Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 dec 2013

Yoga oefeningen, waarom zijn ze zo belangrijk?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Met Yoga oefeningen wordt in de Hatha Yoga vaak de ademhalingstechnieken (Pranayama) en de houdingen (Asana) bedoeld. Deze Yoga oefeningen worden vaak zonder religieuze bedoelingen beoefend.

Het beste is om de oefeningen ’s ochtends bij zonsopgang of ’s avonds bij zonsondergang te beoefenen. De Yoga oefeningen worden bij voorkeur op een lege maag gedaan. Zo krijgen de organen de mogelijkheid zich alleen te concentreren op de serie van oefeningen en de uitwerking daarvan.

yoga oefeningen

Doel van de Yoga oefeningen

Het is er met name op gericht om de gezondheid te bevorderen. Doormiddel van deze Yoga oefeningen verminder je stress en wordt je soepeler. Ook kun je je beter concentreren, omdat je je hoofd leeg maakt tijdens de oefeningen. Daarbij krijg je door de Yoga oefeningen meer spierkracht.

Het doel van de ademhalingstechnieken bij de Yoga oefeningen is de verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Concentratie ligt hierbij vooral op een juiste buikademhaling. Deze zorgt voor veel zuurstof in de longen.

Opbouw van de Yoga oefeningen

Bij aanvang van de Yoga oefeningen begin je in een basishouding. Je richt je aandacht bij het hier en nu.

Vanuit daar beweeg je op een rustige manier naar de Yoga houding en houdt je deze pose een tijdje vast.  Hierbij mag je niets forceren. De houding is hierbij veel belangrijker dan hoe ver je komt.

Vervolgens breng je de aandacht en de adem naar plekken waar je de spanning in je lichaam voelt.

Daarna eindig je weer in een basispositie. Hierbij voel je nog een keer na wat de oefening voor je gedaan heeft. Na het afronden van deze Asana ga je door met een volgende Yoga oefening.

Navoelen van de Yoga oefeningen

Het is belangrijk tussendoor te voelen wat het voor je gedaan heeft. Zo maak je optimaal gebruik van de werking van de oefening. Het is de bedoeling dat je in het hier en nu bent met deze oefeningen. Zo leer je je te concentreren op wat er op dit moment écht belangrijk is.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter