Leren loslaten met gemak – 4 oefeningen
Leren loslaten…
In een wereld waarin duizenden dingen per dag je aandacht vragen is leren loslaten bijna een onmogelijke opgave. Constant worden we geprikkeld en komen we in de verleiding om achter die prikkels aan te gaan.
‘Een Monkey Mind’, wordt het ook wel genoemd.
Je kunt dit zien als een aapje dat helemaal uit zijn dak gaat als je hem een banaan laat zien. Vaak is ons eigen gedrag niet erg verschillend. Op het moment dat we de ‘banaan’ gezien hebben, kunnen we hem niet meer loslaten. We moeten hem hebben.
Het spookt net zo lang in ons brein rond totdat we verzadigd zijn of een manier vinden om de ‘banaan’ te leren loslaten. Of totdat we een prikkel hebben gevonden die nog groter is zodat we deze kleinere prikkel wel los kunnen laten.
Nu is een banaan een grappig voorbeeld, maar het werkt bijna precies hetzelfde met dingen die serieuzer zijn.
Bijvoorbeeld negatieve gedachtes, emoties, energieën, angsten, het verleden…
Op het moment dat deze dingen opkomen in onze gedachten, blijven we hier vaak mee rondlopen, totdat we ze op een juiste manier verwerkt hebben en het leren loslaten.
En juist dat verwerken is vaak het probleem! We weten namelijk vaak niet hoe. We doen maar wat en hopen dat het ooit uiteindelijk verdwijnt.
Maar zo werkt het helaas niet. Dingen verdwijnen vaak niet zomaar.
De oplossing?
Leren loslaten.
In deze blog lees je meer over loslaten. Je komt erachter:
- Waarom het zo belangrijk is om te leren loslaten
- Wat je kunt doen als je moeite hebt om los te laten
- Hoe yoga kan helpen om te leren loslaten
- Hoe loslaten hoort bij de natuur
- 4 oefeningen die je helpen om te leren loslaten
- Een yin serie om los te laten
- Tips om nog beter te leren loslaten
En nog veel meer! Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Waarom is het belangrijk om te leren loslaten?
Wanneer je iets niet los kunt laten, dan blijf je maar malen in je hoofd. Dit kost je heel veel energie en je blijft hangen in een negatieve cirkel.
2.Wat moet je doen als loslaten niet lukt?
Als je te hard je best doet, zul je zien dat loslaten niet lukt. Dat is het lastige en tegelijkertijd het mooie eraan. Hoe meer je oefent in accepteren, hoe beter je leert los te laten :).
3.Hoe kun je loslaten leren?
Het is de kunst om je bewust te worden van je eigen gedachtes, emoties en gevoelens. Hoe beter het lukt om in het hier en nu te leven, hoe beter je wordt in loslaten.
Mindfulness is hierbij een belangrijke tool.
In onderstaande video vind je meer over mindfulness en de voordelen hiervan.
Waarom leren loslaten?
Ik wil graag een zen-verhaaltje met je delen over leren loslaten:
“Twee boeddhistische monniken liepen langs een pad tot ze op een gegeven moment bij een ondiepe, modderige rivier kwamen. Er stond een vrouw in een mooie jurk te wachtten die daar niet wenste over te steken, uit angst voor het ruïneren van haar mooie jurk. De oudere monnik tilde haar op zijn schouders en zette haar aan de andere kant weer neer (met de jurk intact ).
De vrouw bedankte de monnik niet, schoof hem aan de kant en liep verder. Na een paar uur, opende de jongere monnik zijn mond, omdat hij niet in staat was om te blijven zwijgen over wat hij gezien had en zag dit als een schending van de code waarmee ze leefden. Hij zei de oudere monnik, “De vrouw bij de rivier was erg egoïstisch en onbeleefd, waarom heb je haar geholpen?” Waarop de oudere monnik antwoordde: “Draag je die dame nog steeds met je mee? Ik heb haar een paar uur geleden al neergezet.”
Dit verhaaltje illustreert perfect de manier waarop we vaak dingen niet kunnen loslaten.
In het bijzonder wanneer ons eigen ego gekrenkt wordt. Wanneer ons onrecht aangedaan wordt en wanneer andere mensen iets doen of zeggen wat haaks op onze eigen waarden en principes staat.
Ons onvermogen om niet los te kunnen laten is vaak de kern van al onze problemen. Het is een frontale botsing met het ego.
De voordelen van leren loslaten
Als we leren loslaten helpt ons dat bij veel dingen. Een paar voorbeelden:
- Minder stress
We vinden vaak dat dingen op een bepaalde manier moeten gaan en we raken gestresst wanneer dit niet gebeurt. Als we dit kunnen leren loslaten, hebben we minder last van stress. - Minder frustratie door anderen
We liggen vaak overhoop met mensen omdat wij vinden dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen.
Wanneer we dit verwachtingspatroon dat we hebben van andere mensen leren loslaten, kunnen we ze gewoon laten zijn wie ze zijn, in plaats van ze proberen te veranderen in iemand die binnen onze eigen visie past. - Minder angst
Angst ligt vaak aan de basis van onze problemen.Het verlamt ons waardoor we niet de beste versie van onszelf kunnen zijn. We willen dat dingen zijn zoals wij willen dat ze zijn. We houden onszelf vast aan dit beeld.
Omdat we dit niet kunnen loslaten, creëert het de angst dat het ooit op een dag misschien anders is. Dat dingen niet meer zijn zoals we willen dat ze zijn.
Wil je je angst overwinnen? Kijk dan eens naar onderstaande video!
Negatieve energie omzetten in positieve energie
Loslaten gaat over dingen die ons niet langer dienen, zoals angsten, stress en frustraties. Dingen die ons tevredenheid, rust, liefde en vrijheid geven hoeven we niet los te laten. Die dingen liften ons als het ware op.
Het zijn dus de negatieve energieën die we los willen laten. Dat zit zo:
Letterlijk alles is in het leven is energie: emoties, gedachten, je fysieke lichaam en ga zo maar door. Alles heeft een bepaalde trillingsfrequentie.
Emoties zoals schaamte en angst hebben een lagere trilling dan liefde, blijdschap en vrede.
Wanneer jij beter wordt in loslaten, kan je makkelijker negatieve energie (alles met lage trillingen) laten gaan waardoor er ruimte kan ontstaan voor positieve energie (alles met hoge trillingen).
Moeite met loslaten
Loslaten kun je gelukkig leren!
Moeite hebben met loslaten geeft aan dat je vaak controle wilt hebben over dingen.
Tegenwoordig willen we vaak zoveel doen op een dag, dat het wel lijkt alsof we niet zonder controle kunnen omdat alles anders in de soep loopt. Bovendien moet het allemaal nuttig en productief zijn.
Stel je de volgende situatie maar eens voor:
Ieder gaatje in je agenda is tot in de puntjes gevuld hebt en je planning klopt precies. Alles sluit zo mooi op elkaar aan dat het lijkt of alle puzzelstukjes perfect op hun plek vallen. Het voelt heerlijk efficiënt! Maar dan…Tussen je eerste twee afspraken gaat het al mis. Je krijgt een lekke band en je hele planning gaat de mist in. Een gevoel van stress en frustratie borrelt op. Hoe moet dat nu de rest van de dag?
Niet kunnen loslaten zorgt voor lijden
De Boeddha had het juist vanaf het begin: al onze moeilijkheden en problemen komen voort uit het feit dat we niet kunnen loslaten.
Maar wat als we dat nu eens wel konden? Wat als we wel dingen naast ons neer kunnen leggen? Als we die negatieve gedachten in ons hoofd wel konden leren loslaten? Wat als onze angsten ons leven niet meer beheersen?
Zou je leven dan niet een stuk vrijer zijn? Zou je je dan niet een stuk ‘lichter’ voelen?
Dit betekent overigens niet dat je alles maar op zijn beloop moet laten. Dat zorgt alleen maar voor nog meer problemen, waardoor het loslaten en accepteren moeilijker wordt.
We moeten nog steeds bewuste keuzes maken over ons leven. We moeten nog steeds proberen om de beste versie van onszelf te worden en een zo groot mogelijke bijdrage aan de wereld leveren.
Maar we moeten stoppen met het willen controleren van de uitkomst. Omdat we dat niet kunnen. We kunnen niet een doel stellen en precies weten wat de uitkomst is. Er komen onverwachte dingen op ons pad waarmee we moeten dealen.
Hoe meer je de uitkomst wilt controleren, hoe angstiger je wordt.
Onze werkelijkheid vs de ‘echte werkelijkheid’
Niet kunnen loslaten zorgt ervoor dat we lijden. We lijden wanneer onze werkelijkheid afwijkt van de ‘echte’ werkelijkheid. Hoe verder deze afwijkt, hoe meer we lijden.
Loslaten betekent we onze eigen werkelijkheid loslaten en dat we de echte werkelijkheid accepteren. We zien die wereld niet meer zoals wij zijn, maar zoals hij echt is. De echte werkelijkheid wordt onze werkelijkheid.
Dit is waarom loslaten zo bevrijdend voelt. We vechten niet meer tegen de wereld. We proberen hem niet meer te maken zoals wij willen dat hij is, maar brengen onszelf in een lijn met de werkelijkheid. Wat die werkelijkheid ook is.
Nogmaals, dit betekent niet dat je alles maar op zijn beloop moet laten en heel de wereld aan je voorbij moet laten gaan. Integendeel; ga de wereld in en doe mooie dingen als dat mogelijk is.
Loslaten hoort bij de natuur
Ook de natuur laat ons heel mooi zien hoe belangrijk loslaten is. Zonder loslaten is er geen groei mogelijk.
De herfst is bij uitstek een tijd van loslaten.
“Autumn shows us how beautiful it is to let things go”
Je ziet eerst hoe de bladeren aan de bomen geleidelijk veranderen van groen naar de mooiste herfstkleuren.
Daarna laten de bomen de bladeren los, trekken ze zich terug, worden ze stil om zo nieuwe energie op te doen voor weer een nieuwe cyclus van weer nieuwe bladeren…
De herfst is een periode waarin we van heel yang (zomer) naar heel yin (winter gaan). Een periode waarin er (meer) aandacht is voor naar binnen keren, loslaten en verstillen.
Yin yoga past dus heel goed bij het thema loslaten.
Hoe yoga kan helpen met leren loslaten
Yoga kan je heel goed inzetten om beter te leren loslaten. Het beoefenen van Yoga is eigenlijk al loslaten op zich:
- Loslaten van vooroordelen, over jezelf maar ook over een ander.
- Het loslaten van jezelf vergelijken met een ander
- Loslaten van je comfort zone
- Het loslaten van je ego (althans, zien dat je ego iets is wat los staat van je eigen zelf. Helemaal loslaten kan niet, je bent ten slotte nog steeds een mens ;))
- Loslaten van spierspanning.
In een hatha of vinyasa practice kun je de nadruk leggen op zijwaartse buigingen en twists. Dat kan namelijk voelen alsof je het oude ‘eruit wringt’ en ruimte maakt voor het nieuwe.
Ook helpt het beoefenen van yoga je om je bewust te worden van je lichaamshouding. Vaak trekken we onbewust onze schouders op. Het loslaten van de schouders kan voelen alsof er letterlijk wat van je af glijdt.
Yin yoga en loslaten
Yin yoga in het specifiek is heel geschikt om te oefenen met leren loslaten. Tijdens Yin-houdingen word je namelijk gestimuleerd om weerstand en spanning die je zowel fysiek als mentaal kan voelen los te laten.
Stel jezelf de vraag: waar staat deze weerstand voor en wat heb ik nodig voor het loslaten hiervan? Stel de vraag, maar ga niet actief (yang) op zoek naar het antwoord. Het komt wel, of niet, of later.
Omdat je in yin yoga werkt met meridianen, kun je specifieke houdingen kiezen die bij loslaten passen.
De twee meridianen die met het thema ‘loslaten’ verbonden zijn, zijn de Long en Dikke Darm meridiaan. De Long staat voor inademen en tot je nemen wat goed voor je is en de Dikke Darm voor uitscheiden en loslaten wat je niet meer nodig hebt.
‘Inhale the good shit, exhale the bullshit’
Een yin yoga serie om te leren loslaten
In deze sessie komen houdingen voorbij waarbij de Long- of DikkeDarm-meridaan worden gestimuleerd, om je zo nog meer te verbinden met het thema ‘loslaten’.
1.Start
Kom in een comfortabele zittende houding en neem de tijd om langzaam met je aandacht naar binnen te keren. Focus rustig op je ademhaling, met iets meer aandacht voor je uitademing.
Voel de zwaartekracht, voel het contact van je lichaam op de mat of kussentje. Sluit eventueel af met wat aanvullende strekkingen voor de armen en schouders zoals beschreven in deze wat langere sessie.
2.Thread the needle
kom op handen en knieën en kom op je ellebogen, waarbij de billen boven de knieën blijven.
Draai nu je linkerarm onder je rechterarm, waardoor je op de buitenkant van schouders en armen ligt en dit gebied wordt gestrekt (hier loopt de Dikke Darm-meridiaan).
Wissel na +/- 3 minuten van kant.
3.De Pentacle houding
Kom op je rug liggen in de Pentacle-houding: je benen wat uit elkaar, je armen wat van je lichaam af, helemaal ontspannen.
Sluit je ogen en neem de tijd om de eerste houding voor de armen en schouders na te voelen. Observeer je ademhaling en de fysieke sensaties in je lichaam. Observeer zonder verwachtingen, alles wat je voelt is goed.
4.Melting Heart pose
Melting Heart: kom opnieuw op handen en knieën en kom weer op je ellebogen, waarbij de heupen boven de knieen blijven.
Breng je armen nu verder naar voren en laat je borst- en hartgebied zakken naar de mat. Breng je armen wat uit elkaar als de strekking te intens is voor je schouders, of buig een arm en steun je voorhoofd op de onderarm van je gebogen arm.
In deze houding open je de Longmeridiaan, die loopt vanaf het sleutelbeen over de binnenkant van de arm richting de duim.
Blijf 3-5 minuten in de houding.
5.Childs Pose
Kom vanuit de vorige houding in Childs Pose en breng je armen langs je lichaam zodat je armen en schouders helemaal kunnen ontspannen.
Keer met je aandacht naar binnen, voel de geborgenheid van deze houding en adem rustig in en uit.
6.Tarasana
Ga zitten in Dandasana. Plaats dan de binnenzijde van de voeten tegen elkaar aan zoals in de vlinderhouding maar dan wat verder van je af.
Op een diepe uitademing buig je naar voren. Je kunt van je handen een kommetje maken en deze om de bovenkant van je voeten, tenen heen leggen. Ook kun je je handen in namaste voorbij je voeten leggen.
Een andere mogelijkheid is de armen naar voren te leggen met de handpalmen naar boven. Je kunt hier natuurlijk in variëren en kijk of dat je kan voelen of er verschil kan zijn alleen al door de handen anders te plaatsen!
Laat je schouders los en adem diep door.
Blijf 3-5 minuten in deze houding zitten en kom dan langzaam omhoog uit de houding.
7.De Twist
Kom op je rug liggen en maak een korte twist door je knieën naar links en rechts te laten zakken.
8.Savasana
Kom daarna in Savasana en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Neem wat langer dan je gewend bent de tijd voor de eindontspanning.
Observeer je ademhaling en eventuele fysieke sensaties als gevolg van de houdingen die je hebt gedaan. Voel het gewicht van je lichaam op de mat, wees je helemaal bewust van de zwaartekracht.
Oefeningen om te leren loslaten
Er is veel dat je kunt doen om te leren loslaten. Tijd om het ook in de praktijk te gaan brengen! Hieronder vind je 4 oefeningen die jou kunnen helpen met loslaten.
1.Meditatie
Meditatie helpt je om je aandacht terug te brengen naar het hier en nu. Dit moment. Niet kunnen loslaten is het geval wanneer we onszelf vastklampen aan gedachten uit het verleden of de toekomst.
Bij meditatie is een van de eerste stappen om je bewust te worden van het moment wanneer je gedachten afdwalen. Het moment wanneer je jezelf aan deze gedachten probeert vast te klampen.
Wanneer je je dit realiseert, breng je je aandacht weer naar het hier en nu. Het moment waarop je aandacht gefocust en in dit moment is en zich niet druk maakt over het verleden of de toekomst. Je bent aanwezig in dit moment en je bent vrij.
Meditatie is de beste manier om te leren loslaten.
2.Compassie
Loslaten heeft vaak te maken met jezelf. Jij wilt dat dingen zijn zoals jij dat wilt. En wanneer dit niet zo is, ontstaat er frictie, frustratie en problemen. Of kortom; je lijdt.
Compassie helpt je om te accepteren dat niet altijd alles zo is zoals je wilt. En dat ook andere mensen niet altijd kunnen zijn zoals jij dat van hen verwacht.
En toch…ondanks dat dat zo is, gun je jezelf en anderen het beste. Je gunt ze een bestaan dat vrij is van lijden en je gunt jezelf een bestaan dat vrij is van lijden.
Je kunt je compassie vergroten door bijvoorbeeld een vriendschap- en compassie meditatie te doen, of een metta meditatie.
In onderstaande video vind je 3 tips voor meer compassie.
3.Dankbaarheid
Wanneer onze werkelijkheid niet in een lijn is met de ‘echte’ werkelijkheid lijden we. We houden vast aan iets wat niet waar is en we kunnen dit niet loslaten.
Dankbaarheid helpt je om te verschuiven van focussen op wat je niet hebt, naar focussen op wat je wel hebt. Wat je wel hebt is werkelijkheid.
Je brengt jouw waarheid dus in één lijn met de werkelijkheid. Je bent dankbaar voor wat je op dit moment hebt, in plaats van te verlangen naar dingen die je niet hebt.
Wat je kunt doen is na je meditatie een momentje blijven zitten en stil staan bij een aantal dingen waar je dankbaar voor bent. Ook kun je de tijd nemen om een aantal dingen waarvoor je dankbaar bent op te schrijven in je dagboek.
4.Ademhaling
De ademhaling, en dan met name de uitademing, is sterk verbonden met loslaten.
Let daar maar eens bewust op tijdens je yoga beoefening. Stel jezelf voor dat je met iedere uitademing een stukje meer los kunt laten.
Kijk ook eens of je deze uitademing vanuit je bekken kan laten komen en of je hem wat kunt vertragen.
Volg onze mindfulness cursus
De bovenstaande oefeningen komen allemaal aan bod in onze online Mindfulness cursus. Mindfulness is dé manier om meer in het hier en nu te leven.
Tips om gemakkelijker te leren loslaten
Hopelijk ben je met bovenstaande oefeningen en yin serie al een heel eind op weg geholpen! Om af te sluiten vind je hier nog een paar praktische tips:
- Plan een maximaal aantal afspraken per dag in
Door altijd wat ruimte in je agenda te houden, kan je een tegenslag beter opvangen. Daarnaast voel je je minder gestresst en heb je meer ruimte voor spontaniteit. Zeg ook wat vaker ‘nee’ tegen afspraken waar je geen zin in hebt. - Neem de tijd voor jezelf
Zorg ervoor dat je iedere dag “me-time” Dat hoeft niet veel te zijn, maar zorg ervoor dat je iedere dag even een momentje voor jezelf pakt om tot rust te komen. Dan kun je trouwens mooi de oefeningen die hierboven staan doen ;). - Geef de controlfreak in jezelf de ruimte
Plannen is helemaal niet erg. Al vanaf de basisschool worden we gestimuleerd om ons leven te plannen en gedisciplineerd te zijn. Gebruik deze skill, maar sla er niet in door. - Accepteer dat het leven onzeker is
Accepteer dat het leven vol verrassingen zit. Je kunt niet weten wat er in de toekomst op je pad komt. Probeer daar van te genieten, stel je namelijk eens voor hoe saai het leven zou zijn als je alles al wist - Ga de natuur in
Op het moment dat je de natuur in gaat, voel je vaak al snel een gevoel van rust. Gedachten lijken minder erg en de frisse lucht zorgt voor hernieuwde energie. Verbinden met de natuur is een mooi middel om negatieve gedachten los te laten.
Wat helpt jou om te leren loslaten?
In deze blog vind je een heleboel informatie en oefeningen om te leren loslaten. Heb je wat aan deze blog gehad? Heb jij nog meer tips die jou helpen met leren loslaten?
We horen graag van je, dus deel vooral jouw ervaringen hieronder!
Dit blog is mede mogelijk gemaakt door Miriam Evers van Slowww, Susanne van Brunschot en Lisanne van Superyoga.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Dag Rolf,
Loslaten vind ik persoonlijk één van de moeilijkste dingen die er zijn …. bijna constant hebben we gedachten ! Wat voor mezelf wel grotendeels helpt om los te laten is door mij te concentreren op mijn ademhaling en mij in te beelden dat ik mijn gedachten op een wolkje deponeer en ze laat wegdrijven. Meditatie is heel moeilijk maar de ene keer gaat het al beter dan de andere keer en het geeft me innerlijke rust. Mediteren met een mantra lukt me beter om me te focussen.
Een andere optie die voor mij ook goed werkt is een film kijken. Hij moet natuurlijk goed zijn en zo ga ik er volledig in op en de rest van de wereld bestaat voor een uurtje of twee niet meer voor mij 🙂
Bedankt voor je reactie Nancy! Loslaten is zeker moeilijk, maar des te meer reden om het te oefenen. De visualisatie met de wolkjes is een hele goede! Ook helpt de ademhaling natuurlijk heel goed bij het loslaten van spanningen en gedachten! Mooi om te horen dat je dit ook ervaart!
Dag Rolf,
Dat verhaaltje van die monniken heeft een enorme indruk bij mij achtergelaten. Ik ben dus de jongere monnik :-). Naarmate je ouder wordt leer je wel iets meer los te laten (ik althans) maar het blijft altijd moeilijk. Ik bekommer mij om van alles en iedereen en dat kost zoveel energie en soms frustratie omdat natuurlijk niet iedereen zo is. Wat prima is… Enfin, inderdaad concentreren op mijn ademhaling, af en toe even weglopen van hetgeen je stress geeft, tijd nemen voor jezelf of even de nodige afstand nemen van hetgeen je te veel raakt helpt. En dat stukje dankbaar zijn helpt – in de waan van de dag vergeet je gauw de goede dingen in het leven en focus je je te snel op de nare of ‘foute’ dingen in het leven.
Groet,
Manuela
Bedankt voor je reactie Manuela!
Het is inderdaad een oefening die nooit eindigt. Het leven fluctueert en daarop zullen we ons constant moeten blijven aanpassen. Dankbaar zijn is inderdaad een ontzettend effectief middel. Het helpt je om te focussen op alles wat goed is in plaats van alle dingen waar je denk een tekort of gebrek aan te hebben.
Loslaten is inderdaad iets heel moeilijk. Vooral op het einde van de dag. Dan gaan de gedachten vaak over wat er allemaal gebeurt is die dag of hetgene dat morgen moet gebeuren. Dan ben ik al vaak bezig met de dag van morgen te plannen. En we moeten de dag nemen eigenlijk zoals die komt want je weet nooit hoe die verloopt. Ik moet vooral leren om in het nu te leven en te doen wat op mijn pad komt maar niet alles volgens mijn “plan”. Niets moet , alles mag! Maar het is moeilijk omdat sommige dingen toch gepland moeten worden maar ik moet leren om niet alles onder controle te willen hebben en erop vertrouwen dat sommige dingen gewoon wel in orde komen. En dat is vaak ook zo, er zijn vaak genoeg voorbeelden van maar ik moet ook het geduld hebben.
Hi Annick,
Super dat je er zo mee bezig bent, want makkelijk is het zeker niet.
Alles op z’n tijd en met aandacht. 🙂
Ik vond het altijd heel moeilijk om los te laten omdat ik me constant onveilig voelde. Door hypnotherapie en medicijnen ben ik steeds minder bang geworden en nu laat ik veel beter los. Mijn gouden tip is: de vier vragen van Byron Katie. Als ik merk dat ik vast zit, dan pak ik haar boek erweer bij en ik maak de opdracht. Soms wel drie of vier keer! Maar het helpt. De gedachte laat jou los, zo zegt ze. Een dat werkt.
Wat een herkenbaar geworstel en gedoe met loslaten. Wel geruststellend om te beseffen dat ik niet de enige ben die maar vast blijft houden 😀.
In mijn coachopleiding zei de trainer iets dat me helpt op dit pad. Hij zei dat als ik loslaten nog een stap te ver vind, dat ik dan eerst zou kunnen proberen loslaten als “een andere manier van vasthouden” te zien.
Mooi inzicht Maureen! Dankjewel voor het delen. En je bent zeker niet de enige! Bijna iedereen heeft hier wel eens moeite mee, inclusief wijzelf. Dat is precies de reden waarom het zo’n mooie en krachtige practice kan zijn om te leren loslaten.
Wat een mooi verhaal van de monikken. Ik heb het vandaag meteen in mijn hoofd herhaalt voor mezelf toen ik na een tijdje nog irritatie voelde een uur nadat een vreemde onterecht boos deed tegen mijn zoontje. Mijn zoontje was al lang weer lekker aan het spelen toen ik nog aan het voorval terug dacht. Ik kon tegen mezelf zeggen: Draag je het nou nog steeds bij je? Je zoon heeft het al lang neergelegd. Toen kon ik het loslaten.
Namasté.
Dank jullie wel voor dit geweldige artikel.
Hi Laura,
Wat geweldig dat het je zo heeft kunnen inspireren.
Groetjes,
Stephanie