Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 jan 2020

Meer energie krijgen door energy leaks tegen te gaan – Deze tips helpen je op weg!

/
Geplaatst door
/
Comments5

Meer energie krijgen is een van de belangrijkste redenen waarom ik Yoga beoefen en dagelijks op de mat stap.

Energie is een fundamenteel begrip binnen de Yoga. En veel Yoga oefeningen hebben als doel om meer energie op te wekken, deze te controleren en vervolgens te sturen naar gebieden waar jij het hebben wilt.

Meer energie krijgen, controleren en sturen is dus essentieel bij Yoga. En als je op zoek bent naar manieren om je minder futloos te voelen en je energieniveau een boost te geven, dan ga je aan Yoga ontzettend veel hebben.

In dit blog vertel ik je daar graag wat meer over. Zo kom je meer te weten over:

 • Hoe Yoga en energie met elkaar verbonden zijn
 • Hoe je energie in balans kan blijven
 • Welke invloed de ademhaling heeft op je energiehuishouding
 • Hoe Yogahoudingen kunnen helpen om meer energie te krijgen
 • Welke tips je kunt toepassen om meer energie te krijgen
 • Hoe je energy leaks tegen kunt gaan

Ben je er klaar voor? Mooi! Lees dan snel verder 🙂

meer energie krijgen

Yoga en energie

Een van de definities van een Yogi is:

“A Yogi is one whose spine is full of prana (energy).”

De vitale levensenergie wordt Prana genoemd binnen de Yoga. Uit deze definitie kunnen we afleiden dat het een van de primaire doelen van Yoga is om zoveel mogelijk Prana, levensenergie, te krijgen.

Met andere woorden, we willen meer energie krijgen, en controle krijgen over deze energie. Want meer energie krijgen is niet per definitie iets goeds, als we zelf niets goeds of productiefs met die energie weten te doen.

We willen meer energie krijgen, en in staat zijn om deze energie te controleren, zodat we de energie kunnen wijden aan de dingen die wij belangrijk vinden in het leven.

Het is daarvoor belangrijk dat we het lekken van onze energie aan onbelangrijke zaken tegengaan. Hoe je deze zogenaamde ‘Energy leaks’ tegengaat vertel ik je graag in de video hieronder!

Energy leaks tegengaan

Om energy leaks tegen te gaan is het dus eerst belangrijk om de energy leaks te herkennen. Daarna kun je bepalen hoe je ze tegengaat.

Typische voorbeelden van energy leaks zijn onder andere:

 • Overmatig social media gebruik
 • Dingen op werk of in je bedrijf die je energie kosten maar weinig opleveren
 • Mensen die (onbewust) negatief zijn, je energie opslurpen en je motivatie weghalen

Door je bewust af te vragen wat je energie kost en wat je energie oplevert kun je je energy leaks leren herkennen. Je kunt deze vervolgens oplossen door regels voor jezelf op te stellen.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen nog maar op bepaalde tijden op social media zit, besteed vervelende werkzaamheden uit aan iemand die hier wel energie uithaalt of neem wat meer afstand van mensen die je negatief beïnvloeden.

Wees je ervan bewust dat je maar een berperkte hoeveelheid energie, aandacht en tijd hebt. Je kunt deze maar 1x uitgeven dus zorg ervoor dat deze je in de richting van je dromen en doelen helpen.

Energie in balans

De energie die je opwekt, moet dus ook in balans zijn. We leven in een wereld waarin veel dingen onze aandacht vragen.

Als we aandacht besteden aan elke prikkel die er bij ons binnenkomt, dan hebben we geen controle over onze energie. We zijn dan als een aapje die achter elke banaan die hij ziet aan rent.

Dit is niet productief en inefficient. We zijn op deze manier aan het reageren op de wereld om ons heen, in plaats van dat we ons leven actief in die richting sturen waarin we heen willen gaan.

Net zo belangrijk als meer energie krijgen is dus de mate waarin je in staat bent om iets nuttigs met die energie te doen.

Het heeft geen zin om meer energie te krijgen als het alleen maar zorgt voor meer chaos en stress in je leven.

Vergelijk het met leren autorijden. Een formule 1 wagen heeft veel meer power en energie dan een normale auto. Je wilt geen formule 1 auto instappen als je niet eens in staat bent om een normale personenauto te besturen. Dit zorgt zeker weten voor ongelukken.

Energie moet dus gecontroleerd kunnen worden en in balans zijn.

energy leaks

De Yoga ademhaling en meer energie krijgen

Prana, de vitale levenskracht, wordt gedragen door de ademhaling. Door onze manier van ademen te veranderen, efficiënter en krachtiger te maken, kunnen we dus meer energie krijgen. Dit doen we onder andere met de Yoga ademhaling.

Energie opwekken, controleren en sturen kunnen we doen met Pranayama oefeningen.

Door de ademhaling te controleren en sturen, controleren en sturen we ook de Prana die door de ademhaling gedragen wordt. Hoe beter we dit beheersen, hoe vitaler we worden en hoe meer levensenergie we krijgen.

Yoga houdingen voor meer energie

Niet alleen Pranayama oefeningen helpen ons om meer energie te krijgen, maar ook Yoga houdingen helpen hierbij.

Iedere Yoga houding heeft een ander effect op je. Iedere Yoga houding stimuleert ook andere energiestromen (prana vayu’s).

Achteroverbuigingen zijn over het algemeen de Yoga houdingen die het meeste energie opwekken.

Hoe dieper de achteroverbuiging, hoe meer energie. Denk bijvoorbeeld aan hoe je je voelt na het doen van de opwaartse booghouding.

De energie die deze houding met zich meebrengt, probeer je vervolgens in rustigere houdingen zoals vooroverbuigingen en twists weer te controleren en te sturen.

Hieronder nog een aantal praktische Yoga-gerelateerde tips om meer energie te krijgen.

Tips om meer energie te krijgen

1. Mediteer dagelijks

Je brein verbruikt ongeveer 20% van je energie. Hoe drukker in je hoofd je bent, hoe meer energie je verbruikt.

Als je dagelijks mediteert en de tijd neemt om jezelf te kalmeren en je aandacht naar binnen te richten, gaat er minder energie naar zorgen, piekeren en andere onproductieve gedachten.

2. Yoga oefeningen

Naast de uitleg van hierboven, zijn er nog andere redenen waarom Yoga oefeningen helpen bij het krijgen van meer energie. Het lichaam houdt namelijk veel spanningen vast.

Hoe meer gespannen het lichaam, hoe moeilijker de adem en energie door het lichaam kunnen stromen.

Met Yoga oefeningen maak je meer ruimte in het lichaam. Ruimte waardoor de ademhaling en energie beter kunnen stromen.

3. Optimaliseer je ademhaling

Zuurstof brengt de energieverbranding op gang. Hoe beter je leert ademhalen, hoe meer zuurstof er in je lichaam komt en hoe meer energie er aangemaakt kan worden.

Veel mensen met een ademhaling die hoog in de borst is, krijgen niet genoeg zuurstof binnen en voelen zich daardoor vaak moe en futloos.

Door anders te leren ademhalen, je ademfrequentie aan te passen en de volledige capaciteit van je longen te gebruiken kun je dit veranderen en meer energie krijgen.

energie ademhaling

4. Verbeter de kwaliteit van je nachtrust

Slapen is de beste manier om je energieniveau te herstellen. Ieder mens heeft slaap nodig om te rusten en het lichaam te kunnen herstellen. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

Toch hebben veel mensen te maken met slaapstoornissen en daardoor een slechte nachtrust. Door de vele prikkels die we de hele dag door krijgen tot vlak voordat we slapen, is de kwaliteit van onze nachtrust niet goed.

We komen niet helemaal tot rust, en daardoor worden we moe en onuitgerust wakker. Door je slaap te verbeteren valt er dus veel te winnen en kun je meer energie krijgen. Dit kun je onder andere doen door een slaapmeditatie of Yoga Nidra.

5. Meer energie krijgen door voeding

Ook voeding speelt een belangrijke rol als het gaat om meer energie krijgen. Je wilt zoveel mogelijk voeding binnenkrijgen met hoge voedingswaarden en die je lichaam goed om kan zetten in energie.

Als je veel ongezonde dingen eet, is je energieniveau ook ongezond. Meer over gezonde voeding kun je onder andere lezen in deze blogs:

Yoga voeding – 8 tips voor een gezonde levensstijl

Goedemorgen zonder zorgen

‘Lemonaid’

Je bent wat je eet

Onze ‘E-gewoonten’

Meer energie krijgen door Yoga?

Wil je aan de slag met bovenstaande tips en meer energie krijgen door middel van Yoga? Schrijf je dan gratis in voor ons Yoga Ebook en maak kennis met Yoga.

Bekijk daarnaast ook eens onze HWY Academy en het Practice Platform voor online cursussen en Yogalessen die je helpen om meer energie in je leven te vinden 🙂

 

Hoe heeft Yoga jou geholpen om meer energie in je leven te krijgen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

5 Responses

 1. Caroline Vos

  Toch nog een vraagje ik had ooit de beginners cursus bij jullie aangeschaft
  Waar kan ik deze nu weer opzoeken? Zou mail krijgen met nieuw wachtwoord etc.
  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Ik heb momenteel heel weinig energie en wil thuis weer eens wat aan yoga doen.

  1. Sven Poldervaart

   Hi Caroline!

   De beginnerscursus is verhuisd naar onze HWY Academy 🙂 Ik heb je even een mailtje gestuurd met een persoonlijke link om deze te activeren.

   Groetjes!

 2. lis

  Hallo Mel en Rolf,

  Zit ik sinds lange tijd achter mijn laptop, en ja ook ik heb een beginnerscursus aangeschaft en zie nu dat ik hem niet heb.
  Ik geef toe, lees vaak een gedeelte van jullie blogs en dan denk ik iedere keer weer oppakken.
  Zou ik ook een nieuwe link mogen, want het geeft me vaak energie om door mijn beperkingen alleen even te kunnen kijken.
  Op vakantie heb ik vaak een mogelijkheid een workshop te volgen op een cruiseschip.
  Ga alsjeblieft door met jullie droom, jullie blijven een inspiratie, ook door jullie ervaringen te delen.

  Groetjes,
  Lis

  Veel succes

  1. Rolf

   Hi Lis! Bedankt voor je berichtje en de complimenten! 🙏

   Wat betreft de beginnerscursus, stuur ons even een mailtje, dan kijken we het voor je na op je account!

   Groetjes!

Laat een reactie achter