Ontstressen met deze 10 geweldige tips!
Ontstressen, daar hebben we allemaal weleens behoefte aan toch?
Ik in ieder geval wel…
Met een klein kind dat een duidelijke eigen wil heeft, een never-ending-to-do-lijst en hoge verwachtingen die ik mezelf op leg, loopt de stress bij mij soms hoog op.
Natuurlijk is het nog fijner om de stress niet zo hoog op te laten lopen, want dan hoef je ook niet zoveel te onstressen ;).
Maar goed, we zijn nou eenmaal mensen en stress hoort bij het leven. Stress is ook niet per se slecht, het is zelfs heel nuttig! Alleen is het wel belangrijk om het te balanceren door ook weer te onstressen. Stress aan, stress uit, zeg maar ;).
In deze blog leg ik, Jorine, je meer uit over ontstressen en geef ik je concrete tips om snel te kunnen onstressen. Je komt te weten:
- Wat ontstressen is
- Waarom ontstressen zo belangrijk is
- Wat het verschil is tussen ontstressen en verdoven
- 10 tips hoe je makkelijk en snel kunt ontstressen
En nog veel meer! Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat is ontstressen?
Als je veel stress in je lijf hebt, dan moet dat er op een bepaalde manier uit. Ontstressen zorgt ervoor dat je weer kunt ontspannen. Daardoor kan de balans in je lichaam en geest zich herstellen.
2.Hoe kan ik ontstressen?
Dit kan op heel veel manieren! Tijd voor jezelf nemen, de lat verlagen en ademen zijn belangrijke aspecten. Hieronder geven we je nog veel meer tips!
Ontstressen vs verdoven
‘Rennennnn!’ roept mijn zoon blij zodra we de deur uitstappen.
Ik glimlach. Ik vind het zo heerlijk om naar hem te kijken en te zien hoe hij het liefst overal rennend naar toe gaat.
Eigenlijk hebben kinderen het beter begrepen. Ze rennen. Letterlijk.
Veel volwassenen hebben ook de neiging om te rennen, maar dan figuurlijk. We ‘rennen’ van hot naar her, maar doen dat met name in ons hoofd. Terwijl we zitten dus.
Nog even een boodschappenlijstje maken, de rondslingerende schoenen opruimen, dat ene mailtje beantwoorden, reageren op 5 appjes en tussendoor je insta checken.
Je hoofd draait ondertussen overuren en je gedachten schieten alle kanten op, maar misschien ben je je daar niet eens bewust van.
Aan het eind van de dag plof je op de bank met Netflix. Zo. Even ontstressen…
Herkenbaar?
Het probleem is dat jij misschien denkt dat dit ontstressen is, maar dat dit voor je hersenen eigenlijk niet echt zo is.
Stress hebben we allemaal.
Het wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar het is niet per definitie slecht. Stress heeft een functie en heeft zijn eigen voordelen. Het zorgt ervoor dat je sympathisch zenuwstelsel geactiveerd wordt en jij in actie kunt komen.
Dit is behoorlijk nuttig indien je gevaar loopt bijvoorbeeld!
Wanneer het gevaar dan weer geweken is, is het vervolgens wel belangrijk dat je ook weer ‘ontstresst’ zodat je weer tot rust komt.
Ontstressen is een werkwoord, het betekent dat je het dus kunt ‘doen’. Vaak verwarren we ontstressen, of ontspanning, met verdoving.
Een pizza, een glas bier of Netflix geven je misschien wel tijdelijk een goed gevoel, maar je bent jezelf dan meestal meer aan het verdoven dan dat dit daadwerkelijk een ‘ontstress -effect’ heeft.
Waarom is ontstressen zo belangrijk?
Bij stress maakt je lichaam stresshormonen aan. Je spieren spannen zich aan, je hartslag gaat omhoog, je pupillen worden kleiner, je ademhaling wordt sneller.
Zoals gezegd, is dit heel nuttig. Tenminste, als het van korte duur is! Je wil dat je stress-respons volledig aangaat en vervolgens ook volledig uit. Bij veel mensen is dat het probleem. Het aan/uit mechanisme werkt niet optimaal.
Stel je voor dat je een gasbrander hebt en je ontsteekt de vlam. Je zet een pan met water erop en na een tijdje kookt het water. Hiermee kun je thee zetten. Vervolgens draai je het gas weer helemaal uit en dooft de vlam.
Stel je nou eens voor dat je de gasbrander wel omlaag draait, maar niet helemaal uit zet. Je hebt het misschien niet door, omdat de vlam zo klein is dat je hem bijna niet ziet. Maar er wordt wel gas verbruikt…
Het is zonde van de energie en het is daarbij ook nog eens gevaarlijk.
Dit gebeurt er ongeveer ook in je lichaam.
Als je langdurige stress hebt, dan ‘lekt’ er energie weg. Je lichaam kan zich niet goed herstellen en uiteindelijk ontstaan er klachten op allerlei vlakken.
Wil je hier meer over weten? In onderstaande video leggen Rolf en Mel meer uit over chronische stress.
Om je lichaam dus weer in balans te brengen, is het nodig dat je spieren zich ontspannen, je hartslag omlaag gaat en je ademhaling weer langzaam wordt. Oftewel je wil in een ontspannen staat van zijn komen.
Als jij aan het Netflixen bent (en een spannende serie zit te kijken), is de kans groot dat je spieren zich nog steeds aanspannen. Ook je ademhaling en hartslag zullen niet langzamer worden.
Maar wat kun je dan wel doen?
Hieronder vind je een aantal praktische tips!
10 tips om te ontstressen
Doe een ademhalingsoefening
De ademhaling is de tool bij uitstek om je staat van zijn te beïnvloeden. Als je langzamer, meer naar je buik en meer door je neus gaat ademhalen, komt je lichaam weer in de parasympatische staat.
Als je ook (oude) emoties wil loslaten kun je op zoek gaan naar een docent die je de verbonden ademhaling kan leren. Dit is een krachtige ademhalingstechniek waarbij je als het ware de ‘rommel’ in je lichaam opruimt.
Meteen aan de slag? Met deze ademhalingsoefeningen heb je in 10 minuten meer rust in je hoofd.
Schud het van je af
We kunnen veel leren van het dierenrijk als het aankomt op stress en ontladen. Stel een impala wordt aangevallen door een luipaard. De impala komt dan in een zogenoemde ‘freeze’ toestand.
Hij sluit zich daarmee af waardoor hij nauwelijks nog wat voelt. Mocht het hem dan alsnog lukken om te ontsnappen dan begrijp je vast wel dat hij het nodig heeft om flink te ontstressen ;).
Hoe hij dat doet? Door letterlijk te schudden! De impala bibbert en beeft en schud zo het trauma van zich af.
Misschien vind je het een gek idee om even lekker te gaan shaken en schudden in de huiskamer, maar ik zou zeggen, probeer het eens! Het werkt namelijk echt!
Maak geluid
Geluid maken is een manier voor ons lichaam om te ontladen. Ken je dat gevoel waarbij je gewoon even keihard al je frustraties eruit wil schreeuwen ‘AAHHHH?!’?
Nou dat is dus eigenlijk ook wat je doet, je geeft de emotie de ruimte door er geluid aan te geven.
Ben je bang dat de buren schrikken als jij keihard gaat gillen? 😉
Je kunt het ook in de auto doen met de deuren en ramen dicht.
Is schreeuwen een stap te ver? Zet dan een muziekje op en zing hard mee!
Huilen
Tja, dit is een beetje moeilijk om op commando te doen ;). Maar huilen is een goede manier om te ontladen en ontstressen. Niet de leukste misschien, want het vereist wel dat je durft te voelen en durft toe te laten. Maar juist dat is zo belangrijk!
Tijdens mijn yoga opleiding in India zijn mijn docent een keer ‘crying just means that the heart is full’. Ik heb dat altijd onthouden omdat het voor mij de lading van huilen afhaalt.
Je kan huilen omdat je boosheid, blijdschap of verdriet voelt. Of omdat je verwarring, chaos, angst of stress voelt. Het maakt niet uit, maar het lucht wel op!
Je zal merken dat je daarna dieper kunt ademhalen en dat je lichaam meer ontspannen voelt.
Doe meer aan yoga
Yoga kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje ;). Het is een van de beste manieren om te ontstressen en je balans te vinden.
Wil je hier gericht mee aan de slag? Dat kan! Op het practice platform van HWY vind je de online cursus ‘yoga tegen stress’.
Eet de juiste voeding en gebruik ontstress-supplementen
Voeding is de brandstof voor je lichaam. Bepaalde voeding kan stressreacties triggeren in je lichaam. Het is dus verstandig om zo onbewerkt mogelijk te eten en suiker, alcohol en bewerkte voeding te laten staan.
Kruiden zoals kamille en salie hebben een rustgevend effect.
Je lichaam verbruikt daarbij ook meer magnesium bij stress. Met een hoogwaardig magnesium supplement of magnesiumvoetenbadje kan je dit tekort weer aanvullen.
Ook Omega-3 is heel belangrijk om goed te kunnen ontspannen. Het is op enorm veel processen van invloed!
Het maakt je bijvoorbeeld gevoeliger voor het stresshormoon cortisol. Dat klinkt misschien gek, maar vaak zijn we zo gewend geraakt aan cortisol dat we er resistent voor zijn geworden.
Dus we willen er juist gevoelig voor zijn, zodat het cortisolniveau daalt. Dan ben je namelijk stressbestendiger.
Omega-3 zit met name in vis en algen. Dus zet dit op het menu of slik een hoogwaardig omega-3 supplement.
Je hebt ook supplementen die speciale vitamine en mineralen combineren zoals bijv dit relax complex supplement.
Ik raad supplementen absoluut aan, maar het ene supplement is het andere niet, dus laat je goed adviseren. Heb je hier vragen over? Stuur me dan een berichtje, ik help je graag.
Schrijf het van je af
Pak pen en papier en schrijf alles op wat in je hoofd zit. Door te schrijven geef je je hersenen een soort externe verlenging. Het staat nu op papier, dus je hoofd hoeft zich er even niet meer mee bezig te houden.
Je hoeft het overigens niet eens door te lezen of er daarna wat mee te doen (tenzij je dat wel wil en het als to-do lijst wil gebruiken). Als je wil, mag het gewoon verscheuren ;).
Je kan deze oefening nog versterken door vervolgens 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Door te focussen op wat er wel is en wat er goed gaat, voel je je meer tevreden en ontspannen.
Bouw positieve snelwegen in je hoofd
Snelwegen? Waar heb je het over, Jorine?
Met snelwegen bedoel ik de neurale paden in de hersenen. Deze vormen een soort communicatienetwerk.
Dat zit zo: in de hersenen bevinden zich ‘paadjes’. Elke keer dat je iets nieuws doet of denkt, maken je hersenen zo’n paadje aan. Als jij dus heel vaak hetzelfde doet, dan wordt dat pad steeds groter en breder. Het wordt een soort snelweg.
Je wil liever snelwegen maken van dankbaarheid, liefde, zorgzaamheid en vertrouwen dan van angst, schaamte en perfectionisme.
Dus als je merkt dat je in een negatieve gedachtenspiraal vervalt, roep dit een halt toe. Daarna kun je steeds meer gaan oefenen met positieve gedachten en gedrag zodat die paadjes groeien.
In deze blog leg ik hier meer over uit.
Loop op blote voeten
Door contact te maken met de aarde, kan een teveel aan positieve ionen uit je lichaam worden afgevoerd. Je zorgt er letterlijk voor dat je aard en dit zorgt voor een ontspannen gevoel.
Speel!
Mijn persoonlijke favoriet ;).
Soms raken we zo verstrikt in onze eigen gedachten, in alles wat ‘moet’ en niet ‘mag’ dat we vergeten dat we het leven niet zo serieus hoeven te nemen.
Dus bouw een toren met duplo, spring op een trampoline en doe eens gek!
Weet je niet meer hoe je moet spelen?
Observeer dan eens een kind en laat je leiden in het spelen.
Duss.. Iemand een stukje rennen door het huis? Gewoon, omdat het kan? 😉
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.