vermoeider.

Tip 2: Verminder het gebruik van digitale apparaten

Zet 1,5 uur voor bedtijd alle digitale apparaten uit. En neem je telefoon niet mee naar de slaapkamer.

Tip 3: Zorg vol voldoende vitamine D

Ga elke dag naar buiten, zo krijg je voldoende zonlicht (vitamine D).

Tip 4: Beweeg regelmatig

Beweeg regelmatig, dit maakt je lichaam moe. Vermijd echter te intensief sporten net voor het slapengaan, hierdoor kan je namelijk langere tijd ‘aan’ blijven staan.

Tip 5: Doe aan Yoga!

Mediteer, doe ontspanningsoefeningenYoga Nidra of ademhalingsoefeningen voor het slapengaan.

Tip 6: Eet gezond

Voed jezelf met gezonde voeding. Let vooral op suikers en cafeïne in de late middag en avond!

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen hoe belangrijk je slaap is. Het zorgt voor de balans in je lichaam waar je lijf naar op zoek is en zo van houdt.

Slaap dus goed en lekker! Good Night 😉


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter