Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 jun 2016

‘Je bent wat je eet’

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Kim van der Geest van Gezonde Geest.


Wat een eer! Happy with Yoga heeft mij uitgekozen om eens per maand als gastblogger iets te schrijven over gezonde voeding.

Goed voor je eigen lichaam zorgen is namelijk zo enorm belangrijk. De afgelopen jaren ben ik op een zoektocht geweest naar een gezond eetpatroon. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat gluten, suikers en lactose een negatief effect op mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben.

Ik wil jullie graag laten zien dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn!

 

“Eat less sugar, you’re sweet enough already”

 

Moet ik op dieet gaan om gezond te kunnen leven?

Het is absoluut niet de bedoeling dat je jezelf allerlei restricties gaat opleggen om beter voor jezelf te kunnen zorgen. Het zijn eerder keuzes die je voor jezelf maakt, omdat je voelt dat het een positief effect heeft op zowel je lichaam als je geest.

Het is in het begin voornamelijk een kwestie van dingen uitproberen; het langzaam elimineren van bepaalde producten uit je dagelijkse eetpatroon. Vervolgens kun je voor jezelf bekijken en vooral voelen wat dit met je lichaam doet.

Ben je bijvoorbeeld elke dag vermoeid en komen er geen antwoorden uit het bloedonderzoek bij de dokter? Probeer dan eens iets te veranderen.

Elk lichaam is natuurlijk anders, maar van bepaalde stoffen, zoals onder andere geraffineerde suikers, smaakversterkers en aspartaam, is het bekend dat ze een negatief effect op het lichaam hebben.

Help! Waar moet ik beginnen?

Probeer voor jezelf eens bij te houden wat je op een dag eet en hoe je je voelt. Zo zul je inzicht krijgen in je voedingspatroon. Wanneer mensen dingen opschrijven, worden ze zich vaak eerder bewust van bepaalde patronen en gewoonten.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je elke dag om 10:00 een ontzettende energiedip krijgt. Je weet dat je elke ochtend een bakje kwark met muesli en fruit eet. Niks mis mee toch? Totdat je op de verpakking van de muesli kijkt en ziet dat er een hele hoop geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn.

Toegevoegde suikers zorgen namelijk voor een directe stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze toename zorgt voor een directe aanmaak van insuline, met als gevolg een daling in de bloedsuikerspiegel.

Wanneer deze daling intreedt krijg je die welbekende ‘energiedip’ en heb je meestal trek in koolhydraten.

Als je niet let op de inname van deze toegevoegde suikers blijf je twee tot drie keer per dag in deze golfbeweging van de bloedsuikerspiegel hangen. Hierdoor ontstaan de bekende ‘cravings’ en voel je je vaak futloos.

Verandering is een kwestie van gewenning

Alle verandering is moeilijk, zo ook het veranderen van je eetgewoonten. Maak doelen voor jezelf niet te groot, maar juist haalbaar en realistisch. Het in een dag veranderen van al je eetgewoonten zorgt juist meer voor spanning dan een fijn gevoel.

Als je iets wilt veranderen, zul je je eerst bewust moeten worden van bepaalde patronen. Probeer bijvoorbeeld eerst eens een ander ontbijt.

Schrijf op wat je merkt aan je lichaam en hoe je je hierbij voelt. Veranderingen ga je pas echt opmerken als je hier meer tijd in investeert.

Na een dag zul je nog niet zoveel merken, maar kijk eens of je na een maand al verschil kan voelen.

Recept gezonde cake

Het is natuurlijk leuk om ergens over te praten, maar nog fijner als je theorie kan toepassen in de praktijk. Daarnaast vond ik het een feestelijke gelegenheid dat ik gastblogger ben geworden. Reden genoeg dus om een gezonde cake te bakken en jullie het recept te geven.

je bent wat je eet

Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 50 gram amandelmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • Glutenvrije muesli
  • Handje ongebrande/ongezouten noten
  • 20 gram dadels, ontpit (je kunt ook appel of rozijnen gebruiken)
  • Pompoenpitten
  • Handje cacao nibs
  • Theelepel Keltisch zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bananen en dadels in een hakker of keukenmachine en maak het tot een fijn beslag. Als je appel of rozijnen gebruikt, doe je deze niet in de hakker.

Klop vervolgens de eieren in een andere kom tot een luchtig beslag. Voeg hier het bananenmengsel aan toe en roer goed door.

Voeg het Keltisch zeezout toe. Roer door dit mengsel vervolgens het amandelmeel en het boekweitmeel. Als je wel gluten kunt eten, kun je ook ander meel gebruiken voor je cake.

Doe vervolgens door het beslag wat je lekker vind, ik heb gekozen voor glutenvrije muesli, noten, pompoenpitten en cacao nibs.

Roer nog even goed door en giet het mengsel vervolgens in een cakevorm. Ik gebruik zelf altijd een rubberen bakvorm, omdat je cake hier na het bakken mooi en soepel uitkomt.

Tot slot heb ik de bovenkant van mijn cake bestrooit met de glutenvrije muesli. Zet je cake ongeveer 45 minuten – 55 minuten in de oven en tadaaaa je heerlijke gezonde cake is klaar! Eet smakelijk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter