Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 nov 2019

Apana Vayu handleiding – Een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments2

Apana Vayu, wat is dat precies?

In deze reeks blogs duiken we in de Vayu’s. Het kan best zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt, ondanks dat je veel yoga beoefent. De Vayu’s worden namelijk niet echt vaak benoemd in een Yoga les.

In deze blogreeks besteden we aandacht aan de Vayu’s. Het kan best zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt ondanks dat je veel yoga beoefent. De Vayu’s worden namelijk niet echt vaak benoemd in een Yoga les.

In dit blog vertel ik je daarom graag:

  • Meer over de Vayu’s in het algemeen
  • Wat de Apana Vayu precies is
  • De functie van de Apana Vayu
  • De relatie tussen Yoga en de Apana Vayu

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Apana Vayu

De Vayu’s

Je weet waarschijnlijk al dat Yoga veel meer is dan flexibiliteit vergroten of het lichaam versterken door de verschillende houdingen.

Misschien heb je namelijk al wel eens ervaren dat Yoga je helpt om energetisch balans te vinden, rust te creëren in je mind. In een Yoga les wil je je Prana of vitale levensenergie, vergroten en verspreiden door heel je lichaam.

Prana door je lichaam sturen helpt je om je energieker en krachtiger te voelen. Je levensenergie is immers aanwezig en stroomt vrij door het lichaam heen. Hier komen de Vayu’s dan om de hoek kijken.

Vayu betekent ‘wind, adem, levensenergie’. Volgens de Yoga traditie hebben we 5 verschillende Vayu’s.

Deze Vayu’s zijn verdeeld over verschillende delen van het lichaam en hebben verschillende fysieke en subtiele effecten.

Als deze 5 in harmonie met elkaar werken, zorgen ze ervoor dat ons lichaam en mind gezond functioneren en in balans zijn. Zo kunnen we volledig in onze kracht staan.

yoga challenge

Wat is de Apana Vayu?

Naast Prana Vayu, is Apana Vayu waarschijnlijk de belangrijkste. Je zou deze ook wel kunnen zien als het tegenovergestelde van Prana Vayu en het maakt hem daarom zo belangrijk.

Apana en Prana Vayu houden elkaar in balans.

Waar de Prana Vayu staat voor ontvangen, staat Apana Vayu voor loslaten. Deze twee werken dus samen in tegenovergestelde richtingen.

De naam ‘Apana’ herken je misschien wel. Apanasana is de Sanskriet naam voor de omgekeerde kindhouding. In de kindhouding wordt Apana Vayu enorm gestimuleerd.

Apana Vayu bevindt zich in de onderbuik en het bekken. In de omgekeerde kindhouding kun je door diep adem te halen in het bekken, goed bij die plek aanwezig blijven.

Functie van Apana Vayu

De Apana Vayu stroomt naar beneden en is naar buiten gericht. Je zou deze stroom dus kunnen zien als de stroom die het loslaten stimuleert.

Apana Vayu stimuleert ons verteringsproces en het ‘verwijderen’ afvalstoffen en datgene wat niet meer dient.

Aangezien deze Vayu zich in het bekken en onderbuik bevindt, stimuleert het ook de voortplantingsorganen. Dit is ook waar de zwangerschap zich bevindt. Daarnaast stimuleert het ook de darmen, nieren en de blaas.

Apana Vayu is verbonden met het aarde element en is verbonden met het Mooladhara Chakra, ons eerste chakra.

werkstress

De adem

Apana Vayu werkt dus goed samen met Prana Vayu. Je zou Prana Vayu kunnen zien als de inademing en Apana Vayu als de uitademing.

Wanneer je je focust op de uitademing, stimuleer je daarmee Apana Vayu.

Met een uitademing laat je de lucht los die je niet meer nodig hebt en dit staat symbool voor nog veel meer loslaten. Denk maar aan de lange uitademing nadat je gehuild hebt, ook dat is loslaten.

Je kunt een uitademing ook volgen in het lichaam. Je kunt de aandacht dan volgen tot diep in het bekken.

Je kunt de uitademing verlengen om nog meer los te laten. Soms zijn we namelijk erg gefocust op de inademing, dat we vergeten om lang en diep uit te ademen. Kijk of je hier wat meer aandacht en tijd voor kunt nemen.

Bij een diepe ademhaling, zal het tempo ook vertragen en dit zorgt voor ontspanning. Ook zal het buikgebied in – en uitzetten, wanneer je je ademhaling echt kunt te laten zakken.

De geest

Deze ademhalingsstroom hoort bij rust en ontspanning. Door diep in en uit te ademen kun je je zenuwstelsel en je lichaam ontspannen. Met extra focus op de uitademing kun je dit effect versterken.

Apana Vayu heeft dus een kalmerend effect op je geest en mind.

Wanneer deze Vayu uit balans is, zal je bijvoorbeeld meer focus hebben op de inademing. Je Prana Vayu is dan veel meer actief, waardoor het gaat over veel energie en adem tot je nemen. Zo wordt je zenuwstelsel dan telkens weer geactiveerd met nieuwe energie.

Maar het is ook belangrijk dat je je lichaam en systeem leert te ontspannen. Daarom is Apana Vayu net zo belangrijk als Prana Vayu.

Je kunt merken dat Apana Vayu uit balans is als je bijvoorbeeld lui en moe wordt. Of wanneer je in de war bent of moeilijk keuzes kunt maken. Dit kan dan komen doordat je zenuwstelsel overprikkeld is.

Wanneer je dit merkt, kun je een moment nemen om weer heel bewust diep uit te ademen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de uitademingen langer te maken dan de inademingen. Dit kan 2 keer zo lang zijn, maar zelfs al een aantal tellen langer doet wonderen.

werkstress

De Apana Vayu en Yoga

In een Yoga practice werk je vaak ook actief met Apana Vayu. Apana Vayu creëert een sterk gevoel van verbinding met de aarde, de grond onder je.

Het kan een gevoel van zwaarte creëren, alsof het je lichaam meeneemt naar de grond.

Apanasana (kindhouding) is daar een goed voorbeeld van. Je bent klein, dichtbij de grond en je ademt diep naar de onderbuik. Dit kan een heel aardend, rustig en veilig gevoel geven.

Veel heup-openers werken ook goed samen met Apana Vayu. Juist in heupopeners, wil je de ademhaling en aandacht naar het bekken en de onderbuik brengen. Daar wil je ook de ademhaling naar toe sturen.

Juist om dan diep naar dat gebied toe te ademen, kun het loslaten stimuleren. Vaak zit er veel spanning opgeslagen in ons bekken en door diep uit te ademen, kunnen we die spanning wat loslaten.

Ook kun je in elke houding verbinding maken met de grond en aarde. Je kunt visualiseren dat er wortels vanaf je staartbeen de aarde in gaan en dat de energie ook daar naartoe stroomt.

Je kunt je in elke houding goed focussen op het contact met de aarde, voel bijvoorbeeld hoe je voeten goed verdeeld over de vloer staan.

Vanuit deze goede verbinding met de aarde, kun je dan de lengte in groeien. Want je hebt een stevige basis gecreëerd

 

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een beter beeld van deze Vayu gekregen 🙂 Heb jij nog tips of aanvullingen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Anne

    Heel bijzonder deze blog. Hoe lang ik ook al met yoga bezig ben, dit is nieuw voor mij. Ik vind het heel interessant en inspirerend.

Laat een reactie achter