Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 mrt 2016

De kunst van het leren loslaten – 3 oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments9

Leren loslaten….

In een wereld waarin duizenden dingen per dag je aandacht vragen is leren loslaten bijna een onmogelijke opgave. Constant worden we geprikkeld en komen we in de verleiding om achter die prikkels aan te gaan.

‘Een Monkey Mind’ noem ik het.

Net als een aapje wat helemaal uit zijn dak gaat als je hem een banaan laat zien. Vaak is ons eigen gedrag niet heel erg verschillend.

Op het moment dat we de ‘banaan’ gezien hebben, kunnen we hem niet meer loslaten. We moeten hem hebben. Het spookt net zo lang in ons brein rond totdat we verzadigd zijn of een manier vinden op de ‘banaan’ te leren loslaten. Of totdat we een prikkel hebben gevonden die nog groter is en we deze kleinere prikkel wel los kunnen laten.

Nu is een banaan een grappig voorbeeld, maar het werkt bijna precies hetzelfde met dingen die iets serieuzer zijn.

Bijvoorbeeld negatieve gedachtes, emoties, angsten, het verleden…Op het moment dat deze dingen opkomen in onze gedachten, blijven we hier vaak mee rondlopen. Totdat we ze op een juiste manier verwerkt hebben. Totdat we het leren loslaten.

En juist dat verwerken is vaak het probleem. We weten namelijk vaak niet hoe. We doen maar wat en hopen dat het ooit uiteindelijk verdwijnt. Maar zo werkt het helaas niet. Dingen verdwijnen vaak niet zomaar.

De oplossing?

Leren loslaten.

leren loslaten 2

Waarom leren loslaten?

Ik las laatst een zen-verhaaltje over leren loslaten:

“Twee boeddhistische monniken liepen langs een pad tot ze op een gegeven moment bij een ondiepe, modderige rivier kwamen. Er stond een vrouw in een mooie jurk te wachtten die daar niet wenste over te steken, uit angst voor het ruïneren van haar mooie jurk. De oudere monnik tilde haar op zijn schouders en zette haar aan de andere kant weer neer (met de jurk intact ). De vrouw bedankte de monnik niet, schoof hem aan de kant en liep verder. Na een paar uur, opende de jongere monnik zijn mond, omdat hij niet in staat was om te blijven zwijgen over wat hij gezien had en zag dit als een schending van de code waarmee ze leefden. Hij zei de oudere monnik, “De vrouw bij de rivier was erg egoïstisch en onbeleefd, waarom heb je haar geholpen?” Waarop de oudere monnik antwoordde: “Draag je die dame nog steeds met je mee? Ik heb haar een paar uur geleden al neergezet.”

Ik vind dit kleine verhaaltje geweldig.

Het illustreert perfect de manier waarop we vaak dingen niet kunnen loslaten. In het bijzonder wanneer onze eigen ego gekrenkt wordt. Wanneer ons onrecht aangedaan wordt en wanneer andere mensen iets doen of zeggen wat haaks op onze eigen waarden en principes staat.

Een frontale botsing met jouw ego.

Ons onvermogen om niet los te kunnen laten is vaak de kern van al onze problemen. Een paar voorbeelden:

Stress.

We vinden vaak dat dingen op een bepaalde manier moeten gaan. En we raken gestresst wanneer dit niet gebeurd. Als we dit kunnen leren loslaten, hebben we minder last van stress.

Frustratie door anderen.

We liggen vaak overhoop met mensen omdat wij vinden dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen. Wanneer we dit verwachtingspatroon dat we hebben van andere mensen leren loslaten , kunnen we ze gewoon laten zijn wie ze zijn, in plaats van ze proberen te veranderen in iemand die binnen onze eigen visie past.

Angst.

Angst ligt vaak aan de basis van onze problemen. Het verlamd ons vaak waardoor we niet de beste versie van onszelf kunnen zijn. Omdat we willen dat bepaalde dingen zijn zoals wij willen dat ze zijn. We houden onszelf vast aan dit beeld. En omdat we dit niet kunnen loslaten, creëert het de angst dat het ooit op een dag misschien anders is. Dat dingen niet meer zijn zoals we willen dat ze zijn.

Moeite met loslaten

Loslaten kun je leren. Moeite met loslaten hebben, is in feite een gewoonte. Het geeft aan dat je vaak controle wilt hebben over dingen.

De Boeddha had het juist vanaf het begin…Al onze moeilijkheden en problemen komen voort uit het feit dat we niet kunnen loslaten.

Denk er maar eens over na.

Maar wat als we dat nu eens wel konden? Wat als we wel dingen naast ons neer kunnen leggen? Wat als we die negatieve gedachten in ons hoofd wel konden leren loslaten? Wat als onze angsten niet meer ons leven beheersen?

Zou je leven dan niet een stuk vrijer zijn? Zou je je dan niet een stuk ‘lichter’ voelen?

Dat betekent overigens niet dat je alles maar op zijn beloop moet laten. Dit zorgt alleen maar voor nog meer problemen, waardoor het loslaten en accepteren alleen maar moeilijker wordt.

We moeten nog steeds bewuste keuzes maken over ons leven. We moeten nog steeds proberen om de beste versie van onszelf te worden en een zo groot mogelijke bijdrage aan de wereld leveren.

Maar we moeten proberen te stoppen met het willen controleren van de uitkomst. Omdat we dat niet kunnen. We kunnen niet een doel stellen precies weten wat de uitkomst is. Er komen onverwachte dingen op ons pad waarmee we moeten dealen.

Hoe meer je de uitkomst wilt controleren, hoe angstiger je wordt.

Niet kunnen loslaten zorgt ervoor dat we lijden. We lijden wanneer onze werkelijkheid afwijkt van de ‘echte’ werkelijkheid. Hoe verder deze afwijkt, hoe meer we lijden.

Loslaten betekent we onze eigen werkelijkheid loslaten en dat we de echte werkelijkheid accepteren. We zien die wereld niet meer zoals wij zijn, maar zoals hij echt is. De echte werkelijkheid wordt onze werkelijkheid.

Dit is waarom loslaten zo bevrijdend voelt. We vechten niet meer tegen de wereld. We proberen hem niet meer te maken zoals wij willen dat hij is, maar brengen onszelf in een lijn met de werkelijkheid. Wat die werkelijkheid ook is.

Nogmaals, dit betekent niet dat je alles maar op zijn beloop moet laten en heel de wereld aan je voorbij moet laten gaan. Integendeel; ga de wereld in en doe mooie dingen als dat mogelijk is. Maar je kunt nog steeds mooie dingen doen zonder je vast te klampen aan het eindresultaat. Het gaat om de intentie die je hebt.

leren loslaten

3 oefeningen om te leren loslaten

1. Meditatie

Meditatie helpt je om je aandacht terug te brengen naar het hier en nu. Dit moment. Niet kunnen loslaten is het geval wanneer we onszelf vastklampen aan gedachten uit het verleden of de toekomst.

Bij meditatie is een van de eerste stappen om je bewust te worden van het moment wanneer je gedachten afdwalen. Het moment wanneer je jezelf aan deze gedachten probeert vast te klampen.

Wanneer je je dit realiseert, breng je je aandacht weer terug naar het hier en nu. Het moment waarop je aandacht gefocust en in dit moment is en zich niet druk maakt over het verleden of de toekomst. Je bent aanwezig in dit moment en je bent vrij.

Meditatie is de beste manier om te leren loslaten.

2. Compassie

Loslaten heeft vaak te maken met jezelf. Jij wilt dat dingen zijn zoals jij dat wilt. En wanneer dit niet zo is, ontstaat er frictie, frustratie en problemen. Of kortom; je lijdt.

Compassie helpt je om te accepteren dat niet altijd alles zo is zoals je wilt. En dat ook andere mensen niet altijd kunnen zijn zoals jij dat van hen verwacht. En toch…ondanks dat dat zo is, gun je jezelf en anderen het beste. Je gunt ze een bestaan dat vrij is van lijden en je gunt jezelf een bestaan dat vrij is van lijden.

Je kunt je compassie vergroten door bijvoorbeeld een vriendschap- en compassie meditatie te doen, of een metta meditatie. Dit is een van de meditaties waarmee we aan de slag gaan in onze online Mindfulness cursus.

3. Dankbaarheid

Wanneer onze werkelijkheid niet in een lijn is met de ‘echte’ werkelijkheid lijden we. We houden vast aan iets wat niet waar is en we kunnen dit niet loslaten.

Dankbaarheid helpt je om te verschuiven van focussen op wat je niet hebt, naar focussen op wat je wel hebt. Wat je wel hebt is werkelijkheid. Je brengt jouw waarheid dus in één lijn met de werkelijkheid. Je bent dankbaar voor wat je op dit moment hebt, in plaats van te verlangen naar dingen die je niet hebt.

Wat je kunt doen is na je meditatie een momentje blijven zitten en stil staan bij een aantal dingen waar je dankbaar voor bent.

Ook kun je de tijd nemen om een aantal dingen waarvoor je dankbaar bent op te schrijven in je dagboek.

Wat helpt jou om te leren loslaten?

Ik ben zeer benieuwd om te horen wat je van deze tips vond? Hebben ze je geholpen? Of heb je andere tips of manieren die je helpen met leren loslaten?

Ik zou het enorm waarderen als je dit in het reactiegedeelte hieronder met me zou willen delen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

9 Responses

 1. Nancy

  Dag Rolf,
  Loslaten vind ik persoonlijk één van de moeilijkste dingen die er zijn …. bijna constant hebben we gedachten ! Wat voor mezelf wel grotendeels helpt om los te laten is door mij te concentreren op mijn ademhaling en mij in te beelden dat ik mijn gedachten op een wolkje deponeer en ze laat wegdrijven. Meditatie is heel moeilijk maar de ene keer gaat het al beter dan de andere keer en het geeft me innerlijke rust. Mediteren met een mantra lukt me beter om me te focussen.
  Een andere optie die voor mij ook goed werkt is een film kijken. Hij moet natuurlijk goed zijn en zo ga ik er volledig in op en de rest van de wereld bestaat voor een uurtje of twee niet meer voor mij 🙂

  1. Rolf

   Bedankt voor je reactie Nancy! Loslaten is zeker moeilijk, maar des te meer reden om het te oefenen. De visualisatie met de wolkjes is een hele goede! Ook helpt de ademhaling natuurlijk heel goed bij het loslaten van spanningen en gedachten! Mooi om te horen dat je dit ook ervaart!

 2. Manuela

  Dag Rolf,
  Dat verhaaltje van die monniken heeft een enorme indruk bij mij achtergelaten. Ik ben dus de jongere monnik :-). Naarmate je ouder wordt leer je wel iets meer los te laten (ik althans) maar het blijft altijd moeilijk. Ik bekommer mij om van alles en iedereen en dat kost zoveel energie en soms frustratie omdat natuurlijk niet iedereen zo is. Wat prima is… Enfin, inderdaad concentreren op mijn ademhaling, af en toe even weglopen van hetgeen je stress geeft, tijd nemen voor jezelf of even de nodige afstand nemen van hetgeen je te veel raakt helpt. En dat stukje dankbaar zijn helpt – in de waan van de dag vergeet je gauw de goede dingen in het leven en focus je je te snel op de nare of ‘foute’ dingen in het leven.
  Groet,
  Manuela

  1. Rolf

   Bedankt voor je reactie Manuela!

   Het is inderdaad een oefening die nooit eindigt. Het leven fluctueert en daarop zullen we ons constant moeten blijven aanpassen. Dankbaar zijn is inderdaad een ontzettend effectief middel. Het helpt je om te focussen op alles wat goed is in plaats van alle dingen waar je denk een tekort of gebrek aan te hebben.

 3. Annick Aerts

  Loslaten is inderdaad iets heel moeilijk. Vooral op het einde van de dag. Dan gaan de gedachten vaak over wat er allemaal gebeurt is die dag of hetgene dat morgen moet gebeuren. Dan ben ik al vaak bezig met de dag van morgen te plannen. En we moeten de dag nemen eigenlijk zoals die komt want je weet nooit hoe die verloopt. Ik moet vooral leren om in het nu te leven en te doen wat op mijn pad komt maar niet alles volgens mijn “plan”. Niets moet , alles mag! Maar het is moeilijk omdat sommige dingen toch gepland moeten worden maar ik moet leren om niet alles onder controle te willen hebben en erop vertrouwen dat sommige dingen gewoon wel in orde komen. En dat is vaak ook zo, er zijn vaak genoeg voorbeelden van maar ik moet ook het geduld hebben.

 4. Ik vond het altijd heel moeilijk om los te laten omdat ik me constant onveilig voelde. Door hypnotherapie en medicijnen ben ik steeds minder bang geworden en nu laat ik veel beter los. Mijn gouden tip is: de vier vragen van Byron Katie. Als ik merk dat ik vast zit, dan pak ik haar boek erweer bij en ik maak de opdracht. Soms wel drie of vier keer! Maar het helpt. De gedachte laat jou los, zo zegt ze. Een dat werkt.

 5. Maureen

  Wat een herkenbaar geworstel en gedoe met loslaten. Wel geruststellend om te beseffen dat ik niet de enige ben die maar vast blijft houden 😀.
  In mijn coachopleiding zei de trainer iets dat me helpt op dit pad. Hij zei dat als ik loslaten nog een stap te ver vind, dat ik dan eerst zou kunnen proberen loslaten als “een andere manier van vasthouden” te zien.

  1. Rolf

   Mooi inzicht Maureen! Dankjewel voor het delen. En je bent zeker niet de enige! Bijna iedereen heeft hier wel eens moeite mee, inclusief wijzelf. Dat is precies de reden waarom het zo’n mooie en krachtige practice kan zijn om te leren loslaten.

Laat een reactie achter