Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 nov 2017

6 Typen Yoga poses en hun effecten

/
Geplaatst door
/
Comments2

Je kunt je Yoga practice op twee manieren benaderen:

1. Je doet Yoga poses omdat je je er beter door gaat voelen.

2. Je doet je Yoga practice omdat het verandering of transformatie teweeg brengt.

Bij de eerste benadering hou je een lekker gevoel aan de les over, maar het helpt je niet per definitie groeien of veranderen. Je doet gewoon Yoga omdat je het lekker vindt.

De tweede benadering heeft een iets holistischere benadering. Het is een complete practice. Het helpt je groeien en voorbij blokkades en obstakels te gaan. Wat we verstaan onder een holistische practice zal voor iedereen anders zijn. Een holistische practice hoeft niet per se altijd heel goed te voelen. En het is soms ook niet de practice waar je zin in hebt. Het gaat erom dat het je helpt veranderen.

De meeste gewone Yogalessen richten zich meer op de eerste benadering, ze zijn bedoeld om weer met een goed gevoel naar buiten te lopen. Er daar is helemaal niets mis mee.

Je kunt je Yoga practice completer maken door je te verdiepen in de Yoga filosofie, workshops te bezoeken, cursussen te volgen of bijvoorbeeld een Yoga weekend, retreat of Teacher Training te volgen. Wanneer je hier mee aan de slag gaat ben je over het algemeen meer met de tweede benadering bezig, mits de lessen en de inhoud van de cursussen die je volgt ten minste voor een gedeelte gericht op transformatie is natuurlijk.

Ik denk dat een gemiddelde Yoga practice een beetje van beide moet hebben. Aan de ene kant moet een practice het meerendeel van de tijd gewoon goed voelen. En aan de andere kant is het mooi als ze over de lange termijn een positieve verandering in je leven teweeg brengen.

Om beter te begrijpen hoe een Yoga practice je kan veranderen, is het interessant om te kijken naar de verschillende typen Yoga poses en welke effecten dit op je heeft.

In deze blog wil ik daarom wat dieper ingaan op de 6 verschillende typen Yoga houdingen en welke effecten deze op je hebben.

Typen-Yoga-poses-en-hun-effecten

6 Typen Yoga poses en hun effecten

Er zijn 6 verschillende typen Yoga poses. Stuk voor stuk hebben ze andere effecten. Daarbij is het met name interessant om te kijken naar de energetische effecten en de invloed die houdingen hebben op je zenuwstelsel.

Bij Yoga en het effect op je zenuwstelsel kun je het onderscheid maken tussen parasympathisch en sympathisch. Parasympathisch is kalmerend en rustgevend en sympathisch is actief.

Vooroverbuigingen

Vooroverbuigingen zijn houdingen waarbij de borst dichter bij de benen komt. Vaak wordt hierdoor de rug langer gemaakt en gestretcht. Vooroverbuigingen hebben een kalmerend en dus parasymphatisch effect. Ze brengen je vaak rust en kalmte.

Een voorbeeld van een vooroverbuiging is balasana.

Achteroverbuigingen

Yoga poses waarbij je achterover buigt en de borst opent zijn energiek en dus sympathisch. Ze brengen veel energie met zich mee en je wordt er veel actiever van.

Een voorbeeld van een achterovertuiging is de kameelhouding.

Laterale houdingen

Laterale houdingen zijn Yoga poses waarbij je de flanken stretcht en langer maakt. Doordat je de flanken strekt en groter maakt, komt er meer ruimte voor de ademhaling. De borstkas wordt groter waardoor laterale houdingen ook een activerend effect hebben. Het sympathische gedeelte van je zenuwstelsel wordt ook hier geactiveerd.

Een voorbeeld van een laterale Yoga pose is de zijwaartse plank houding.

Gedraaide houdingen

Gedraaide houdingen zijn Yoga poses waarbij je ruggengraat naar een kant draait. Dit doe je voornamelijk met bovenste gedeelte van je ruggenwervels. De onderste wervels zijn namelijk wat steviger en krachtiger en niet gemaakt om te draaien.

Gedraaide houdingen hebben een centrerend effect. Ze brengen je weer in balans. Je ruggengraat begint vaak met draaien op het punt ter hoogte van je navel. Je navel kan gezien worden als het middelpunt van je lichaam en hierdoor brengen twist je dus terug in balans.

Hierdoor hebben ze vaak een kalmerend effect op je zenuwstelsel en activeren deze typen Yoga poses dus het parasympathische gedeelte.

Een voorbeeld van een twist is ardha matsyendrasana.

Extensie houdingen

Extensie Yoga poses zijn asanas waarbij je de ruggengraat alleen verlengt. Je beweegt de ruggengraat dus niet een bepaalde kant op, maar je probeert hem zo lang mogelijk te maken.

Omdat deze Yoga poses de ruggengraat activeren, hebben deze typen houdingen een energiek effect op je zenuwstelsel. Het sympathische gedeelte wordt dus geactiveerd.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de berghouding.

Inversie houdingen

Inversies zijn omgekeerde houdingen. Je kunt een houding al classificeren als omgekeerde houding wanneer het hoofd lager is dan het bekken. De neerwaartse hond is dus voor een gedeelte een omgekeerde houding.

Inversie Yoga poses hebben over het algemeen een kalmeren effect op je zenuwstelsel en zijn daarom parasympathisch. Dit zijn houdingen als de hoofdstand en de schouderstand.

Toch zijn er ook inversies die een meer sympathisch effect hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de handstand en pincha mayurasana.

Een juiste sequence van Yoga poses

We krijgen vaak de vraag of het oké is om gewoon maar een aantal houdingen te doen die goed voelen.

Dat is zeker prima, alleen zullen deze series vaak geen blijvende verandering teweeg brengen. En dat hoeft natuurlijk ook niet altijd. Je practice moet gewoon goed voelen.

Wanneer je wel ietsje serieuzer aan de slag wilt gaan met je practice, dan is het handig om rekening te houden met bovenstaande typen houdingen en de effecten daarvan. Hou er ook rekening mee dat veel houdingen onder meerdere categories vallen. Zo is een handstand in eerste instantie een inversie, maar tevens een extensie en een laterale houding omdat je de ruggengraat en de flanken strekt.

Benader een Yoga sequence als een soort recept. Je wilt een bepaalde verandering teweeg brengen, en daarvoor kun je een bepaald recept samenstellen.

Als je bijvoorbeeld emotioneel stabieler wilt worden en minder last wilt hebben van stress, dan is het niet handig om heel erg veel het sympathische gedeelte van je zenuwstelsel te activeren tijdens je practice. Het betekent ook niet dat je het helemaal moet vermijden, maar uiteindelijk wil je rustig en in balans uit je practice komen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Hannah

    Beste Rolf. Ik vind het een interessant artikel over de verschillende effecten van yogahoudingen dat je hebt geschreven, dankjewel daarvoor. Ik vroeg me af wat maakt dat je bij stress het sympathische zenuwstelsel wilt activeren?

    1. Rolf

      Hi Hannah! Dankjewel. Stress is de activatie van het sympatische zenuwstelsel. Dat gebeurt automatisch. Wanneer we dit voor een korte periode doen, is dat gezond en maakt het het lichaam sterker als we daarna de tijd nemen om te herstellen. Stress is schadelijk wanneer het chronisch is. We blijven dan hangen in het sympathische gedeelte waardoor het lichaam niet meer kan ontspannen en herstellen.

Laat een reactie achter