Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 dec 2017

De 5 voordelen van Krijger I

/
Geplaatst door
/
Comments0

Krijger I, ook wel warrior I of virabhadrasana I genoemd, klinkt je vast bekend in de oren. Deze houding is namelijk onderdeel van de welbekende zonnegroet. In deze blog staan we specifiek even stil bij de krijger I en ontdek je de 5 voordelen van deze krachtige houding.

Zoals je misschien wel weet kan de houding Krijger 1 best wel pittig zijn. Na de aanwijzingen om in de houding te komen kan het zijn dat je er nog even op getipt wordt toch net even wat dieper in de houding te gaan. Hello bovenbeenspieren!

Naast dat de Krijger 1 een mooie overgangshouding is, heeft deze houding voordelen voor het hele lichaam.

krijger 1

5 voordelen van Krijger 1

1. Versterken van grote spieren

Het zal je misschien niet verbazen dat deze houding meerdere spieren in het lichaam versterkt. Duidelijk te merken zijn de beenspieren en bilspieren. Daarnaast krijgen je grote rugspier, lendenspieren en schuine buikspieren ook nog een aardige work-out.

In deze houding voel je namelijk een neerwaartse kracht vanuit je heupen, benen en voeten. Tegelijkertijd verleng je je borstbeen en armen omhoog waardoor je een opwaartse kracht voelt.

2. Verlengen van je kuitspieren

Doorgaans zit er een grote stap tussen je voorste en je achterste voet. Hierdoor komt je voorste knie boven je enkel en strek je je achterste been, waarbij je je achterste voet stevig in de mat duwt.

Doordat je je achterste voet stevig in de mat duwt zul je merken dat er verlenging plaats vind in je kuitspieren.

3. Versoepeling van schouders, rug en nekspieren

Door de lift van je borstbeen vanuit je heupen zul je merken dat hier een lichte stretch ontstaat. Doe je deze houding al wat langer? Dan kan je deze houding uitbreiden door een lichte achteroverbuiging. Kantel hierbij je staartbeen naar achteren.

De beginselen van deze lichte achterovertuiging zijn al op te merken in je schouders. In deze houding strek je je armen omhoog en duw je daarbij de schouder bladen naar elkaar toe. Houd de armen gestrekt en draai de binnenkant van je bovenarmen naar elkaar toe en lift op een inademing nog ietsje meer.

Last but not least, profiteert je nek ook mee met deze lift. Strek je nek omhoog en kantel je hoofd een tikje naar achter doordat je naar je duimen kijkt, waardoor het keelgebied een lichte opening ervaart. Uiteindelijk voel je dan deze totale strekking vanaf je heupen tot het puntje van je kruin.

4. Versterking van enkels en knieën

Zoals je ziet komen er aardig wat aanwijzingen bij deze houding kijken. Desalniettemin wordt er natuurlijk ook nog van je verwacht dat je überhaupt blijft staan in deze houding. Tijdens het luisteren naar de aanwijzingen en het aanpassen van je houding weet ik dat dit soms best een uitdaging kan zijn.

Door het vinden van de balans in deze houding train je de spieren rondom je enkels en knieën. Hierdoor kan het zijn dat balans vinden in het begin wat lastig kan zijn, maar gaande weg steeds verbeterd.

5. Openen van je borst en verdieping van de ademhaling

De lift vanuit je heupen tot je kruin en het bij elkaar brengen van de schouderbladen heeft het prettige effect van openen van je borst. Zeker bij een lichte achterovertuiging zul je merken dat je dit ook nog in je buik voelt. Heerlijk! Je adem zal zich hierdoor vanzelf verdiepen.

Tip: verdiep en verleng op de beweging van je ademhaling. Dus, verdiep op een uitademing en voel hierbij de neerwaartse kracht. Verleng op een inademing en voel hierbij de opwaartse kracht.

Nieuwsgierig? Zo voer je de houding uit.

Allereerst, kom vooraan op je mat staan. Stap met je rechtervoet een grote stap naar achter, ongeveer 1.30m. Draai vervolgens deze rechtervoet licht in, ongeveer 45 graden, en dus deze achterste voet stevig in de mat.

De heupen en schouders draai je naar de voorkant van de mat, zodat ze parallel zijn aan de voorkant van de mat.

Breng dan vervolgens op een inademing je armen gestrekt omhoog. Hierbij is het belangrijk dat je je schouders laag houdt, dus beweeg ze weg van je oren. Duw vervolgens de schouderbladen naar elkaar toe en draai de binnenkant van je bovenarmen naar elkaar toe. Hierbij voel je al verlenging in je rug.

Buig op een uitademing je linkerknie waardoor deze in een hoek van 90 graden komt. Hierbij is het belangrijk dat de knie niet over je linker enkel beweegt. Check of je rechterbeen nog gestrekt is en je voet nog stevig in de mat duwt.

Je bent er nu bijna! Kijk naar je duimen en voel je borst openen en je adem verdiepen. Probeer door middel van je ademhaling die verdieping en verlening te ervaren.

Tip: Deze houding kun je twee kanten op doen, zowel met je linker- als rechterbeen voor.

Aanpassing nodig?

Het kan zijn dat deze houding niet helemaal lekker voelt. No worries! Ik help je graag verder met de volgende tips.

Het je last van je schouders? Beweeg dan je armen achter je rug en verstrengel de vingers. Beweeg vervolgens je handen naar achteren en schijn omlaag waardoor je de strekking in je borst kunt ervaren.

Last van je nek of moeite met balans? Het kan heel veel schelen wanneer je je nek minder kantelt. Voel hierbij wat goed voor je is.

Last van je knieën? Maak de stap dan wat minder groot en voer de houding voor de rest op dezelfde manier uit.

 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter