Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

1 sep 2019

Wat is restorative Yoga en wat zijn de voordelen? (incl video)

/
Geplaatst door
/
Comments4

Restorative Yoga, het ondergeschoven kindje onder de Yoga vormen als je het mij vraagt.

Deze Yoga vorm is in mijn optiek eigenlijk voor iedereen een must, maar vaak wordt er nog gedacht dat Restorative Yoga niet zo heel veel uitwerking heeft op lichaam en geest.

‘Je hoeft alleen maar een beetje te liggen’ en ‘Even een uurtje slapen’, zijn een aantal uitspraken die ik vaker voorbij heb horen komen.

Daarom vertel ik je in dit blog heel graag waarom iedereen Restorative Yoga écht eens zou moeten proberen en kun je in de bijgevoegde video direct met me aan de slag!

restorative yoga

Waarom Restorative Yoga een aanrader is

Er zijn verschillende voordelen te benoemen van Restorative Yoga. Onder andere:

 • Het reduceren van stress
 • Het verbeteren van je fysieke fitheid
 • Deze Yogavorm is voor bijna iedereen toegankelijk
 • Restorative Yoga is een van de meest ontspannen Yogavormen

Kijk de 6 belangrijkste voordelen nog eens terug in ons eerder geschreven blog over Restoratieve Yoga.

Wat is Restoratieve Yoga?

In de video hieronder vertel ik je graag wat meer over Restorative Yoga, en waarom het zo fijn is!

Waarom je een Restorative Yoga practice goed kunt gebruiken

Vandaag de dag worden we aan zoveel prikkels blootgesteld, dat we eigenlijk bijna constant afgeleid worden. We zijn gewend om meer naar buiten gekeerd te zijn en we nemen ook steeds meer ‘genoegen’ met de verschillende prikkels.

De telefoonprikkel, e-mailprikkel, verkeersprikkel, muziekprikkel en ga zo nog maar even door, zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven.

Onze grens wordt iedere keer weer ietsjes verhoogd en verlegd. Denk maar aan de geluiden in de straat of in de stad. Misschien ben je je in het begin heel erg bewust van deze geluiden, maar zijn ze na verloop van tijd zo naar de achtergrond verdwenen dat het lijkt alsof je ze bijna niet meer hoort.

Dit is eigenlijk een manier waarop wij gewend zijn om ons ‘aan te passen’. Maar dat betekent niet dat dit een goede invloed heeft op onze kwaliteit van leven.

Ongemerkt passen we ons tot zover aan, dat we uit balans raken. We keren ons zo vaak naar buiten, dat we de weg naar binnen nauwelijks tot niet meer kunnen vinden.

Restorative Yoga helpt je op een vriendelijke manier die weg naar binnen te vinden en de rust die zich daar (uiteindelijk) bevindt op te zoeken.

Want binnenin jezelf is de stilte die je zo nodig hebt om een goede balans te vinden tussen inspanning (Yang) en ontspanning (Yin).

OH! Is dat wat dat Yin/Yang teken symboliseert!

En is die goede balans niet wat wij eigenlijk allemaal nodig hebben om de beste versie van onszelf te kunnen zijn?

Yoga quote

Is Restorative Yoga moeilijk?

Die échte stilte opzoeken in Restorative Yoga kan wel eens heel confronterend en ongemakkelijk zijn. Allerlei opgeslagen gebeurtenissen en emoties kunnen om de hoek komen zetten, terwijl je daar helemaal niet op zit te wachten.

Belangrijk om te weten is dat jouw ademhaling je kan helpen om door deze weerstand heen te ademen en de focus te verleggen. Zo ben je zelf in staat om echt los te laten wat je niet meer nodig hebt.

Met een regelmatige beoefening van Restorative Yoga, bouw je als het ware een relatie op met die stilte en zul je merken dat je jezelf ook veel meer in balans voelt in het dagelijkse leven.

Daarnaast zul je misschien merken dat het vinden van de stilte steeds beter gaat en comfortabeler wordt.

Is dat ‘simpele’ liggen toch zo gek nog niet!

Hulpmiddelen bij Restorative Yoga

Bij Restorative Yoga wordt er veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Dit is niet vreemd als je je bedenkt dat het de bedoeling is dat het volledige lichaam kan ontspannen tijdens zo’n Yoga sessie.

Het is dus zeker aan te raden om veel handdoeken, een dekentje, een bolster, Yoga blokken en kussens bij de hand te hebben als je Restorative Yoga gaat uitvoeren.

Iedereen is anders gebouwd en heeft dus ook een verschillende ondersteuning nodig. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn, dan dat je tijdens je practice op zoek moet gaan naar een extra kussen of dekentje.

Restorative yoga

3 verschillen tussen Restorative Yoga en Yin Yoga

Misschien heb je nu het idee dat Restorative Yoga en Yin Yoga eigenlijk dezelfde Yoga vormen zijn.

Ondanks dat het rustige karakter, het langer aanhouden van Yoga houdingen en het gebruik van veel hulpmiddelen bij beide Yoga vormen voorop staat, zijn er ook een aantal essentiële verschillen te ontdekken.

1. Volledige ontspanning

Restorative Yoga heeft als doel het gehele lichaam volledig te ontspannen. Hiervoor gebruik je dus ook alle hulpmiddelen die ondersteuning bieden voor de Yoga houdingen die je uitvoert.

Bij Yin Yoga is het de bedoeling dat je spanning/stress op een specifiek gebied in het lichaam gaat uitoefenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de buitenkant van je bovenbeen. De adem gebruik je om ruimte te ademen naar de weerstand die je voelt. De rest van het lichaam ontspant hierbij volledig.

2. Andere Yoga houdingen

Restorative Yoga en Yin Yoga maken gebruik van andere Yoga houdingen. Zo zijn de Restorative Yoga houdingen vaak liggend en Yin Yoga houdingen zowel zittend, liggend en soms zelfs staand.Yin Yoga houdingen zijn over het algemeen gebaseerd op Hatha Yoga oefeningen.

Deze Yoga oefeningen hebben wel vaak een andere naam gekregen en worden hierbij net iets anders uitgevoerd dan de traditionele Asana’s.

3. Toegankelijkheid

Omdat Restorative Yoga alleen gericht is op ontspanning, is deze Yoga vorm voor iedereen te beoefenen. Of je nu bijvoorbeeld een blessure of fysieke beperkingen hebt, op leeftijd bent of op zoek bent naar ontspanning.

Een Restorative Yoga practice is echt voor iedereen goed uit te voeren en te volgen. Een Yin Yoga practice vraagt daarentegen vaak wat meer aanpassing.

Het kan bij Yin Yoga zomaar zijn dat je in een andere Yoga houding bent als degene naast je op de mat, omdat je hierdoor beter stress en druk kunt uitoefenen op het desbetreffende lichaamsgebied waar de oefening op gericht is.

Aan de slag met Restorative Yoga

Om direct alle vooroordelen opzij te schuiven en gewoon eens te gaan ervaren, hebben we een speciale video voor je gemaakt.

Ga hieronder direct met me aan de slag en ervaar vandaag nog de heerlijke voordelen van deze mooie Yoga vorm.

Vond je de bovenstaande les fijn? Neem dan zeker eens een kijkje op ons Practice Platform. Hier staan meer online restorative lessen en zelfs een hele restorative Yoga cursus klaar om door jou ontdekt te worden!

online restoratieve yoga cursus nederlands

Mocht je nog verdere vragen of reacties hebben, dan kun je deze natuurlijk altijd stellen onder dit blogbericht of onder onze video!

Geniet ervan! 🙂

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

4 Responses

 1. Hennie

  Wat een heerlijk begin van de dag !
  Met deze oefeningen wordt mijn stijve lichaam wakker en kom ik ontspannen de dag door.
  Dank je wel !
  Hennie

Laat een reactie achter