Oordelen afleren?
*Dit is de aller eerste gastblog van Monique Martens, eigenaresse van ‘YogaMo‘. Monique is gespecialiseerd in Hatha Yoga en geeft deze lessen in Babberich. Ook geeft ze workshops op locatie bij bedrijven.
Monique, ga je gang!
Volgens de boeddhisten is oordelen niet goed, omdat we nooit het hele verhaal kennen. Oordelen belemmert een heldere en open communicatie. Iemand die voorzichtiger is met zijn oordeel, ontwikkelt een zachtere persoonlijkheid en straalt meer respect uit naar anderen. Maar hoe doe je dat, minder of helemaal niet oordelen?
Daarvoor moet je eerst begrijpen wat oordelen precies inhoudt.
Wat is oordelen?
Feitelijk is een oordeel een mening over hoe iemand is of handelt. En die iemand kan een ander zijn, maar ook jezelf.
“Wat is die vrouw arrogant zeg” of laatst zei iemand in mijn yogales toen ik een houding voor deed: “dat is een moeilijke yogahouding, dat kan ik nooit”.
Oordelen zijn vergelijkingen
Een oordeel valt of staat met een vergelijking, jij de ‘gever’ beschouwt jezelf als bron van redelijke normen. Vergelijken doe je meestal onbewust, de hele dag. Ik ook hoor ;-).
Elke vergelijking is een oordeel. Je hebt de neiging jezelf te vergelijken met iemand die het ‘beter’ heeft of die ‘beter’ is, dat is een oordeel over jezelf. Of je hebt binnen een paar seconden je mening klaar over iemand anders: zij is leuk of hij is dom.
Wij mensen oordelen de hele dag over alles wat we zien. Op die manier vormen we onze mening over de wereld en bepalen we tevens onze identiteit. Oordelen zegt echter meer over jou (de gever) dan over de ander (de ontvanger).
Stel jezelf vragen
Een eenvoudige manier om je oordelen te ontmaskeren en te ontkrachten is jezelf vragen te stellen.
Als jij een oordeel velt stel jezelf in eerste instantie de volgende vraag: “Is het waar?” En zo nodig de aanvullende vraag: “Hoe weet ik dat?” Zo kom je er achter of je het hele verhaal echt kent.
We kennen vaak de oorsprong en de toekomst niet. En zelfs al denk je die wel te kennen, je kan geen gedachtenlezen en je kunt ook niet in de toekomst kijken, neem ik aan.
Voorbeeld van niet het hele verhaal weten…
“Auteur Stephen Covey vertelt hoe hij in de metro zit tegenover een man met zijn drie kinderen. De man is diep in gedachten verzonken, terwijl de kinderen rondrennen en schreeuwen. Coveys ergert zich mateloos aan de herrie en vraagt uiteindelijk geërgerd aan de vader zijn kinderen in toom te houden. De man excuseert zich en antwoordt: ‘Ja, ja, de kinderen… Tja, we komen net uit het ziekenhuis waar hun moeder zojuist is overleden.’ Realiseer je dat achter ieder mens een verhaal schuilt, voordat je oordeelt.”
Voordelen minder of niet oordelen
Het grootste voordeel van minder of niet oordelen is de ruimte die het je oplevert om te focussen op het positieve. We oordelen namelijk vooral negatief over anderen en onszelf.
Het grootste bezwaar is echter dat we onterecht oordelen. En vanuit die onwaarheid daaruit handelen we.
Oefenen?
Natuurlijk zijn er duidelijk dingen waar je een negatief oordeel over kunt (of moet) hebben. En misschien ben je geen sprankelende persoonlijkheid als je nooit ergens een oordeel over velt.
Maar toch is het goed om na te gaan of je terecht oordeelt over een ander of over jezelf. Is je oordeel gebaseerd op waarheid of op aannames?
Probeer het de komende tijd eens uit: oordeel nergens over. Doe bijvoorbeeld gewoon de yogahouding, begin er aan zonder oordeel. Ben benieuwd.
‘Door niet te oordelen schep je stilte in je geest’. Een interessante uitspraak van een boeddhistische schrijver. Vind je niet?
*We horen graag wat je van Monique haar eerste gastblog vond. Laat het ons en Monique weten door hieronder een reactie achter te laten!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.