Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 okt 2018

Vijf populaire Yogavormen: een overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Als beginnende yogi of yogini is het best even een zoektocht om de yogavorm te vinden die het beste bij jou past en aan jouw wensen voldoet. Belangrijk is om voor jezelf te bedenken wat jouw doel is.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar ontspanning, is het je gezondheid, of wil je je lichaam shapen? Is het je enige vorm van beweging of combineer je het met een andere sport?

populaire yogavormen

5 Populaire yogavormen: welke past bij jou?

Gelukkig is er voor ieder wat wils en bij elke vorm van yoga kom je dichter bij jezelf en werk je aan body, mind en soul. De mate van focus op één van deze gebieden kan bij elk type yoga wat verschillen. In dit blog staan 5 populaire yogavormen op een rijtje.

Hatha Yoga

Hatha yoga is waar het allemaal mee begonnen is en waar alle andere yogavormen uit zijn ontstaan. Back in the days beoefenden monniken de asana’s behorende bij deze vorm van yoga naast het mediteren om het lichaam fit en gezond te houden. Door de milde oefeningen werden de organen gestimuleerd en bleef het lijf goed in vorm.

Tegenwoordig ligt de focus bij Hatha yoga meer op de spieren, en het sterker en fitter worden. Tijdens een hatha yogales leer je de klassieke yoga poses aan (dit zijn er ruim 200). Inspannende en ontspannende asana’s worden hierbij afgewisseld.

Lees hier alles over Hatha Yoga, zoals het vandaag de dag beoefend wordt.

Hatha Yoga behoort tot de low- tot medium intensieve yogavormen. Dus als je van wat rustigere yoga houdt, of een goede basis wilt leren (met behulp van bijvoorbeeld deze Beginners Cursus van Melanie en Rolf), dan zou dit een goede keuze zijn. Maar… Hatha kan ook zeker pittig zijn, het ligt er ook aan hoe gevorderd de klas is of wat de insteek van de docent is.

Power Yoga

Een Power yoga practice is een goede work-out en is perfect als je voor een strakker en fitter lijf wilt gaan. Al na een paar lessen zul je voelen dat je sterker en leniger wordt, en dat ook je conditie vooruitgaat. Tijdens een Power yogales komt elke spier in je lijf aan bod en voer je in een flink tempo de verschillende asana’s uit.

Lees hier alles over Power Yoga.

Ook bij deze vorm van yoga is een goede ademhaling key en leer je jezelf uit te dagen door je lichaam en geest samen te laten werken. Met Power yoga wordt meestal gedoeld op de yoga vormen Ashtanga en/of Vinyasa. De ene les volgt precies de poses van Ashtanga bijvoorbeeld, terwijl de andere docent een mix doet van een pittige Hatha met VInyasa elementen.

Centraal bij Poweryoga staat in ieder geval het ‘uptempo’ bewegen en de focus op krachtige, actieve spieren. De hartslag ligt daardoor hoger en er vindt meer verbranding plaats. Het is een high intensive vorm en heel geschikt als je Yoga wilt doen als wekelijkse sport bijvoorbeeld.

Wel is het belangrijk dat je de basis yogahoudingen goed kent, want door het hogere tempo kun je jezelf blesseren, omdat je te snel van de ene naar de andere asana wilt gaan.

Bikram Yoga

Sinds een aantal jaren is Bikram yoga enorm populair. Bij deze vorm van yoga voer je de verschillende asana’s uit in een studio die tot maar liefs 40 graden wordt verwarmd. Zweten geblazen dus! Tijdens een Bikram yogales leer je 26 verschillende oefeningen uit te voeren.

Waarom de warmte? Dankzij de hoge temperaturen ga je flink zweten wat ervoor zorgt dat je spieren soepel worden, je bloedsomloop wordt verbeterd en last but not least wordt je lichaam ook ontgiftigd en gereinigd. Er is wel een flink portie doorzettingsvermogen nodig bij deze vorm van yoga, want het kan best pittig zijn.

In dit blog kun je meer lezen over Bikram Yoga.

Bikram Yoga, en de afgeleide Hot Yoga, is absoluut een high intensive yogapractice. Als je nog nooit yoga hebt gedaan, is dit misschien net even een stapje te enthousiast, maar je hebt tegenwoordig ook veel beginnerslessen gelukkig.

Yoga Nidra

These days hebben we allemaal te maken met stress en de snelheid waarin het leven aan ons voorbij lijkt te schieten. Te veel stress is letterlijk killing en daarom is het zo belangrijk om in drukke tijden ook te ontspannen.

Yoga Nidra is een vorm van yoga die jou hierbij kan helpen en veel lichamelijke klachten die gekoppeld zijn aan stress weg kunnen nemen. Yoga Nidra wordt ook wel de ‘yoga van de slaap’ genoemd. Doel van deze vorm van yoga is om in een zo diep mogelijke ontspanning te komen. Je kunt zelfs in een soort trance komen.

Tijdens het beoefenen van Yoga Nidra lig je heerlijk warm onder een dekentje en zorg je dat de spierspanning en stress in je lijf afnemen en de bloeddruk en hartslag daalt. Yoga Nidra is enorm fijn als je last hebt van bijvoorbeeld slaapproblemen, angst of spanning. Iets waar we allemaal weleens mee te maken hebben.

Nidra is dus de meest rustige vorm van Yoga, althans qua asana’s, want je ligt voornamelijk. Maar qua mind kan het best een uitdaging zijn. Happy with Yoga biedt twee mooie online cursussen aan op dit gebied, die ik zelf ook met veel plezier heb gevolgd thuis: Yoga Nidra en Nidra, een reis door de Chakra’s.

Yin Yoga

Een andere vorm van yoga die je rust in je hoofd en lijf kan brengen is Yin Yoga. Bij deze vorm van yoga ligt de focus niet op de spieren, maar op de gewrichten, het bindweefsel en de organen. De focus ligt bij Yin dus op het soepeler worden van je lichaam en niet het sterker worden van spieren.

Tijdens een Yin Yogales voer je alle poses liggend of zittend op de grond uit. Deze poses houd je een aantal minuten vast. Yin Yoga is vooral erg fijn als je een bijvoorbeeld een zittend beroep uitoefent of gewrichtsklachten hebt. De asana’s kunnen namelijk helemaal op jouw lichaam aangepast en opgebouwd kunnen worden. Er is bij elke houding tijd om te voelen waar je grenzen liggen en dat is zeker heel verstandig als je lichamelijk klachten hebt.

Ook is Yin Yoga heel mooi te combineren met andere sporten of een actieve vorm van Yoga. Want enerzijds bouw je dan spieren en kracht op en anderzijds zorg je met Yin Yoga oefeningen ook goed voor je gewrichten en bindweefsel.

Er zijn nog zoveel meer yogavormen

Naast bovenstaande yogavormen, is er nog veel meer keuze! Zelf vind ik bijvoorbeeld Iyengar yoga heel leuk om te doen. Bij deze vorm wordt de technische kant ‘uitgeplozen’ en dat helpt mij weer bij andere yogalessen. Maar ook Kundalini en Dru yoga worden steeds bekender.

Bij het kiezen van een yogavorm is het belangrijk om voor jezelf te weten wat jij zoekt. Laat vervolgens je verwachtingen los als je je eerste les binnen loopt, wees open-minded. Uiteraard kun je ook verschillende yogavormen met elkaar combineren, zoals Power en Yin yoga. Yoga is geweldig voor lichaam en geest, welke vorm je ook kiest!

Is het je eerste keer? Lees dan hier wat handig is om mee te nemen naar je eerste yogales en welke kleding voor yoga geschikt is.

Enjoy!

Namasté, Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter