Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jun 2014

Yoga hoofdstand, de koning onder de Asana’s!

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Yoga hoofdstand, ook wel in het Sanskriet Salamba Sirsasana genoemd. Sirsa staat in het Sanskriet voor ‘hoofd/kop’ en Asana staat voor ‘houding’.

Omdat de Yoga hoofdstand de opgebouwde kracht en balans van de andere Asana’s vraagt, wordt het ook wel de koning onder de Asana’s genoemd.

Wat is de Yoga hoofdstand?

Bij de Yoga hoofdstand wordt het lichaam gedragen door de onderarmen en voor een klein gedeelte door de kruin.

Je benen steken hierbij recht de lucht in. Deze houding biedt vele voordelen. Benieuwd? Lees hieronder dan snel verder.

yoga hoofdstand

Waarom de Yoga hoofdstand een positieve uitwerking heeft

De Yoga hoofdstand zorgt voor een betere doorbloeding van het lichaam.

Je draait de bloedsomloop als het ware om, waardoor het ‘verse’, zuurstofrijke bloed direct van het hart richting de hersenen gestuurd wordt.

Ook komt de stofwisseling op gang. Omdat je bij de Yoga hoofdstand ondersteboven staat, komen de organen even van hun plek. Ook wordt de schildklier gestimuleerd.

Daarbij wordt je aandacht gericht op het hier en nu. Alleen doormiddel van een goede concentratie, rotatie van het bekken en balans, zul je de Yoga hoofdstand goed uit kunnen voeren.

Hierdoor zul je je naar binnen moeten richten en af moeten sluiten van diverse afleidingen van buitenaf.

De Yoga hoofdstand heeft dus ook een rustgevende, meditatieve werking.

Je evenwicht wordt getraind. Alleen met een goede balans zul je optimaal in de Yoga hoofdstand kunnen staan. Als je de balans gevonden hebt, wordt het ook veel makkelijker om het lichaam te dragen.

De spierkracht wordt aangesproken en opgebouwd. Met name in de onderarmen en in de buikspieren, omdat de onderarmen het lichaam voor het grootste gedeelte dragen en de buikspieren zorgen voor stabiliteit.

Is de Yoga hoofdstand moeilijk?

Veel mensen zijn in het begin wat huiverig voor de Yoga hoofdstand. Het ziet er overweldigend en moeilijk uit, waardoor mensen al gauw denken het niet te kunnen.

Ik dacht zelf in het begin dat het heel veel kracht en moeite zou kosten. Met mijn vroegere turnfiasco in mijn achterhoofd (denk aan met je ogen dicht over de balk, een mislukte halve radslag en een handstand die gelukkig tegen een muur moest omdat ik anders doorklapte), had ik mezelf allerlei scenario’s in mijn hoofd gehaald waarom de Yoga hoofdstand me vooral niet zou lukken.

Ik hield het wel bij de ‘veilige’ Yoga Asana’s, ademhalingsoefeningen en meditaties.

Totdat ik alle smoesjes waarom het vooral niet zou lukken opzij zette. Ik ging het gewoon proberen.

Ik maakte gebruik van een rustige opbouw, concentreerde mij op mijn balans, het roteren van het bekken en bracht mijn benen vooral niet te snel de lucht in. Denk hierbij eerst aan een hiel die ik naar boven weg strekte en de andere hiel parallel met de grond liet lopen.

Door regelmatig geconcentreerd te oefenen, op een juiste manier gebruik te maken van spierkracht en de controle te krijgen over het roteren van mijn bekken, eindigden mijn beide benen al snel in de lucht.

Is dit echt waar? Kan ik dit? Het is dus voor een groot deel van alle mensen zeker mogelijk. Je hoeft er niet lenig voor te zijn of een flinke dosis spierballen te hebben.

Durf, oefenen, concentratie, balans en wat spierkracht. Dat zijn de middelen, maar dat betekent niet dat de Yoga hoofdstand geen risico’s met zich meebrengt…

Als de Hoofdstand echt niet lukt….

Soms kan het zijn dat iets gewoon niet lukt. Dat kan door bepaalde fysieke problemen komen, of door angsten.

Gelukkig is Yoga geen ‘prestatiesport’ en zijn er diverse hulpmiddelen die je kunnen helpen om houdingen beter onder de knie te krijgen en te oefenen.

Voor sommige mensen is het zelfs beter om altijd hulpmiddelen te gebruiken omdat ieders lichaam anders gebouwd is.

Niet iedereen kan bijvoorbeeld even makkelijk zijn tenen aanraken. Ga dit dan ook niet forceren. Hierdoor kunnen blijvende blessures ontstaan aan de onderrug en hamstrings.

Om de hoofdstand te oefenen is de Feetup uitgevonden. Dit is een hoofdstandbankje wat je helpt om gemakkelijker in deze houding te komen.

Bekijk onderstaande video over het gebruik van de Feetup:

Interesse om dit handige hulpmiddel aan te schaffen? Hier kun je hem bestellen.

Opbouw van de Yoga hoofdstand

Er zijn verschillende manieren waarbij je de Yoga hoofdstand kunt opbouwen of kunt uitvoeren. Onderstaande opbouw en uitvoering heb ik zelf als erg prettig ervaren:

  • Zet je onderarmen op schouderbreedte op de mat.
  • Plaats je handen in elkaar gestrengeld ter hoogte van je kruin op je hoofd. De pinken strengel je niet in elkaar, maar zet je in een driehoek tegen elkaar aan.
  • Maak je rug recht en kom hierdoor iets meer op je onderarmen te staan en voor een klein gedeelte op je kruin.
  • Strek je voeten en benen recht naar achteren weg in de neerwaartse hond.
  • Zorg ervoor dat je je kruin op dit moment nog gemakkelijk van de mat kunt halen. Zo verplaats je het gewicht voor het grootste gedeelte op je onderarmen.
  • Loop zover mogelijk naar voren naar je lichaam toe. Houd de rug gestrekt. Kantel je bekken.
  • Buig één been en strek het gebogen been als je er klaar voor bent richting het plafond. Dit doe je door weg te strekken vanuit je hiel. Gooi jezelf hierbij niet omhoog, maar strek rustig weg.
  • Je andere been strek je door je hiel weg parallel aan de grond. Zo krijg je een hoek van 90 graden.
  • Alleen bij een goede controle over het bekken, kun je op den duur beide benen omhoog brengen. Blijf lengte maken en weg strekken.
  • Let op de verdeling van gewicht over je onderarmen en een klein beetje op je kruin.

Bekijk ook onze video over de Yoga Hoofdstand:

Yoga Hoofsdstand

Waar moet ik op letten bij de Yoga hoofdstand?

Zorg er bij de Yoga hoofdstand wel voor dat je vooral in het begin hulp krijgt van een docent of iemand anders die je op een juiste manier kan helpen.

Een verkeerde aanpak kan juist voor diverse (ernstige) lichamelijke klachten zorgen. En dat is nu juist iets wat je niet wilt bereiken bij het beoefenen van Yoga.

Ook is het belangrijk dat mensen met diverse lichamelijk klachten aan bijvoorbeeld hun hoofd, nek, schouders of rug de Yoga hoofdstand even laten voor wat het is.

Doordat je bloedsomloop omgedraaid wordt, kan dit voor mensen met een te lage of te hoge bloeddruk ook heel nadelig werken.

Verder wordt het ten zeerste afgeraden om deze Asana uit te voeren als je hartproblemen hebt of tijdens de zwangerschap. Bij menstruatie is het vooral aan jezelf om te kijken of je problemen ondervindt bij deze houding.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Karen

    Hallo,

    Ik had graag de video eens bekeken waarover in de tekst gesproken wordt, maar ik kan deze niet vinden. Help? 🙂

    “Voor een goede uitleg en opbouw verwijs ik je graag door naar onderstaande video. Daar wordt het allemaal nog eens rustig en in kleine stapjes uitgelegd.”

Laat een reactie achter