GABA en Yoga – Het effect van Yoga op je hersenen
GABA, wat is dat precies? En waarom noemen we het in dezelfde adem als Yoga?
Je hebt ongetwijfeld ervaren dat Yoga een kalmerend effect heeft op je lichaam en geest.
Waar ik in deze blog dieper op in wil gaan is hoe het komt dat je die kalmte voelt in je hoofd en je lichaam na een yogasessie.
Wat gebeurt er precies in je hersenen en welke stoffen komen er vrij?
GABA, ook wel de Boeddha-neurotransmitter genoemd, geeft je daar een antwoord op.
In dit blog gaan we ons daarom verdiepen in:
- Hoe je zenuwstelsel werkt
- Wat GABA precies is
- Welke relatie Yoga en GABA precies hebben
Ben je er klaar voor?
Het zenuwstelsel
Eerder schreef ik dat yoga voor 99% doen is. Als je vaker aan yoga doet dan heb je inmiddels zelf ervaren dat yoga een kalmerend effect op je kan hebben.
Yoga kan helpen om angst en stress te verminderen. Dit heeft alles te maken met het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel.
Ons sympathisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat we in actie komen, het parasympathisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat we tot rust komen.
Als je yoga doet, kom je tot rust doordat je een positieve feedback cirkel creëert tussen je ademhaling en je gedachten.
Een diepe, rustige ademhaling leidt tot een kalmere geest en een kalme geest leidt tot diepe, rustige ademhaling. Dit stimuleert het parasympathisch zenuwstelsel en de productie van de neurotransmitter GABA.
GABA, de Boedha-neurotransmitter
GABA is een neurotransmitter (een signaalstof van het zenuwstelsel) die wordt gemaakt uit het aminozuur glutamine. Het wordt geproduceerd in de darmen.
GABA brengt de hersenactiviteit omlaag en het helpt je als het ware om de lichten uit te doen als je niet thuis bent. Het heeft meerdere functies waaronder:
- Het kalmeert en brengt tot rust omdat het de vorming van negatieve gedachten en angsten verhindert
- Het remt stresshormonen (waaronder cortisol)
- Het is betrokken bij het reguleren van het in slaap vallen
- Vermindert histamine (een teveel aan histamine is betrokken bij o.a. ADHD en astma)
- Vermindert het ontstaan van auto-imuunaandoeningen
- Verbetert het zicht
Het wordt daarom ook wel de Boeddha-neurotransmitter genoemd.
De werking van GABA hangt samen met veel andere stoffen zoals endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) en insuline (betrokken bij de bloedsuikerspiegel).
Daarnaast is GABA de tegenhanger van glutamaat, een stof die betrokken is bij het geheugen maar ook stress en onrust kan veroorzaken. Glutamaat kun je zien als het gaspedaal, GABA als de rem.
GABA verhogen of verlagen
GABA kan uitgeput raken doordat we bijvoorbeeld te veel stress ervaren, verkeerd eten (o.a. veel suiker en alcohol) of veelvuldig gebruik maken van slaapmedicatie.
In dat geval neemt glutamaat de overhand en raken we overprikkeld, onverschillig, mentaal moe of worden we angstig. Als je GABA wil verhogen, kan het daarom behulpzaam zijn om je eetpatroon te veranderen.
Daarnaast laat dit onderzoek zien dat yoga, en met name de invloed van de rustige, gefocuste ademhaling, ook daadwerkelijk bij kan dragen aan het verhogen van GABA.
Yoga helpt dus echt!
Wil je nou een keer geen uitgebreide yoga asana practice doen maar wel de hoeveelheid GABA in je lichaam verhogen? Skip dan de asana’s en doe alleen een ademhalingsoefening waarbij je rustig en diep ademt, zoals de ujjayi ademhaling.
Wil je meer weten over de Ujjayi ademhaling? Mel vertelt je er in de video hieronder graag meer over!
Dus volgende keer dat je je zo lekker relaxt voelt na de les, weet je waardoor dit komt! Je hebt jezelf een flinke dosis GABA gegeven. Goed gedaan! 😉
Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.