Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 mei 2019

Chronische stress – 8 tips om het te voorkomen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Chronische stress komt steeds meer voor. We worden namelijk constant blootgesteld aan prikkels.

Of we nu tv kijken, onze tijdlijn op social media doorscrollen, of muziek luisteren, onze gedachten worden bewust of onbewust, beïnvloedt.

Prikkels zijn overal om ons heen, waardoor het moeilijker is om hier afstand van te doen, dan ze op te zoeken. Omgaan met chronische stress, is daarom ontzettend belangrijk om in balans te blijven.

Want zelfs als je denkt er geen last van te hebben, kan chronische stress toch aanwezig zijn in je leven.

In dit blog richten we ons op het herkennen en voorkomen van chronische stress, zodat je in balans blijft in een wereld vol prikkels.

chronische stress

Overal prikkels

Je kent het wel, je zit even lekker weg te dromen en opeens voel je getril in je broekzak. Je telefoon vraagt weer om aandacht.

In deze moderne tijd, zijn we bereikbaarder dan ooit. Dat is meestal fijn en makkelijk, maar het maakt het lastiger om afstand te doen van prikkels en afleidingen.

We krijgen hierdoor last van fysieke, mentale en emotionele klachten. Precies daarom is de aandacht voor Mindfulness en meditatie, de afgelopen jaren explosief gegroeid.

Minfdul leven en dingen met volle aandacht doen, wordt steeds uitdagender. Chronische stress beinvloedt namelijk onze kijk op de wereld.

We doen dingen gehaaster en nemen minder tijd voor dingen die we doen en de mensen om ons heen, en dat heeft sterke invloed op je geluk.

Tijd dus om erachter te komen hoe we chronische stress ontdekken. Want door het te herkennen, kunnen we werken aan een oplossing. In de video hieronder leggen we je daar graag meer over uit:

Hoe herken je chronische stress?

Als je chronisch gestresst bent, ben je je daar soms niet bewust van. Wanneer je altijd een bepaalde mate van stress hebt, zie je dit als het ware niet meer. Het wordt normaal voor je.

Denk maar eens aan het moment wanneer je een ruimte binnenstap met een vreemd luchtje. In het begin trekt het je aandacht. Maar als je tien minuten in de ruimte bent, ruik het het luchtje niet meer en is het ‘normaal’ geworden. Maar dat betekent niet dat het luchtje er niet meer is.

Af en toe stress is helemaal oke, chronische stress is dat niet…

Een beetje stress af en toe is niet erg, het helpt je namelijk om meer te focussen en scherp te blijven. Het wordt alleen problematisch, wanneer dit structureel het geval is.

Chronische stress zorgt er voor dat je in een ‘Fight or Flight modus’ terecht komt. Je staat altijd ‘aan’ en het wordt daardoor onmogelijk om ontspanning te vinden.

De ‘Fight or Flight modus’, is een natuurlijke reactie die we van onze voorouders hebben meegekregen. Als er groot gevaar was kregen we een stresskick en moesten we vechten of vluchten.

Dit overlevingsmechanisme zit nog steeds in ons, en het wordt getriggerd door stress. Je lichaam sluit in deze situatie namelijk vitale onderdelen van je lichaam of mind af.

Zo kan je spijsvertering bijvoorbeeld verslechteren. Wanneer je moet vechten of vluchten heeft energie voor het verteren van je eten namelijk geen prioriteit.

Dit geldt voor nog veel meer dingen. Je lichaam gaat dus automatisch een selectie maken van wat belangrijk is, en wat niet. Je kunt daardoor niet volledig de capaciteiten van je body en mind benutten.

Vanuit die beperkte capaciteit van denken, zie je het leven vanuit een ander perspectief. Dit bepaalt de keuzes die je maakt en hoe je handelt, wat vervolgens invloed heeft op het resultaat dat je krijgt.

Chronische stress beïnvloedt dus onze benadering van het leven, waardoor we gaan belichamen hoe we in het leven staan.

Dat is jammer, omdat we hierdoor niet volledig gebruik maken van onze potentie. Het is dan ook belangrijk om chronische stress te vermijden.

melanie

8 tips om chronische stress te voorkomen

Het voorkomen van chronische stress, doe je vrij gemakkelijk door rekening te houden met een paar factoren. Hieronder deel ik ze graag met je!

1. Vermijd onnodige prikkels

Zet af en toe je telefoon uit of op flightmodus, en zoek de stilte op. Juist omdat overal prikkels zijn, is het belangrijk om de balans te vinden door soms de stilte op te zoeken.

Sla dus gerust een avond bankhangen op de tv over, en kies bijvoorbeeld voor het lezen van een boek.

2. Mindfulness

Mindfulness geeft je ontzettend waardevolle tools om ontspanning te vinden. Kies daarvoor een goede mindfulness cursus uit met praktische oefeningen waar je mee aan de slag kunt.

3. Creëer regelmatig een moment voor jezelf

Door tijd voor jezelf te claimen, stimuleer je je mind om zelf na te denken. In een wereld met constante prikkels is dat een vaardigheid die we niet moeten vergeten.

Social media en advertenties proberen ons maar al te graag ideëen in te fluisteren die misschien helemaal niet de onze zijn. Controle over je mind is daarom essentieel.

Ook pauzes tijdens je werk zijn belangrijk. Zo zorg je er namelijk voor dat je scherp blijft en je creatieve mind ook de ruimte geeft om soms af te dwalen.

4. Practice dagelijks

Door dagelijks de mat op te stappen en je practice af te sluiten met een meditatie, bouwt stress zich minder snel op.

Je verkleint de kans daardoor aanzienlijk dat stress chronish wordt, en je behoudt gemakkelijker een gezonde balans.

5. Communiceer over chronische stress

Door over stress te praten, kun je het uiten en verminderen. Zoek daarom vrienden of familie op, en vertel over de stress die je voelt. Je zult merken dat het oplucht en een deel van je stress wegneemt!

Een bijkomend voordeel, is dat anderen je vaak kunnen helpen met het ontdekken van de oorzaak van je stress. Je krijgt daardoor een beter beeld hoe je de oorzaak van je stress aan kunt pakken.

6. Vind de oorzaak van je stress

Probeer erachter te komen waar je stress vandaan komt. Doe dat bijvoorbeeld door de situaties op te schrijven wanneer je je heel erg gestresst voelt.

Wanneer je een beter beeld krijgt van de oorzaak van je stress, kun je deze makkelijker wegnemen.

7. Stimuleer je innerlijke rust

Geef het stimuleren van je innerlijke rust prioriteit. Plan bijvoorbeeld vaker een dagje wellness in, maak vaker een strandwandeling, of laat je vaker masseren.

Er is niet mis met het leven vieren op een gezonde manier die ook nog eens bijdraagt aan je innerlijke rust.

8. Een digitale detox

Wanneer de stress erg diep zit, is het soms nodig om even flink op de rem te trappen. Zeker wanneer je tegen een burn-out aan zit, is het dan ook verstandig om een digitale detox te doen.

Even helemaal afstand nemen van de dagelijkse prikkels stelt je in staat om de rust weer te vinden.

 

Wat zijn jouw ervaringen met chronische stress, en heb je nog goede tips om chronische stress te verminderen of vermijden? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter