Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 jul 2016

‘Onze E-gewoonten’

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Kim van der Geest van Gezonde Geest.


Smaakversterkers, oftewel E-nummers, onze producten zitten er vol mee. Maar waarom is het nu eigenlijk belangrijk om te letten op de inname van smaakversterkers? En hoe weet je welke smaakversterkers schadelijk en onschadelijk zijn? In dit blog zal ik op onder andere deze vragen ingaan, zodat je nog bewuster aan de slag kunt met jouw voedingspatroon.

“Een gezond lichaam, begint bij jezelf.”

e-nummers

Wat zijn E-nummers en smaakversterkers?

Smaakversterkers zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd. Deze stoffen zorgen ervoor dat een smaak intenser wordt en producten langer houdbaar zijn. Over het algemeen probeert een fabrikant producten door middel van smaakversterkers een betere smaak te geven, waardoor wij een product als smaakvoller kwalificeren.

Sommige smaakversterkers zijn natuurlijk van aard, terwijl de meeste chemisch geproduceerd zijn. De benaming E-nummers is toegekend door de Europese Unie voor producten met goedgekeurde toevoegingen.

In principe zou dit betekenen dat producten met een E-nummer ongevaarlijk zijn. Helaas is de realiteit anders en zijn een hoop E-nummers schadelijk voor de gezondheid. De E-nummers worden onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder: kleurstoffen, conserveermiddelen, rijsmiddelen, smaakversterkers en zoetstoffen.

Schadelijke en onschadelijke E-nummers

Er zijn een aantal natuurlijk E-nummers die, mits met mate, zonder risico’s geconsumeerd kunnen worden. Op de website van A Healthy Life staat een overzicht van natuurlijke en chemische E-nummers. Hier kun je voor jezelf bekijken welke toevoegingen je mogelijk regelmatig binnenkrijgt.

Wanneer zo’n toevoeging een E-nummer krijgt, wordt ook de maximale dagelijkse dosis vastgesteld (ADI = aanvaardbare dagelijkse inname). Zelfs als een stof dus wordt goedgekeurd, is maar een geringe dosis per dag onschadelijk voor ons.

Effecten van chemische toevoegingen

Ieder lichaam reageert verschillend op voeding. Toch is van een aantal toevoegingen wetenschappelijk bewezen dat dit voor lichamelijke klachten kan zorgen. Door het grote aanbod in de supermarkt en de vele misleidende etiketten is het vaak lastig om de gezondste keuze eruit te kiezen.

Vooral de toevoeging E621 kan voor enorm veel lichamelijke klachten zorgen. Wetenschappers hebben een regelmatige inname van E621 in verband gebracht met chronische aandoening, waaronder obesitas en diabetes.

Overmatige consumptie van E621 zorgt bij veel mensen voor migraine(aanvallen), hartkloppingen, buikpijn, hoge bloeddruk, eczeem, slapeloosheid, hyperactiviteit, opgezwollen ledematen en lippen en consumptie kan leiden tot overgewicht. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het een kankerverwekkende stof is en mag het niet in voedsel voor baby’s jonger dan 3 maanden worden verwerkt.

E951, beter bekend als aspartaam, is een kunstmatige zoetstof en wordt voornamelijk gebruikt in light producten. Aspartaam is 200x zo zoet als suiker en bevat bijna geen calorieën. Het is daarnaast de meest gebruikte zoetstof ter wereld. Bij gebruik van aspartaam kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn, leerproblemen, migraine, depressie, angstaanvallen, chronische vermoeidheid, diabetes, vetzucht, hartkloppingen etc.

Dus heb je last van bovenstaande klachten? Dan is het wellicht interessant om eens een alerter te zijn op de bijsluiters van producten. Wie weet nemen hierdoor een hoop lichamelijke klachten af.

Misleidend

Vaak zijn mensen zich niet bewust van de relatie tussen de schadelijke E-nummers en hun lichamelijke klachten. ‘Ik eet toch gezond?’ is vaak de reactie van veel mensen. Fabrikanten zijn enorm geraffineerd en hebben bijvoorbeeld voor E621 enorm veel verschillende namen. Zo is het voor de consument lastig om te achterhalen of een product gezond is.

Daarnaast zijn fabrikanten er enorm goed in om producten aan te prijzen alsof het de meest gezonde keuze op de markt is. Zinnen als: ‘zonder toevoegingen’, ‘30% minder suiker’ en ‘bewuste keuze’ klinken ons bekend in de oren. Maar als je zelf met jouw boerenverstand nadenkt, dan kun je ook bedenken dat een zak soep mogelijk veel ongezonder is dan versgemaakte soep.

Welke producten kan ik beter vermijden?

Zoals eerder aangegeven zijn er een aantal smaakversterkers die beter vermeden kunnen worden, waaronder E621 en E951 (ook wel bekend als aspartaam). E621 zit voornamelijk in voorverpakte soepen, sauzen, pizza’s, vlees, bouillonblokjes, kant-en-klaar maaltijden en chinees eten.

E951 wordt naast light producten tevens toegevoegd aan onder andere producten zoals kauwgom, peutertandpasta, medicijnen, snoep, yoghurt etc. Producten waarop staat aangegeven ‘suikervrij’ zitten vaak vol van de E951. Uiteindelijk heeft de inname van dit E-nummer effect op ons insuline niveau. De bloedsuikerspiegel schiet namelijk zowel omhoog als omlaag. In mijn vorige blog heb ik beschreven wat dit voor effect kan hebben op jouw lichaam.

Tot slot

We leven in een maatschappij waar alles zo snel mogelijk moet gebeuren. Bedenk dat een tijdsinvestering op het gebied van gezonde voeding uiteindelijk voor meer voordelen en positieve effecten zal zorgen.

Zodra je je bewuster wordt van alle producten in de supermarkt, zul je sneller de gezonde keuzes kunnen maken.

Het is goed om te weten dat er geen E-nummers in groente en fruit zitten en dat het belangrijk is om zoveel mogelijk onbewerkte producten te kopen waar bij het koken uit zakjes en pakjes zoveel mogelijk vermeden dient te worden.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter