Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 mrt 2015

5 redenen waarom jouw minst favoriete Yoga houdingen zo belangrijk zijn

/
Geplaatst door
/
Comments8

Op het moment dat je Yoga houdingen gaat beoefenen, dan kan het zijn dat je een aantal houdingen hebt die je prettig vindt, maar daarbij heb je ook Yoga houdingen die minder prettig kunnen zijn en liever uit de weg gaat.

‘Die Yoga houding lukt me toch niet’

Een uitspraak die ik vaak hoor, vooral van mensen die deze Yoga houding nog nooit eerder gedaan hebben. Een vooroordeel, want je hebt de houding immers nog niet geprobeerd.

Dus waar komt die uitspraak dan eigenlijk vandaan?

Rondrazende gedachten, die jou wijsmaken dat je het niet kunt. Misschien gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden. Het verleden inderdaad! Gelukkig leven we vandaag, dus een mooie mogelijkheid om de uitdaging wel aan te gaan.

Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je jezelf teveel moet pushen om over je eigen grenzen heen te gaan. En jezelf natuurlijk ook niet overschatten.

‘Die Yoga houding ziet er zo makkelijk uit, die doe ik wel even’

Juist de balans vinden tussen jezelf uitdagen in verschillende Yoga houdingen, maar wel binnen je grenzen blijven. Zowel fysieke als mentale training. Net even buiten je ‘comfort zone’. Misschien is dat wel één van de grootste uitdagingen binnen de Yoga.

yoga houdingen

Verschillende soorten Yoga houdingen 

Er zijn verschillende soorten Yoga houdingen, ook wel Asana’s genoemd. Je kunt hierbij denken aan staande, zittende en liggende houdingen. Maar ook de omgekeerde en gedraaide houdingen moeten we niet vergeten.

Iedere Yoga houding heeft zijn eigen voordelen. Maar eigenlijk is het de bedoeling om de Yoga houdingen niet op zichzelf staand uit te voeren. De Yoga houdingen zijn een onderdeel van een groter geheel.

Eigenlijk is het kortgezegd de bedoeling dat je het lichaam opwarmt, zodat je aan het einde van de les comfortabel kunt zitten en een goede meditatie kunt hebben.

Een goede combinatie van de diverse Yoga houdingen, de ontspanning (Savasana) en een meditatie is van belang, om de optimale effecten van Yoga te kunnen ervaren.

Het alleen maar uitvoeren van op zichzelf staande Yoga houdingen zonder na te denken over een eventuele opbouw is het alleen trainen van het lichaam. Zonder met je aandacht bij de houdingen en de adem te zijn, doe je in feite geen Yoga.

Daarbij kan het ook nog eens gevaarlijk zijn. Want als je jezelf zomaar in de schouderstand, hoofdstand of een andere uitdagende Yoga houding zet, kan dit ook nog eens heel slecht en blessure gevoelig zijn.

Daarom is het verstandig om goed begeleiding te zoeken bij de uitdagingen die je zoekt.

Waarom favoriete Yoga houdingen per persoon kunnen verschillen

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom favoriete Yoga houdingen per persoon kunnen verschillen:

Iedereen is anders gebouwd en heeft een andere achtergrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beoefenen van verschillende sporten. Een hardloper heeft sneller last van kortere hamstrings dan een danser. En kortere hamstrings kunnen in sommige houdingen veel weerstand bieden.

Daarbij verschilt je bouw met dat van anderen. Iedereen is anders, waardoor niet alleen flexibiliteit, maar ook bijvoorbeeld de lengte van de armen kan verschillen.

Vandaar dat wij er bijvoorbeeld voor kiezen om bij verschillende Yoga houdingen gebruik te maken van Yoga blokken en dekentjes. Op deze manier kun je ongeacht je bouw of flexibiliteit, de Yoga houdingen op een veilige manier uitvoeren.

Ook speelt het mentale deel heel erg mee bij favoriete Yoga houdingen. Als je veel meegemaakt hebt. Bijvoorbeeld veel stress, negatieve ervaringen of zelfs een trauma, dan reageert je lichaam hier ook op.

Vooral de gebieden rond de nek en de schouders en het bekkengebied zijn erg gevoelig voor deze gebeurtenissen. In het bekkengebied sla je deze ervaringen op, wat er toe kan leiden dat het erg ‘vast’ gaat zitten en je bij Yoga houdingen die de heupen openen erg veel weerstand of zelfs pijn kunt ervaren.

Ook verschillen mensen in ‘denken’. Misschien ben jij een persoon die eerst tien keer nadenkt voordat je iets doet. Je wilt het liefste alles direct goed doen.

Ook die ene Yoga houding waar je het liefste nog maar even mee wacht, want die ziet er wel heel moeilijk uit. Jouw favoriete Yoga houding zal dus sneller iets ‘veiliger’ zijn.

Of misschien ben je iemand die wel van uitdagingen houdt. Snel afgeleid bent en graag in het diepe springt. Die Yoga houding ziet er voor jou zo gaaf uit, die proberen we gewoon eens een keer. Misschien zelfs zonder enige research te doen naar hoe je de houding eigenlijk op moet bouwen.

Durf je Yoga houding aan te passen

Veroordeel jezelf niet als een Yoga houding nog niet helemaal lukt. Focus je op de mogelijkheden die je wel hebt en pas de Yoga houding desnoods aan.

Focus je op de kleine stapjes, in plaats van het grotere einddoel dat je misschien voor ogen hebt.

yoga houdingen

Waarom juist jouw minst favoriete Yoga houdingen zo belangrijk zijn

Nu ik je heb uitgelegd waarom je voorkeur kunt hebben voor verschillende Yoga oefeningen, kun je misschien ook al iets beter begrijpen waarom je juist de andere Yoga houdingen minder snel uitvoert.

Toch zijn de Yoga houdingen die je liever niet doet, juist de houdingen waar je uiteindelijk je grootste voordeel mee kunt behalen.

Klinkt dat raar? Misschien nu wel. Maar als je onderstaande punten doorleest waarom deze Yoga houdingen juist zo positief kunnen werken, ben ik benieuwd of je er nog steeds zo over denkt:

  1. Door juist deze Yoga oefeningen uit te voeren daag je jezelf uit. Je investeert in jezelf en elk klein stapje is een stap vooruit!
  2. Je traint jezelf om je gedachten naast je neer te leggen. Misschien heb je jezelf van tevoren wel wijsgemaakt dat je deze Asana nooit onder de knie zou krijgen, maar heb je de Yoga houding uiteindelijk toch uitgevoerd. Laat je gedachten geen loopje met je nemen. Focus je op de uitvoering en ademhaling, zonder vooroordelen.
  3. Je wordt je nog meer bewust van de kracht van je ademhaling. Juist in uitdagendere oefeningen wordt er meer van je gevraagd en zul je nog meer de voordelen ervaren van de focus op je ademhaling. Zolang je de Yoga ademhaling kunt controleren, hoef je nog niet uit de houding.
  4. Je wordt gedwongen om de Yoga houding stap voor stap op te bouwen. Dit zorgt voor een goede focus in de houding. Een Yoga oefening die je gemakkelijker af gaat, zorgt er vaak voor de je brein de kans krijgt om zich op andere dingen te richten. Bijvoorbeeld, wat je vanavond gaat eten, de afspraak die je morgen hebt, het telefoontje dat je nog moet plegen etc. Het is dus lastiger om je focus bij de uitvoering the houden als je de houding al weet. ‘Je kunt de houding immers toch al’. Iedere Yoga houding kun je blijven verbeteren, dus ook degene die je al veel vaker gedaan hebt. Yoga oefeningen die je minder prettig vindt, herinneren je sneller aan deze focus.
  5. Hoe je je op de Yoga mat gedraagt is een directe weerspiegeling van hoe je bent in het dagelijkse leven. Misschien een streber? Misschien wat lui? Misschien een doorzetter? Er kan van alles naar boven komen. En door jezelf te observeren in mindere Yoga houdingen, zul je jezelf meer tegenkomen. Veroordeel dit niet, maar neem er alleen kennis van. Dit kan je helpen, ook in het dagelijkse leven en brengt je dichter bij jezelf.

Ik ben erg benieuwd in welke Yogahouding jij je het meest uitgedaagd voelt en waarom! Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

  1. Hanneke

    Wat een mooi artikel!! Elk klein stapje is een stap vooruit is een waardevolle gedachte!
    Een moeilijke houding js voor mij de staande balans houding.. Inderdaad mijn gedachten gaan met me op de loop en laat ik me in die houding makkelijker afleiden door de rest die “zo makkelijk” in de houding staan.
    Sterker nog, ik merk als ik deze thuis beoefen het makkelijker gaat.
    Ja.. De yoga mat is mijn spiegel!

    1. Melanie

      Bedankt Hanneke! In de balanshoudingen wordt je inderdaad altijd goed geconfronteerd met jezelf en hoe rustig je geest is. Als je weinig rust hebt in je hoofd, ben je geneigd sneller uit balans te vallen, dus zeker een goede manier om te oefenen!

  2. M

    Beste Melanie,
    Een mooi artikel heb je geschreven.
    Er zijn zoveel houdingen die ik moeilijk vind. Ik vind het al moeilijk om bij mijzelf te blijven. Het liefst zonder iemand naast mij. Dan zie ik ook niet hoe (goed) die persoon naast mij is. Welke houdingen zij wel kan en ik niet. Als ik er een moet kiezen, kies ik voor het halve wiel. Wat een frustrerende oefening. Waarin ik mijn armen niet recht genoeg onder mijn lichaam krijg, om hem vanuit staande houding te kunnen gaan doen. Al een paar jaar blijf ik hierin hangen. En nu heb ik mijzelf erin terug gezet. Helemaal naar het begin punt van het aanleren. Om niet steeds weer in deze frustratie te komen. Grrrrr, en elke keer komt hij in de asthanga serie weer terug.

    Gr.

    1. Melanie

      Hi Marieke,

      Dankjewel voor je reactie!
      Ik begrijp je helemaal hoor. Maar super goed om te horen dat je toch iedere keer weer aan deze uitdagende houding blijft werken.
      Aanpassingen kunnen je zeker helpen. Dat stapje terug is daarbij een heel goed hulpmiddel. Focussen op mogelijkheden in plaats van beperkingen. That’s the key!

      Succes ermee! 🙂

  3. Doria

    Hoi Mel
    Fijne blog ik heb moeite met de sadle pose ik denk omdat mijn heupen niet helemaal goed kunnen maar ik blijf voorzichtig oefenen en meestal met series op youtube dan krijg je toch begeleiding en heb je een leidraad

    1. Melanie

      Hi Doria,

      Saddle pose kan zeker een hele uitdagende houding zijn! Gebruik vooral wat hulpmiddelen om de houding te ondersteunen en warm het lichaam van tevoren goed op. Waarschijnlijk gaat het dan al iets gemakkelijker :-). Succes!

Laat een reactie achter