Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 okt 2016

Goedemorgen zonder zorgen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Kim van der Geest van Gezonde Geest.


Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Maar waarom eigenlijk? In dit blog wil ik jullie graag meer vertellen over de effecten van een goed ontbijt en hoe dit jouw hele dag positief kan beïnvloeden.

“I’ll eat some breakfast, then change the world.”

Het woord ‘ontbijt’ vind zijn oorsprong in de dertiende eeuw. Het woord kan in twee delen worden opgesplitst: ‘ont’ en ‘bijten’. Waarbij ‘ont’ de betekenis ‘beginnen’ heeft en ‘bijten’ ‘eten’ betekent. De letterlijke vertaling van ontbijten is dus; beginnen aan het eten, oftewel de eerste maaltijd van de dag.

ontbijt

De belangrijkste maaltijd van de dag?

Je krijgt vast vaak te horen dat je ontbijt bij uitstek de maaltijd is die je niet moet overslaan. Maar waarom eigenlijk? De een voelt zich prettig bij een ontbijt, terwijl de ander ’s ochtends niets naar binnen krijgt.

Ik heb helemaal geen trek in de ochtend..

Veel mensen hebben het zichzelf aangeleerd om altijd licht of niet te ontbijten. Hierdoor ben je eigenlijk je lichaam aan het trainen om ’s ochtends geen trek te hebben.

Een andere reden waarom mensen vaak geen trek hebben, is omdat zij ’s avonds laat nog eten. Een tip is om na 20:00 ’s avonds geen voedsel meer te nuttigen.

Daarnaast kan het helpen om ’s ochtends eerst en groot glas water te drinken alvorens je iets eet. Het is sowieso voor iedereen goed om eerst iets te drinken als je wakker wordt. Hydratatie is enorm belangrijk na een nacht niks drinken.

Ben je het niet gewend om te ontbijten? Begin dan eerst met iets lichts (bijvoorbeeld fruit, crackers etc.) en bouw dit dan langzaam op.

Waarom wel ontbijten?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wanneer je ’s ochtends iets eet, je stofwisseling beter op gang komt en je meer energie genereert om de dag te starten. Mensen voelen zich productiever, hebben minder energie dips gedurende de dag en hebben vaak een gevarieerder eetpatroon. Een eitwitrijk en vezelrijk ontbijt zorgen ervoor dat je gedurende de dag een meer verzadigd gevoel ervaart.

Maar kan ik dan alles eten als ontbijt?

Uiteraard maakt het dan wel uit wat je precies binnen krijgt in de ochtend. Zoals ik in mijn eerdere blog heb beschreven is het innemen van geraffineerde suikers niet goed voor je lichaam en al helemaal niet in de ochtend.

Door het creëren van een suikerboost vroeg in de ochtend kun je later op de dag een suikerdip krijgen. Je blijft dan behoefte houden aan suikers, net zo lang totdat deze trek wordt gestild.

Wat kan ik ’s ochtends dan wel eten?

Een goed ontbijt bestaat uit voldoende voedingsstoffen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetzuren.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet elke dag hetzelfde eet, maar varieert. Een gevarieerd voedingspatroon is goed voor je lichaam.

Let vooral goed op in de supermarkt wat je koopt. De schappen liggen vol met cruesli, muesli en granola. Maar vaak zitten deze boordevol toegevoegde suikers. Wees kritisch en ga niet zomaar voor ‘snel en makkelijk’.

Ontbijt tips

Boekweit/havermoutpap

Zelf maak ik geregeld een boekweitpapje als ontbijt. Ik kook in een pannetje ongezoete amandelmelk, boekweitvlokken, chiazaad, boekweitgrutten en een appel. Het leuke aan dit receptje is dat het enorm voedzaam en vullend is en je eindeloos kunt variëren. Zo wordt je ontbijt nooit saai. Mag je wel gewoon gluten eten, dan kun je uiteraard havermout in plaats van boekweit proberen.

Groentesapjes

Het nuttigen van groentesapjes in de morgen is een goed alternatief als je een keer geen zin hebt in vast voedsel. Let er wel op dat het belangrijk is om naast sapjes ook vast voedsel binnen te krijgen.

Eieren

Met eieren kun je enorm veel variëren, waardoor je elke ochtend weer iets anders op tafel kunt toveren. Denk eens aan een heerlijke groente omelet, scrambled eggs of verwerk een ei in een boekweit- of bananenpannenkoek.

(Glutenvrij) brood/crackers

Uiteraard kun je ook gewoon voor ’the good old’ broodjes of crackers met beleg gaan. Let er wel op dat je geen producten gebruikt met toegevoegde suikers.

Wanneer je ontbijt met brood is het verstandig om ’s middags weer iets anders dan brood te eten. Kies vooral voor brood waar weinig snelle koolhydraten zitten (bijvoorbeeld volkorenbrood). Want weet je nog wat snelle koolhydraten doen? Juist, die worden omgezet in suikers en dus in lichaamsvetten.

Conclusie

Samenvattend is het dus belangrijk om te variëren en dat ’teveel’ van iets nooit goed is voor je lichaam.  Daarnaast geldt weer; laat pakjes en zakjes staan en maak/koop zoveel mogelijk verse producten!

Ik vind het altijd leuk om nieuwe inspiratie op te doen. Dus heb je nog leuke receptjes voor het ontbijt? Laat het hieronder weten in de comments.

Bronnen:

Spaargaren, Fred: Pompadour, pompernickel en piqué-nique. De namen van beroemde gerechten verklaard

www.nrc.nl 

www.mrbreakfast.com

www.moniquevandervloed.nl/ontbijten

http://jessevandervelde.com/

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter