Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 apr 2015

Yoga Nidra: een droomloze slaap

/
Geplaatst door
/
Comments5

Dit is een gastblog van Nathalie de Groot.


Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent. Het combineert visualisatie met intenties, ademwerk, een bodyscan en de uitgebreide versies nemen de chakra’s ook mee.

Halverwege de twintigste eeuw bracht Satyananda Saraswati deze vorm onder de aandacht en heeft Yoga Nidra in de vorm gegoten zoals het nog beoefend wordt.

In India wordt het tegenwoordig vaak gebruikt om jonge kinderen in Ashrams alle mantra’s te leren omdat de verhoogde alertheid er voor zorgt dat je informatie op een ander niveau tot je neemt dan wanneer je aan het studeren bent.

Daarnaast is het goede manier om te ontspannen: 1 uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap. Sommige yogi’s gebruiken deze techniek om te slapen en zodoende hoeven zij niet veel te slapen.

Een korte Yoga Nidra sessie duurt van slechts 10 minuten tot een uur of langer. Uiteraard gaan de kortere sessies minder diep dan de langere sessies.

Persoonlijk vind ik rond de 25 minuten fijn: niet te lang waardoor ik mijn concentratie verlies, maar ook niet te kort zodat ik wel het gevoel heb dat ik daadwerkelijk iets gedaan heb.

De opbouw van Yoga Nidra

Allereerst wordt er begonnen met een korte ontspannende reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen: je word je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevind.

Hierna zet je je intentie voor de meditatie: De Sankalpa. Een Sankalpa is een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen. Mijn sankulpa is ‘ik laat mijn angsten los’. Dit herhaal je in gedachten drie keer. Vanaf dan is je Sankalpa je intentie totdat het is opgelost, pas dan kies je een nieuwe.

Vervolgens begint de het roteren van het bewustzijn door het lichaam. Het lijkt op de bodyscan uit Mindfulness, maar is anders van aard.

De begeleidende stem gaat het lichaam van voor naar achter en van links naar rechts af. Wanneer er een lichaamsdeel genoemd wordt, dien je het je voor te stellen en/of je bewust zijn er naar toe te brengen.

Het gaat heel snel en het treedt flink in detail. Denk dan aan ‘rechter duim, rechter wijsvinger, middelvinger, ring vinger, pink, handpalm, rug van de hand, pols’.

Hierna begint het ademwerk. Dit begint door eerst in je eigen tempo te ademen, hierna het tempo van de instructies te volgen en vervolgens een aantal keer van 27 terug naar 1 te tellen terwijl je je focust op een bepaald deel van de adem. Bijvoorbeeld de adem in de neus, de adem tussen de keel en de buik etc.

Voor deze fase van Yoga Nidra zijn verschillende technieken die je meer in contact brengen met de ademhaling. Je verschuift hierdoor met je aandacht van je fysieke lichaam naar de meer subtielere lagen zoals je energetische lichaam.

Daarna ga je willekeurige dingen visualiseren: een lachende Buddha, de zon die in de zee zakt, een blad dat van een boom valt. Elk object of elk beeld dat je je moet voorstellen wordt driemaal herhaald. Wanneer je het moeilijk vindt om iets voor te stellen, kan je ook een gevoel bij de woorden oproepen: zolang het maar resoneert.

Vervolgens herhaal je nog driemaal je Sankalpa en kom je langzaam terug in je lichaam. Wanneer je een versie hebt of wilt die de chakra’s behandeld ga je de chakra’s visualiseren en breng je je aandacht naar deze energiewielen.

yoga nidra

Mijn ervaring en tips met Yoga Nidra

Persoonlijk merk ik ontzettend veel voordelen van Yoga Nidra. Ik worstel nog wel een beetje met het tijdstip want wanneer je fulltime werkt en wisseldiensten hebt is het moeilijk om een vaste tijd uit te kiezen. Maar ik ben zeker wel minder moe.

Ik heb het gevoel dat ik tot een diepe ontspanning kom en zit de dag nadat ik Yoga Nidra beoefen vaak veel lekkerder in mijn vel. Ook heb ik meer rust in mijn hoofd.

Ook merk ik de effecten van het herhalen van je Sankalpa tijdens een hele ontvankelijke staat. Je plant deze intentie in je onderbewustzijn en hierdoor merk ik dat ik er tijdens mijn dagelijkse leven meer mee bezig ben.

Zoals ik al zei ben ik fan van de 25 minuten versie en kies ik er vaak voor om aandacht aan de chakra’s te besteden tijdens een andere meditatie.

Nog enkele tips voor het beoefenen van Yoga Nidra

Tip 1: Het is belangrijk om te weten dat je je warm moet aankleden hiervoor: er is een moment dat je het heel koud gaat krijgen. Dit is de ‘rommel’ die je op een dieper niveau los laat, ik had het gevoel dat ik in een vrieskist lag terwijl de thermostaat op 22 graden stond. Dit is niet erg en hoort er juist bij, maar bereid je hierop voor.

Tip 2: Zorg dat je goed ligt want het is de bedoeling dat je niet beweegt. Je kan het op de bank doen als de grond te hard is, let er dan wel op dat je voeten niet te hoog liggen: anders gaan ze slapen.

Tip 3: Wees niet bang om in slaap te vallen. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar wanneer dit toch gebeurt; zie het als een teken van je lichaam. Daarnaast moet je niet vergeten dat je altijd wel iets meekrijgt van de oefening die ondertussen doorgaat.

Tip 4: Beoefen Yoga Nidra niet direct na het eten omdat je buik dan zwaar kan zijn en het borrelen kan niet prettig voelen of juist afleiden.

Waar vind je een Nederlandstalige Yoga Nidra oefening?

Rolf en Melanie hebben een online Nederlandstalig online Yoga Nidra programma waar je je voor kunt aanmelden.

Als je besluit om je aan te melden voor dit Yoga Nidra programma krijg je onder andere:

 • 7 verschillende Yoga Nidra sessies (Nederlandstalig)
 • Een Ebook met uitleg over Yoga Nidra
 • 3 korte Yogalessen die je eventueel kunt doen voor een Yoga Nidra oefening

Lijkt dit je wat? Door op onderstaande afbeelding te klikken kan je meer info lezen over dit programma en kan je je er voor aanmelden.

Yoga Nidra

 

 

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

5 Responses

 1. Marga

  Goedemiddag Rolf en Melanie,

  Ik heb een vraagje over Yoga Nidra. Ik heb nu de 7 sessies gedaan en vind het echt geweldig om te doen.
  Mijn vraag is nu. Als ik er verder mee wil gaan moet ik dan weer bij sessie 1 beginnen en dan weer naar 7? Wat is goed om te doen?
  Ik hoor het graag van jullie.

  Hartelijke groet

  Marga Postma

  1. Rolf

   Hoi Marga! Goed om te horen dat de Yoga Nidra sessies zo goed bevallen!

   In feite kun je Yoga Nidra niet goed of fout doen. Je kunt er dus ook niet beter in worden. De sessies zijn daarom tijdloos en onbeperkt te herhalen. Sessie 7 is over het algemeen iets diepgaander dan de eerste, maar je kunt elke sessie op elk moment volgen. Het is maar net waar je behoefte / zin in hebt.

   Groetjes,

   Rolf

 2. Nathalie

  Goeiemiddag Rolf en Melanie,

  Ik heb een 8 weekse training mindfulness gevolgd. Welk verschil is er met de bodyscan? Welke voordelen levert Yoga Nidra op tegenover de bodyscan?

  Warme groet,
  Nathalie

  1. Rolf

   Hi Nathalie!

   Bedankt voor je reactie, een hele goede vraag!

   Het bodyscan gedeelte uit een Yoga Nidra sessie heeft een heel ander doel als bij Mindfulness. De Yoga Nidra bodyscan is veel sneller en heeft niet als doel om sensaties waar te nemen, maar het verplaatsen van het bewustzijn en het ‘bezighouden’ van de geest. Hierdoor dwaalt de aandacht niet af en kan er uiteindelijk overgeschakeld worden naar diepere en subtielere niveau’s van ontspanning.

   Groetjes,

   Rolf

Laat een reactie achter