Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 jul 2018

Vakantie tip: geniet van een digitale detox

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


De zomer is eindelijk hier! Verlang jij ook zo naar een welverdiende vakantie met jouw geliefde(n)?

Tegenwoordig gaat het leven in een razend tempo voorbij en hebben we allemaal te maken met stress, technologie, nog meer stress en social media. Dit laatste is natuurlijk leuk en wordt een steeds belangrijker deel in ons leven, maar slaan we niet een beetje door?

Ikzelf word af en toe behoorlijk onrustig van het altijd maar bereikbaar moeten zijn en (soms ongevraagd) alles van iedereen te weten. Daarom ga ik deze zomer voor een digitale detox tijdens mijn vakantie.

digitale detox

Wat zijn de gevaren van overmatig telefoongebruik?

We kunnen er tegenwoordig niet omheen. De huistelefoon heeft allang plaatsgemaakt voor het mobieltje, en de laatst genoemde heeft steeds meer funtionaliteiten.

Ik kan me mijn eerste sms”je nog herinneren en het beltegoed wat er toen werd afgeschreven.

These days kun je onbeperkt appen, facetimen, bellen en je social media tijdlijnen doorscrollen. Als je dit met mate doet, is er niks aan de hand.

Een kleine check tijdens de lunch en een gezellig appje naar een vriendin moeten kunnen. Maar ken je het gevoel dat je als je een keer je telefoon bent vergeten, je gelijk onrustig voelt?

Dat is wel het moment om eens goed naar je telefoongebruik te kijken.

Er zijn al vele artikelen geschreven over het overmatig gebruik van internet. Het kan niet alleen verslavend zijn, maar het heeft ook een negatieve invloed op het creatieve vermogen en je fantasie.

Daarnaast is ook gebleken dat het licht dat van je telefoon, ipad en desktop komen schadelijk kunnen zijn voor de ogen en huidveroudering versnelt.

Uit onderzoek is gebleken dat Instagram de app is die het meest schadelijk is voor je gezondheid. Het werkt niet alleen verslavend, maar je zelfvertrouwen kan ook een flinke deuk oplopen.

Ook Facebook scoort hoog op het gebied van verslaving. Er is steeds vaker sprake van een competitie wie de leukste foto of het rijkste leven lijdt.

Alles wat je ziet op social media is namelijk zeker niet altijd wat het lijkt. Vaak worden alleen de mooie momenten gedeeld of soms zelfs in scene gezet. Er zijn influencers die leven in een fantasiewereld.

Iedereen lijkt het perfecte leven te leiden en het mooiste lijf te hebben met al die filters, en jij dan? Je bent geweldig! Echt waar!

Wees er vooral trots op dat jij gewoon jouw leven leidt, voor jezelf en voor de mensen waar je van houdt. De volgers en aantal likes zijn niet belangrijk en mogen wat mij betreft geen voorbeeld zijn.

Wat houdt een digitale detox in?

Tijdens een digitale detox verban je alle prikkels die van je telefoon, Ipad of desktop afkomen. Dit zal in het begin ontzettend moeilijk zijn, maar al snel zul je de verlichting voelen.

Stel voor jezelf een termijn in voor de detox. Een weekend is een mooi begin, maar een week zou super zijn. Prik een start -en einddatum en zet je mobiele internet uit (ja ook wifi).

Je telefoon helemaal wegleggen is niet nodig. Je zult waarschijnlijk geen huistelefoon hebben, dus enigszins bereikbaar zijn is wel handig.

Hoe houd je dit vol?

Daar ga je dan… internetten via je telefoon of ipad is vanaf nu niet meer mogelijk. In je achterhoofd weet je dat je de boel zo weer aan kunt zetten, dus het is best een challenge om het vol te houden, maar je kan het. Echt!

Houd in je achterhoofd dat vooral de eerste dag lastig is. Je zal om de haverklap naar je telefoon grijpen om het een en ander te checken.

Maak voor je van start gaat met de detox een planning met dingen die je kunt doen waar je blij van wordt.

Bekijk het schema van jouw yogastudio voor wat extra lessen, zoek een serie uit die je al tijden wilt kijken, plan leuke dates in, sorteer je kledingkast eindelijk eens, ga uitgebreid koken of ga heerlijk op tijd naar bed en lees een boek.

Ook is het misschien handig als je een aantal mensen op je heen inlicht over jouw digitale detox. Zo schrikken ze niet als ze even niets horen en misschien kunnen ze je zelfs helpen als stok achter de deur of doen ze met je mee!

Vooral in de zomer is een digitale detox prima vol te houden. Maak na het eten een heerlijke avondwandeling in plaats van een social media check te doen.

Geniet van echte quality time tijdens een etentje met vrienden zonder afgeleid te worden door piepjes vanaf je telefoon en oh ja de missie om de perfecte instagram foto te maken.

Gewoon uren lang kletsen en van lekker eten en drinken genieten, hoe fijn klinkt dat?

digitale detox

En wat na een digitale detox?

You did it! Maar hoe nu verder?

Hopelijk zul je aan het einde van de detoxperiode merken dat het een verademing is geweest. Je bent niet gek geworden en hebt waarschijnlijk geen schokkende berichten gemist.

Een selfie minder hier en daar was eigenlijk niet zo moeilijk.

Na de detox is het een goed moment om dit in minder heftige vorm te integreren in je leven. Maak afspraken met jezelf en volg deze ook op. Ja, je mag best even gezellig appen met vriendinnen en het weer voor de komende dagen checken, maar elk uur Facebook, Instagram, Twitter en je mailbox checken is echt niet nodig.

Je kunt bijvoorbeeld bepaalde tijdstippen inplannen dat je jouw telefoon even aan de kant legt, zoals een uur voor het slapen gaan, tijdens het eten of als je een stukje gaat wandelen.

Digitale detox tijdens vakantie:

Een digitale detox tijdens een vakantie zou voor iedereen eigenlijk een must moeten zijn. Je wilt toch niet je hele vakantie met je telefoon in je hand doorbrengen?

Niet elk mooi moment hoeft op social media gedeeld te worden en je hoeft het thuisfront niet elk uur op de hoogte te stellen. Genieten, dat is de bedoeling van een vakantie. Gewoon ‘zijn’.

Wil je toch graag foto’s delen, verzamel dan foto’s gedurende je vakantie en deel bij thuiskomt een terugblik.

Mijn tips voor een succesvolle digitale detox op een rijtje:

  • Plan de detox tijdens een vakantie, minimaal 3 dagen.
  • Schakel je mobiele internet uit en blijf wel telefonisch bereikbaar.
  • Licht vrienden en familie in.
  • Plan extra yoga, meditatie en mindfulness lessen in.
  • Kijk die serie die je al zo lang wilt zien.
  • Kook uitgebreid en gezond.
  • Ruim thuis iets op of ga aan de slag in de tuin, dat maakt je hoofd leeg.
  • Spreek met vrienden af en laat je telefoon in je tas, dat is pas echt ‘social’.
  • Luister naar je favoriete muziek.
  • Moeilijk momentje? Focus op je ademhaling en wees niet bang om jezelf toe te spreken. You can do this!

Wil je een stapje verder gaan? Dan zou je de digitale detox natuurlijk heel goed kunnen combineren met een lichamelijke detox. Wat dacht je van een sapkuur?

Ook detox yoga is een goed idee! Of lees het blog van Rolf over yoga cleanse technieken. Hoe je jouw digitale detox ook invult, zorg dat je de lat niet te hoog legt. Zoek de balans in fun en challenge!

Doe je mee? Happy summer!

Namasté,

Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter