Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 apr 2014

De Yoga Krijger (Krijgerhouding)

/
Geplaatst door
/
Comments2

Het lijkt misschien een vreemde naam voor een Yoga houding, maar de Yoga Krijger is een bekende houding in de Yoga wereld. In het Sanskriet ook wel Virabhadrasana genaamd.

De Krijgerhouding is een ideale houding om de bovenbenen wat te versterken en je balans te trainen.

De Yoga Krijger voer je staand uit en bestaat uit een aantal verschillende bewegingen die je achterelkaar uitvoert.

Interessant is om te weten dat de Krijgerhouding ook een achtergrond heeft. Lees hieronder verder.

De geschiedenis van de Yoga Krijger

Yoga heeft toch niks met vechten te maken zou je zeggen? Nee, niet met fysiek geweld.

De Yoga Krijger staat voor de spirituele krijger die het innerlijke gevecht voert met de oorzaak van al het lijden, onwetendheid of in het Engels self-ignorance.

Dit komt uit de Bhagavad-Gita, een van de bekendste Yoga teksten, en is een dialoog tussen de twee gevreesde krijgers Krishna en Arjuna.

Naast een fysieke inspanning richt de Krijgerhouding zich dus ook op het innerlijke.

Een goed boek waarin deze mentaliteit van de vreemdzame krijger wordt beschreven is het boek van Dan Millman: The Way of the Peaceful Warrior.

Hoe voer je de Krijgerhouding uit?

De Yoga krijger bestaat uit een aantal opeenvolgende bewegingen en richt zich vooral op de beenspieren. Ook worden de arm- en schouderspieren getraind.

Belangrijk is dat je een Yogamat hebt met een goede grip. Het beste is om de Yoga Krijger zonder je sokken aan uit te voeren. Dit geeft de meeste grip op de Yogamat en zorgt ervoor dat je niet kunt wegglijden en de oefening goed uit kunt voeren.

Er zijn verschillende Yoga Krijger houdingen. Ze worden ook wel Krijgerhouding 1, 2 en 3 genoemd.  Daarbij heb je ook de Krijger die je met de hand naar achteren uitvoert (zie afbeelding), dit heet de omgekeerde krijgerhouding (Viparita Virabhadrasana). Eerder schreven we al over Krijgerhouding 3. Sommige mensen vinden de ene Krijgerhouding wat lastiger dan de andere. Kijk daarom met welke jij je het meest comfortabel voelt.

De Yoga Krijger is een hele goede toevoeging op het staande gedeelte van je Yoga routine.

In de video hieronder legt Rolf uit hoe je de Krijgerhouding II, of Virabhadrasana II goed kunt uitvoeren.

Voordelen van de Krijgerhouding II

Zoals je weet zijn er bij elke Yogahouding die je doet verschillende voordelen. Ook de Krijgerhouding II heeft veel voordelen die zowel goed zijn voor je lichaam als geest. Eerder in het artikel hebben we er al verschillende genoemd.

We hebben ze hieronder nog even voor je op een lijstje gezet:

 • Heupen, liezen en schouders worden gestretcht.
 • Opent de borst, longen wat de totale Yoga ademhaling stimuleert.
 • Traint je uithoudingsvermogen en concentratie.
 • Laat energie door (vermoeide) ledematen stromen.
 • Stimuleert de organen in de buik.
 • Ontwikkelt balans en stabiliteit.
 • Verbetert de bloedcirculatie in het lichaam.
 • Goed voor als je last hebt van platte voeten, Ischias en Osteoporose.

Mocht je nog vragen hebben over de Krijgerhouding, of mochten er dingen onduidelijk zijn, laat dan hieronder een reactie achter met je opmerking of vraag en dan zullen we deze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. ine

  De krijgerhouding mijn favoriete houding als ik idee houding sta voel ik me heel krachtig..Ik doe hem graag en vol overgave.
  Lieve groetjes Ine

  1. Melanie

   Leuk om the horen Ine. Zeker een krachtige houding waarin je vol zelfvertrouwen staat en veel lichaamsdelen getraind worden! Heerlijk inderdaad! 🙂

Laat een reactie achter