Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 feb 2018

Wat is een Mindfulness bodyscan, en wat heeft het voor nut?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een Mindfulness bodyscan is een concentratie-oefening die binnen de Mindfulness veel wordt toegepast. Bij een bodyscan loop je je hele lichaam als het ware na op sensaties en “voel je je lichaam” bewust.

Misschien heb je moeite met ademhalen, voel je bepaalde pijntjes in je lichaam of voel je stress in het lichaam op een bepaalde plek. Bij een Mindfulness bodyscan probeer je deze echt te voelen en vervolgens te verhelpen door diverse oefeningen zoals ademhalingsoefeningen.

Mindfulness Bodyscan

Je body en mind onlosmakelijk met elkaar verbonden

Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je mentaal niet lekker in je vel zit, komt dit vaak fysiek tot uiting. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van een druk op de borst, een vervelend zenuwachtig gevoel in de maag, of misselijkheid.

Wanneer je je mentaal lekker voelt, voel je dit vaak ook aan je lichaam. Denk maar eens aan het gevoel dat je krijgt wanneer je een groot doel behaalt, of een positieve beoordeling krijgt.

Door regelmatig je lichaam te scannen kun je dus mentale knelpunten achterhalen die je vervolgens kunt aanpakken. Je komt daardoor zowel mentaal als fysiek beter in balans waardoor je lekkerder in je vel zit!

Hoe doe je een Mindfulness bodyscan?

Een Mindfulness bodyscan wordt uitgevoerd in de vorm van een concentratie-oefening. Hierbij richt je je volledig op het aanvoelen van je lichaam.

Voel je spanning in je schouders? Voel je een druk op je borst? Of voel je een spanning in je buik?

Scan je lichaam letterlijk van top tot teen en breng voor jezelf in kaart wat je voelt. Je maakt zo bijna letterlijk een mentale scan van je lichaam.

Wanneer je een compleet beeld hebt van de staat waarin je lichaam zich bevindt, kun je de knelpunten voor jezelf in kaart brengen. Vraag je af waar deze vandaan zouden kunnen komen en hoe je deze zou kunnen verhelpen.

Yogahoudingen kunnen je hier bijvoorbeeld bij helpen. Zo zijn er bijvoorbeeld Yogahoudingen die helpen bij het openen van de borst. Je longen krijgen hierdoor meer ruimte voor een goede en diepe ademhaling.

Hoe lang duurt een Mindfulness bodyscan?

De lengte van een Mindfulness bodyscan kan verschillen. Als vuistregel kun je tenminste 10 minuten de tijd te nemen om een volledige Mindfulness bodyscan uit te voeren.

Zeker wanneer je het niet gewend bent om dit soort oefeningen te doen, kan 10 minuten al aanvoelen als erg lang. Je hebt echter veel tijd nodig om jezelf volledig open te stellen voor een goede focus. Het is dan ook belangrijk om ruim de tijd te nemen voor jezelf.

Naar mate je steeds meer gevorderd wordt met de oefening, kun je de tijdsrichtlijnen meer loslaten. Je voelt dan zelf wel aan wanneer je diep in je oefening kunt komen. De tijd die je daarvoor nodig hebt is dan van ondergeschikt belang.

Hoe vaak en waar kun je een Mindfulness bodyscan het best uitvoeren?

Je bent volledig vrij om zelf te bepalen hoe vaak je een Mindfulness bodyscan wilt uitvoeren. Wanneer je meerdere bodyscans gedaan hebt zul je vanzelf aanvoelen hoe vaak je deze nodig hebt.

Het kan raadzaam zijn om een vaste dag en tijd met jezelf af te spreken om een Mindfulness bodyscan te doen. Je kunt er op die manier voor zorgen dat het een vaste gewoonte voor je wordt.

Je hebt geen vaste plek nodig om een bodyscan te doen. Hoewel het natuurlijk lekker is om een rustige plek voor jezelf te hebben, kun je in een gevorderd stadium bijvoorbeeld ook prima een Mindfulness bodyscan uitvoeren vanaf je vliegtuigstoel, of op kantoor.

Zorg er in ieder geval voor dat je een zo rustig mogelijke plek hebt waar jij je goed kunt focussen op je lichaam.

Aan de slag met de Mindfulness bodyscan

Ben je benieuwd geworden naar de Mindfulness bodyscan, en zou je hiermee aan de slag willen gaan? Dan willen we je graag wijzen op onze online Mindfulness cursus via deze link. Succes! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter