Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 jun 2014

Staande Yoga oefeningen, waar zijn ze goed voor?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Staande Yoga oefeningen zijn net als veel andere Yoga oefeningen goed voor:

– Het vergroten van de flexibiliteit en kracht van je spieren

– Het verbeteren van je balans

Maar staande Yoga oefeningen onderscheiden zich op een belangrijk punt. In tegenstelling tot veel andere Yoga oefeningen versterken staande Yoga oefeningen de beenspieren.

staande yoga oefeningen

De voordelen van staande Yoga oefeningen

Het woord zegt het al, staande Yoga oefeningen voer je staand uit. Het voordeel van staande Yoga oefeningen is dat het gehele gewicht van het lichaam op de benen steunt.

Door dit gewicht worden de beenspieren belast en worden deze sterker dan bij liggende Yoga oefeningen bijvoorbeeld, waar vaak een stuk minder gewicht op de beenspieren rust.

Liggende- en zittende Yoga oefeningen werken vaak wel met oefeningen waarin de beenspieren opgerekt worden, waardoor de spieren flexibeler worden.

Om de spieren echt sterker te maken is belasting van de spieren echter noodzakelijk, en dat is dus precies wat je met staande Yoga oefeningen kunt bereiken!

Naast het versterken van de beenspieren speelt balans ook een grote rol bij staande Yoga oefeningen.

Omdat je rechtop staat, kost het meer moeite om in evenwicht te blijven tijdens de oefeningen dan bij zittende- en liggende Yoga oefeningen. Bij zittende- en liggende Yoga oefeningen ben je namelijk een stuk dichterbij de grond.

De nadelen van staande Yoga oefeningen

Omdat staande Yoga oefeningen veel vragen van je evenwicht en kracht, kan het voor beginners lastig zijn om staande Yoga oefeningen uit te voeren.

Echter kan je deze Yoga oefeningen op allerlei niveaus beoefenen, het is daarom dus ook als beginner heel goed mogelijk om staande Yoga oefeningen te doen. Let er daarbij alleen goed op dat je de oefeningen goed uitvoert!

Voorbeelden van staande Yoga oefeningen

Een belangrijke staande Yoga oefening is de zogenaamde Berghouding. Dit is een van de basishoudingen binnen deze soort Yoga oefeningen. De armen worden hierbij langs het hoofd omhoog bewogen tot deze helemaal uitgestrekt zijn.

Naast het vergroten van de balans is deze oefening ook erg goed voor het versterken van de nek- en rug- en buikspieren!

Denk bij andere staande Yoga oefeningen aan:

Andere voorbeelden van staande Yoga oefeningen zijn oefeningen gebaseerd op hurken en opstaan, de zogenaamde “airsquats“. Dit soort oefeningen werken uitstekend voor het versterken van de beenspieren. Na een aantal van dit soort oefeningen worden je benen snel sterker!

Waarom zijn staande Yoga oefeningen dus zo belangrijk?

Staande Yoga oefeningen trainen de benen beter dan alle andere Yoga oefeningen. De benen zijn een van de grootste en belangrijkste spiergroepen van het lichaam.

Daarnaast trainen staande Yoga oefeningen de balans heel goed, omdat je bij iedere oefening goed in evenwicht moet blijven. Dit is niet alleen goed voor je balans, maar ook nog eens voor je buikspieren! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter