Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jul 2020

Meer energie tijdens de zwangerschap? Doe deze 5 Yoga oefeningen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Meer energie tijdens de zwangerschap. Wie wil dat niet?

Vermoeidheid en zwangerschap zijn twee dingen die vaak hand in hand gaan. Tijdens het eerste trimester van mijn zwangerschap had ik het gevoel dat ik wel eeuwig kon slapen.

Gelukkig kwam die energie bij mij, net als bij veel andere zwangere vrouwen, in het tweede trimester weer meer terug.

Hoewel veel vrouwen zich in het tweede trimester weer energieker voelen, is dat niet voor iedereen zo. Daarbij ervaren veel vrouwen de hele zwangerschap fluctuaties in hun energielevel. 

In dit blog ga ik daar iets dieper op in, zo lees je meer over:

  • Vermoeidheid en zwangerschap
  • Veranderingen in de pranayama kosha tijdens de zwangerschap
  • Veilige yogaoefeningen voor het balanceren van energie

Lees je mee?

meer energie tijdens de zwangerschap

Anamaya en pranamaya kosha

Tijdens je zwangerschap is er veel aandacht voor je fysieke lichaam, je annamaya kosha.

Je bloeddruk wordt in de gaten gehouden, er worden bloedtesten gedaan en er is continue aandacht voor je veranderende fysieke lichaam. Van buiten verandert er een hoop.

Het is echter niet alleen je fysieke lichaam dat veranderingen ondergaat. Ook je energie lichaam, je pranamaya kosha, verandert enorm.

Omdat dat van buiten moeilijker te zien is, is daar vaak minder aandacht voor. Maar het zijn vaak juist díe veranderingen die voor jou als zwangere vrouw de meeste impact hebben op je leven.

Veranderingen in de pranamaya kosha

Vanuit yoga perspectief wordt wel gezegd dat het proces van moeder worden begint met de pranayama kosha.

Een van de 5 organen die gerelateerd worden aan de pranamaya kosha is het geslachtsorgaan, daar waar het leven begint. Het energielichaam zorgt voor leven en vitaliteit.

Pranamaya kosha wordt gelinkt aan het water element. De prana, de levenskracht, stroomt net als water. De paden waar het doorheen stroomt worden ‘nadis’ genoemd, wat rivier betekent.

Ook hier kun je de link leggen met een zwangerschap. Water staat immers ook voor de baby centraal, je baarmoeder is gevuld met vruchtwater dat de baby omgeeft.

De gehele zwangerschap vinden er veranderingen plaats in de pranamaya kosha. Tijdens het eerste trimester zijn heel veel vrouwen moe. Er ontwikkelt zich een nieuw leven, een nieuwe levenskracht, binnen in je en dat kost veel energie.

Die moeheid kan zo aanwezig zijn dat het je helemaal overneemt. Leuk, die baby, echt waar. Maar kan iemand je alsjeblieft je energie weer teruggeven?

Het enige wat je kunt doen is er, waar mogelijk, aan toegeven. En nee, dat is zeker niet altijd makkelijk.

Tijdens het tweede trimester neemt de hoeveelheid bloed (en water) in je lichaam flink toe. Energie neemt vaak weer toe, maar onrust kan ook toenemen.

Het kan voelen alsof er enorm veel te doen en te regelen valt en je bent continu in gedachten bij (de toekomst van) je baby. Daarbij slapen sommige vrouwen in het tweede trimester al minder goed.

In het derde trimester neemt de energie vaak weer af, voelt alles zwaarder en ervaren veel vrouwen nesteldrang. Het huis moet schoon en alle laatste dingen wil je geregeld hebben, maar soms ben je gewoon te moe om het zelf allemaal te doen.

Ook hormonen kunnen weer meer de overhand nemen met huilbuien (daar is ie weer: het element water) als gevolg. Het is allemaal helemaal normaal en heeft dus alles te maken met veranderingen in de pranamaya kosha.

meer energie krijgen

Vermoeidheid of juist meer energie tijdens de zwangerschap?

Soms kan je echt het gevoel hebben dat je niet vooruit te branden bent. Het liefst lig je de hele dag op de bank. Soms is dat ook precies wat je nodig hebt.

Vaak is het echter zo dat het nog beter werkt om voorafgaand aan het rusten eerst wat oefeningen te doen.

Met ademhalingsoefeningen en rustige vloeiende bewegingen, kun je blokkades in je energie systeem weghalen en zo zorg je ervoor dat de energie in je lichaam weer vrij kan stromen.

Als je vervolgens een uitgebreide ontspanning doet, dan kan je energiesysteem beter opladen en heeft je rustmoment dus meer effect.

5 Yogaoefeningen voor meer energie tijdens de zwangerschap

Gedurende de gehele zwangerschap, of je nou juist heel moe bent of veel onrust ervaart, kunnen yoga oefeningen je helpen om balans te brengen in je energie.

Vooral ademhalingsoefeningen en langzame dynamische bewegingen zijn behulpzaam. Bedenk dat je in feite voor twee mensen ademhaalt, forceer niets. Go with the flow!

1. Varuna mudra (water)

De varuna mudra staat symbool voor het balanceren van het element water. Je kunt de mudra op zichzelf doen, of je kunt deze combineren met een ademhalingsoefening of meditatie.

De mudra voer je uit door de top van je rechterpink tegen de top van je rechterduim aan te brengen. Met je linkerhand kun je hetzelfde doen.

2. Ademhaling met handbewegingen

Deze oefening wordt ook wel ‘kosmische oplading’ genoemd, maar noem het zoals je het wil 😊. Het is een soort tai chi oefening. Je kan het zittend of staand doen.

De starthouding van je handen is ter hoogte van je bekken. Je handen zijn los van elkaar en los van je lichaam en je handpalmen wijzen richting de hemel (alsof je iets kostbaars in je handen draagt).

Inademend breng je je handen omhoog, totdat ze ter hoogte van je kruin zijn.

Uitademend, draai je handpalmen naar beneden en laat je handen zakken tot de hoogte van je bekken.

Dan draai je je palmen weer om en zo ga je door. Je synchroniseert de beweging van je handen met je adem.

3. Gouden draad ademhaling

De focus bij deze oefening ligt op de uitademing. Het is gericht op zachtheid en zorgt voor ontspanning in het lichaam. Veel vrouwen gaan in de eerste fase van de bevalling instinctief op deze manier ademhalen.

Zorgt dat je in een comfortabele houding zit of ligt en adem op een natuurlijke manier. Adem dan in door je neus en adem uit via een hele smalle spleet tussen je lippen. Je lippen blijven ontspannen en zijn niet getuit.

Je blaast de lucht heel rustig en lang uit en je kunt je daarbij visualiseren dat je een dunne gouden draad uitademt. Inademen doe je steeds via je neus, uit via zachte lippen.

Je kunt je uitademhaling, zonder te forceren, steeds iets langer rekken zolang dat nog steeds natuurlijk blijft voelen. Je krijgt daardoor steeds meer energie tijdens de zwangerschap.

4. Ujjayi

Ujjayi ademhaling, ook wel oceaanademhaling genoemd, zorgt voor een langzame diepe inademing en uitademing. Het geluid wordt ook weleens gelinkt aan dat van een slapende baby. De ademhaling heeft een kalmerend effect.

Zorg dat je in een comfortabele houding zit en adem door je neus. Maak een zacht, ruisend geluid achterin je keel terwijl je in en uit ademt. Je mond blijft gesloten en je ademt door via je neus.

Meer weten over de Ujjayi ademhaling? Hieronder vertelt Mel je er graag meer over!

5. Pawanmuktasana

Dit is een serie simpele oefeningen waarbij je de ademhaling combineert met langzame bewegingen. Door de combinatie van ademhaling, mentale focus en langzame bewegingen, helpt het je om geblokkeerde energie vrij te laten komen.

Wherever the mind goes, energy flows

De rol van de bekkenbodem bij meer energie tijdens de zwangerschap

De bekkenbodem wordt wel gezien als de basis van het energielichaam, de bron van je vitaliteit. Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om je bewust te worden van deze spieren.

Als je veel actieve yoga doet, veel sport of veel spanning ervaart kan het dat je bekkenbodem erg gespannen is. Als je juist een lage spierspanning hebt en bijv. snel het gevoel hebt in je broek te plassen, is je bekkenbodem juist vrij zwak.

Het kunnen aanspannen en ontspannen van deze spieren is even belangrijk. Je wil het liefst dat de spieren flexibel zijn zodat ze mee kunnen veren als een soort trampoline.

Het gaat bij deze oefening vooral om bewustwording, zodat je weet hoe het voelt als je ze aanspant en hoe het voelt als je ze ontspant. Let op dat deze oefening voor je bekkenbodem geschikt is voorafgaande aan de bevalling. De oefeningen voor je bekkenbodem van ná de bevalling zijn anders.

Oefening voor de bekkenbodem

Zit in een comfortabele houding. Adem in en uit en breng je aandacht naar de basis van je wervelkolom. Vanuit daar breng je je aandacht iets meer naar voren, naar het midden van je bekkenbodemgebied.

Adem in en lift je bekkenbodem gebied voor je gevoel omhoog. Het voelt alsof de wanden van je geslachtsorgaan naar elkaar toe en omhoog bewegen. Het is meer liften dan samenknijpen.

Adem helemaal uit en laat het los. Vaak voel je dit loslaten het beste op je laatste stukje uitademing. Herhaal dit een aantal keer en blijf met je aandacht zo veel mogelijk bij je bekkengebied.

Aan het begin voelt het misschien vooral alsof je alle spieren die daar zitten samenknijpt (alsof je naar de wc moet en dat probeert op te houden). Met oefening kun je verschil gaan voelen in de voorste, middelste en achterste spieren.

Ik hoop dat je wat aan deze oefeningen hebt en dat ze je helpen om je energie in balans te brengen.

Hoe cliché het ook is, het allerbelangrijkste is altijd (en misschien nog wel meer tijdens je zwangerschap) dat je zelf datgene doet wat bij jou past en wat voor jou werkt. Probeer het daarom vooral uit en kijk zelf wat je wel en niet fijn vindt!


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter