Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 nov 2016

7 dingen die we kunnen leren van het Chakra systeem

/
Geplaatst door
/
Comments4

Wanneer de meeste mensen in de Westerse wereld het woord ‘Chakra’ horen hebben ze vaak geen flauw idee waar het over gaat.

Het wordt al snel bestempeld met zweverig gedoe.

Jammer, want ook al wil je liever niets met de Chakra’s te maken hebben, kunnen we als westerlingen toch vaak veel leren van het Chakra systeem.

In dit blog daarom wat meer uitleg en achtergrond over de Chakra’s en 7 dingen die we kunnen leren van het Chakra systeem.

chakra systeem

Chakra betekenis – Wat is een chakra?

Als je op internet zoekt naar de Chakra betekenis, dan kom je er al snel achter dat het woord letterlijk vertaald wordt als cirkel of wiel.

Heb je dan echt verschillende cirkels in je lichaam?

Nee, de chakra’s zijn niet iets wat je fysiek kun waarnemen in het lichaam. Deze Chakra cirkels verwijzen naar energiestromen door het lichaam. En de Chakra’s zijn daar de centrale punten van.

Er wordt gezegd dat er duizenden Chakra’s in het lichaam zijn. Maar binnen de Yoga, Ayurveda en meditatie wordt er voornamelijk gefocust op de 7 Chakra punten.

De 7 Chakra punten

Er zijn de 7 belangrijke Chakra punten in het lichaam. Het onderste punt ligt onderaan bij de basis van je ruggengraat en vervolgens lopen ze omhoog langs de ruggengraat tot aan je kruin.

Hieronder een overzicht van de 7 Chakra punten:

Uitleg van het Chakra systeem

De energetische punten van de 7 Chakra’s corresponderen met grote bundels van zenuwen en organen in het lichaam.

Wanneer er zich spanningen of blokkades in het lichaam bevinden, kan de energie niet goed stromen en kunnen we zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel uit balans zijn.

Externe prikkels en gebeurtenissen in ons leven hebben invloed op de het Chakra systeem in ons lichaam. Wanneer die spanningen en blokkades zich dus ophopen raken we uit balans.

Zie het als een putje wat verstopt raakt. Als we het niet regelmatig schoonmaken, raakt het verstopt en blijft er nog meer rotzooi hangen. Er ontstaan nog meer fysieke, mentale, emotionele en spirituele spanningen en blokkades in het lichaam, en dit beïnvloedt de manier waarop we naar de wereld om ons heen kijken.

“We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zijn.”

Het is alsof de lens waardoor je naar de wereld kijkt vochtig, vuil en beschadigd is. We zien de wereld op een bepaalde manier, en dit beïnvloedt de keuzes die we maken. Hoe ‘vuiler onze lens’ raakt, hoe moeilijker het wordt om de lens weer schoon te krijgen en de wereld op een andere manier te bekijken.

De drie lager gelegen Chakra’s hebben meer te maken met fysieke elementen.

Anahata, het hart Chakra, is de verbinding tussen de onderste drie Chakra’s en de bovenste drie.

De bovenste drie Chakra’s hebben te maken met je bewustzijn, je ‘spirit’.

De manier waarop we lijden, fysiek mentaal, emotioneel en spiritueel is vaak terug te leiden naar dit systeem.

Een voorbeeld:

Wanneer we veel te maken hebben met angst en stress, dan heeft dit vooral te maken met het eerste Chakra. We houden hierdoor in het bekkengebied ontzettend veel spanningen vast. Dit doen we omdat we willen vastklampen aan zekerheid. We hebben moeite met loslaten om dat de angst en stress die we ervaren onze primaire behoeften bedreigen.

Als gevolg van de spanningen en blokkades in het lichaam, is het vaak lastig om de adem diep in het bekken te krijgen. De ademhaling is hierdoor sneller en vaak hoog in de borst. Dit benadrukt de angst en stress die we ervaren en is dus af te lezen van het fysieke lichaam.

Yoga practice of meditatie die je helpt om los te laten, te aarden en waarbij de neerwaartse energie (Apan Vayu) centraal staat zou kunnen helpen om het wortelchakra weer in balans te brengen.

Maar wees hier wel voorzichtig mee. Het is belangrijk dat alle Chakra’s goed functioneren en in balans zijn. Als we ons tijdens een Yoga practice of meditatie te veel richten op één specifiek Chakra, kan dit juist ook weer voor onbalans zorgen.

Net als bij een auto, wil je dat alle wielen hard zijn en goed meedraaien. Aan slechts één wiel wat goed functioneert heb je niet zoveel.

Het Chakra systeem is veelomvattend en gaat erg diep. Ik kan me voorstellen dat sommige dingen nog wat vreemd klinken, of dat je niet echt weet wat je er nu mee moet.

Laten we daarom eens kijken naar 7 praktische dingen die we kunnen leren van het Chakra systeem.

Doe mee met onze online cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s


chakra cursus

7 dingen die we kunnen leren van het Chakra systeem

1. Alle Chakra’s zijn even belangrijk

Er wordt vaak gezegd dat de hogere Chakra’s belangrijker zijn omdat deze met je bewustzijn te maken hebben. Maar dit is een misvatting. Alle chakra’s zijn even belangrijk. Als je je te veel focust op de hogere Chakra’s, ben je niet geaard. Als we te veel focussen op de lagere Chakra’s (wat veel mensen onbewust doen) verliezen we het contact met het spirituele.

2. Chakra kleuren betekenen niet zoveel

Ik weet het, we hebben een uitgebreid blog over Chakra kleuren en hun betekenis. Maar het is niet zo dat wanneer we een rode trui dragen, dan ons wortelchakra dan in balans raakt. Dat is onzin. De kleuren corresponderen met een frequentie of golflengte. Rood, de kleur van het eerste Chakra, heeft de laagste frequentie. Daarom heeft dit Chakra het meest met de fysieke dimensie te maken.

3. Hoe meer ademhalingen, hoe meer ego

Wanneer we veel ademhalingen per minuut nemen, zijn we vaak gestresst en in survival modus. De survival modus, en de drang om te overleven, correspondeert met het eerste Chakra; onze primaire levensbehoeften. Wanneer we in survival modus zijn, maken we ons vaak druk over ons eigen bestaan. Ons bestaansrecht. Vanzelfsprekend bekommeren we ons minder om het uiten van compassie of onze spirituele ontwikkeling. We handelen dus meer vanuit ons individuele belang en niet vanuit ons hogere bewustzijn (klinkt een beetje zweverig, maar ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel).

4. De meeste mensen balanceren tussen het eerste en tweede Chakra

Zoals hierboven aangegeven correspondeert het eerste Chakra met overleven. Het tweede Chakra heeft voor een groot gedeelte te maken met het verkrijgen van plezier. Kijk eens naar de wereld om je heen. Waar zijn de meeste mensen mee bezig? Het voorkomen van pijn, of het verkrijgen van plezier. En hier is niets mis mee. Het geeft alleen aan dat het waarschijnlijk een goed idee zou zijn om ook aandacht te besteden aan de hoger gelegen Chakra’s en kwaliteiten zoals compassie, zelfexpressie en spiritualiteit te ontwikkelen. Over het algemeen zijn dit dingen die meer betekenis aan je leven geven.

5. De Chakra’s zijn als een filter

De Chakra’s kunnen gezien worden als een filter. Stel je voor dat de informatie die we op kunnen nemen voor iedereen hetzelfde is. Een soort van absolute waarheid. Deze info wordt door jouw lichaam op verschillende gebieden verwerkt op basis van jouw ervaringen, alles wat jij hebt meegemaakt en op basis van hoe je dit hebt verwerkt. Dit resulteert uiteindelijk in een uitkomst. En dit is jouw wereldbeeld. De Chakra’s zijn dus als het ware een filter.

6. De Chakra’s zijn een ‘Roadmap’

Door je bezig te houden met Yoga, meditatie en de Chakra’s kun je je ontwikkelen als mens. Je kunt de Chakra’s gebruiken als een soort van ‘roadmap’ om jezelf te ontwikkelen. Ze helpen je focus te verschuiven van jouw individuele belang (het ego of ahamkara), naar een bijdrage te leveren aan de wereld.

7. Balans brengt je tot de meest krachtige versie van jezelf

Alle Chakra’s in balans brengen zorgt ervoor dat je alle gebieden in je leven in balans brengt. Er is evenwicht en stabiliteit. Deze balans is de fundering voor jouw leven. Vanuit balans kan je uitgroeien tot de meest krachtige en authentieke versie van jezelf.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

4 Responses

  1. meint

    We horen wel eens spreekwoorden en gezegden die op chakra’s slaan, bijvoorbeeld : Alle 7 op een rijtje hebben, ergens een hard hoofd in hebben, vlinders in de buik, brok in de keel, je hart luchten, knoop in je maag, uit je dak gaan, en zo kennen we veel gezegden die rechtstreeks met de chakra’s te maken hebben, Het zit zo verweven in onze taal dat we het niet meer opmerken. Op de plekken waar de chakra’s zitten hebben we hormoon klieren zitten. Zie ook de site stamcel.org

  2. Hi Rolf,
    Txs voor je blog! Zelf geef ik o.a. chakra workshops. Vandaag je blog op fb gedeeld. Afgelopen weekend met de chakra’s in het nieuws leek het me een mooie toevoeging bij mijn tekst
    Namasté!

Laat een reactie achter