Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 jun 2023

Yoga bij een burn-out – 5 oefeningen en tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga bij een burn-out.

Burn-outs komen veel voor. Dit is een serieus probleem, want een burn-out heeft een grote impact op hoe je je voelt, je gezondheid en hoe je functioneert (niet alleen op het werk).

Veel mensen komen pas in aanraking met Yoga wanneer het eigenlijk al ’te laat’ is. De overweldigende hoeveelheid stress in hun leven, heeft ze aangezet om op zoek te gaan naar meer rust.

Zoals je vast weet, kan Yoga dat bieden. Maar Yoga is meer dan een ‘quickfix’ naar meer rust. Het is een levensstijl die je helpt om stress te bestrijden, maar ook om deze te voorkomen.

Regelmatig practicen helpt om stress tegen te gaan, maar de Yoga levensstijl in zijn geheel, maakt het effect daarvan nog vele malen sterker.

In dit blog gaan we daarom dieper in op yoga bij een burn-out. Zo vind je hier:

  • Voordelen van yoga bij een burn-out
  • Oefeningen om een burn-out tegen te gaan
  • Hoe de yoga leefstijl kan helpen bij een burn-out
  • Wat passende yoga is bij een burn-out

Lees je mee?

yoga burn-out

Vraag en antwoord

1.Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Vermoeidheid (zowel lichamelijk als geestelijk) is een van de belangrijkste symptomen. Ook voelen mensen zich vaak emotioneel en prikkelbaar en kunnen ze slecht tegen drukte, lawaai en licht. Ook slaapproblemen komen vaak voor.

2.Helpt yoga bij een burn-out?

Yoga kan een belangrijke rol spelen bij de preventie en het verminderen van een burn-out. Yoga zorgt ervoor dat er een betere balans ontstaat in het lichaam en juist die balans is bij een burn-out weg.

Voordelen van Yoga bij een burn-out

Helaas hebben of krijgen steeds meer mensen last van een burn-out. In 2020 hadden 1,2 miljoen werknemers in Nederland burn-outklachten.

Mensen die last hebben van een burn-out komen steeds verder van zichzelf af te staan en verliezen het overzicht. Zowel lichamelijk als geestelijk kampt men met problemen. Zelfs voor langere tijd.

Burn-out Yoga oefeningen kunnen je helpen om weer terug bij jezelf te komen. Je leert naar je je lichaam te luisteren, lichaam en geest opnieuw met elkaar in verbinding te brengen.

Je leert in het hier en nu te zijn. Dit neemt de stress van gisteren en morgen weg.

Ook leer je jezelf te ontspannen. Zowel bewust als onbewust ga je in stressvolle periodes je lichaam aanspannen. Dit kan tot lichamelijke klachten leiden.

In de video hieronder vertellen we je graag meer over Yoga bij een burn-out:

5 Burn-out Yoga oefeningen

Er zijn een aantal oefeningen aan te wijzen die goed kunnen werken bij een burn-out. Toch blijft de totale uitvoering van Yoga oefeningen altijd een goede manier om de rust en ontspanning terug te vinden.

Hieronder geven we je graag 5 korte, toepasbare tips en oefeningen, zodat je gericht en snel aan de slag kunt!

Oefening 1: De totale Yoga ademhaling

Door de totale Yoga ademhaling leer je te ademen in de buik en optimaal gebruik te maken van de longcapaciteit. Dit zorgt voor rust, een betere ademhaling, eventuele verlaging van de bloeddruk en een goede zuurstof toevoer in het lichaam.

Oefening 2: Een totale eindontspanning

Hierbij adem je naar alle afzonderlijke delen van je lichaam. Hierdoor ontspan je bewust alle delen van het lichaam.

Oefening 3: Yoga oefeningen tegen stress

Eerder hebben we geschreven over tips voor Yoga tegen stress. Ook deze oefeningen kunnen je helpen bij een burn-out.

Oefening 4: Meditatie oefeningen

Deze helpen je om je optimaal te concentreren op jezelf in het hier en nu. Voor verschillende snel toepasbare en toegankelijke meditatie-oefeningen verwijzen we je graag door naar ons artikel over meditatie voor beginners.

Oefening 5: Ontspannende asana’s

Eerder gaven we aan dat Yoga oefeningen (Asana’s) een positieve uitwerking hebben op lichaam en geest. Het breekt stresshormonen in het lichaam af.

Bij Yoga tijdens een burn-out periode, is het aan te raden om bijvoorbeeld de berghouding uit te voeren. Hierbij voel je optimaal contact met de grond, je staat stevig.

Dit is positief voor het zelfvertrouwen en geaardheid. Je wordt even met de beide benen op de grond gezet.

Bij de berghouding sta je stevig op de grond met beide benen onder de heupen. Je rug is recht. Zwaai de armen zijwaarts omhoog. De armen en handen zijn tot boven het hoofd. Je kijkt hierbij naar de duimen.

De Yoga Lifestyle en een burn-out

Zoals ik eerder al noemde, houdt Yoga niet op wanneer je van de mat af stapt. Yoga is een levensstijl die ontzettend veel voordelen met zich meebrengt om een burn-out tegen te gaan.

Via de tips hieronder geef ik je graag een goed beeld van wat je kunt toepassen in je leven om lichamelijk en geestelijk in balans te blijven:

Tip 1: Gezond eten

De eerste tip is een klassieker die je vast niet zal verbazen. Gezond eten is ontzettend belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.

Je voeding is namelijk de brandstof voor je body en mind. Je energie haal je namelijk uit je voeding.

Wanneer je gezond eet, zorg je er dus voor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te presteren. Zowel lichamelijk als geestelijk.

gezond eten bij burn out

Tip 2: Practice regelmatig

Mijn tweede tip, is om regelmatig te bewegen. Voldoende beweging zorgt namelijk voor een fit lichaam, en een gezond lichaam heeft ook invloed om je mind.

Wist je bijvoorbeeld dat je je gelukkiger voelt nadat je gesport hebt? Dit stofje komt vrij in je hersenen na het leveren van fysieke inspanning. De wetenschap bevestigt dit.

Je lichaam en geest staan niet los van elkaar, en door het lichaam in goede conditie te houden creëer je een gezondere basis voor je mind.

Yoga practices baseren zich op kennis die duizenden jaren teruggaat. Ze zijn ontworpen om je lichaam in goede conditie te houden en je mind te stimuleren.

Tip 3: Zoek de stilte op

Het opzoeken van de stilte is een absolute must als je meer rust in je leven wilt. Dit kan soms confronterend en ongemakkelijk zijn, maar is veel effectiever dan emoties en spanningen proberen weg te stoppen of afleidingen te zoeken.

Je neemt hierdoor afstand van overweldigende prikkels waaraan we worden blootgesteld, waardoor je je lichaam en geest de ruimte geeft om te herstellen, en dingen op een rijtje te zetten.

Mediteren is hiervoor veruit de beste methode. Het helpt je namelijk niet alleen om je af te sluiten van afleidingen en prikkels, maar biedt je tegelijkertijd de mogelijkheid om je focus te optimaliseren.

Je creëert daardoor niet alleen meer rust in je leven, ook doe je de dingen die je doet met je volledige aandacht, waardoor je er optimaal van kunt genieten.

stilte bij burn out

Tip 4: Ga naar buiten

De laatste tip die ik je graag wil meegeven, is het belang van een frisse neus halen.

Regelmatig naar buiten gaan, zorgt ervoor dat je jezelf even in een nieuwe omgeving plaatst waar je lekker kunt uitwaaien en je gedachten de ruimte geeft.

Zeker in combinatie met een goede wandeling, kun je je gedachten op een rijtje zetten en even de dagelijkse sleur doorbreken.

Met een beetje geluk schijnt het zonnetje ook nog, en houd je onbewust je vitamine D op peil!

Wist je dat artsen in Schotland tegenwoordig zelfs ‘de natuur’ kunnen voorschrijven als behandeling voor mensen met chronische klachten? Ja, Moeder Natuur heeft absoluut een helende werking op ons bodymind systeem.

burn out yoga

Passende Yoga bij een burn-out

Ik denk dat je inmiddels wel een idee hebt waarom Yoga zo belangrijk is wanneer je in een burn-out zit, of deze dreigt te krijgen.

De vraag die natuurlijk wel overblijft, is welke soort Yoga geschikt is om een burn-out tegen te gaan?

Op ons Practice Platform bieden we verschillende Yogastijlen aan die je helpen om meer innerlijke rust te vinden. Neem daarom gerust eens een kijkje, ik weet zeker dat het je zal helpen!

Practice Platform


Heb jij ooit in een burn-out gezeten, heb je het gevoel dat je er tegenaan zit, of zit je er middenin? Deel je verhaal hieronder en vertel wat jou helpt om stress tegen te gaan

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter