Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 jun 2018

3 toepassingen van de yama aparigraha

/
Geplaatst door
/
Comments0

Meer, meer, meer! Meer geld, meer spullen, meer eten, meer doen, meer werken, meer sporten..

Hoeveel we ook van iets hebben, het lijkt op de een of andere manier nooit genoeg te zijn. Het kan namelijk altijd meer.

Ik ben zelf net verhuisd en heb veel spullen weggedaan, maar toch verbaas ik me nog steeds wat er allemaal uit dozen tevoorschijn komt!

Vanwaar die eeuwige drang naar meer? Maar maakt meer ons gelukkiger?Yama Aparigraha

Eerder schreef ik blogs over de yama’s Ahimsa, Satya, Asteya en Brahmacharya. Deze blog gaat overde Yama Aparigraha, oftewel hebzuchtloosheid.

Wat betekent aparigraha?

Aparigraha komt van parigrah, dat zoiets betekent als hunkeren of hamsteren. Het gaat daarbij niet alleen om de actie maar ook de achterliggende bedoeling die iemand hierbij heeft. ‘a’ betekent ‘niet’ en daarmee wordt de Yama aparigraha vertaald als niet hunkeren (naar bezittingen), niet hamsteren, niet begeren, hebzuchtloosheid. Tevreden zijn met wat je hebt. Simpelheid.

Nou wordt het ons in het dagelijks leven natuurlijk niet makkelijk gemaakt. Zo heeft de Albert Heijn de Hamsterweken bedacht, bestaat er een Black Friday, zien we prachtige modellen in bikini’s op billboards en je hoeft de stad maar in te lopen of je ziet wel ergens ‘sale’ staan. Ook tijdens een yogales kun je te maken krijgen met hunkeringen en ontevredenheid.

Hoe ga je daar mee om? Hoe kun je de Yama aparigraha in het dagelijks leven, zowel op de mat als van de mat, toepassen?

3 ideeën om de Yama aparigraha toe te passen:

1. Vraag jezelf af: Heb ik dit nodig? Wil ik dit? Gaat dit me gelukkig maken?

Met rode koeienletters schreeuwt het om aandacht: Vier croissants voor 1 euro. Ik ben er al een paar keer in getrapt. Best lekker een croissantje op z’n tijd, maar eigenlijk heb ik er liever gewoon ééntje en niet vier. Toch doe ik het. Ik verwacht ergens dat de aankoop me gelukkiger maakt.

Vaak kopen we eigenlijk gevoelens in plaats van dingen. ‘Met dit nieuwe jurkje, ziet die jongen me vast staan’, ‘dat wijntje heb ik verdiend want ik heb hard gewerkt’, ‘als ik de nieuwste telefoon koop, dan hoor ik erbij’. De volgende keer dat je het gevoel hebt dat je iets ‘moet’ kopen, neem dan eerst een momentje om je bewust te worden van wat je voelt. Waarom vind je eigenlijk dat je iets ‘moet’ kopen en gaat het kopen van het product je op de lange termijn gelukkiger maken of is het een tijdelijke oplossing?

2. Focus op het proces in plaats van het uiteindelijke resultaat

Je buurman in de yoga les kan misschien een, in jouw ogen, perfecte hoofdstand. Je achterbuurvrouw kan misschien wel de zijwaartse kraanvogel. Misschien voel je een steekje jaloezie: ‘Kon ik dat ook maar!’. Maar misschien denkt diezelfde achterbuurvrouw wel over jou ‘wow, ik wou dat ik zo diep in de kameelhouding kon komen’.

Het punt is, het maakt allemaal niet uit. Yoga gaat niet om het resultaat, het gaat niet om hoe het eruit ziet. Het gaat erom dat het goed voelt voor jou. Dat je luistert naar jouw lichaam.  Kijk naar jezelf, kijk naar binnen, breng je aandacht terug naar jezelf. Er is niks mis met iets moois (zoals een mooie houding) bewonderen, maar zodra je jaloezie voelt, merk dat op. Merk op dat het is wat het is, jaloezie, en breng je aandacht weer terug naar jezelf.

Wist je dat er soms yoga workshops gegeven worden waarin je tijdens de les een blinddoek draagt? Daardoor kun je niet om je heen kijken en kan je alleen maar op jezelf en de stem van de leraar focussen. (Je kan natuurlijk ook gewoon af en toe eens je ogen dicht doen tijdens de les en voelen hoe dat is ;)).

3. Breng je verzamelde spullen naar de weggeefwinkel

Ik vind het zelf soms moeilijk om spullen die nog helemaal goed zijn weg te doen. Die sieradendoosjes, kleurpotloden en oude tas die ik niet meer gebruik kan iemand anders toch nog prima gebruiken? Voor mij maakte dat het vaak moeilijk om spullen weg te doen.

Ik wist wel van het bestaan van de kringloop, maar de kringloop is soms best wel selectief in het aannemen van spullen. Toen hoorde ik dat er ook zoiets als een ‘weggeefwinkel’ bek wistaat. Een winkel waar je spullen die je niet meer gebruikt naar toe kunt brengen en die anderen mensen dan gratis weer mee mogen nemen. Voor mensen die niet veel geld hebben is het een uitkomst en jij kunt werken aan je opruim en anti-hamster technieken. Win-win toch? En dan is het natuurlijk de kunst om geen nieuwe verzameling aan te leggen. Zie punt 1 😉

4. Minder ruimte voor je spullen

De makkelijkste manier om aparigraha toe te passen is natuurlijk door in een Tiny House te gaan wonen…. Grapje. Makkelijk is anders. Maar er is wel een opkomende stroming van minimalisme en kleine woningen en dat past goed bij deze yama. Minder ruimte voor spullen, minder verzamelen en meer simpelheid. Om me heen zie ik ook dat steeds meer mensen hier mee bezig zijn en er interesse in tonen.

Probeer jij ook met minder tevreden te zijn en heb je zelf nog ideeën hoe je aparigraha toe kunt passen? Leuk als je dat hieronder deelt!

PS: De foto bij deze blog is gemaakt in Thailand, Pai regio. Het hutje op de foto hierboven is van alleen maar bamboe gemaakt en was in een uurtje af! We hebben er echt een nachtje in geslapen en het is voor mij een van de mooiste herinneringen van de reis die ik vorig jaar heb gemaakt. Om maar aan te tonen hoe weinig spullen en dingen we soms nodig hebben om ons gelukkig te voelen!

Aparigraha integreren in je leven

Als je serieus aan de slag wilt gaan met het onthechten van spullen, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter