Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

1 mei 2018

Rust vinden in een wereld van eindeloze prikkels

/
Geplaatst door
/
Comments0

Rust vinden is misschien niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was.

We leven in een wereld die om aandacht schreeuwt. Waar we vroeger maar een gesprek tegelijk konden voeren, schakelen we nu op onze telefoon van de ene naar de andere chat.

We krijgen hierdoor meer prikkels en moeten multitasken, hoofdzaken van bijzaken scheiden, en prioriteiten stellen, en onze rust vinden lijkt soms een onmogelijke opgave.
Rust vinden

Onrust in je leven voelt niet lekker. Je bent altijd gehaast, in een fight-flight modus, en voortdurend gestresst.

Stress is onprettig en belemmert je om van het nu-moment te genieten. In dit artikel ga ik daarom in op hoe je je innerlijke rust terug kunt vinden tussen de talloze prikkels van ons dagelijks leven.

De kracht van de ademhaling

Onze ademhaling is de motor van ons bestaan. Het ritme van onze ademhaling zegt dan ook veel over onze state of mind.

Wanneer je een sprintje trekt, ga je snel en zwaar ademen, je lichaam heeft namelijk veel energie nodig. Wanneer je slaapt adem je daarentegen veel rustiger, je lichaam is in ruststand en heeft daarom minder zuurstof nodig.

Hoewel we automatisch ademen, kunnen we de adem zelf controleren. Door controle over je ademhaling te krijgen, kun je daarmee invloed uitoefenen op hoe je je voelt.

Omdat we binnen de Yoga altijd werken naar een kalme mind, speelt de ademhaling dus zo’n centrale rol binnen de Yoga. Onderschat deze kracht niet!

Rust vinden door meditatie

Naast de ademhaling is meditatie ook een van de kerndomeinen van Yoga.

Tijdens een meditatie sluit je je volledig af voor prikkels van buitenaf. Je kan je daardoor even helemaal richten op jezelf.

In een wereld van eindeloze prikkels is mediteren daarom eigenlijk noodzakelijk om in balans te blijven. Niet zo gek dus dat mediteren steeds minder als “zweverig” gezien wordt!

Het belang van de Asanas

Asanas zijn er binnen de Yoga niet voor niets. Natuurlijk is het mooi om leniger of sterker te worden, maar Asanas zijn veel meer dan alleen dat.

Iedere Asana vraagt bij een optimale uitvoering om niets minder dan een volledige focus. Asanas zijn daarmee een hulpmiddel om je te kunnen richten op je mind in dat moment, en de alledaagse prikkels even naast je neer te leggen.

Mindfulness

Mindfulness en Yoga gaan hand in hand. De scheidingslijn hiertussen is op sommige gebieden dan ook erg vaag.

Mindfulness richt zich volledig op het bewustzijn in het nu-moment. Het leert je handige hulpmiddelen en trucjes om volledig op te kunnen gaan in het nu-moment. In onze drukke levens is dat een ontzettend waardevolle skill.

De keuze maken voor meer rust in je leven

Het begin van een minder gestresst leven begint bij je agenda. Yoga en Mindfulness zijn ontzettend doeltreffend en zullen je meer rust geven. Het is echter altijd beter om de oorzaak van een probleem aan te pakken, dan de symptomen te bestrijden.

Technologische ontwikkelingen en de wereld om ons heen gaan echter met een sneltreinvaart vooruit. Er wordt daarom van ons verwacht dat we altijd bereikbaar zijn, met een overdosis aan prikkels tot gevolg.

Door Yoga, Mindfulness en Meditatie in je leven te integreren, leer je beter omgaan met deze prikkels, verbeter je je nachtrust en behoud je de balans in je leven.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter