Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 okt 2023

Yoga Nidra: Yoga beoefenen terwijl je slaapt?

/
Geplaatst door
/
Comments5

Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent.

Het combineert visualisatie met intenties, ademwerk, een bodyscan en de uitgebreide versies nemen de chakra’s ook mee.

In dit blog geef ik je graag een compleet beeld van wat Yoga nidra is. Je komt onder andere te weten:

  • Hoe Yoga Nidra ontstaan is
  • Wat de opbouw van een Yoga Nidra sessie is
  • Hoe je Yoga Nidra kunt beoefenen
  • Waar je aan de slag kan met Yoga Nidra

Ben je er klaar voor?

yoga nidra

Vraag en antwoord

1. Wat is yoga nidra?

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Hierbij balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat.

2. Hoe doe je yoga nidra?

Het mooie van yoga nidra is dat je niet zoveel hoeft te doen. Je ligt en luistert naar de begeleiding van een audio tape of een docent wanneer je een live-sessie doet.

Tijdens de gehele sessie is het de bedoeling dat je bewust blijft. Je scheidt je bewustzijn af van de processen van je lichaam en geest en hierdoor kom je tot een diepe ontspanning, zonder dat je slaapt.

3. Staat 1 uur Yoga Nidra gelijk aan 4 uur slaap?

Dit lees je veel op internet. Maar het is een beetje misleidend. In een Yoga Nidra sessie kan je in korte tijd dezelfde ‘staat van zijn’ bereiken als tijdens je diepe slaap. Dit is de staat van zijn waarbij er celvernieuwing optreed, je lichaam terug in balans komt en kan herstellen. Het voelt daarom heel verfrissend. Het is echter niet zo dat Yoga Nidra een vervanging is voor diepe slaap. Dus je kunt niet twee Yoga Nidra sessies op een dag doen en het slapen helemaal overslaan.

Het ontstaan van Yoga Nidra

Halverwege de twintigste eeuw bracht Satyananda Saraswati deze vorm onder de aandacht en heeft Yoga Nidra in de vorm gegoten zoals het vandaag nog beoefend wordt.

In India wordt het tegenwoordig vaak gebruikt om jonge kinderen in Ashrams alle mantra’s te leren omdat de verhoogde alertheid er voor zorgt dat je informatie op een ander niveau tot je neemt dan wanneer je aan het studeren bent.

Daarnaast is het een goede manier om te ontspannen: 1 uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap. Sommige yogi’s gebruiken deze techniek om uit te rusten en zodoende hoeven zij niet veel te slapen.

Een korte Yoga Nidra sessie duurt slechts 10 minuten. Langere sessie kunnen een uur of langer zijn. Uiteraard gaan de kortere sessies minder diep dan de langere sessies.

In de video hieronder vertelt Rolf je graag nog wat meer over Yoga Nidra!

De opbouw van Yoga Nidra sessie

Stap 1: Ademhalings- en bewustzijnsoefeningen

Allereerst begint de les met een korte ontspannende reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen: je wordt je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevindt.

Stap 2: Sankalpa

Hierna zet je je intentie voor de meditatie: De Sankalpa.

Een Sankalpa is een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen. Een sankalpa is bijvoorbeeld: ‘ik laat mijn angsten los’. Dit herhaal je in gedachten drie keer.

Vanaf dan is je Sankalpa je intentie totdat het is opgelost, pas daarna kies je een nieuwe.

Stap 3: Bewustzijnsrotatie

Vervolgens begint de het roteren van het bewustzijn door het lichaam. Het lijkt op de bodyscan uit Mindfulness, maar is anders van aard.

De begeleidende stem gaat het lichaam van voor naar achter en van links naar rechts af. Wanneer er een lichaamsdeel genoemd wordt, dien je het je voor te stellen en/of je bewust zijn er naar toe te brengen.

Het gaat heel snel en het treedt flink in detail. Denk dan aan ‘rechter duim, rechter wijsvinger, middelvinger, ring vinger, pink, handpalm, rug van de hand, pols’.

Het is belangrijk om het niet te vergelijken met een Mindfulness bodyscan.

Omdat het er enigszins op lijkt, vinden mensen de bewustzijnsrotatie bij Yoga Nidra te snel gaan waardoor ze er onrustig van worden.

Als je deze vergelijking met de bodyscan los kunt laten en simpelweg de oefening kunt volgen, zal deze onrust vanzelf weggaan.

Stap 4: Ademwerk

Hierna begint het ademwerk. Dit begint door eerst in je eigen tempo te ademen, hierna het tempo van de instructies te volgen en vervolgens een aantal keer van 27 terug naar 1 te tellen terwijl je je focust op een bepaald deel van de adem.

Bijvoorbeeld de adem in de neus, de adem tussen de keel en de buik etc.

Voor deze fase zijn verschillende technieken die je meer in contact brengen met de ademhaling. Je verschuift hierdoor met je aandacht van je fysieke lichaam naar de meer subtielere lagen zoals je energetische lichaam.

Stap 5: Visualisatie

Daarna ga je willekeurige dingen visualiseren: een lachende Buddha, de zon die in de zee zakt, een blad dat van een boom valt. Elk object of elk beeld dat je je moet voorstellen wordt driemaal herhaald.

Wanneer je het moeilijk vindt om iets voor te stellen, kan je ook een gevoel bij de woorden oproepen: zolang het maar resoneert.

Stap 6: Terugkomen bij je sankalpa

Hierna herhaal je nog driemaal je Sankalpa en kom je langzaam terug in je lichaam. Wanneer je een versie hebt of wilt die de chakra’s behandeld ga je de chakra’s visualiseren en breng je je aandacht naar deze energiewielen.

Stap 7: Einde van de sessie

Het is belangrijk om rustig terug te komen uit een sessie. Je bent in een hele diepe staat van ontspanning geweest. Geef jezelf daarom de tijd om je lichaam weer te gaan bewegen en je zintuigen te activeren.

Net als bij diepe slaap, heb je even de tijd nodig om weer alert te worden. Ga dus nooit meteen achter het stuur zitten!

 

*NB: We krijgen vaak de vraag van Yogadocenten of ze savasana kunnen vervangen door een Yoga Nidra sessie. Dat kan, maar we raden aan om alleen Yoga Nidra te geven indien je daar een erkende opleiding voor hebt gevolgd. Er zit veel meer achter het proces en veel mensen hebben een diepgaande ervaring tijden een Yoga Nidra sessie. Je kunt mensen niet goed begeleiden en verder helpen als je geen opleiding hebt gevolgd en niet precies weet wat er gaande is.

yoga nidra

De kracht van Yoga Nidra

De kracht van Yoga Nidra zit hem in het vinden van een diepe ontspanning. Of je nu erg gestresst bent, in balans wilt blijven of je nachtrust wilt verbeteren, Yoga Nidra is een van de krachtigste tools om dit te bereiken.

Wanneer je dus op zoek bent naar een middel om diepe ontspanning te vinden is Yoga Nidra zeker het proberen waard!

Doe hier een korte Yoga Nidra sessie van ons Youtube kanaal met ons mee om het zelf te ervaren:

Enkele tips voor het beoefenen

Tip 1: Het is belangrijk om te weten dat je je warm moet aankleden. Wanneer je langere tijd stil ligt, kan je lichaam afkoelen. Wanneer je het te koud krijgt, word je uit je diepe ontspanning gehaald en dit wil je niet.

Tip 2: Zorg dat je goed ligt want het is de bedoeling dat je niet beweegt. Je kan het op de bank doen als de grond te hard is, let er dan wel op dat je voeten niet te hoog liggen: anders gaan ze slapen.

Tip 3: Wees niet bang om in slaap te vallen. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar wanneer dit toch gebeurt; zie het als een teken van je lichaam dat je rust nodig hebt.

Daarnaast moet je niet vergeten dat je altijd wel iets meekrijgt van de oefening die ondertussen doorgaat.

Tip 4: Beoefen Yoga Nidra niet direct na het eten omdat je buik dan zwaar kan zijn en het borrelen kan niet prettig voelen of juist afleiden.

Waar vind je een Nederlandstalige training?

Bij Happy with Yoga hebben we een online Nederlandstalig online Yoga Nidra programma waar je je voor kunt aanmelden.

Als je besluit om je aan te melden voor dit Yoga Nidra programma krijg je onder andere:

  • 7 verschillende Yoga Nidra sessies (Nederlandstalig)
  • Een Ebook met uitleg
  • 3 korte Yogalessen die je eventueel kunt doen voor iedere oefening

Lijkt dit je wat? Door op onderstaande afbeelding te klikken kan je meer info lezen over dit programma en kan je je er voor aanmelden.
Yoga Nidra

Naast onze ‘gewone’ Yoga Nidra cursus bieden we ook de Yoga Nidra Reis door de Chakra’s cursus aan. In deze cursus gaan we aan de slag met onze chakra’s door Yoga Nidra als tool te gebruiken.

Klik op de afbeelding hieronder voor meer info!Reis-door-de-chakras-hoofdafbeelding


Wat zijn jouw ervaringen met Yoga Nidra? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

5 Responses

  1. Marga

    Goedemiddag Rolf en Melanie,

    Ik heb een vraagje over Yoga Nidra. Ik heb nu de 7 sessies gedaan en vind het echt geweldig om te doen.
    Mijn vraag is nu. Als ik er verder mee wil gaan moet ik dan weer bij sessie 1 beginnen en dan weer naar 7? Wat is goed om te doen?
    Ik hoor het graag van jullie.

    Hartelijke groet

    Marga Postma

    1. Rolf

      Hoi Marga! Goed om te horen dat de Yoga Nidra sessies zo goed bevallen!

      In feite kun je Yoga Nidra niet goed of fout doen. Je kunt er dus ook niet beter in worden. De sessies zijn daarom tijdloos en onbeperkt te herhalen. Sessie 7 is over het algemeen iets diepgaander dan de eerste, maar je kunt elke sessie op elk moment volgen. Het is maar net waar je behoefte / zin in hebt.

      Groetjes,

      Rolf

  2. Nathalie

    Goeiemiddag Rolf en Melanie,

    Ik heb een 8 weekse training mindfulness gevolgd. Welk verschil is er met de bodyscan? Welke voordelen levert Yoga Nidra op tegenover de bodyscan?

    Warme groet,
    Nathalie

    1. Rolf

      Hi Nathalie!

      Bedankt voor je reactie, een hele goede vraag!

      Het bodyscan gedeelte uit een Yoga Nidra sessie heeft een heel ander doel als bij Mindfulness. De Yoga Nidra bodyscan is veel sneller en heeft niet als doel om sensaties waar te nemen, maar het verplaatsen van het bewustzijn en het ‘bezighouden’ van de geest. Hierdoor dwaalt de aandacht niet af en kan er uiteindelijk overgeschakeld worden naar diepere en subtielere niveau’s van ontspanning.

      Groetjes,

      Rolf

Laat een reactie achter