Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 dec 2020

Je Ayurvedische routine in balans houden – 10 tips!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je Ayurvedische routine in balans houden is op zich vaak al uitdagend genoeg, maar tijdens de feestdagen is dat nog net iets uitdagender.

De feestdagen zijn namelijk een tijd van vieren, vieren van het leven en ons geluk.

Voor de meesten van ons zijn deze dagen ook een tijd van overvloed. We brengen intieme momenten door met dierbaren, hebben ruim eten en drinken op tafel en genieten even van een break van het dagelijkse leven.

Dit klinkt allemaal geweldig en dat is het ook!

Hoe goed kan deze tijd van het jaar voelen, gewoon je voet een paar dagen van het pedaal laten glijden en eten wat op tafel staat, genieten van een paar feestelijke drankjes en laat opblijven om met familie en vrienden bij te praten. Dit is wat het leven net dat beetje extra glans geeft, nietwaar?

Toch is het belangrijk om juist op dit moment je Ayurvedische routines in balans te houden, je dosha’s worden tijdens de feestdagen namelijk net even wat meer uitgedaagd.

In dit blog vertel ik je daarom graag wat meer over:

  • Hoe de feestdagen je Ayurvedische routines beïnvloeden 
  • Welke dingen je kunt doen om Je Ayurvedische routine in balans te houden
  • Hoe je niet teveel nadenkt en toch met volle teugen van de feestdagen kunt genieten!

Lees je mee?

ayurvedische balans

Je Ayurvedische routine tijdens de feestdagen

Hoewel de feestdagen er zijn om van te genieten, zijn het vaak deze dagen die een uitdaging kunnen vormen voor je dosha’s.

Ze worden extra uitgedaagd om hun taken optimaal te blijven uitvoeren. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, aangezien je de dosha’s ook als buffer kunt zien.

Ze zijn enigszins flexibel en kunnen elke feestelijke uitbarsting die je hebt gepland opvangen. Maar een paar dagen achter elkaar afwijken van ons “gewone” schema in termen van slapen, eten, drinken en sociale activiteiten is bijna een belofte voor wat onevenwichtigheden in de dosha’s.

Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen plannen te annuleren of nee te zeggen tegen spontane vieringen. Hier zijn een paar tips om je dosha’s en spijsverteringsvuur te helpen de feestdagen gelukkig en evenwichtig door te komen!

10 tips om je Ayurvedische routine in balans te houden

Met de tien tips hieronder kun je ervoor zorgen dat je je balans behoudt tijdens de feestdagen 🙂

Tip 1: Wakker je spijsvertering aan

Neem een ​​half uur voor de maaltijd een schijfje gember. Je kunt er een scheutje citroen en een klein snufje zout aan toevoegen. Dit helpt je ​​spijsverteringsvuur op te stoken en je voor te bereiden op het, vaak wat zwaardere, voedsel dat komen gaat.

Tip 2: Maak een kleine wandeling

Na het eten maak je een kleine wandeling om je te helpen met verteren voordat je naar bed gaat. Dit zal de kwaliteit van je slaap verhogen waardoor je uitgeruster wakker wordt.

Tip 3: Neem Triphala

Neem ’s avonds 2 tabletten Triphala in met wat warm water. Triphala bevordert het verteringsproces en wordt verondersteld het lichaam te ontgiften en het immuunsysteem te ondersteunen. Triphala is veilig voor bijna iedereen, als je niet zwanger bent of borstvoeding geeft en het voor een beperkte periode neemt.

Tip 4: Neem citroenwater

Neem de volgende ochtend 2 glazen citroenwater op een lege maag. Dit helpt om gifstoffen uit het systeem te spoelen. En vergeet trouwens ook niet je tong te schrapen!

Tip 5: Kom in contact met je lichaam

Oké, abhyangha. Dit hangt er echt van af hoe je je voelt. Dus als je wakker wordt, kom dan even in contact met je lichaam voordat je uit bed stapt.

Voel je je zwaar, lui en mistig? Sla je oliemassage over, aangezien je lichaam het diner waarschijnlijk nog aan het verteren is.

Heb je een actieve en onrustge geest en heb je niet goed geslapen na alle sociale gesprekken, ja, ga ervoor! De olie is misschien precies wat je Vata op dit moment nodig heeft.

Tip 6: Pranayama voor het ontbijt

Doe ’s ochtends voor het ontbijt je pranayama. Kapalabhati, Brahmari en Nadi Shodana zijn mijn favorieten voor deze tijd van het jaar.

Doe Kapalabhati 100 keer in een comfortabel tempo, Brahmari 7 keer en 3-5 minuten Nadi shodana.

Deze ademhalingsoefeningen helpen je spijsverteringsvuur brandend te houden, ondersteunen het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam en brengen de Yin en Yang-energie in balans.

Dit klinkt misschien als veel op je to-do-lijst, maar het kost je eigenlijk maar een paar minuten!

In de video hieronder krijg je wat inspiratie 🙂

Tip 7: Wacht met ontbijten

Wacht ’s ochtends, nadat je je citroen water hebt gedronken, met het ontbijt totdat je echt fysieke honger krijgt.

Tip 8: Neem tijd voor jezelf

Neem gedurende de dag kleine beetjes tijd voor jezelf. Maak een wandeling in de natuur. Haal de frisse lucht diep in je longen, voel de prana stromen en geniet!

Ik hou ook erg van Yoga Nidra als ik overdag wat extra rust nodig heb. House of deep relax is je beste vriend tijdens drukke dagen.

Probeer deze Yoga Nidra sessie anders eens uit de Happy with Yoga challenge!

Tip 9: Neem warme dranken

Nip overdag gedurende de dag aan warme vloeistoffen. Warm drinken helpt je spijsverteringvuurtje en helpt gifstoffen uit je lichaam te spoelen.

Gemberthee, CCF-thee, brandnetelthee of eenvoudig warm water zijn goede keuzes. Vermijd het drinken van grote hoeveelheden in een keer, en neem in plaats daarvan vaker kleine hoeveelheden.

Tip 10: Eet eenvoudig

Houd de “normale” maaltijden eenvoudiger. Eet een simpele groentesoep, rijst en gestoomde groenten of kitchari op dagen dat je geen feestje hebt. Je spijsverteringsvuur zal je dankbaar zijn!

 

In feite komt het allemaal neer op je ayurvedische routines. Blijf afstemmen op de behoeften van je lichaam en mind en je komt de feestdagen door met een blij lichaam, een warm hart en een opgewekte spirit!


Dit is een gastblog van Karen van tripti.earth

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter