Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 dec 2018

10 handige Yoga props op een rijtje!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.


Er zijn veel yogahulpmiddelen die jou kunnen helpen tijdens een yoga practice. De bekendste is natuurlijk de yogamat, maar er is nog veel meer. In dit blog zet ik voor jou 10 yoga props op een rijtje en vertel ik waarom deze props zo fijn zijn om te gebruiken.

Yoga props

1 | Yoga mat

Een goede yogamat is natuurlijk de nummer één accessoire voor yogi’s en yogini’s. Of je nu in een yogastudio, thuis of op het strand jouw yoga oefeningen doet, je wilt natuurlijk het allerliefste de ultieme yogamat hebben die goede grip geeft bij het beoefenen de asana’s.

Vind je het moelijk om de juiste mat te kiezen? Lees dan eens het blog ‘10 tips voor meer grip op de yogamat

2 | Yogamat cleaner

Afhankelijk van de yogavorm welke jij beoefent kan er flink gezweet worden. Jouw yogamat vangt jouw zweetdruppeltjes netjes op en absorbeert het vocht snel. Het is daarom enorm belangrijk om jouw yogamat na elke yoga practice te reinigen.

Investeren in een goede natuurlijke yogamat cleaner is dus geen overbodige luxe. Je kunt natuurlijk ook je eigen reiniger in een spuitflacon maken. Super easy en heerlijk fris.

3 | Yogamat tas

Neem al jouw yoga essentials handig en beschermd mee in een stevige yogatas, want een yogamatje los onder je arm op de fiets is natuurlijk niet zo handig en veilig ;-). Yogamat tassen heb je tegenwoordig in veel verschillende kleuren en met gave prints.

Let er wel altijd even op welke breedte je nodig hebt ivm jouw formaat mat. Elke tas heeft namelijke andere afmetingen.

4 | Yogahanddoek

Als je zweet tijdens de les kan het zijn dat je grip verliest op de mat. Je kunt natuurlijk een handdoek uit jouw badkamer gebruiken tijdens de yogales, maar nog fijner is een speciale yogahanddoek.

Deze ‘hot yoga towels’ hebben een anti sliplaagje en leg je over je matje heen. Vocht wordt geabsorbeerd door deze speciale yogatowel. Dat betekent goede grip en het is hygiënisch, want een yogahanddoek kan in de was.

5 | Yogablokken

Een yogablok wordt gebruikt als hulpmiddel om bepaalde oefeningen gemakkelijker uit de kunnen voeren. Het brengt de grond als het ware een stukje omhoog. Als beginnende yogi of yogini is een blok handig om de asana’s net even wat makkelijker te maken. Als je al gevorderd bent, kun je het gebruiken om nieuwe asana’s te leren en te verdiepen. Lees hier alles over hoe je yogablokken gebruikt.

6 | Yogariem

Ook een yogariem is een perfect hulpmiddel voor beginnende en gevorderde yoga beoefenaars. Het gebruik van een yogariem bevordert flexibiliteit. Het is als het ware een verlengstuk van je armen en benen.

Let erop als je een riem gebruikt, dat je niet gaat forceren en trekken. Yoga is zoals we allemaal weten heel goed voor lichaam en geest, maar ook bij yoga geldt; neem kleine stapjes en luister goed naar de signalen van je lichaam.

7 | Meditatiekussen

Vrijwel elke yogales start met een zittende meditatie. Je lichaam is nog niet opgewarmd, dus wellicht zijn het bekken, de heupen en de rug nog wat stijfjes. Dan is zitten op een meditatiekussen een stuk comfortabeler dan direct op de grond. Meditatiekussens zorgen voor een goede uitlijning en ondersteuning van je lichaam. Lees hier waar je op moet letten als je een yogakussen wilt kopen.

8 | Bolster:

Een yoga bolster is ook een soort kussen, maar dan in de vorm van een langwerpige cylinder. Bolsters worden gebruikt als ondersteuning bij verschillende poses en zijn net als meditatiekussens gevuld met boekweitkaf.

Hier vind je een aantal manieren om een bolster te gebruiken. De meest bekende manier om het te gebruiken is bij de eindontspaning, Savasana: onder de knieholtes, zodat je rug zich goed kan strekken en ontspannen op de ondergrond.

9 | Oogkussen:

Ook heel fijn bij Savasana is een oogkussen. Het zorgt ervoor dat je je nog beter kunt afsluiten en dat bevordert de ontspanning. Niet alleen omdat er geen licht meer binnenkomt, maar ook door het gewicht van het kussentje op de oogkassen.

Sommige yoga oogkussentjes hebben een fijne geur, zoals bijvoorbeeld lavendel. Ze zijn natuurlijk ook heerlijk om na een stressvolle dag of voor het slapen even op jouw ogen te leggen.

10 | Yogasokken:

Op de laatste plaats een yoga prop dat het laatste jaar flink in opkomst is: yogasokken. Yoga wordt veelal op blote voeten beoefend, maar misschien vind jij dit niet fijn vanwege minder grip of hygiene. Of misschien heb je snel koude voeten?

Dan zijn yogasokken enorm fijn om te dragen tijdens jouw yoga practice. Gewone sokken zijn veel te glad waardoor je binnen no-time uit balans raakt, maar deze speciale sokken hebben een antislip laagje aan de onderkant waardoor jij stevig zal blijven staan.

11 | Teachers en medecursisten

Okay, dit zijn niet echt ‘yoga props’ natuurlijk haha, maar toch wil ik ook de docent en mede cursisten noemen in deze rij van hulpmiddelen. Teachers zijn er om je te helpen en asana’s uit te leggen en ook van mede cursisten kun je leren of samen mee oefenen. Er is niet mis met het gebruiken van Yoga props of het vragen van hulp aan je docent in een les, dat is alleen maar goed 🙂

Succes! Namasté,

Lisanne van Superyoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter